Változtat az Oscar 2024-től, igyekszik az alulreprezentált embereknek több lehetőséget kiharcolni

A héten az akadémia új szabályokat jelentett be, hogy a legjobb film Oscar díjra pályázó művek, és közvetve a szakma jobban helyet adjon a nőknek és a kisebbségeknek. Látszik a neten, hogy sokan összerezzentek, de ez egyáltalán nem olyan drasztikus, mint egy-egy kattintásvadász cím alapján hallatszik (csak azokat, és ezt a posztot ki olvassa el?), mert 4 szabványt állapítottak meg, amiből kettőt kell teljesíteni a filmeknek, hogy esélyesek lehessenek a Oscar díjra.

Rendesen átolvasva nekem nagyon úgy tűnik, hogy valójában csak a sok kritikát akarják elhallgattatni, de semmiféle komoly változás nem várható. Konkrétan valószínűleg, lent példákat is említek, szinte biztos, hogy ezeket már most teljesítik a filmek, avagy mutogatnak, hogy “léptünk a diverzitás felé”, de valójában semmit sem tettek.

Itt van a teljes összefoglaló. Leegyszerűsítve, dőlt betűsen az én megjegyzéseim:

A szabvány, ami az alábbiakból EGY megvalósulásával teljesül:

  • Egy fő vagy fontos mellékszereplő kisebbségből kerül ki.
  • A nem annyira fontos mellék és még kisebb szerepekben a színészek 30%-a alulreprezentált csoportból (nő, kisebbség, LGBTQ+ vagy siket és hasonló.)
  • A film témája alulreprezentált csoportról szól.

Példa: a Tenet simán teljesíti ezt. Sőt, megnéztem a tavalyi esélyeseket: 4 film nem hozza. Viszont ugye az alábbi három szabványt ezek is megtehették esetleg.

B szabvány, 1 megvalósulásával teljesül:

  • Az alábbiak közül kettő alulreprezentált csoportból kerül ki: Casting Director, Cinematographer, Composer, Costume Designer, Director, Editor, Hairstylist, Makeup Artist, Producer, Production Designer, Set Decorator, Sound, VFX Supervisor, Writer.
  • Más fontos pozíciókban 6 ember alulreprezentált csoportból kerül ki.
  • A filmen dolgozók összességének 30%-a alulreprezentált csoportból (ez továbbra is jelenti a nőket például, akik a világ népességének fele) kerül ki.

Ránézésre a filmeknek ezt a szabványt könnyű teljesíteni, mert sokszor a casting és a fodrász vagy makeup nő. Most nem böngészem át a tavalyi esélyeseket, de pl. Scorsese vágásra és castingra mindig nőt alkalmaz, szóval az A szabványt nem teljesítő Irishman máris teljesítette a B-t, pedig ugye a PC harcosa imádták szétszedni a 0 értelmes női karakterek miatt.

És megnéztem, a Green Book set decoratora és costume designere is nő volt, avagy még az a sokak szerint kérdéses film is teljesíti ezt a szabványt.

C szabvány, mindkettőt teljesíteni kell hozzá:

  • fizetett tanonc és gyakornok pozíciók az alulreprezentált csoportoknak.
  • olyan pozíciók és munkalehetőségek, ahonnan tanulva előre lehet lépni.

D szabvány:

  • a stúdiónak vagy film gyártó cégnek több magas pozícióját a marketing, sajtó, vagy terjesztési csapatban alulreprezentált csoportból töltik be emberek.

Ez is olyasmi, amit szerintem már most sok stúdió teljesít, vagy könnyen teljesíteni tud, ami ugye a cél, több munkalehetőséget létrehozni számukra a szakmán belül.

Átnézve ezeket nekem úgy tűnik, hogy a minimumot a filmek bármilyen megváltozása nélkül is könnyedén szállítja majd a legtöbb stúdió, például a sokakat megosztó Green Book az A és B szabványt is teljesíti! Nyilván a kérdés, hogy idővel majd hányan kell betartani a szabványokból, de amilyen lassan változik a filmes világ ezt már lehet meg sem éljük.

human
írta
2020. 09. 09. 15:51
megjelenés

hozzászolásAz írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.