Lost Bullet / Balle perdue – francia tökösség?

Tudom, egy tucat filmmel tartozom, erre miért ezt a francia Netflix darabot veszem előre, de hát tisztában vagytok vele, hogy bírom az akciófilmeket, és a nevén nem nevezem másik premierjükkel ellentétben ez még korrektnek is tűnt a streaming szolgáltatótól.

A történet pofonegyszerű zsánerdarab. A kocsikat turbózó bűnözőt lekapcsolják, és kénytelen a zsaruk különleges osztagának dolgozni, a kábszerellenesek autóit felkészíteni a gyors üldözésekre. Hősünk már épp letudná az adósságát a társadalom felé, amikor egy gyilkosság gyanúsítottja lesz, és csak egy műszerfalba fúródott golyó előkerítésével tisztázhatja a nevét, szóval ezt igyekszik megszerezni.

Talán leírhattam volna kicsit konkrétabban is a sztorit, annyira klisések a fordulatok, mindet ki lehet találni — már ha az ember ezt élvezi –, kivéve azt, amikor a főhős a verekedés közben simán ‘összetör’ egy nőt is, ami meglepően furcsa látvány volt a PC világban, nem öncenzúrázták magukat a franciák. És tulajdonképpen emiatt van igazi egyenlőség? A verekedés közben senki sincs kímélve, viszont senki sem törékeny.

A költségvetésből tisztán látszik: egy kisebb filmről van itt szó. Bár szerintem mindent kisajtoltak a ráköltött eurókból, de azért összesen két nagyobb autós üldözés van, és csak az egyikben mennek házak közé, bár akkor összetörnek pár dolgot. A trailernél valaki le Cobra 11-ezte, szerintem kicsit jobb még a két említett jelenet is, filmszerűbb, de valahol áll a hasonlat.

Az tény, hogy a forgatókönyvet szét tudnám szedni, bár a 6 Undergroundnál összeszedettebb, de azért nem sokkal. Ez csak amolyan figyelmeztetés, mert szerintem a pár akciójelenet, és a visszafogottság elég jól állt a filmnek. A sztori olyan, amilyen, bár szerintem van belőle egy hosszabb verzió, #releasetheguillaumecut, viszont valószínűleg az sem segít a tényleges forgatókönyvi problémákon, csak lassabban jut el a végkifejletig. Konkrétan a vágás, a felesleg kiszórása, és a 90 perces játékidő nagyon jót tett a filmnek.

Mindennel szemben az akció pedig meglepően ütős. Helyén kezelve, a B-filmek közé téve, látva a kisebb költségvetést még a végső nagy üldözés is korrekt, persze a fizikai hülyeségeken át kell lépni, de konkrétan van benne egy olyan fasza tömegbunyó, hogy már azért megérte a 90 percet. Mindezt tényleg ott kezeljétek, hogy az akciófilmekkel elnézőbb vagyok. És ha már bunyó, bár látszott, hogy sokszor elpróbált koreográfia, de valahogy kevésbé “álltak sorba” az ellenfelek, mint az Extraction hasonló részeinél, csak az másban volt erős.

Ehhez hozzátenném, hogy igazából a vérrel sem spóroltak. Na nem az ütéseknél fröcsög, hanem ha valakit a sztori szerint meg lehet ölni, akkor azt nem kímélik. És ez valahol elég feszültséget ad még a lyukas sztoriba is, ami főleg a vége felé esik szét nagyon, mert ki adna engedélyt bármiféle úttorlaszra.

Nem annyira meglepően, de tényleg szórakoztató lett. Moziba lehet nem mentem volna érte, de nem is kellett, és azért új akciófilmekkel nincs tele a padlás mostanában, főleg fogyasztható darabokkal.

8 hozzászólás a “Lost Bullet / Balle perdue – francia tökösség?” bejegyzéshez

 1. Most fejeztem be én is, a közepe leül vagy 20-25 percre de ettől még egy fogyasztható, egyszer nézős akciómóka, nem fog fájni ha megnézi valaki. Több akciót azért elbírt volna de a büdzsé valószínű ezt kizárta.

 2. A feliratos koma nem tudott mit kezdeni a speed szóval.
  A film korrekt darab, az olcsoság a 2000-es évek elejéről érkező autókon jön át, az akciójelenetek rendben vannak, a rendőrőrsös rendrakás igencsak jól koreografált bunyó.
  Esti kikapcsolódásnak jó volt.

 3. Hegedda: sztem a kocsik azért voltak ezek, már a pénzen kívül, mert így érthetőbb, hogy turbózni kell őket. de persze összetörni is nyugodtabban tudták a kocsikat.

 4. ez egy kiváló, francia, Jason Statham skinbe bújtatott, 2000es évek eleji, a legjobb értelemben vett CGI nélküli akcióparádé. ha nyolcat nem is , mert tény, hogy nem lesz klasszikus, de egy erős 7pontot simán megér. ráadásul egy olyan korszakban, ahol már történelemként kezeljük azokat a filmeket, ahol komolyabb effektek nélkül, tényleg fizikálisan vágnak haza egész autóállományokat, és human szavait ideézve “van benne egy olyan fasza tömegbunyó”, aminél csak úgy csettintgettem, annyira életszagú volt.

  nem világmegváltás, de nagyon fasza kis film.

 5. teljesen igazad van, a jobb korai statham akciókat idézi, és a főhős mogorva arca is hasonló

 6. Én is 7/10-re tenném. Nyilván nem hibátlan de stílusos, elég sokáig realista, jók a színészek, a poros francia rendőrőrs, és igen: az a verekedés verte az egész Snake Eyes filmet. Köszönöm ezt az ajánlót, emiatt néztem meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.