The Wall (2017)

Mi a fene lehet izgalmas abban, hogy egy mesterlövész elől valami fal mögött lapul a főszereplő sebesült katona? Nyilván a nagy izgalom csak pár percig él, viszont azon kívül is simán leköti a figyelmet ez a háborús thriller. Vagy a kamadráma jobban illik rá? Összesen 3 szereplője van.

A lényeg, hogy leginkább valamiért a Buriedhez tudnám hasonlítani, akinek az tetszett az ne hagyja ki.

A történet tényleg ennyi, egy amerikai felderítő duó kivizsgál egy vérengzést az iraki háború vége felé. Messziről csak hullákat látnak a helyszínen, akikkel egy hihetetlenül pontos mesterlövész végzett. Amikor elindulnak közelebbről kivizsgálni a helyzetet, akkor rájuk is elkezd lőni. Egyikőjük sebesülten a semmi közepén ragad, a másik hasonló állapotban pedig egy omladozó fal mögött.

Ekkor még csak 10 percnél járunk! Mivel töltik ki a játékidőt? Szerintem a teljes képhez ezt el kell árulnom, elég korai fordulat: az ellenséges mesterlövész rádión elkezd csevegni a fal mögötti katonával. Beszélgetnek a háborúról, arról, hogy sok minden csak nézőpont kérdése.

Egyértelműen a háborúk, a tökös, demokráciaterjesztő Amerika cselekedetei tisztaságának megkérdőjelezéséről van szó, de a rádióbeszélgetés mégsem fullad hegyi beszédbe (kivéve a végső nagy szimbolikát), egyrészt mert kevés dolgot rágnak szájba benne “dis bad”, másrészt mert közben ügyesen adagolják a feszültséget más fordulatokkal is.

Érdekes helyzet írási és rendezési szempontból is, meg sem lepődtem, hogy a hullámzó minőséget szállító Doug Liman (The Bourne Identity, Jumper, Edge of Tomorrow) elbírt vele. És itt ki kéne emelnem még azt is, hogy John Cena utálók ne féljenek, ő alig van benne, az igazi főszereplő Aaron Taylor-Johnson, aki viszont elbír a szereppel.

Az is nagyon tetszett, hogy nincs túlhúzva, a tényleges film 85 perc nagyjából. Ennyi volt benne, viszont addig végig lekötött simán, de azért szerintem a posztból is kitűnik, hogy nem váltotta meg a világot a The Wall. Az is árulkodó, hogy a film 3 éves és már szinte senki nem emlékszik rá.

7 hozzászólás a “The Wall (2017)” bejegyzéshez

 1. Objektíven nézve szerintem közepes de nálam betalált. Ma napig emlékszek rá. Megvannak a hibái de gonosz kis film, az ilyeneket szeretem.

 2. Nekem is nagyon tetszett a film.
  Aki szerette annak ajánlom a 2016-os Minet-t Armie Hammerrel.Szintén kamaradarab egy aknára lépett katonáról akinek túl kell élnie a sivatagban állva amíg megérkezik a mentés.
  Még a Wall testvérfilmjének is mondhatnám.

 3. Jó film volt, nekem bejött. Nem a megváltás volt a cél, nem egy mozifilm. Ettől még lehet valami jó.

 4. A szitu kicsit hasonló ahoz a filmhez (nem jut eszembe a címe) amiben a csávó egy aknára lép és napokig ácsorog rajta…hangulatát tekintve legalább is hasonlatos ehez!

 5. Tavaly futottunk bele ebbe a filmbe, és rögtön be is vizsgáltuk. Tetszett, szerintem lesz valamikor újrázás.

 6. Ahogy írod is, senki se emlékszik rá. Annyi rémlik, hogy a végére nekem kicsit elfogyott. Voltak benne feszült pillanatok, de a sok rádió csevegés miatt – ami egy idő után elég lett – még így is hosszúnak éreztem a játékidőt.

  Szinte egyidőben nézve a Mine nekem jobban adta ami akkor még a mostaninál is rosszabb pontszámon állt. Azt lehet előszedem újra, amíg ezt nem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.