Kínában kb. 27000 vászonnak annyi + az AMC is búcsúzhat

Kínában január 23 óta zárva vannak a mozik. A koronavírus miatti kimaradásokat látszólag 5000 mozi, és összesen vagy 27000 vászon, avagy terem fogja megsínyleni. És akkor ugye még várható egy 2. hullám is (az Operatív törzs is készül). Ez a szám az az ottani mozik 40%-t jelenti, hogy el tudjuk képzelni, avagy a 2/5-ük bezárhat.

Ha za igazi újranyitás októberig húzódik, akkor az idei bevétel a tavalyihoz képest 91%-ot esik majd.

Közben már Amerikából is jönnek a hírek, miszerint az AMC mozihálózat az év első harmadában 22%-os bevételkiesést produkált, a veszteségeik pedig 2,1 milliárd dollár környékén járnak ebben az időszakban, és hát a második negyedév az brutális lesz, amit lehet nem él túl a cég. Főleg, hogy ha jó esetben most nyáron újranyithatnak, akkor sem lesz mit bemutatni, amire jönnének a nézők. Az 50 fölöttiekre pedig egyáltalán nem számítanak, pedig a jegyek 40%-át ők veszik általában. És a második hullám pedig végképp minden tervet kidobhat az ablakon, az újranyitással összes tartalékát és hitelét felélő cégnél.

Gondolom itthon sem lehet rózsás a helyzet, főleg a kisebb moziknál.

human
írta
2020. 06. 03. 18:56
megjelenés
14
hozzászolás


14 hozzászólás a “Kínában kb. 27000 vászonnak annyi + az AMC is búcsúzhat” bejegyzéshez

 1. Én személyszerint alig várom hogy újra moziba mehessek, és nézek egy jó filmet, pl a tennet-et.

 2. Vajon ez jelentheti azt, hogy a blockbusterek (egy része) kevésbé akar majd Kinának tetszelegni (indokolatlan kinai karakterek, helyszinek stb.)?

 3. Igazából, a magyar filmközösség nagyon megsínyli majd/már a COVID-ot és annak tovagyűrűző gazdasági hatásait.
  A házimozis forgalmazók gyakorlatilag kihalnak, mozi sincs, és ha nem kerülünk fel a lemezekre szinkronnal, még a szinkronos torrenteknek is búcsút mondhatnak azok, akik miatt a magyar házimozi csillaga már a horizont alatt van. Szóval, rosszul áll a szénánk.
  Viszont én amint lehet, megyek moziba :D

 4. Nekem is nagyon hiányzik már a mozi. Én személy szerint szívesen néznék kezdésnek klasszikusokat újra a nagyvásznon. Gyűrűk ura, keresztapa, star wars stb. Ez jó stratégia lehetne a mozik számára, amíg újra fel nem pörög a film industry. Persze a licenszelésekről és egyebekről semmi fogalmam, szóval ez lehet, hogy nettó hülyeség.

 5. Nagyon szomorú ez, mármint, ha egy filmszínház bezár. Akkor mit mondjunk amikor több ezer?

  Nyilván lesz még ebben később pénz meg lesz új cég aki ebben pénzt lát. Az AMC már évek óta görgeti maga előtt az adósságát, nem csoda, hogy a mostani helyzet még jobban betesz neki.

  Befektetésként viszont mindig lesz, akinek megéri. Szóval egy érthető hullámvölgy miatt én nem aggódnék. Amíg 1 dolláron lehet keresni 2-t, addig nincs gond. Csak nyilván most mi mozinézők és igazi filmszeretők (már akik ide is járunk) szívjuk meg.

 6. @Venom:

  Fordítsd meg, ha nincs kínai mozi, nincs kínai forgalmazó, nincs kínai befektető, nem készül el a film. Sarkítok, mielőtt fejletépésbe kezdtek.

 7. Watchmen: nem ilyen egyszerű, mert ha nincs elég vászon, van egy vákum, lyuk a bevételben, akkor az sietteti a prémium VOD-t is, avagy erőteljesen betehet a moziknak, és lehet nem lesz a megszűnők helyén új, mert összemegy a filmforgalmazás ezen része picit. Elég megnézni a Trolls körüli vitát, ami alapján a forgalmazók szeretnék, ha az online felé tolódnának a filmek https://filmbuzi.hu/archives/2020/04/29/borul-a-bili-az-amc-mozihalozat-beintett-az-universalnak/

 8. Az a helyzet, hogy amíg a 3 legnagyobb “market”, LA, SF és NY nem nyithat, addig nem lesznek nagy premierek, azaz a világ sem kap új amerikai filmeket. A Tenet szerintem pont nem lesz jó kanárinak a szénbányában, mert az nem egy funny, kikapcsoló film, hanem PHD kell hozzá, hogy megértsd. Egy Woner Woman jobb indikátor lenne – ha jön egyáltalán augusztusban… I doubt it.

 9. human: igen ez is benne van, de nem gondolnám, hogy a VOD-ra átszoktatott nézők a mozik újranyitása után is elpártolnának a filmszínházaktól.

  Nyilván lesz egy kisebb visszaesés a víruspara miatt az elején, de ha minden rendben megy, szerintem a nézői igény visszaáll egy egészséges szintre. Persze a piac zsugorodhat, de drámaian nem fog visszaesni, mert mégiscsak 125 éve mozizunk, VOD meg pár éve van csupán.

 10. Nekem ez már kicsit össze esküvés gyanus ….
  a jelenlegi helyzet nagyon kedvez a jövőbeni streaming szolgáltatóknak …
  Sőt konkrétan a Mozik halálához fog vezetni ha így haladunk :(

  Az sem világos hogy míg a strandok templomok és lassan kivétel nélkül minden vendéglátó hely üzemelhet….
  Addig pl. a Mozik miért nem indulhatnak újra mondjuk 50%-os kihasználtsággal 1 teli 1 üres szék vagy ilyesmi…

  Discok dettó … továbbra sem értem miért kell tönkre tenni iparágakat. De ne kezdjünk el vitázni a vírus meg vagy nem létéről.

  Maga a tény érthetetlen számomra hogy szinte már csak ezek nem üzemelhetnek :(

 11. a légkondi mellett mindegy hova ülsz, ha kering a levegő egy gép által. mint ahogy azt sem mondhatják, hogy “csak maszkban”, mert úgysem tartja be senki, ahogy most sem.

 12. Ezt akartam írni én is, hogy ez zárt térben elég veszélyes. Meg ugye hiába van helykihagyás, ha kering a levegő. Nyáron a melegbe meg nem tudom, ezt majd hogyan oldják meg, hogy ne pusztuljunk meg a hőségtől, de légkondi se túl szerencsés.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.