Megegyezett az Universal és az AMC: rövidül a mozis és VOD premier közötti időszak

Immáron egyértelmű, hogy változik a mozizás a Covid-SARS-2 után.

Kontextusnak röviden: beszámoltam arról, hogy az AMC-nek nem tetszett amire az Universal utalgatott a Trolls 2 prémium videó forgalmazása utáni bevételeket látva, miszerint le akarják rövidíteni a 3 hónapos időszakot a mozis és otthoni premierek között. Az AMC konkrétan azt mondta, hogy ha így akarják rombolni a mozizást, akkor egyszerűen az AMC mozikban nem lesznek Universal filmek vetítve. Ez nagy érvágás lenne, mivel rengeteg vásznuk van Amerikában.

Viszont kedden aláírtak egy megállapodást, és innentől 17 nap is lehet (bővebben lejjebb) a mozis és az otthoni premier közötti időszak, megengedik az Universalnak, hogy kihozza a filmjeit gyorsan PVOD-ben (premierum video on demand). Ez egyelőre csak az Universalt érinti, de valószínűleg a többi stúdió is kopogtat majd, például a Warner is utalgatott arra, hogy szeretne a fentihez hasonló rövidülést.

Innentől vannak a belsős források a részletekkel: nekem az volt a tippem, hogy többet hagy az Universal a moziknál (ugye az első hetekben nagyobb százalék a stúdióké, mint mondjuk a premier után 5 héttel), de nem, elvileg az AMC kap a PVOD bevételből. Csak a 20 dolláros zónáról van szó , nem az olcsó kölcsönzésről. De nyilván ha tárgyalásokon múlik csak, akkor lehet a többiek majd más megegyezést kötnek, hiszen nekik még streaming szolgáltatásuk is van.

Amit tudni kell még, hogy első körben főleg a közepes piacú filmekre lesz használva, és az Universal dönt mindenről. Ha mondjuk egy komédia alulteljesít moziban, akkor gyorsan ellőhetik PVOD, de ha nagyon jól megy, akkor tovább várhatnak a PVOD premierrel, szóval nem fix az a 3 hét, csak egy lehetőség nekik. Nem fogjuk a Jurassic World 3-t online megkapni 3 héttel a mozis premier után.

Viszont ha már kinyíltak a kapuk, hozzá mernek nyúlni a bevezetőben említett 3 hónapos ablakhoz, akkor a csillagos ég a határ…

human
írta
2020. 07. 29. 03:35
megjelenés
9
hozzászolás


9 hozzászólás a “Megegyezett az Universal és az AMC: rövidül a mozis és VOD premier közötti időszak” bejegyzéshez

 1. a box office téma rajongójaként ennek nem örülök, minden felborul. eddig pont az volt a jó, hogy többnyire objektíven elemezhető volt a mozis piac, persze a bevétel eloszlás mindig megért egy külön fejezetet, a marketing költségekről nem is beszélve, de nagyjából belőhetted a sikerek mértékét.

  a fenti példával élve – ha beesett egy gyengén nyitó mozi, még mindig volt esély arra, hogy a közönség felkarolja és főleg a nyári, vagy ünnepi szezonban három, négyszeres összeget termel az első hétvégéhez képest. így meg akkor lehet irány egyből vod platform, aztán majd valahogy kisakkozod mi is lehet a vége.

  nem mintha mondjuk sivárabb lenne az életem egy Bazi nagy görög lagzi nélkül, de az például a lassan felfutó sikerek mintapéldája és az ilyen egyedi sikerek is formálják, alakítják a piacot és forgalmazási szokásokat.

  ez az egész gyorsan vigyük VOD-ra a filmeket szerintem azért veszélyes, mert:

  1. még jobban felhígul a kínálat, mert a mozis forgalmazással járó kockázati (anyagi) tényező lecsökken és korábban jó mélyre bedobozolt filmek is könnyebben előkerülnek

  2. még sűrűbb lesz a kínálat, egymás hegyén hátán jönnek majd a filmek és erősebb kutya … alapon leölik egymást.

  => a végeredmény meg az, hogy nyilván csökkent eddig is a vállalható filmek száma és minősége, de így már a nézők sem maradnak meg filterként. nem kapnak a stúdiók explicit visszajelzést arról, hogy mi jó és mi nem, mert túl hamar forog majd a kínálat.

 2. Nem biztos, hogy gond ez, eddig Kínából jöttek a gagyi dvd screenerek, most legalább lesz gyors minőségi alternatíva annak, aki nem akar moziba menni, de igényelné a térhangot meg a rendes FHD-t legalább és hajlandó fizetni érte.

 3. Itt szerintem azok a stúdiók lesznek az érdekesek akiknek van
  streamingje, plusz mit lép erre a Netflix, Amazon, és Apple trió.

  Amúgy két dolog miatt jött ez létre, a vírus folyamatos tombolása az USA-ban, és a profit keresés. Külön vicces, hogy még tavasszal nagyban arról beszélt az AMC, hogy sehogy se mennek ebbe bele, most megg kis kompromisszum, és pénz kellett csak…
  Pont tegnap volt arról szó, hogy a Tenettel mennyire nyit Európa felé a Warner és a szakma, és hogy átrendeződik a hangsúly, erre jön ez amivel szembe is köpték Európát. Ne legyen amúgy senkinek se illúziója, a többi stúdió is beáll a sorba szépen, a Warner meg főképp.

 4. Akkor ennyi erővel tényleg az lesz, amit fentebb is írtak. Pl Tenet-nél. Megy a film Európában augusztus végétől, szeptemberben USA-ban, ahol engedik. Majd ha látja Warner ámen akkor ámen és megy fel mondjuk HBO Max-ra.

 5. végre a mozi ott van ahol jól érzem magam.Tehát otthon nem a pukiillatú tahók közt.

 6. Gorlami: egyelőre még esélytelen, hogy közel a mozis premierhez feltegyenek egy ekkora filmet rögtön a havidíjas streamingbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.