Csak a retró: The Butterfly Effect

Change one thing. Change everything.

Kevés film volt rám olyan hatással mint a legelső, 2004-es Pillangó hatás, mai napig dobogós nálam, ha a kedvenceim listájáról van szó. A traileren azért érződik eléggé, hogy egy másik kor gyermeke (az a mélyhangos narráció például egészen árulkodó), de basszus, mikor megszólal a Staind-től az “It’s been a while”…

Két dolgot mindenképp kiemelnék az előzetesből, ami szerintem eladja a filmet: az egyik az extrém képi világa a tükrözött képekkel és az “időutazást” okozta éles váltásokkal-villanásokkal (figyeld 1:40-nél ahogy Kayleigh – Amy Smart – átváltozik Evan – Ashton Kutcher – szavaira, zseniális). A másik pedig a filmben is visszaköszönő ütős egysorosok szerepeltetése: “You can’t change who people are without destroying who they were”, “You can’t play God“…

Persze ebből a 2 percből az is leszűrhető, hogy valószínűleg nem fog mindenkinek feküdni a film. Egy eléggé durva, emocionálisan megterhelő pszichológiai thriller, megspékelve egy kis időutazással és multiverzum elmélettel… szóval maradjunk annyiban, hogy nem feltétlenül a legjobb randifilm (trust me). Viszont szerintem egy méltatlanul alulértékelt alkotás (még a kritikusok is beismerték később, hogy túl keményen bántak vele Kutcher miatt), szóval ha ezzel a poszttal sikerült valakit rávennem, hogy megnézze, az nekem már óriási win.

17 hozzászólás a “Csak a retró: The Butterfly Effect” bejegyzéshez

 1. Nagyon jó film, érdemes megnézni :)

  Amy Smart-ért kár, hogy ennyire eltűnt :(

 2. Nekem még a rendezői változatot pótolnom kell egybekötve az eredeti moziváltozattal. Tudom más ezért lehet az majd még jobban fog tetszeni.

 3. Én is imádom. Ashton Kutcher egyetlen igazán jó filmje a “Hé, haver, hol a kocsim?” mellett. ;) Kutcher-t amúgy az Azok a 70-es évek show-ban kedveltem meg, rajta röhögtem a legtöbbet.

 4. Nagyon jó ez a film, ütős befejezeséssel. Nagy bánatomra nincs belőle magyar blu-ray.

 5. Az én esetemben meglepõ módon nagyon jó randifilmnek bizonyult. Azóta a feleségem. :)

 6. A mozis vagy a rendezői változatot érdemes megnézni? Nagyon régen láttam már a filmet, nem sokra emlékszem belőle.

 7. jé én ezt csak 15″-on láttam, szerintem ilyen 320*240-es felbontásban SCH belső hálóról mentve.

  meg is vásárolom gyorsan akkor!

 8. Alap. Mindkét verziót érdemes megnézni. Először a normál mozi verziót láttam. Rendezőinek nekem jobban tetszett a vége.

 9. Ja igen azt lehagytam az írásból, hogy 4 befejezés készült a filmhez:

  1. Az alap mozis (Theatrical Cut) szerintem a legjobb a történet mondanivalója és Evan karaktere miatt

  INNENTŐL SPOILER

  2. A Happy Ending (mindketten megfordulnak és boldogan lebeszélnek egy kávét)
  3. Az Open Ending (Evan megfordul és elindul Kayleigh után)
  4. A Director’s Cut (ez a legdurvább, Evan visszautazik a születéséhez egy videó segítségével és megfojtja magát a köldökzsinórral az anyja méhében, megkímélve mindenkit a szenvedéstől, amit ő okozhatna nekik az életében – ez a tragikus, legdurvább befejezés)

 10. Szerintem a rendezői változat a legzseniálisabb, nem csak a vége tér el, van benne több plusz jelenet is, és az egész film sokkal nyomasztóbb tőle, de szerintem sokkal jobb is.

 11. Tavaly láttam először a rendezőit, döbbenetes.
  Dobogós film nálam is. Van egy körbeírhatatlan hangulata, amit a mai filmek nagyon kevese tud hozni…vagy egyáltalán nem😄 Zseniális. Nagyon sajnálom, hogy mostoha sorsa volt és nem igazán kapott elismerést….pedig én biztos megszórtam volna díjakkal, már csak a forgatókönyv miatt is.

 12. Egy kalap szar. Az egész film arról szól, hogy ha BÁRMIT, a legpróbb részetet is megváltoztatsz, az egész életed másképp alakul.
  Erre benne hagynak egy olyan jelenetet, hogy Ashton börtönben van, visszamegy a gyerekkorába, átlyukasztja a kezét, erre visszaugrunk a börtönbe, és azt mondja a cellatársa, hogy MOST JELENT MEG A KEZÉN JÉZUS STIGMÁJA. Miközben az egész film arról szól, hogy MINDEN másképp kellett volna hogy alakuljon. Egészen megdöbbentő, ebben a pillanatban elvesztette minden hitelét a film. Azt megértem, hogy ettől függetlenül valakinek tetszik, de hogy TOP3ba sorolja…

 13. Imádom, sok jelenetnél majdnem bőgök még sokadik nézésre is, a vége pedig mindent visz az Oasis zenéjével.
  Nem spoilerezek, de van többfajta befejezése, szerintem a lehető legjobb került a sima változat végére.
  Kutchertől nem sok filmet láttam, állítólag rossz színész, de itt minden karakter nagyon jó, természetesnek hatnak.
  Hiányoznak az ilyen filmek, itt az ideje ismét elővenni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.