Ha eddig nem lett volna világos, hogy megváltozik a mozizás

Volt ez a Paramount Consent Decrees, és ez megtiltotta, hogy a stúdiók mozihálózatokat is birtokoljanak, így lefedve a gyártástól a terjesztésig mindent. Nyilván bonyolultabb, ha valakit érdekel bővebben az is, hogy ez miért baj.

Pont az előbb linkelt posztban azért is írtam a Paramount Consent Decreesről, mert akkor már fontolgatták az eltörlését. Na most egy pénteken (ugye a rossz híreket mindig erre a napra temetik) meg is történt a dolog, immáron semmi korlát nincs ebből a szempontból a stúdiókon.

“…that termination of the Decrees is in the public interest.” mondta a bíró, aki meghozta a döntést. A köz érdeke hahahahahhh. Oké, a streaming és a változó nézői szokások már rég betettek ennek a szabályozásnak, hiszen pont a nagyokat korlátozták, míg a szabályra nem kötelezett Disney, vagy Lionsgate bármit megtehetett. Vagy a Netflix is kerülgette a mozis forgalmazást, bár nekik maguknak nincs stúdiójuk hanem másokkal gyártatnak.

A lényeg, hogy valójában csak kiegyenlítették a versenyt, ami a kapitalizmusban tényleg a köz érdekének lenne mondható, már ideális esetben – de közben meg amúgy lehetne onnan nézni, hogy valójában bővíteni kellett volna a szabályt inkább. Érdekes az időzítés is, mert most aki be akar fektetni, majd olcsóbban vásárolhat fel mozikat valószínűleg, hiszen egy részük biztos tönkremegy a világjárvány miatt.

Mindezt ugye nem sokkal az AMC & Universal deal után. Mi jön még majd, mielőtt újra moziba járhatunk rendesen.

human
írta
2020. 08. 07. 17:34
megjelenés
2
hozzászolás


2 hozzászólás a “Ha eddig nem lett volna világos, hogy megváltozik a mozizás” bejegyzéshez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.