Enola Holmes – még a húg is iszonyat okos

A Netflix populáris, vagyis blockbuster filmjei is megtalálják lassan az utat? Idén az Enola Holmes ez már nem is az első, ami viszonylag jól sikerült tőlük. Azt mondjuk csak üzletileg értem, hogy miért lett szerda a premiernap, de ez más téma.

A sorozat Sherlock és Mycroft Holmes húgáról szól, akit az anyjuk nevel vidéken, mint kiderül, eléggé az életre, de nagyon nem a megszokott, társadalom által elvárt módon. Ellenben az öreglány egyik nap szinte nyom nélkül eltűnik, és a testvérek hazaérkezve látják, hogy mi történt a családi házzal, na meg a húguk viselkedésével, amit Mycroft rögtön el is kezdene rendbehozni a lány nevelőotthonba tevésével.

Kitalálható mi jön: a lány elszökik, és az anyja előkerítésébe kezd. Bár látszólag ez a fő rejtély, de valójában egyáltalán nem erről szól a film, hanem amolyan felnövéstörténet szerűen megtalálja a saját útját, és megoldja az első ügyét is, ami egyáltalán nem az anyja előkerítése végül. Emiatt kicsit “franchise indító” is a darab, ahogy a többi Netflix blockbuster, és nem is bánnám, ha ez be is indulna, jönnének a következő ügyek.

A filmet leginkább azzal lehetne jellemezni, hogy ifjúsági kalandfilm, sokszor ugrottak be közben a bajba kerülő tinis filmek, akik megoldanak egy nagyobb ügyet. Még biciklizett is Enola, hogy ezt az érzést erősítse. Ennek megfelelően kell nézni, mittomén, egy Goonies-hoz hasonlítva, nem pedig egy Downey Jr-es Sherlockhoz. És innen nézve jól sikerült.

Egyrészt ízlés kérdése, hogy a folyamatos negyedik falas kinézés kinek mennyire fog tetszeni, de szerintem remekül beránthatja a fiatal nézőket abba az érzésbe, hogy Enolával közösen keverednek ezekbe a bajokba. Plusz nyilván pár poénos pillanatot is hoznak a nézőknek kiszólások. Másrészt pedig kellő tempóban halad előre a film, szinte alig ül le a sok nyom felfedezése közben, amik néha akciójelenetekbe is torkollnak. Itt visszatérnék a zsánerhez, mert a végső leszámolás technikailag borzasztó, aki reális harcokat vár, az csalódni fog.

Bár Millie Bobby Brown a Stranger Thingsben szerintem korrekt volt, ellenben a Godzillában nem annyira, szóval kicsit félve vártam az alakítását, de ebbe a sztoriba simán elment, amit szállított. És Henry Cavill ha nem is remekelt, de volt pár vicces pillanata neki is.

Összességében elég sokat vigyorogtam közben, ez egyáltalán nem csak a világjárvány miatti újfilm vákumban értékelődött feljebb.

(Ui: Helena Bonham Carter vajon hány napot volt a forgatáson, kettőt?)

human
írta
2020. 09. 24. 17:06
megjelenés
17
hozzászolás


17 hozzászólás a “Enola Holmes – még a húg is iszonyat okos” bejegyzéshez

 1. Megmondom én neked miért lett ez viszonylag elfogadható. Mert ez nem egy Netflix-film. Ez egy Warner Brothers film, csak eladták a covid miatt.

 2. Kifejezetten jol sikerult szerintem. Odafigyeltek azokra a reszletekre is, amiket jellemzoen elnagyolnak es emiatt szepen osszeall a film. Gyonyoruek a helyszinek. Jok a szereplok. Van korrekt tortenete. Aki kicsit bele tudja elni magat a foszereplo helyzetebe az garantaltan jol fog szorakozni.

 3. Tegnap néztem meg. MBB nagyon jó a szerepben, Cahill egy eddig teljesen másfajta Holmes-t hoz, ami tetszik. Nekem kicsit steril volt, de a jobbak köze sorolom.

 4. puruttya: nem teljesen, a Legendary csinálta, de a Warner terjesztette volna moziban, viszont igazad van, ki is ment a fejemből, kösz hogy szóltál.

 5. Borzaszto volt. Nagyon vártam és nagyon sajnálom mert elbírtam volna, ha… univerzumot epitenek mondjuk.

 6. az egyik (hányadik?) film, ami jól jött ki a járványból, mert moziban valószínűleg nem ment volna nagyot, de manapság egy 10/7-es friss bemutató is felér egy Endgame-mel (nyilván költői túlzás). ráadásul még a Netflix ázsióját is emelheti.

 7. Az első 20 perc után kinyomtam. Valahogy nem szippantott be, de kap még egy esélyt valamikor Cavill miatt.

 8. Szerintem jó móka volt a film. Tetszett, hogy végül nem az anyja előkerítése volt a fő szál. Jöhetnek a folytatások belőle ezekkel a karakterekkel és színészekkel.

 9. Egyszer meg lehetett nézni, de a “vagány, okos kiscsaj kalandjai a nagyvárosban” önfeledt szórakoztató élményt nagyon gyorsan elnyomta a túltolt PC üzenet, szájbarágós érdek/értékképviselet és kényelmetlenné tette az egészet. Végig azt vártam, hogy legalább a fináléban lesz valami csattanó, vagy összeállnak a Holmes tesók, de Cavill tényleg csak azért szerepelt, hogy szépen mosolyogjon a női nézőkre.

 10. Én kifejezetten jól szórakoztam. Nem lehetett érezni azt az erőlködést ami sajnos sok Netflix film sajátja.

 11. Ez egy sz@r.
  Nem Mycroft miatt, hanem azért kéne perelni, mert meggyalázza Sir Arthur Conan Doyle emlékét.
  A “negyedik falas kinézés” színházi ripaccsá degradálja a szereplőt, ilyet nem szabadna már csinálni! Nem mostanában jött be a divatba a mozgókép.
  Ennek ellenére egyetlen értékelhető dolog a színészek játéka, miért is nem 0/10, hanem 5/10.

 12. Hát 30 évesen nem nagyon tudtam élvezni a kitekintéseket, de elismertem, hogy a gyerekemmel szívesen megnézném, viszont a sakkos jeleneten hangosan felnevettem, ami manapság egy filmnél már nagy szó nálam.

 13. A színészek jól hozták, de ez a történet szinte teljes unalomba fulladt. Egy másik forgatókönyvíró/rendező párossal talán lehetett volna maradandóbb is.

 14. Nagyon gyenge…legalább egy csavar elfért volna benne.

  Nincsenek túlmagyarázva a dolgok, vagyis inkább sehogy. Ne kérdezzük a miérteket, a szereplők csak haladnak valamerre, mert..ezt írja a forgatókönyv?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.