Force of Nature – csak a csekkért?

Tökéletes példa arra, hogy nem kell túlvállalni magad? Némi negativitás (New Mutants és Chick Fight) után kiemelném, hogy milyen normális lett ez a B-film, amiben Mel Gibson és Emile Hirsch főszerepel. Főleg azért, mert már a kezdő jelenetben megmutatják mit tudnak, nem kamuzzák le a csillagokat az égről, és ezt a szórakoztató trasht végig is viszik.

Nyilván már a történet is képtelenségekkel van tele, de ebben az esetben ez a fűszer, ami szórakoztatóbbá teszi a végeredményt. Egy hurrikán közelít a város felé, és valami tolvaj csapat most tudja meg, hogy egy teljesen átlagos “panelház” tele van műkincsekkel. El is indulnak oda, pont akkor, amikor épp pár rendőr is odatart, hogy menedékbe szállítsák a pár hátramaradót, akik nem voltak hajlandók maguktól elhagyni otthonuk az érkező vihar előtt.

Ezen két csapat csap össze, de persze az ott lakók sem maradnak ki. Egy helyszínre koncentrált, lövöldözésekkel teli móka a végeredmény. Néhol már-már komikába forduló túlzásokkal, logikátlan húzásokkal, miközben még a hangulat is stimmel a folyamatosan szakadó esővel.

Az egészet feldobja, hogy bár “lecsúszott sztáros” a szereplőgárda, mindenkinek voltak innen szebb napjai, viszont mégis ott van bennük a rutin, ami érdekes mennyit számít ez esetben. Amatőrebb színészekkel a rossz forgatókönyv és kis költségvetés megfojtaná a Force of Naturet, de így még pont a szórakoztató oldalra esett. Bár lehet van akinek szomorú lesz Mel Gibsont ebben látni.

Mivel nem vette túl komolyan magát a film, így a végén, amikor a Dexteres csávó és Hirsch szemben áll, akkor már csak vigyorogtam a fordulaton. Ennek kellett jönni, és nem hagytak cserben! Nyilván ténylegesen csak az akciófilmeket jó szívvel nézőknek ajánlható, akik a B csapásokat is tudják kedvelni. Azért bőven látszik rajta, hogy nem moziba szánt, hanem videotékás darab.

8 hozzászólás a “Force of Nature – csak a csekkért?” bejegyzéshez

  1. Nekem tetszett, MG is jól hozta a karaktert, meg a lányát játszó csaj sem volt rossz, ellentétben a régi romkom filmjeivel. Tetszett, hogy a rendőrlány is “tökös” volt.

  2. Az előzetes alapján jóféle kis B-akciómozinak tűnt a film, de sajnos nálam azt a szintet is csak nagyon nyögvenyelősen hozta.

    Pro:
    —-

    + A szereposztás a büdzséhez és a forgatókönyvhöz képest tényleg egész jó, kb. mindenki valóban kisujjból kirázta a maga karakterét (bár Hirschnél azért úgy éreztem, hogy rohadtul unta az egész forgatást :D). Kate Bosworth nálam nagyon eltűnt a 21: Las Vegas ostroma után, David Zayast a Dexter óta kedvelem (bár a filmek terén ahogy látom, végleg beskatulyázták a spanyolajkú gonosztevők karakterébe), Stephanie Cayo meg nagyon csemege a naiv, lelkes rendőrlány szerepében.

    A show-t viszont Mel vitte el a hátán, látszott hogy élvezte a marhulást az öreg, a film legjobb jeleneteit simán ő hozta.

    + Tetszett, hogy az akciók közben éreztették a rablók és a jófiúk közti erőkülönbséget, azaz hogy a jól felfegyverzett zsoldosokkal csak sima közrendőrök, átlag civilek meg egy kiégett Gibson állnak szemben. Nem volt rambózás, senki sem céloz halálpontosan, a zsaruknak meg ugye a lőszerre is ügyelniük kell, mivel nincs sok póttárjuk, ugye nem valami bűncselekményhez szálltak ki, hanem sima evakuációhoz.

    Kontra:

    – Abszolút egydimenziós, teljesen klisé karakterek. Hirsch halálvágyó, antipatikus ex-detektívként kb. egy idegesítő Martin Riggs-klónt hoz szerintem (bár lehet, hogy Gibson szerepeltetése tükrében ez szándékos főhajtás volt :DD), Zayas bandafőnöke végig a nevetséges és a taszító főgenyó sablona között egyensúlyozik (egyébként kb. sosem derül ki, hogy miért is Keresztelő János az álneve), Bosworth doktornőjének karakteríve kimerül abban, hogy szerinte az apja nem szerette (aztán rájön, hogy de), szegény Cayo meg túszul ejtett lányként javarészt feltartott vagy megbilincselt kézzel tölti a játékidő jó jó részét.

    Értem én persze, hogy a mély karakterábrázolás még a jobb B-akciómoziknak sem feltétlenül az ismérve, de azért na, legalább minimálisan eltérhettek volna az írók a közismert sablon akciókarakter-toposzoktól, főleg ha már sikerült egy zömében rutinos gárdát összetrombitálniuk.

    !!!ENYHE SPOILER!!!: A pumás fekete srác antirasszista sztoriján és a náci háborús bűnös klisén meg már tényleg feszengtem. Hozzáteszem, ennek a két karakternek tényleg semmi szerepe nincs a sztoriban azon kívül, hogy két lábon járó MacGuffinként csak miattuk működhet a film végi trükk. !!!ENYHE SPOILER VÉGE!!!

    – Egy rakás logikátlanság és karakterhiba a sztoriban, kezdve pl. a bankfiók közepén az elrabolt nőt kinyíró (és onnan nyugiban elsétáló) Johntól a harcok közben hátrahagyott fegyverekig (“Hé, miért is lőjjem agyon ezt a kába zsarut, ha egyszer agyon is verhetem!”), vagy épp szelektív kivégzésekig (aminek semmi más oka nincs a főszereplők plot armorján kivül). Jó, persze mondhatjuk, hogy ez is része (“bája”?) a B-akciómoziknak, legalábbis az volt 30-40 éve, a közelmúlt jobb low-budget Die Hard-szerű akciómozijai után (pl. The Raid vagy a Dredd 3D) viszont az ilyen logikátlanságok engem már nagyon kizökkentenek. Vagy lehet csak én öregszem, ki tudja. :)

    SPOILER!!!

    – Az előzetesek és a poszter azért eléggé túloznak Gibsonnal kapcsolatban, összesen jó 15 percnyi játékideje van, ráadásul a film kétharmadánál meg is hal a karaktere. Ami azért gáz, mert mint fentebb írtam, szerintem simán ő a film legjobb része.

    SPOILER VÉGE!!!

    Összességében mindenesetre nem bántam meg a filmre szánt másfél órát minden hibája ellenére sem, de szomorú, hogy egy ilyen szereposztásnak néha ilyen forgatókönyv csúszik be. Főleg Gibson érdemelne meg végre valami jobb szerepet, kíváncsi vagyok, hogy mit virít majd a Mikulásos agymenésében. :)

  3. Vannak olyan IMDB pontszámok melyekre már én is azt mondom, hogy köszönöm inkább nem kérem. Na ez pont egy ilyen. Bátor aki bevállalja!

  4. de hát ott épp megkerültem egy nagy spoilert, a legnagyobb logikai blamát a forgatókönyvben. eskü nem értelek, mintha direkt kötözködni akarnál, amikor szokás szerint nem spoilereztem.

  5. Megnéztem,tényleg igyekeztem ( a JóIsten látja a lekemet) totál nyitottan hozzá állni,a helyén kezelni,de amikor menekülés közben ment a randira hívás miközben a csaj varrta a srác lábát aztán amikor Gibson papa úgymond kidőlt,hát bakker pislogott vagyis mozgott a szeme!!! Milyen baki ez már 2020-ban???
    A logikátlan ugrásokról meg már nem is beszélek…
    Láttam ennél jobban összerakott B-filmet is,jó példa ha már Gibson akkor pl a Blood Fater!
    Minden esetreelég elszomorító a valaha istenekként tisztelt sztárokat ennyire lecsúszni látni! :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.