A hídrobbantás elmarad

Ugye az volt a sztori, hogy a Mission Impossible forgatása közben majd egy jelenethez felrobbantanak egy hidat a lengyeleknél. Erre válaszolt egy hosszú levélben a rendező.

Azt mondja, hogy amikor tervezték a filmet, akkor volt olyan tervük, hogy részben felrobbantanak egy hidat, és el is kezdték keresni a világon a helyszín, avagy olyan hidat, amit jelenleg lerombolni terveznek. És erre jelentkeztek a lengyelek, egy akkor még a turizmus miatt eltüntetni vágyott hídrésszel. Ez nem azt jelentette, hogy az egész repül, a tényleg 111 éves része nem, csak a később felhúzott, jelenleg nem biztonságos darabja. Ezt a sztorit fújta fel egy rosszindulatú egyén oda, hogy le akarnak rombolni egy teljes hidat, egy történelmi pontját az országnak. És ezzel sikerült is aláásnia a tervet, ami segített volna a lengyel gazdaságnak, feldobta volna a környéket, és megszabadult volna egy híd nem biztonságos részeitől, hogy a fennmaradó, tényleg törénelmi részhez hozzáépítve megújulhasson az egész.

A rendező teljes levele:

Last week, a story broke in the press alleging that the producers of Mission: Impossible had asked for permission to demolish a 111-year-old bridge in Poland and that, in so doing, we were destroying a piece of that wonderful country’s heritage in the name of entertainment.

I’ve read a lot of inaccurate stories in which I’m named and I normally just ignore them, but in this case I felt it was important to personally clear up some misinterpretations of our intentions, starting with this:

There was never a plan to blow up a 111-year-old protected monument.

It’s a pretty good story (with a twist) and to the best of my knowledge it’s true, so bear with me.

Mission: Impossible has come to be known as a franchise that does as much as humanly possible without the use of digital effects, which allows us to create moments in a way audiences have never seen before. At the very start of the film’s pre-production, we had a rough concept for a sequence involving a bridge over a body of water, ideally one that could be (spoiler alert) partially destroyed. While we doubted such a thing would be possible, a broad search was initiated in the unlikely event that any country anywhere in the world might have a bridge that needed getting rid of.

Some lovely people from Poland responded with enthusiasm.

They just happened to know of a non-functioning railroad bridge in an area that suited our purposes. And, better yet, the area in question was eager to promote tourism. Local roads being what they are, their best chance to do this rested in revitalizing an outdated rail system. This included replacing the main decking of the bridge in question, which engineers had deemed structurally unsound. The bridge was not built entirely in 1906 as has been reported. That bridge was partially destroyed by the retreating Germans during the Second World War before being rebuilt (the current bridge is, in fact, one of two very similar ones in the area, neither of which is a protected monument). Bottom line: to open up the area to tourism, the bridge needed to go.

And we were only too happy to help out.

As a bonus, the lake which the bridge spans is man-made (providing power to a nearby hydro-electric dam) meaning we could easily take steps to protect the surrounding environment. It was understood that we could only destroy the already unsafe portions of the bridge that needed to be rebuilt, and not the original stone pilings at either end, upon which a new bridge could one day be constructed (just as it had been after the original bridge was destroyed). That suited us just fine. We also had plans to offset any damage the very necessary demolition of the bridge might cause.

The people we spoke to were excited by the prospect of our bringing a large film production to Poland and the resources it would inject into the local economy (Poland has just released a new film incentive program, and wanted a known project to promote its film industry). They were also delighted that we’d be making way for a new bridge that might otherwise not be rebuilt, and might lead the government to revitalize the railroad line.

And Mission: Impossible (spoiler alert) would get to blow up part of a bridge. In the name of entertainment? Absolutely. And to the benefit of the Polish film industry, the local economy and with the greatest care to the surrounding environment.

But not everyone was happy.

One individual, for reasons I cannot specify without revealing their identity, claimed they were owed a job on the production for which we felt they were not adequately qualified.

When this individual’s demands were not met, they retaliated.

After harassing members of our production publicly and anonymously on social media, as well as privately, this individual misrepresented our intentions and concealed their personal reasons for wanting to penalize us. They even tried to have this condemned, unsafe and unusable bridge landmarked in the hopes of preventing it from ever being removed and rebuilt (which we understand would be to the detriment of the area’s economic needs). Then they reached out to us to gloat about it. In short, this individual manipulated the emotional response of the people in a move that has now compromised our ambitions to bring our production to Poland.

Mission: Impossible is and always has been a global franchise – one that takes great pride and pleasure in visiting other countries to celebrate other cultures (and, with everyone’s kind permission, occasionally make a bit of cinematic commotion). We would never under any circumstances dream of intentionally causing harm to the cultural or historical landmarks we visit, and take great pains to protect those landmarks we feature. To respect and celebrate the places we film is our prime directive. No one involved in the production asked for permission to destroy a historically significant landmark in Poland. In all sincerity, our only agenda is to tell an engaging story as authentically as we can and hopefully entertain the hell out of you. We still very much hope we can come to Poland, work with the good people there, and help in any way we can the local environment and economy.

Of course, we’re also happy to get rid of any condemned bridges that might be lying around. Waste not, want not, after all.

Obviously, these are all trivial concerns in the face of unprecedented events going on all around us. This is not an appeal to anyone for anything other than the chance to set the record straight. If you’ve read this far, I deeply appreciate you taking the time to consider our side of things, and am truly thankful to any and all who gave us the benefit of the doubt.

On behalf of everyone working on Mission: Impossible, I wish you all a safe and healthy future in these frightfully uncertain times.

Sincerely,Christopher McQuarrie

human
írta
2020. 08. 11. 18:31
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “A hídrobbantás elmarad” bejegyzéshez

 1. Egy újabb eset ami mutatja, hogy kb. semmi nem igaz az interneten, elsőre. Érem, másik oldal, stb. Van esély arra, hogy az emberek tanulnak ebből?

 2. Nincs. :)
  Az emberi természet ilyen. A rossz híreket valahogy mindig könnyebb elhinni, és sokkal gyorsabban is terjednek. :)

 3. Azt például meg lehet tanulni ebből, hogy az emberek azonnal elhiszik, ha a jólelkű, nem orofitorienrált producer leírja, hogy ez milyen jó mindenkinek :) a hídnak, hogy csak a felét robbantják fel és a másik felének nem lesz baja, a tónak is jó, hiszen ez mesterséges tó, így nyugodtan bele lehet robbantani bármit. (A Tisza-tó is mesterséges, de vajon milyen lenne a viszhangja, ha a semmilyen műszaki értékkel nem rendelkező 33-as úti hidat bele akarná robbantani valaki?)

 4. Ha amiatt, hogy elestek ettől a pénzforrástól a lengyelek, magától fog majd összeomlani a híd, az rendben lesz? Az kevesebb környezeti kárral fog járni? :)
  Egy pillanatig se hittem, hogy a producer fejét glória lengi körül, de gondolom jó okuk volt a lengyeleknek, amiért felajánlották a félig műemléküket egy ilyen akcióhoz. :)

 5. Jó, most ez a rendező álláspontja, nem kell rögtön globális-erkölcsi tanórát tartanotok a kommentszekcióban. Nyílván szépíti a dolgot, a PR miatt még a szart is aranyként ábrázolják. Nem mondom, hogy teljesen fals amit írt, de a sztorinak mindig több oldala van.

 6. @speranza: miért omlana össze magától? Viszonylag ritkán történik meg Európaban, hogy egy felhagyott híd összedőljön. Nekem ez elég sok sebből vérző levél.

  “Some lovely people from Poland responded with enthusiasm.”

  Erősen kétlem, hogy a PKP-nál, a lengyel vasútnál erre valaki rábólintott volna. Az lehet, hogy valami lengyel filmes irt nekik mindenféle jóváhagyás nélkül:)

 7. de a lengyel vasútnál már 7 éve kivonták a hidat a forgalomból, mivel nem volt rá alkalmas.

 8. @human:

  Ez van, a bitófa megvan, a kötél már ott van, nehogymá elmaradjon az akasztás. Ha egy rendező, producer, akárki mondja, akkor csak PR bullshit lehet. Gondolom a Mission Impossible legutóbbi két része is romokat hagyott mindenhol maga után, nemzetközi szélhámos banda ez a Tom Cruise slepp.

 9. @Ytsz: Csak hipotézis volt a részemről, de az viszont tény, hogy ha egy építménnyel nem törődsz, akkor az hamar tönkremegy, és a természet előbb-utóbb visszahódítja magának a területet. Nem számít rendkívülinek, hogy bontások során robbantanak a gyorsabb haladás érdekében. A végeredményt tekintve mindegy, hogy egy film forgatásával egybekötve, vagy pusztán a cél érdekében történik a robbantás, különbség csak az anyagiak terén akadhat, ha ebből a településnek mellékesen még bevétele is származik. De ha csak nullára jönnek ki, a lengyelek szemszögéből akkor is megérte (volna). Egy felújított híd helyett most nézegethetik tovább a pusztulást, mivel egy használaton kívüli műtárgy javítása aligha élvez prioritást. :)

 10. egyszerű a képlet:D a rosszindulatú egyén maga akarja felrobbantani a hidat:D először valami kisnyugdíjast képzeltem el, aki nem a robbantásra ugrott rá először, hanem az azzal járó zajjal, mindenféle kocsival, idegenekkel, akik szétbarmolják a kedvenc kis ösvényét vagy akármijét.
  Nehéz időket, vagyis extraérzékeny világot élünk sajnos..

 11. blady

  Igen kibaszott valószínű, hogy egy helyi lakos saját maga akrja felrobbantani a hidet ès ezért nehezményezi a híd felrobbantását. A többi eszmefuttatásod med még nevetségesebb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.