Bill Pope a Mátrix operatőre

A 4. részre nem hívták vissza, de azok alapján amit mondott, valószínűleg nem is vállalná újra a fényképezést. Ránézésre azóta is van bőven munkája, szóval nem visszarúg az utolsó nagy dobására.

A lényeg, hogy Wachowski testvérekkel dolgozott a Boundon (ha valaki még nem látta pótolja ezt a “normális” filmjüket), és utána The Matrixon is. Az első résznél még minden fasza volt, bullet timot alkottak közösen, viszont a testvérek a második részre sajnos kicsit sok Kubrickot olvastak, így eléggé máshogy forgatták a 2. és 3. filmet, ami Pope szerint (és nem a forgatókönyvre gondol:) “mind numbing and soul numbing” volt.

Bár említi a nyomást, hiszen az első rész akkora siker volt, felül kellett múlni, de kiemeli azt is, hogy Kubrick szerint természetes alakítást csak fáradt színészek nyújtanak, így nagyon-nagyon sokszor vettek fel jeleneteket, ami a két egyben forgatott filmnél különösen durva volt. Milyen természetes lett a végeredmény…

Everything that was good about the first experience was not good about the last two. We weren’t free anymore. People were looking at you. There was a lot of pressure. In my heart, I didn’t like them. I felt we should be going in another direction. There was a lot of friction and a lot of personal problems, and it showed up on screen to be honest with you. It was not my most elevated moment, nor was it anyone else’s. The Wachowskis had read this damn book by Stanley Kubrick that said, ‘Actors don’t do natural performances until you wear them out.’ So let’s go to take 90! I want to dig Stanley Kubrick up and kill him.

[…]

There is something about making a shoot that long, 276 shoot days, that is mind numbing and soul numbing and it numbs the movie.

Bill Pope
human
írta
2020. 09. 06. 03:48
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “Bill Pope a Mátrix operatőre” bejegyzéshez

  1. “I want to dig Stanley Kubrick up and kill him.”😄
    Uhh mennyi, mélyen eltemetett fájdalom.. Csodálom h a 2-3. résznél nem szállt ki.

  2. Ezek szerint Wachowskiék nem olvasták a saját forgatúkönyvüket, mert olyan mondatokat adtak színészek szájába, ami közel felér egy emberiség elleni bűntettel – nincs az az isten, aki azokat természetesen elő tudta volna adni. Az első részben még elment ez az idézgetés az elsős gimnazista “Bevezetés a filozófiába” tankönyvből, a másodikra viszont kitalálták, hogy ez nem elég, rögtön Platónt kell odatenni verbatim, mindezt egy autópályás tömegkarambol és egy tömegverekedés közé, ahol az emberek röpködnek, és “hosszú, furcsa bőkabátot és napszemüveget hordanak… még éjjel is”.

  3. Valali szerint ez a projekt nem mítosz-gyalàzást szolgàl, ahogyan tette anno az Alien 4, vagy a Terminator 3 – 6?
    Nagyon sajnàlatos, hogy a színészek elvállalták ezt a munkát…
    (Esetleg kötelező?…)

  4. Lehet engem rugdosni, de az első részt nagyon sokszor láttam és szeretem, viszont nem emlékszem, hogy mi történt a második és harmadik epizódban… pedig azokat is láttam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.