Extraction – megtalálja a blockbuster franchiset a Netflix?

Az utóbbi évek nagy költségvetésű Netflix-“blockbustereket” elnézve a streaming szolgáltató egyértelműen keresi azt a filmsorozatot, amivel a látványfilmek rajongói vissza-vissza térnek hozzájuk mindig, és persze újak is előfizetnek. A Bright simán folytatható, a 6 Undeground csapata újra mehetne, de még a Triple Frontier is könnyedén jöhetne egy második résszel.

A recept mindig hasonló, ismert sztár, mint a moziban, és a nagyobb költés miatt nem “tévés” véres akciók, lendület. Sőt, egy kicsit a piaci résre is mennek, például a Triple Frontier olyasmi, amilyen felnőttes komoly akciófilmet nem sokan gyártanak. Nyilván a 6 Undergroundhoz mennek azért hasonlók nagy vásznon. És el is jutottam a Chris Hemsworth főszereplésével készült Extractionhöz, ami simán a John Wick és a Bourne felé kacsingat.

Nem csak azért ugrott be a Wick, mert ezt is egy kaszkadőrségből érkező csávó forgatta, mint azt, hanem több kamerarángatás mellett arra mentek, hogy az akció hihetőnek tűnjön, minden áldozat be lett fejezve pár plusz lövéssel, csak hogy biztosra menjen a főszereplő, és hasonlók. A végső akcióra mondjuk a hihetőséget nem sütném el, de addig a film univerzumán belül sikerült is a célkitűzésüket hozniuk.

A történet persze egyszerű, mondhatnám mihez hasonlít, de igazából egy sima zsánerdarabról van szó, ehhez illő mélységgel. Szerencsére nincs túlbonyolítva, és nem is 3 órás az egész vagy 5 acttal a 3 helyett, csak a főszereplőt felbérelik, hogy mentse ki az egyik drogbáró fiát a másik karmaiból, meg egy lezárt városból. De persze azért nem egyszerű a dolog, és a csapata helyett magára marad a kölökkel, így kell boldogulnia. Közben még a személyes démonai is kínozzák persze.

Igazából az akció miatt tűnhet ki ez a film valójában, és részemről ezt meg is tette. Nyilván hozzá kell tennem, hogy kedvelem a zsánert, szóval könnyebb a “tipikus” egyszerű történeten, na meg a fordulatain túltennem magam, ha közben egy vágatlan hatású vagy 20 perces akciójelenettel nyűgöznek le.

Persze igazából van benne vágás, az egyik elég durván észrevehető, azért nem Children of Men a végeredmény (máig kedvencem az a pár jelenet, na meg a film is), de nem az a tipikus olcsó megoldás, ahol a színész szarik mindenbe, rángatják a kamerát, aztán “majd a vágó megoldja”, látszik a munka, és működik a lendület.

Sőt, ezt a lendület, flow dolgot a film első órájára teljesen elsütném. A flash forwardot feleslegesnek éreztem az első percben, de utána remek beatekkel gördül előre a film, feszes, mint… inkább nem írok hasonlatot. És az első érzelmes pillanatot sem rónám fel neki, kellett a karaktermélyítés, nyilván akciófilmes szinten.

Technikailag nekem csak a végső akció volt problémás, valahogy az már túl darabos volt, nem kötött le annyira, viszont addig remek szórakozás a film. Mondom, nyilván buta, meg akit zavar a nagy túlerőt lenyomó katona klisé (bár itt nem csak a ‘murica-i képes rá), az lehet ne üljön elé. Érdekes amúgy, mert a harcokban véresen hullók aránya egy Swarci filmet is idézhetne a 80-as évekből, de közben a megvalósítás teljesen modern.

Ez lesz Chris Hemsworth boldogulása végre? Ugye az MCU-n kívül mindig bukott a filmjeivel, de itt nem akkora plusz költést kell elérnie, és még szokás szerint jó is a szerepben.

A végére adja magát a kérdés: jöhetnek a Tyler Rake filmek? Részemről igen.

human
írta
2020. 04. 24. 21:09
megjelenés
35
hozzászolás


35 hozzászólás a “Extraction – megtalálja a blockbuster franchiset a Netflix?” bejegyzéshez

 1. Most néztem meg, szerintem oltári jó volt. Nem éreztem benne üresjáratokat, a drámai szál is minimális szerencsére, végre nem bugyuta gyerekszerep lett írva a srácra sem.
  A film végi saccra 20 perces akciódara meg ott van a szeren.
  Nem akarok fikázni, de a John Wicket leszámítva az elmúlt 12 hónapban nem nagyon láttam moziban ilyen darálást. Kicsit Raid2 és When the night come érzésem volt végig.

  Az a z igazság, hogy a Triple F., és a 6 Undegrounds is oltárira bejött, úgyhogy remélem a Netflix folytatja az ilyen nagy költségvetésű akciófilmek gyártását.

 2. Én is most fejeztem be. Nekem óriási meglepetés. Megnéztem a bemutatót, de az alapján nem vártam ilyen jót.
  A sztori nem érdekelt, a dráma sincs tultolva, nagyon fasza volt. A megvalósítások nagyon jók, nekem amúgy sokkal jobban tetszett, mint a Wick 3 része. Az már sok volt, hogy míg ő sosem hibázik, or szinte el sem találják..
  SPOILER
  Nyilván eletszerutlen, de a végén mikor kijön a srác a vízbol, vajon tudatosan hagyták életlenben a hátsó alak sziluettjet?

 3. Vártam rá :) Meg is néztem ma és nekem is bejött.
  Külön tetszett, hogy a főszereplő nem sebezhetetlen plusz normális színészeket castingoltak.

 4. A műfaj kedvelőjeként jól szórakoztam a filmen. A történetre valóban nem érdemes túl sok szót pazarolni, egy ilyen filmhez megfelelő. Hemsworth nagyon jó volt a szerepben, meglepetésre az indiai/bangladesi fickók se lógtak ki. Ami nem tetszett viszont, az a szokásos “sárgított kép”, amit amerikai filmeknél pl. Mexikónál szoktak alkalmazni, de most épp a “Kelet” egyik országára sütötték el. Igazán leszokhatnának már erről.

 5. Megnézve, és tetszetős. Az a vágatlan hatású részlet, bakker de mennyire jó. Egyébként Nálam anno a London Has Fallent is az emelte fel. Ott is volt egy ilyen a végén. Egyébként nagyon sok akció jelenetnél úgy éreztem mintha valami videójáték átvezető videóját nézném, legalábbis stílusra olyan volt, de működött. A vége akció nekem picit túltolt volt. Egyszerűen túl sok volt a bodycount a végére és valahogy elveszett az ellenség ereje.

  SPOILER

  Plusz nekem a befejezés az bajos volt. Egészen addig a pontig teljesen hihető volt a dolog, az az utolsó lövés tök felesleges volt. Értem egyébként, hogy a végén vízzel mit akartak mondani, de ahhoz nem kellett volna az utcsó lövés. Mondjuk felrobban mellette vmi és úgy kerül a vízbe vagy izé…
  Nah mindegy. Ha jön egy újabb történet a karakterrel azon is ott leszünk.

 6. Megnéztem én is, borzasztó gagyi volt. A vágatlan akciójelenet jó volt a lakótömbökben, az összes többi gagyi volt. Nekem is a nyolcvanas évek filmjei jutottak eszembe, de egy Steven Seagal filmben is jóval több szív meg tartalom volt, mint ebben. De mondjuk a Seagal filmekkel szemben elfogult vagyok.
  Abban is a nyolcvanas évekre emlékeztetett, ahogy Dakkát ábrázolták, csak a nyolcvanas években egy random kelet-európai ország volt ilyen valóságtól elrugaszkodott :)

  A film egy csomó ponton nem volt feszes, 20 percet simán ki lehetett volna vágni (vagy inkább valami tartalommal megtölteni helyette).

  2/10

 7. Tegnap láttam,
  korrekt, kemény film volt jó akciókkal. Összességében soha rosszabbat. És idővel ebből is (meg a cikkben említett többi Netflixes alkotásból is jöhetne 1-1 plusz rész még)

 8. Nekem teljes mértékben bejött, nem vártam ilyen jó filmet. Persze a helyén kell kezelni, de maradéktalanul hozza a szintet. Amikor rájöttem, hogy az akciójelenetet ‘vágás’ nélkül nyomják, konkrétan fülig ért a szám. Nekem az tette fel a koronát. Még, még, még ilyet!

 9. 9. :D

  Vágatlan jelenetek a gyengéim és hát kik#rt jó lett az a 10en + perc vágatlan. Meg amikor az “isten városás” gyerekeket lerendezi hát az hatalmas volt. A hidas rész lehetett volna kreatívabb mert elötte meg végig az volt a film de összességében 10/8 simán. John wick óta nem láttam ilyen jó(l összerakott) akciófilmet.

 10. k1ssd: mivel ki is fejtette, hogy miért, nem csak azt bökte be, hogy szar, így tök jó komment szerintem.

 11. Sziasztok! SPOILERes leszek.

  Én is most értem a végére. Vegyesek az érzéseim. Volt hogy untam, többször azt lestem hány perc van még hátra. Sok hasonlót láttunk már (22 mérföld vagy a 16 utca), nem volt nagy meglepetés.

  Az akció jól volt koreografálva, és kivitelezve is. A John Wick szintet remekül hozta, és ötletes volt felpofozni az utcakölyköket. A barát-fordulat mindkét irányban jól müködött, tetszett, ahogy elsétál mellette a hídon.

  Nem tudom, hogy van-e hasonló karakter az életben, hisz whiskey-vel bevenni a fájdalomcsillapítót, miután végigharcoltál egy egész napot, meg is sebesültél, és alig fogsz aludni, mert folytatni kell mindjárt, ráadásul hibátlanul megy reggeltől megint… Hááát, Arnie Commando-ja a John McLane-nel.

  Egyébként jól össze volt rakva: Netflix + Bollywood + az MCU 5-10%-a. (A parkour kameramant a Netflix hozta, már a 6 Undergroundhoz.)

  Kiszámítható volt az utolsó lövés, és hogy a csapatfőnök néni nem hagyja annyiban.

  Inkább a 6 Underground folytatódjon, ha választani kell. Egyszer nézős, mindenkitlelövős. 6/10
  És human: Volt is szinkron, még nem is ;)

 12. tyiii, ez sirály volt. jólesett most, jó szórakozás. brutál bunyók, nem lehet kibírni nevetés nélkül:D és az komoly, hogy azért húzzák le imdb-n a helyiek, mert nem egy californiai kertvárosként ábrázolják a hatodik világbeli putris országukat? röhej xd lehet inkább 10et nyomok rá, hogy kompenzáljak. már elnézést kérek minden bangladeshi olvasótól

 13. Úristen, ez kurvajó volt. Kellett már egy ilyen akciófilm. Azonnal nézném a következőt.

 14. Szerintem ez nem volt rossz, csak ahogy wayne szokta mondani, a jó az nem ilyen. A pozitívumokkal kezdve, az akciókat (verekedés, lövöldözés és ezek kombinálása) nagyon jól és ami szinte még fontosabb nagyon változatosan rakták össze (ebből a szempontból nekem sokkal jobban tetszett mint a John Wick, az elsőnél is, nemhogy a 2-3nál. Azok nagyon sokszor borzasztóan egysíkúak voltak, mintha azt kellene néznem ahogy JW megy végig a lőtéren és lövi szét a bábukat) Viszont hiába tetszett annál sokkal jobban, még így is túl hosszúak voltak nekem (csak hát persze ha alaposan megvágjál akkor ugye mit tesznek a helyére, hiszen kb ebben merült ki a film. A John Wick első részében legalább jó érzékkel mindig előhúzták valami új vonását, szereplőjét annak a világnak. Viszont ebben a filmben pedig jobban fel volt építve a főgonosz)A másik fő bajom pedig az volt hogy ez nálam eléggé a két szék között a földre esete volt. Egyrészt volt a nagyon komoly drámai hangnem (és ezt amúgy jól is mutatták be, és látszott hogy komolynak is szánják), mind a főhős háttértörténete, de mind az a nyomorúságos világ amiben játszódott. Ugyanígy a barátjával a fordulat. Vagy épp a kisfiú monológja. Viszont a végeredmény meg mégsem dráma lett hanem egy szórakoztató(nak szánt) szinte non-stop akcióorgia. Csak éppen ilyen drámai háttérrel (ez nemhogy nem 6 underground, de még csak nem is John Wick) meg ez nem tud (és nem is kellene) hogy önfeledt szórakozás legyen (és csak hogy írjak pozitív példát, én (bár a vége annyira nem tetszett) a Tűzben edzett férfit Denzel Washingtonnal nagyon szerettem, ott minden nagyon jól egyensúlyban volt szerintem)

 15. Ez nagyon gyenge volt. Akcióból kiemelném a kaszkadőr munkát és a vágatlan rész egy részét. Ugyanakkor a történet bugyuta. Egyedül David Harbour-os rész volt igazán érdekes. Amúgy untam, semennyire nem izgultam, totál semmilyen film lett. Ha már Chris akkor ennél még a 12 strong is jobb volt, ez meg valahol a Blackhat szintjén mozgott. Én köszi, de nem kérem a folytatást.

 16. Én nem értem, miért kellene franchiset csinálni bármiből is.
  Nekem ez így tök okés, hogy jönnek sorban ezek a brutál akciófilmek és mind más, nem egy kaptafára felhúzott dolgok.
  Már a tököm kivan a folytatásoktól és szerencsére Netflixen alig van és inkább az eredeti tartalmak dominálnak.

 17. Azért hasra nem estem tőle. A sztori, na nem mintha egy ilyen filmben ez lenne a lényeg, elég béndzsa, az akciók viszont nagyon pofásak. Ami viszont inkább a rendező érdeme ergo pontosabb ha Tyler Ryke filmek helyett Sam Hargrave filmeket remélünk.

 18. Most néztem én is meg. És egyszerűen csak a helyén kell kezelni a filmet,nem kell komoly mélységeket,drámát avagy mesterien árnyalt karaktereket keresni benne! Hozza azt amit vállalt,akciófilm amolyan igazi 80-as évekbli akció mai technikával. Szombat esti filmnézős kikapcsolódáshoz tökéletes! A sok “súlytalan” szinte steril és unalmas akciófilmnek csúfolt alkotások után ez egyfajta üdítő kivétel! IMDb-n most 7.0 ami nem is olyan vészes!

 19. Még nem láttam a filmet, de a Zsön Wikkka-hoz hasonlítás remélem nem a 3. részre értendő, mert az egy igen nagy kalap, tetszés szerint kozák kucsma sz*r volt. Rettenet módon untam benne a 20 perces verekedéseket, aminek a 10. másodperce után az emberiség 99.9%-a meghalt volna, de itt az enemy 4 késsel, 3 baltával a hátában, elvágott nyaki ütőérrel (esetleg a saját fejét teszkós szatyorban szorongatva) még még bőszen bántalmazta fizikailag Zsön-t. Ha az első két rész a mintapélda, már nézem is :)

 20. szerintem sokkal jobbak benne a verekedések, wick sokszor már monoton. hirtelen az új Mission mosdós bunyója ugrik be, csak annál nyersebb és dirtybb. és kb a 20. perctől jóformán megállás nélkül, élvezetes film. amúgy ne viccelj már, hát szegény Zsön-t már a második rész elején kb 3x halálra gázolják, az a film kész röhej az 1-hez képest xd

 21. meglepetés volt, én azt hittem megint egy olyan film hogy legyenpénzemforgatokvalamit.
  aztán csak kapkodtam a fejem, hogy fúmivan?!:D
  nekem bejött.

 22. Tyberius06 says:
  2020. April 25 at 01:52

  azért volt hogy a kis taknyosnak teljesüljön a kívánsága, szegény megalázták verekedés helyett inkább pofázott azt meglepődött hogy arcon verték párszor

  azt nyugtatott meg hogy az indiai csaj őt jó tökön lőtte így képzelem el a végét lol

 23. Hát igen tudni kell helyén kezelni a filmet. Szerintem szórakoztató.
  Már a vágatlan akciók miatt megéri megnézni az akció jelenetek nagyon jól sikerültek és valóban figyeltek többé kevésbé a hitelességre.
  Az biztos ,hogy a rengeteg gagyi agyonvágott “akciófilmek” között ahol annyira veszik a fáradtságot ,hogy néha oda CGI-znek egy kis torkolattűzet a fegyverekre de sem a szán/zár semmi nem mozog a fegyveren, vissza sem rúg stb na azok között kiemelkednek az ilyen filmek nekem is a John Wick jutott eszembe és milyen jó lenne ha ezek lennének a standard követelmények egy akciófilmnél mint amit itt is láthattunk.

 24. Hát ez nagyon rossz volt. Egy gyenge John Wick. Ott azért sikerült realistabbbakcio jeleneteket csinalni, itt meg a legrosszabb változat volt a reálisnak tűnő hulyesegek. Meg a másik nagy bajom, hogy nincs benne karakter aki szerethető. A főszereplő egy igazi seggfej, aki 1 ismeretlen gyerek miatt halomra meszarol tok ártatlan embereket, akiknek semmi közük az egészhez.

 25. A rendező nyilatkozott a befejezésrol, miszerint az eredeti forgatókönyv szerint Tyler meghalt volna, de a tesztkozonseg kb 50-50 százalékban ezt jónak találta illetve ellenezte. Így aztán csináltak neki egy ilyen befejezést amiben a néző döntheti el melyik befejezést szeretne (szerintem ez egy nagy rizsa a lényeg így nyitva az út egy következő részhez ha ez most bejön anyagilag). A karakter egyébként az útja végén jár amikor ez a meló bejön és a gyerek védelme az ami megint kihozza belőle az élni akarást és miután a gyerek megmenekült, már befejezheti ezt a csak fájdalommal teli életet. Legalábbis ez volt Russo elképzelése a Rake-re. Mint ahogy itt már többen is mondták sem a történet sem a karakter nem túl bonyolult illetve mely, illetve túl eredeti sem.

 26. én nemes egyszerűséggel átaludtam az egészet:D
  Hiába akció, attól én még igénylem a nem faék egyszerű sztorikat…

 27. Nekem tetszett nagyon, feszes volt végig, elsőre nekem is a Bourne filmek jutottak eszembe, talán egy kis adag Taken is, szóval bőven vállalható. A vége az lehetett volna jobb is, érthető, hogy a főszereplőnek valamilyen módon túl kell élnie, de a többi szereplő akik meghaltak, “azok nagyon meghaltak”, szóval értitek na, kicsit olyan súlytalannak érezni.

  Chris Hemsworth-al is egyet értek, talán most már megtalálja az MCU-n kívül az utat.

 28. A legvége nem kellett volna, nagyobbat ütött volna a film drámai hangvétele, így az elgagyisodott. Az akciók ha nem is voltak hibátlanok, bőven a jobbak közé tartoztak. CH is teljesen jó volt, ahogy az indiai ellenfele is.
  Érdekelne egy második rész persze.

 29. Valahogy én is inkább a Raidet éreztem rajta, a koreográfián + kamera kezelésen…csak lőfegyverekkel
  Thetát folytatás esetén
  Rendezőnek Gareth Evans
  Ellenfélnek Iko Uwais és sleppje
  Garantáltan nem lenne 3.rész Tylerrel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.