Végül a Disney is tologatja a dátumokat: Mulan, Avatar, Star Wars, French Dispatch, Last Duel

A Warner már meghúzta, levette a Tenetet a bemutatónaptárból, de ugye a Disney-nek is volt még pár dobása mostanra. Plusz mivel a forgatás akadozott, így van ami nem is lesz kész a tervezett időre…

 • a Mulan-t levették a naptárból.
 • az Avatar 2 2021 decemberéről 2022 decemberére került
 • sőt, minden más utána érkező Avatar-film 1 évet csúszik.
 • ennek fényében a következő Star Wars-film legkorábban 2023 telén jöhet
 • az Antlers (az a hangulatos horror) 2021 február 19.
 • a The French Dispatch (új Wes Anderson) lekerült a naptárból.
 • a The Last Duel az Oscarra gyúrt december végi bemutatójából 2021 október 15-re ment át.
 • a Death on the Nile (az új Agatha Christie feldolgozás) csak 2 hetet csúszik, elvileg maradt idén októberben.

Gondolom tisztán látható, hogy kipakoltak idénről nagyjából. Nyilván ha jó irányba fordul a mozizás, akkor párat bármikor visszadobhatnak 2020-ra.

(A kommentekben maradjunk a mozis aspektusnál.)

human
írta
2020. 07. 24. 03:32
megjelenés
20
hozzászolás


20 hozzászólás a “Végül a Disney is tologatja a dátumokat: Mulan, Avatar, Star Wars, French Dispatch, Last Duel” bejegyzéshez

 1. Egyértelmű, hogy ennek az évnek mozi és filmes szempontból annyi. Szerintem rengeteg mozi akkor sem nyitna ki, ha már hivatalosan is lenne rá lehetőségük, mert hát ugye minek. Pár helyen olvastam, hogy “á nem lesz gáz, a mozik túlélik, csak most egy kicsit nehézkes”, hát szerintem ez maradandóan átalakítja az egész mozi-iparágat, ez konkrétan csőd. Az megmaradt részük majd átrendeződik, a túlnyomó többség pedig egyszerűen megy a levesbe. És ez kb igaz az éttermekre, szórakozóheltekre, stb.
  Arról nem is beszélve, hogy ha minden visszáll normálra, és a mozik ùjból vetítik a blockbustereket, a célközönség egy jókora része az életbe nem megy újra moziba, vagy bármilyen úgymond “rendezvényre” ahol 100 emberrel kell üllnie órákig. Nem is tudom ennek még mekkora hatásai lesznek a jövőben, de sok iparágnak már most 100% katasztrófa. Ha netán ez mégjobban elmélyül, akkor fogalmam sincs mi lesz még itt.

 2. @Az Uratok

  Azért az éttermeket én nem gondolnám csőd szélén… Pl Budapesten a belvárosba majdnem minden étterembe ülnek azért szép számmal az asztaloknál. Azért az étterembe járás meg a mozi két teljesen más piac.
  Étterembe járni bőven fognak akkor is amikor a mozikba vastagon áll már a por….
  A rendezvények megint egy másik kérdés, ott tényleg sok most a bizonytalanság…

  Bízzunk benne hogy 2021 már kedvezőbb év lesz és végre az idei évre szánt nagy kaliberű filmek ellátogatnak a filmszínházakba.

 3. @Az Uratok
  Arról nem is beszélve, hogy ha minden visszáll normálra, és a mozik ùjból vetítik a blockbustereket, a célközönség egy jókora része az életbe nem megy újra moziba…

  A célközönség a tinik és ők menni fognak moziba szerintem

 4. Az Avataroknak lett egy jó kibúvójuk a következő csúszásért. Basszus, ha jól tudom minden anyag dobozban, már csak a digitális utómunka megy. Mi a búbánatos rossebb fog még így is két évig tartani???

 5. Én nem hiszem, hogy a pénzügyi vonzaton túl ez a helyzet túlzottan érintené hosszútávon a mozizást. Minden évben van influenza járvány, mégsem ürül ki a mozi hónapokra, pedig azért az influenza sem egy egy napos megfázás. Igen, a covid-19 más mint az influenza, de előbb-utóbb az influenzához hasonlóan erre is lesz védőoltás, vagy viszonylag hatékony kezelés.

  Szóval igen, lehet csődbe fog menni jónéhány mozi, de idővel a megmaradtakba ugyanúgy járni fognak az emberek, feltéve hogy lesz kínálat amiért érdemes.

 6. totoro says:
  2020. July 24 at 08:31
  “a jól tudom minden anyag dobozban, már csak a digitális utómunka megy.”

  akkor már csak a film 99,9% van hátra :D

 7. Engem csak egy disney termék érdekel, az obi-wan sorozat. Kíváncsi vagyok az ő karakterér hogy gyalázzák meg.

 8. Komolyan neki kell álljak az all time filmeket, és a hiányosságokat bepótolni, mert itt egy fél évig nem lesz minőségi kontent. A Netflixes filmek…big joke…megnéztem az Old Guardot is a minap, tiszta időpocsékolás…

 9. 9: Igen, nyilván, de a járvány mégis miben korlátozza a cgi melót? Számítógépen tudtommal még nem terjed :)

 10. A fenti filmek közül egyért se hullajtok könnyet, kivéve a French Dispatch, de azt majd otthon párnák közt. Irtó mulatságos amúgy ez az Avatar dátum tologatás. Első körben Cameron 2014-re tervezte a folytatást… de akkor se jobb a helyzet, ha azt nézzük, hogy 17-ben kezdték a forgatást, és még most se végeztek. Nagyon kíváncsi leszek, mi lesz a végső költsége a filmeknek.

  Ami a mozizást illeti, személy szerint úgy vélem, hogy amúgy is változott volna a mozik helyzete és szerepe, de így ami évek alatt ment volna végbe, könnyen lehet hónapok alatt fog lezajlani. A dolgok állása jelenleg a streamnek kedvez, és erős a gyanúm, hogy a mozi láncok ezt nagyon nehezen fogják kimozogni, ha egyáltalán ki tudják. Én nem tudom felmérni, hogy a vírus hatására mennyiben változott, vagyis változik az emberek hozzáállása a mozizáshoz, de magamból kiindulva, csak nagyon indokolt esetben mentem volna el filmre (Dűne, Tenet). Másrészt, szerintem a közönség szokásai is kezdenek megváltozni, (pl a 15-25 éves korosztály) már ami a kikapcsolódást, szórakozást illeti, de ez meg már messzire vezetne… nem sok jót jósolok a moziknak, pedig nekem nagyon hiányoznának.

 11. Zolij: egyetértek. Nagyon sokan imádnak túlozni meg disztopiakat jövendölni. “A mozi halott” “Az emberek most szoknak le végleg a mozizásrol” Jaj hagyjuk már, itthon ahogy nyitottak a mozik rengeteg ismerősöm azonnal rohant megnézni valamit még a gyér kínálat ellenére is. Nyilván vannak mozis cégek amik most tönkre mennek de majd lesznek helyettük újak mert az emberek nem a Covid 19 miatt fognak le szokni a mozizasrol. Fiatalok plane nem mert randi meg haveri programnak is jó még ha film xar is.
  Itthon már nagyon kevesen veszik ezt a vírust komolyan, nagyon sok ismerősöm kézzel-lábbal menne nyaralni max. a karantén riasztja el nem a vírustól való félelem, pedig erre is azt mondták a turizmus 1-2 évre halott mert “senki” nem fog merni messzebb nyaralni amíg nincs vakcina.
  A focimeccsekre is azt mondták először h 1 évig tuti nem lehet sehol néző, és persze h ősztől már mindehol lesz néző. Az éttermekre is azt mondták h a fele tönkremegy mert az emberek nem fognak járni a vírustól való félelem miatt, itt Miskolcon egy komolyabb hely se zárt be érdekes, tele van mindegyik.

 12. Én az Avatorokon meglepődtem. Mármint nem a csúszáson, hanem hogy valami 5-dik résznek most 2027-ről 2028-ra lett tolva a bemutatója… Néztem, mi a fasz?
  Mozizás szerintem se lesz halott. Úgy mondanám lesz egy baromi nagy RESET az egészen. Pár film lehet, hogy hozza majd a kötelezőt, amikor végre visszanyitnak a mozik, de lehet a stúdiókat ugyanakkor elriasztja majd a nagy költségvetésektől a bizonytalanság. Senki nem gondolta volna, hogy egy kósza Kínából induló hír pár hónapon belül letérdelteti az egész világot mindenestül… Max abban bízhatnak, hogy a következő vírusnál a kormányok észnél maradnak a pánikolás helyett.
  Valszeg ha Mo-n vagyok, akkor mentem volna nézni a Kelly hőseit meg ha van olyan régebbi film, ami jó és nem láttam moziban azt is.
  Alapvetően az éttermeket kevésbé érintené. Picit visszaesik a forgalom a bizonytalanok miatt (ez mondjuk igaz lehet a mozibajárókra is). Ami kinyírta a legtöbb éttermet meg étterem láncot, az a 4 hónap szünet volt, de egyébként többnyire a láncok sínylették meg. Egyszerűen nem volt ennyi tartalékuk és nagyon sok lokális étterem a nyáron fesztiválokhoz vagy egyéb programokhoz kapcsolódóan szedte meg magát, ami fedezte az éves költségeket. Nah ezek elmaradtak. Az étterem láncok itt UK-ben totálisan átértékelték, hogy megtartsák e a rosszabbul menő helyeket és azokat lelőtték a fenébe, míg óvatosan visszanyitották azokat, amik termeltek vmennyi pénzt. Plusz mivel baromi nagy az igény a házhoz szállításra meg elvitelre, átrendeződtek arra, hogy azt a részt is ki tudják szolgálni. A helyi lokális éttermek simán vissza tudtak nyitni, mivel nekik saját maguknak kell megfelelni nem egy csapat öltönyösnek, szóval ha épp kevesebb a bevétel még nem fognak földbe állni.

  MOndjuk szerencsétlen mozik ezzel nem tudnak mit kezdeni.
  Az clubbok és egyéb szórakozóhelyek jelen tulajai lehet lehúzhatják a rolót, de jönnek helyettük mások, plusz ezeknél a legnagyobb para a hely bérlése és a legnagyobb bevétel nem az eladott jegyekből jön, hanem a benti fogyasztásból (üditő-pia-kaja-drog).

 13. Azt hittem mostanra lesz megint egy-két “mozi helyett szupervédett streaming” szolgáltató startup ami most akar majd nagyon nagyon gyorsan elindulni, a kölcsönzős próbálkozások után ez lehetne a következő lépés. Nem mintha nem lenne szerintem fura ötlet, de vártam, hogy majd valaki.

  Egyébként meg kiváncsi lennék a filmstúdiók pénzügyi állapotára ilyen pármondatosban (gondolom vannak már hosszabb elemzések róla), mi az a pont, ahol ezt a helyzetet kínai pénzen vészelik már csak át.

 14. cherockee: de hát volt, még itthon is volt szinte új induló https://cinego.hu/, vagy ott a mubi az érdekes koncepcióval, indult a quibi, meg amúgy is tele a padlás streaminggel. és nem is olyan egyszerű ám indítani, főleg ha bonyolult jogú filmekről van szó, hogy pár hónap alatt összedobják covidra

 15. @human:

  én a nagy hollywood szinten partnerekkel rendelkezőt vártam, volt még pár hónapja is szó egyik szilícium völgyes srácokból állóról, a napster-facebook-… fickóról, … ezekre gondolok, az itthoniakat láttam, a quibi meg más mint amire gondolok, klasszikus mozit kiváltóra (a cinego ahogy láttam kb. ez). De nem átmenetire, hanem most beindulóra.

 16. de sztem egységes már nem lesz, hova startupoljanak? a prémimum VOD-ra megvannak a csatornák (google, apple, amazon), streaming platformot meg mindenki magába süt, sokkal jobban ügyel a tartalmára. nem véletlen, hogy a Netflix 10 milliárd fölött költ egyedi dolgokra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.