Greyhound

Tom Hanks a tengeren, méghozzá német tengeralattjárók ellen. Mi kell még? Ez volt az egyik olyan nagyobb mozifilm, ami végül streamingen kötött ki, szóval ennek megfelelő a költségvetése és a minősége. Külön jó pont, hogy nincs túlhúzva, hiszen így a 90 perces játékideje alatt nem igazán ül le a Greyhound, izgalmas macska-egér játék folyik a vízen.

A II. világháború idején az atlanti óceánon volt egy olyan terület, amit nem ért el a légierő, legalábbis akkoriban, amikor Amerika belépett a harcokba. Itt csak a rombolók védték a hajókonvojokat, méghozzá a német tengeralattjárók ellen.

Na egy ilyen védő csapat élére kerül a Tom Hanks által alakított parancsnok, akinek ez az első bevetése. Nem csak, hogy tele a gatyája a felelősséggel, és összetöri minden veszteség, de a legénysége sem bízik annyira benne. Tetszett, hogy ez a szál sem volt túlerőltetve, inkább csak 1-2 apróságon látszott, és az ebben történt változást sem nagyították fel.

A lényeg, és pár személyes szál rövid bemutatása után a Greyhound teljesen erre koncentrál: a vízi csata. A könyv, a The Good Shepherd elvileg elmerül a korai radar megbízhatatlanságában, és a hajók meg a központtal folytatott kommunikációs problémákban, de ez kevésbé kap itt kiemelést.

Ehelyett tényleg az a 48 óra van a középpontban, amíg veszteségeket elszenvedve igyekszik Hanks hajója és a segítői megvédeni az Európába tartó utánpótlást, és persze az azokon szolgálókat. Aki bírja a technikaibb háborús filmeket, annak szerintem csemege, pár tippre nem mindenben hiteles, de elég szórakoztatóvá tették az elterelő manővereket, a fegyverek használatát.

Alapvetően nem úgy akció, mint egy Ryan közlegény, vagy mint egy Battleship (hehe), de eléggé lekötött, hogy elsuhan-e a hajó mellett pont egy torpedó, és ahogy igyekszik a parancsnok kitalálni miképp bírjon el a németekkel. Bár drámai, de inkább olyan jobb eredeti blockbuster lett, ami másfél órára tökéletesen leköti az embert, de valahogy mégsem üt mélyre, szemben az említett másik Hanks-filmmel például.

Vajon megérte az Apple TV+-nak, hogy 70 millióért megvette a Greyhoundot? Legalábbis sok beszédet nem láttam róla, de például imdb-n azért összeszedett pár szavazatot, szóval csak megnézték az emberek.

human
írta
2020. 11. 23. 16:12
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “Greyhound” bejegyzéshez

  1. …ha plusz fel ora jatekidöt a vizalatti nemetekre is szantak volna, akkor egy ket oras klasszikus, igy csak egy tisztes iparosmunka született.

  2. A német oldal bemutatása megtörtént a Das Boot-ban, mivel ha jól tudom ugyan arról a csatáról szól a két film.

  3. Nagyon kis egyszerű film, nem is értem, hogy lehet egy regény az alapja, kis novellának tűnik inkább. És tényleg volt benne hiba, olvastam, hogy a valóságban a németek nem szólogattak át nekik rádión, mert rögtön bemérték volna a pozíciójukat. De izgalmasnak tényleg izgalmas, Hanks jó benne, mint mindenhol.

  4. Ebben a témában igen kiemelkedőnek éreztem Alistair Maclean Őfelsége hadihajója című regényét. A film tényleg egy tisztes iparosmunka, a hossza is pont elég.

  5. Nem volt rossz,de én már szinte el is felejtettem! Annyira nem volt izgalmas,de mindenesetre jobban össze volt rakva,mint mondjuk a legutóbb a Midway!

  6. Bocs,kiegészíteném: egy U-571 azért messze feszültebb és izgalmasabb volt! De tudom,tudom örüljünk annak ami van! :D

  7. Elment, a Midway-nél sokkal jobb. De az volt az érzésem a vége felé elég sokat kivágtak belőle vagy csak nekem volt furcsa.

  8. Hanks írta a forgatókönyvet is. Szerintem nagyon meg lett vágva a karakterek kibontása rész, így domborították ki az akció részt. Emiatt lett pergőbb lendületű, de sutább a film.

  9. Teljesen súlytalan,semmirevaló háborús film.Majdnem a nézhetetlen kategória volt számomra.A filmben a legnagyobb dráma,hogy vajon mikor eszik már a kapitány.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.