A Disney meglépte: nincs több 4k lemez

A legdurvább, hogy mivel a Disney mindenkit a streaming szolgáltatására akar terelni, így nincsenek további tervei a 4K Ultra HD lemezek kiadásáról. Ez alatt nem csak a Disney termékeket, hanem a felvásárolti 20 Century Fox filmjeit is értve. Csak azok menekülhetnek meg, amiket valami spéci kiadó bevállal, például ha a Criterion beválaszt valamit, akkor annak van esélye (gondolom jól lehúzva őket).

A vicc az egészben, hogy a 4k streaming sehol nincs egy jó lemez minőségéhez képest, mégha előbbi is a tényleges jövő. Gondolom ezen már forrong is pár ember. És ha nincs lemez, akkor online is lehet majd tolni a mesterséges hiányt, ha leveszik Disney+-ról 1 évre, hogy utána visszatérhessen.

Még van pár dolog, ami meg fog jelenni, de a távoli terveik mindenképp a fentiek.

human
írta
2020. 08. 11. 03:14
megjelenés
23
hozzászolás


23 hozzászólás a “A Disney meglépte: nincs több 4k lemez” bejegyzéshez

  1. ilyenkor adok hálát mindig az isteneknek, hogy én állandóan egy szinttel le vagyok maradva, úgyhogy nekem tv-n és monitoron is elég a 2k :D
    de amúgy ja, ‘fasság’, meg rohaggyon meg a dizni, de tényleg, és sajnos még csak remény sincs, hogy a közeljövőben beledöglenek, mert a fogyasztók 90% szarik rá, és kb úgyis a telefonján fogja nézni a dizni+-ot is 720p-ben
    amúgy meg nem értem, ha nem éri meg nekik előre legyártani 10k lemezt, akkor miért nem működtetik előrendeléses üzemben.

  2. Ennek a hírnek lehetett előfutára az a tavaszi bejelentés, ami a német gyűjtőket hidegzuhanyként érte.
    Pedig ott az eredeti lemezek iránti kereslet egészen más szintet képvisel, mint itthon.

    https://www.4kfilme.de/20th-century-fox-bringt-keine-dvds-blu-rays-und-uhd-4k-blu-rays-mehr-in-deutschland/

    Disney+ 4k-ját ne tudom “tesztelni”, de az Apple TV+ és a Netflix UDH-je számomra nagyon pozitív csalódás. Nyilván a lemezzel még nem egyenértékű, de tök biztató.
    HBO GO minőséggel véletlenül sem összekeverendő, mert amit ott HD-ként beharangoznak… az egy erős SD minőség. :(

    Nem a Disney védelmében, de azért sem Apple TV-nek, sem a Netflixnek nem szokása (néhány kivétellel) a saját gyártású filmjeit/sorozatait lemezes formában piacra dobni.
    Szóval az ötlet nem biztos, hogy saját kútfőből jött.

    Másrészt ez az intézkedés, túlnyomórészt a gyűjtőknek fájó (húsbavágó módon).
    Nem hiszem, hogy a hazai átlagfogyasztó és kalózkodó nagy többség minőség terén bármit is érzékel majd ebből a döntésből.

  3. Tök jó lesz 4k-ba streamelni a filmet miközben sok helyen a járvány alatt lekorlátozták a bitrátát (a fekete részeknél és a gyors mozgásnál nagyon is látható egy nagyobb tévénél) és még mit hozhat a jövő. :X
    Lehet, hogy az eladások már nem mentek.

  4. Szerintem fontos hozzátenni, hogy ezek a katalóguscímekre vonatkoznak. Új filmeket még továbbra is terveznek kiadni.

  5. Nemrég egy tékából kaptam vagy 120 VHS kazettát amit egyszer valaki otthagyott, kombinálva a darabjaimmal most azzal szórakozok, hogy minden filmet, ami vinyón van meg régi, írt lemezeken, átmentek kazettára (ugyanígy zenével is – minden legális, természetesen *köhögés*). A fizikai gyűjteménynek mégiscsak van valami bája, pláne az ilyen régi formátumoknak, az meg pláne menőbb szöveg, hogy “megmutatom a lemezgyűjteményem” mint a “fú, milyen jó Spotify-lejátszási listát raktam össze”.

  6. Szomorú ez. Nem tudom, lehet rosszul vagyok összerakva, de nekem még mindig egy saját gyűjteményből jobb megnézni egy adott filmet, mint online.

    Előfizetek én is GO-ra, de nem érzem azt a feelinget, mint mikor nekiülök egy jó dvd/bd lemezről filmet nézni. Azt nem pótolja semmilyen stream. De tudom, hogy erre halad a jövő.

  7. Szerintem egyelőre annyira még nem érdemes szomorkodni. CD is életben még, bakelit is eltűnt egy darabig, aztán megint itt van.

  8. Amikor kijöttek a DVD-k, került egy film vagy 10,000Ft-ba, és azok még csak a fapados, extrákat alig tartalmazó lemezek voltak. Most direkt rákerestem, a Mission Impossible filmek hat része egyben kerül húszezerbe BluRay-en.

    A streaminggel szerintem az lesz az egyik alapvető probléma (a fizikai hordozók hiányában), hogy lényegében ugyanoda fog kilyukadni a történet mint a hagyományos tévéadóknál. Amíg a Netflix egyeduralkodó volt, addig ott lehetett megtalálni mindent, ha nem, megvetted DVD-n vagy BluRay-en (előtte meg nyilván ez volt az egyetlen módja hogy birtokold a filmet, vagy felvetted tévéről az adást). Most viszont van még hozzá Hulu, Amazon, Apple, Disney, HBO és még ki tudja mi minden lesz még, és nem fogod tudni magadnak összeválogatni a számodra tetsző tartalmakat anélkül, hogy előfizetnél az összesre.

  9. “Nem a Disney védelmében, de azért sem Apple TV-nek, sem a Netflixnek nem szokása (néhány kivétellel) a saját gyártású filmjeit/sorozatait lemezes formában piacra dobni.”

    még ha az új filmekre értenék csak, akkor kevesebben húznák a szájuk, de pl a Fox katalógusából jó pár dolog nem jelent meg 4kban eddig, és most cska a felvásárlás miatt nem is fog.

  10. Watchmen

    Nálam fordítva. Lusta vagyok felkelni és lemezt cserélni filmek között. Ugyan ez igaz a játékokra is.

  11. lordboxi: az ok, hogy Te lusta vagy, de szerintem ha mindent lustaság és kényelmesség alapján lőttünk volna be a történelem során, akkor jóval visszább tartanánk.

    Nem értem, mi szükség van arra, hogy kényszerítsenek valakit arra, hogy valamelyiket válassza. De szerintem érdemes így is lebontani:

    Aki eddig vásárolt, az ezután is vásárolni fog. Streamingje is lesz, de vérbeli gyűjtőből átállni kizárólag digitálisra – minimális százalékban tudom elképzelni.

    Aki eddig nem vásárolt, vagy csak hébe-hóba egy-egy filmet, na az átáll 100% digitálisra – de ők eddig is elenyésző részei voltak a fizikai cuccot vásárlóknak.

    Ezért tulajdonképpen azzal csesznek ki csak, aki eddig is, és ezután is vásárolt volna.

  12. Én eddig blu ray és DVD gyűjtő voltam, de ahogy jönnek az újabb tecnikák TV-ben is (előbb 1080p most már 4K), új kezdek leállni róla. Mert kíváncsi vagyok, a kedvenc filmjeimet hogyan újítják fel a legfrissebb képmegvalósítás szerint, de megvenni nem fogom a 4K lemezt, miután megvan a fémdobozos blu ray. Viszont nem tudom a streaming szolgáltatók mennyire fognak haladni ennyire a korral. Az biztos, hogy komolyabb torrent oldalakon megtalál az ember mindent, amit keres. Kár, pedig én is szeretem csak lekapni a polcról és betenni a lejátszóba, mint egy HDD-ről.

  13. lordboxi

    Még pár év és te is olyan hájas leszel, mint a WALL E végén az emberiség nagy része. :D

  14. Greta biztos örül. Kevesebb jegesmedve fog éhen halni, mert kevesebb műanyag szemét kerül a természetbe…
    Btw. eme gondolatom nem is teljesen hülyeség, és modern gondolkodással tényleg azt adja ki a matek, hogy minél több dologból elégszünk meg a digitális verzióval, annyival környezetbarátabbak leszünk.
    Már csak a könyveket kéne leváltani tabletekre, hogy ne legyen nehezebb az iskolatáska a 7 éves kisgyereknél, aztán ne kelljen csodálkozni azon, hogy gerincferdülése lett a porontynak.

  15. @vzsryl Ha megvettél valamit fizikai hordozón, az már csak akkor “kér enni” amikor lejátszod, különben meg csak a port gyűjti. Hogy ugyanez a film bármikor streamingelhető legyen, a nap 24 órájában egy csomó szervergépnek kell futnia egyszerre a zökkenőmentes lejátszáshoz, nem is beszélve arról a globális apparátusról (adatvezérlő-rendszerek, tenger alatti kábelek, műholdak, stb.), ami ezeket a tartalmakat az otthonodba juttatja

  16. A DRM kérdése engem jobban aggaszt. Szóval a Netflix-en van a kedvenc filmem, aztán egyszer csak eltűnik. És akkor?
    Ilyenkor meg lehet venni digitálisan is, akár a Googletől, Amazontól, Appletől, kifizetve a teljes árát, mint egy lemeznél a boltban, de ez sem garancia!! Csak azt a filmet birtoklod, ami fizikálisan is nálad van! Minden más a szolgáltatóé.
    Egy híres incidens volt, mikor is a Microsoft tavaly lekapcsolta az online könyvesboltját. Az összes vásárolt könyvét elvesztette az összes felhasználó! Mivel megvetted a végleges terméket, de valójában a Microsoft-tól vetted meg, ő pedig csak “bérelte” a jogokat.
    Szóval, csak az a tied, amit megeszel elvet kell tényleg követni.
    Eszméletlen rés a piacon a digitális, de mégis birtokolt film vagy zene… mivel szerintem a Blu-ray is haldoklik.

  17. Drondru: rés a digitális, de mégis birtokolt film, vagy zene, főleg, ahol te választod meg, milyen minőségben szeretnéd birtokolni.

    Amúgy igen, szinte minden ilyen weboldal apró betűs részében benne van, hogy nem veszed meg a filmet, csak beláthatatlan ideig bérled, ami viszont lejár egy bizonyos periódus után.

  18. Plusz, ne felejtsük el, hogy a streaming platform esetében:

    – nem csak kikerülhet egy sorozat vagy film a kínálatból, hanem utólag módosulhat is.
    Pl. 13 Reasons Why sorozatból utólag kivágtak kb. 2 percet,

    – bővített/rendezői változatok nemigen bukkanak fel (persze, ez változhat),

    – dvd/bd korongokon szereplő extrák sem jellemzőek (ez is változhat).

  19. idióták. a megoldás pedig pofon egyszerű lenne, ha egyszerűen csak drágábban, értsd, akár jelentősen drágábban adnák ezeket a filmeket, így nincs az az érzése a vevőnek, hogy teljesen ki van szolgáltatva, az meg egy hülyeség, hogy nem érné meg nekik az extra haszonnal a meglévő előfizetés mellett értékesíteni. nem is értem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.