Rose Island / L’incredibile storia dell’Isola delle Rose

Az igazi szabadság nem is a végtelen pénz, hanem ha nemzetközi vizeken felhúzol egy mesterséges szigetet magadnak, és kikiáltod egy államnak. Nyilván ez a közeli országban hatalmon levőknek nem fog tetszeni.

Szinte úgy írtam le ezt a megtörtént eseményen alapuló filmet, mintha thriller lenne, közben pedig az egyik legjobb mostanában látott feelgood mű volt.

A történet tényleg ennyi: egy feltaláló a barátjával épít magának egy szigetet Olaszország partjaitól nem messze a nemzetközi vizeken. Fúrótornyos megoldással csinálják, betonlábak, és fölötte egy kb. nagyobb háznyi alapterületű palló. Igazából nem a technikába merül el a film, szóval az építés közben elég nagyokat ugrik, gondolom van akit ez zavarni fog, de az alkotói célhoz nem tűnt fontosnak.

A tényleges központ nyilván a karakterek, akiket összehoz ez a sziget/állam. Milyen álmaik vannak az életben, a közeli parton élők hogyan reagálnak rájuk, a családjaik mit gondolnak, ilyesmi. Na meg van egy rohadt vicces politikai szál is, amikor az Olasz kormány rádöbben, hogy mi történt. Ugye ez még nem a végtelen információ korában valósult meg, így nem rögtön tudnak róla, reagálnak rá.

Az egész attól működött, és lehet itt a szerelmi szálat kicsit idealizálták, hogy a főszereplő mit akart bizonyítani az egész építkezéssel. Mondjuk ki nem tenne meg mindent Matilda De Angelisért. Az álmodozó hangulat, a buli rész miatt aggattam rá a feelgood jelzőt. És ahogy az építkezésnél ugráltak előre villámgyorsan, úgy konkrétan a dráma oldalon sem merültek túl mélyre, nem húzza le semmi a filmet.

Mondjuk ki, limonádé az egész Rose Island, de a rohadt szórakoztató fajta. A film a Netflixen érhető el, még szinkron is van.

human
írta
2021. 02. 18. 17:15
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “Rose Island / L’incredibile storia dell’Isola delle Rose” bejegyzéshez

 1. Rég szórakoztam ilyen jól egy filmen. Voltak jelenetei, amiken egyenesen fetrengtem. Pl. amikor a politikusok hozzálátnak Rómában a helyzet kezeléséhez… :D
  Giorgio Rosa érdekes egyéniség lehetett. Totál elvarázsolt, de nagyon szimpatikus. Amikor idős korában megkérdezték tőle, hogy miért csinálta, visszakérdezett, hogy miért ne? :D
  “A világot (…) az álmodozók fogják megmenteni… ” – az idézet nem a filmből van, de osztom ezt a nézetet. :)

 2. Pár hete láttam, és már majdnem el is felejtettem, pedig baromira tetszett akkor. Gondolom, ez a limonádé mivoltát igazolja. Egy ilyen film után az ember kíváncsi, hogy tényleg volt ilyen? És tényleg volt!
  Spoiler!
  Az pedig, ahogy a végén elbántak velük (még ha nem is pont úgy, ahogy a valóságban) valószínűleg minden nemzetközi joggal ellentétes, de érthető, miért nem lett ebből diplomáciai botrány.

 3. Nagyon jó film. Szórakoztató, ami manapság nehezen mondható ki. Nem mesevilág, nem repít el sehová, mégis kikapcsol.
  Ami miatt szerintem működik, az az, hogy aktuális, és jól van tálalva. Úgy értem: hová mennél élni, ha választhatnál? Biztos, hogy meg tudod nevezni?
  Egyébként nem egyedi eset, és nem kell hozzá sziget. Íme 10 sztori, röviden: https://youtu.be/JRlgIAVh-LM

  Sajnos a nagy sorozatok ideje (Gyűrűk Ura, Mátrix, Harry Potter, SW előzmények…) óta nem találok semmit, ami ne kapcsolódna a valósághoz. Vagy a felismerhető helyszínek, vagy a megtörtént esemény feldolgozása, vagy a téma miatt. Es ez, kb., kiábrándító.

 4. A sztori hihetetlen, de a film maga csak közepes, minden szempontból. Kb a soundtrack jogdíjak vitték el a legnagyobb részt a költségvetésből, ami egyrészt dícséretes, másrészt néhány túlhasznált sláger helyett passzolóbb lett volna 1-2 korabeli olasz menőség.

 5. Nagy reményekkel álltam neki a filmnek (az előzetes alapján egyértelműen egy jó feelgood filmet vártam), de végül egy nagyon unalmas, vontatott valamit kaptam, azzal, hogy amúgy az élet adja a legjobb alapötletet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.