Songbird – találd meg a belső békéd a világjárvány közepén?

A Michael Bay producerkedésével készült Covid-film. Ez mindent elmond róla? Pedig van rendezője, meg írója, és meglepően erős a szereplőgárdája. Akár jól is elsülhetett volna? Kötve hiszem.

A történet egy mutálódott Covid világban játszódik, ahol a vírus sokkal halálosabb. A kukások kaptak abszolút katonai hatalmat, mindenkinek otthon kell maradni, aki megfertőződik, azokat a még halálosabb Q-zónákba különítik el. De úgy, hogy konkrétan rájuk törik az ajtót és elviszik őket.

Vannak páran, akik immunisok a kórra, ők szabadon járhatnak-kelhetnek. A főszereplő például egy biciklis futár, aki szerelmes egy nem immunis, a nagymamájával otthon levő lányba. Arról álmodoznak, hogy elmennek Big Surba, ahol jó a levegő, és lehet élni nyugiban. Csak ehhez sok pénz kell. Mindeközben vannak olyanok, akik immunitás karkötőkkel üzletelnek, meg még más dolgok is vannak, felsorolni sincs kedvem.

A Songbird legdurvább baja, hogy egyszerűen nem érződik filmnek, pedig olyan rövid, hogy akár összetömöríthettek volna mindent iszonyat fejesre. Bár a különálló szálak végül összeérnek, de valahogy mégis annyira elkülönülnek, hogy egy pillanatra sem lehet együttérezni senkivel. Főleg nem a két főszereplővel, nincs igazi kapcsolat közöttük, így nézőként felénk sem, egyszerűen nem érdekes a sorsuk.

Így perszea show-t ellopja a fő kukás Peter Stormare, aki tulajdonképpen egy végtelen hatalom által korrumpált hivatalnokot alakít, a kormányok tökéletes kritikájaként. Sőt, érdekes módon nem csak ez az üzenete van a filmnek, azon kívül, hogy azért a józan ész szabályait érdemes betartani egy világjárványban, de nem szabad megőrülni a bezártságba.

Mindezt úgy kell elképzelni, hogy bár nem Michael Bay a rendező, de az egész film olyan, mintha az ő rossz hasonmása csinálta volna. Ugyanaz a vágástechnika, rángatott kamera, digitálisan túltolt színvilág. Vázlatok sétálnak “jelenetekben”, csak nincs mögötte az igazi Bay vízió, az a bármit megtehetiség, amik miatt néha cool amit csinál még mindig. Ehelyett.. semmi nincs, csak a fent emlegetett üzenet.

Nyilván ebben, és a szétdaraboltság érzésében közrejátszott az is, hogy a világjárvány korai szakaszába készült, amikor még nem igazán voltak olyan covid szabályok sem, mint amik miatt Cruise a minap kiakadt. Mindenki jobban vigyázott magára, miközben zajlottak a kijárási korlátozások.

Egyszerűen csak forgatni akartak, kihasználni (exploitálni?) a helyzetet, némi pénzt szerezni. Unatkoztak is a színészek otthon, ezért sikerült ilyen neveket összeszedni (Daddario, Whitford, Stormare, Robinson, Moore, Hauser, KJ Apa, mindenki ismerős valahonnan). Szóval 1-1 helyszínen, kis stábbal mindenki leforgatta a jeleneteit, az, hogy közösen alig látszanak, az nem számít. Majd a néző összeköti a dolgokat.

Hát nem jött be.

human
írta
2020. 12. 17. 16:34
megjelenés
6
hozzászolás


6 hozzászólás a “Songbird – találd meg a belső békéd a világjárvány közepén?” bejegyzéshez

 1. “Egyszerűen csak forgatni akartak, kihasználni (exploitálni?) a helyzetet, némi pénzt szerezni.”

  nézőpont kérdése. pozitívan is meg lehet közelíteni: egyszerűen csak dolgozni akartak és munkát adni azoknak, akiknek nem volt ebben az időszakban. ha pedig csináltak valamit, akkor nyilván eladják annak, akit érdekel, de nem hiszem, hogy mi ezt számon kérhetnénk rajtuk, ha már nem fizettünk érte:) (de tényleg, viccen kívül, létrehoztak valamit, ez szerintem messze van az exploittól.)

  csak az a gond, hogy ha ezt valaki megnézi, akkor azt hiheti, hogy ilyenek lesznek a filmek, vagy csak hogy ilyet lehet csinálni most, pedig mindent teljesen normálisan le lehet forgatni, ha valaki megnézi a sorozatokat (pl. a flight attendant utolsó részeit vagy random országos szériát (és nem arra célzok, hogy van pár, ami a sztori részévé tette a járványt). bár az is tény, hogy az országos darabok és a félbeszakadt cuccok befejezésén kívül az első posztjárványos sorozatok és évadok még csak jövőre fognak jönni.

 2. az hogy nem exploitation film, hogy a világjárvány eleji pánikra rögtön forgattak egy filmet?

  és igen, ha ilyen lenne a filmforgatás végeredménye covid idején, akkor siralmas évek jönnének :)

 3. De akkor most ne lehessen aktuális dolgokról forgatni, mert jön az exploitation nyafogás? Ez így elég béna. Igen, nem PC-dolog, elismerem, 9-11 kapcsán is lehet, hogy vártak pár évet, a thaiföldi barlangmentésről sem láttuk még a filmet, de akkor 5 év múlva (legyen ennyi egy láthatatlan határ), már szabad anélkül, hogy bárki felcímkézné a készítőket? Vagy soha se. Tényleg a határ érdekelne. A Ryan közlegény II. világháborús exploitation? Vagy 2070-re várjuk az első tiszta COVID-filmeket?

  Igen, ha már dolgoznak, lehetett volna egy romantikus filmet vagy egzisztencialista drámát is csinálni, de a téma az utcán hever, biztos, hogy sokakat megihlet. De aki ír, az nem használ ki semmit, pont ugyanannyiért adja el a szkriptet, mint egy tinikomédiáét. Lehet, hogy aki megvásárolja, az azért veszi meg, mert ki akarja használni a helyzetet azzal, hogy legyártja a filmet, de ez korporét dolog, nem filmes (író, rendező, színész) dolog.

  Amit írtam, hogy a produkciós cég foglalkoztat most embereket, az nagyon pozitív, főleg a stábtagok számára. De nyilván úgy is nézhetsz rá, hogy kihasználják a járványhelyzetet, hogy bevágódjanak stábtagoknál és a filmes világban elismerést arassanak mindezzel.

 4. de ki nyafogott? egyszerűen csak egy gyors moneygrab volt a film, ez nem nyafogás, hanem látszik rajta. most megnéztem, egyrészt wow, a kevés akciót Bay rendezte :) másrészt 3 hét volt a shooting, a forgatókönyv kb szintén ugyanannyi. meglovagolták gyorsan a hullámot.

  egy szóval nem mondtam, hogy ne lehetne a covidról filmet csinálni, biztos lesznek értékesek a témában, bár szerintem az ilyen hisztérikussal, már már Asylum cuccal lehet várni kellett volna.

 5. Igazán jó filmeket a Covidról szerintem is csak bizonyos idő elteltével lehet majd készíteni, amikor már némi távolságból tudjuk szemlélni a történteket, és a teljes képet látjuk. Nézői szempontból se tartom még időszerűnek őket, mert most, amikor a kellős közepén vagyunk, és hetente járunk koszorút rendelni, engem senki semmivel nem tudna rávenni, hogy megézzek bármit, amiben így, kvázi „szórakoztatás jelleggel” egyáltalán csak szóba kerül bármilyen járvány. A Songbird-ről is ordított már a trailer alapján, hogy semmi maradandó nem várható tőle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.