I Care A Lot (narrátor: not really!)

A Netflix kiemelt premierje volt az I Care a Lot, még a meme gyártást is erőltették twitteren, és amikor vége lett, akkor egyszerűen felbaszott. Azóta utánaolvastam kicsit, és úgy tűnik, hogy engem teljesen más miatt húzott fel, mint a filmre egy csillagot szórók többségét.

A történet egy olyan nőről szól, aki lefizetett orvosok és öregek otthona vezetők segítéségével, bírósági végzéssel lesz idős emberek hatósági gyámja. Nyilván nem azért, mert fontosak számára az emberek, hanem mert mindenüket eladva fizeti magának a drága konzultációs és hasonló díjakat, tulajdonképpen kiforgatva őket vagyonukból. És akkor még csak a főszereplőről írtam, akit zseniálisan kelt életre Rosamund Pike, megidézve a Gone Girlt.

Az eseményeket az indítja be, hogy az egyik öreg néni áldozatnak mintha lenne valami sötét a múltjában, amik kapcsán több rossz ember sem nézni jó szemmel a nő munkásságát. Ők sem akarnak változtatni semmin, csak egy áldozatát akarják kiszedni a markából. Mondhatni nem túl szimpatikus karakterekről van szó.

Az I Care A Lot egyik komoly húzása, hogy tényleg nincs benne kedvelhető személy. Vagyis ez egy kicsit érdekes helyzetbe is teszi őket, mert a film második fele azt akarja elérni, hogy érdekeljen minket az idősöket kiforgató nő és szerelmének a sorsa. Láthatóan ez csapódott le sokakban negatívan, mert sikerült is a filmkészítés eszközeivel a készítők terve, aztán a nézők rádöbbentek, hogy komolyan egy morálisan koromfekete emberért aggódtak.

Viszont a görbe tükör feltartás mégsem működik, mert van egy olyan szál, ami a fekete-fehér mozifilmek módján működik, szóval szétizzadták magukat egy rohadt érdekes kérdéssel, aztán hátraléptek, hogy egyszerűen megoldják. Konkrétan ez lehetett volna az új Wolf of Wall Street, amikor ránéznek a végén a nézőre, de az ambíciót… nem is tudom ki gáncsolhatta el, de az biztos, hogy éjfekete dramedyként nem találtak piacot neki. Vagy lehet magát akarta megnyugtatni a film utolsó perceivel az író.

Viszont a kezdeti idegességem idővel valahogy pozitívba csapott át. Konkrétan a Fontos vagy nekem legjobb része, hogy a “YOU GO GIRL” mentalitás sötét oldalát bemutatják. Lehet kapok ezért, de szinte a toxic femininity jelző ugrott be. Konkrétan aki innen úgy áll fel, hogy a leszbikus főszereplőkkel “már megint a propagandát nyomta a Netflix”, úristen de sokat hallom ezt a hülyeséget, annak kár filmeket nézni.

Emellett mekkora volt az is, hogy az Elon Muskhoz hasonlókat stanoló embereket hogy leoltották. Valójában tökéletes lett volna befejezésnek az a filmbeli interjú, amihez hasonlókat gyakran láthatunk “self made” milliárdosokkal “én csak kitartottam” “magamtól értem el mindent”. Ez lett volna a hab a tortán igazán.

Mindig mondom, hogy a megosztó filmek jobbak, mint a közepes semmilyenek, így nem tudok tényleg lebeszélő lenni. Volt pár iszonyat érdekes dolog az I Care A Lot-ban, velem maradt, és igazából két hibát tudok felsorolni, amiből az egyik az, hogy túlságosan igyekszik Rosamund Pike karakterét megkedveltetni, és szerintem sikerül neki.

human
írta
2021. 03. 10. 17:08
megjelenés
21
hozzászolás


21 hozzászólás a “I Care A Lot (narrátor: not really!)” bejegyzéshez

  1. Spoileres lehet..

    Velem nem tudták megkedveltetni:D örvendeztem (és sajnálkoztam is picit, hogy önismétlő), amiért kicsit visszaköszönt a Gone Girl hangulata, pontosabban az a karakter, akit ott hozott (pacsi a szinkronjáért is, az is nagyon sokat dobott rajta – pedig a szinkront manapság inkább ekézem, mint dicsérem) és komolyan drukkoltam azért, hogy nyírja már ki valaki. Emiatt nem érzem lábon lövésnek a végét, sokkal inkább idegesített volna az, ha az interjúval ér véget. Őszintén szólva megbékéltem volna azzal is, mert valójában úgy ültem le elé, hogy nem tudtam, mire számítsak és totál berántott, még akkor is ha a második felére érezhetően elvesztett a lendületből..

    Maga a témaválasztás is nagyon hajmeresztő/szükségszerű, kell róla beszélni, volt róla cikk indexen/telexen tavaly év végén vagy idén év elején, fene se emlékszik már, Britney Spears körül keringő hírek kapcsán merült fel a téma, miszerint továbbra is az apja a gyámja. Nem akartam bulvárt belevonni, nem ez a lényeg, de azt igen is jól mutatták be, hogy ennyire durva és embertelen az, ami a gyámságot övezi – Amerikában legalább is, valószínűleg nálunk is, nincs még erről tapasztalatom szerencsére.

    Ha belegondolok, egyetlen egy dolgot csodáltam Pike karakterében, de emiatt nem hiszem, hogy sírnom kéne a sarokban, az az életösztöne avagy élni akarása volt.. na az szerintem megért egy külön pontocskát a 7-ből.

  2. SPOILER
    Én sem tudtam megkedvelni, de annyira nem is éreztem hogy meg akarnák velem kedveltetni, a film második felében sem.
    Rettenetesen szurkoltam hogy vágja már pofán valaki és csalódtam mikor nem fulladt vízbe, azért itt valamit nagyon ügyesen csináltak, hogy inkább szurkolok bárki másnak mint neki.
    Ami még nagyon tetszett, hogy csak negatív karakterek voltak, de azoknak sok oldalát, árnyalatát megmutatták.
    Chris Messina karaktere is egy szemétláda nyilván, de más szinten és habár nem aszerint él felvillantja mi a helyes és mi nem, tisztában van vele. Ő a rosszat választja. (ugyanígy villant emberi oldalt a gengszter meg Pike csaja is)
    Pike karaktere viszont gátlástalan opportunista és egyáltalán nem volt morális iránytűje.
    Nekem kellett a vége, így is elég nyugtalanító volt az egész téma.

  3. “még akkor is ha a második felére érezhetően elvesztett a lendületből.. ”

    igen, mert akkor akarták megkedveltetni a karaktert :D tipikus thriller főszereplő lett belőle, ami elütött a film első felétől.

  4. Nem ezt éreztem:D inkább valami olyasmi fogalmazódott meg hogy sztoriban ment el más irányba, mint amit elképzeltem az elején –

    Spoiler
    Maffia lopott személyazonosság és egyebek helyett azt hittem, a nagymamó fog bosszút állni rajta🤣 tökmindegy csak valami földhözragadottabb lett volna. Az ajtóban baseballütővel várok és gyorsan leütöm is nagyon életszerűtlen 😀 szóval én inkább ilyenek miatt húztam a szám

  5. Ez a film nálam a nagybetűs SZAR. Minden percben felbaszott, csak azért néztem végig, hátha kínhalált hal ez a gonosz ribanc.

    SPOILER:

    A szar tökéletes megkoronázása, amikor az orosz maffia embereit fél kézzel lenyomja. Mert ő egy oroszlán. Egy ragadozó. Ő nem veszít. Soha. Szabályosan rosszul voltam tőle.

    Vegig a nagyikának drukkoltam, mert a fia is egy balfasz volt.

  6. Nem szerettem ezt a filmet. Döcögős a forgatókönyv, az első fele a filmnek rendben van, aztán eltörik. Pike alakítása nem rossz, de azért amit Fincher kihozott belőle, az azért erősebb volt a már említett Gone Girlben.

    Dinklage karaktere jó, de az ő szálában is vannak hülyeségek vagy logikátlan dolgok. Egyébként ő szerintem rohadt jó és Dianne Wiest, mint az édesanyja abszolút a film legerősebbje.

    Nem az volt a bajom, hogy nem kedvelhetőek a főszereplők, hanem az, hogy nem érdekelt, hogy mi történik velük és ez a legrosszabb. Nem érdekelt Pike pályája, akár sikeres lesz, akár megbukik, akár van egy életpályája. A legvége kicsit kárpótol, meg az a jelenet eléggé életszerű is, de nekem ez egy közepes.

  7. Lehet benne SPOILER!!!

    Engem inkabb a csalodottsag duhitett fel. Mert valljuk be nem ez lenne ez elso fim ahol egy ember teszi helyre a teljes Mafiat. Ha nem tudtam volna, hogy ilyen a valo eletben megrortenik nap mint nap akkor lehet, hogy meg szorakoztam is volna rajta. De a tema fontos es a film olyan szinten elbagatelizalja, hogy az mar fizikai fajdalom. A dirty money sorozatnak van egy resze ami errol szol es latni megtort, a vagyonukbol kiforgatott idos embereket, az eleg szivszorito. Minimum egy Dark Water-es vagy Spotlight-os tenyfeltaro filmet vartam (elozetest nem neztem). Erre kaptam ezt. Meg talan ezzel is kibekultem volna, ha a film vegen egy ilyen gondloat ebreszto szoveget raktak volna be amiben leirjak, h ez igen is letezo problema. Ahh hagyjuk is. Csak megjobban felduhit.

    Az egyetlen pozitivum tenyleg a szineszi jatek volt. Egy szinesz akkor igazan jo ha tudod gylolni a karakteret.

  8. Ráfért már Pike-ra egy nézhető film, mert az Hostiles óta nem igazán jöttek össze a választásai.

    SPOILER

    Jó volt így a vége, mert végig azt vártam hogy ne ússza meg.

  9. Szerintem nem sikerül megkedveltetni a nézővel a nőt, nem éreztem hogy ezt nyomják, nekem végig egy ellenszenves karakter volt, érdekes hogy neked ez jött át.

  10. Szvsz, ez a film baromi jó lehetett volna, hiszen egy aktuális, valós és égető témával indít. Lehetett volna belőle egy új Thank you for smoking! vagy hasonló, intelligens szatíra.
    Viszont ott szaródott el az egész, hogy a valós és reális helyzetből egyre irreálisabb és nonszensz lett. Könyörgöm, ne merje be magyarázni nekem senki se azt, hogy mennyire elképzelhető és reális események történtek a filmben, vagy milyen racionálisan viselkedtek a szereplők!

    Hol is olvastam? Mindjárt előkeresem…

    “Egy kellemetlen beszélgetés az orosz maffiavezér ügyvédjével (Chris Messina) sem kelt egy szikrányi félelmet sem benne. Már bocsánat, de mennyire kell szőkének lenni ahhoz, hogy a maffiával akarj újat húzni, ráadásul úgy, hogy nem játszol tiszta lapokkal. És innentől kezdve nem tudtam igazából komolyan venni ezt a filmet.
    Az érzést csak erősítette a maffiavezér (Peter Dinklage) karaktere. Határozatlansága, gesztusai inkább nevetségessé teszik, mint félelmetessé. (A dühkitöréseit a falhoz csapkodott smoothiekkal vezeti le). De az egész csapata is szerencsétlenekből áll, sehol egy kemény kötésű verőember, vagy legalább egy Penge Borisz kaliberű fickó. A helyzet az, hogy ezeket a tulajdonságokat ebben a filmben a nők kapták. Szóval itt van Marla, nyakig a bajban, de szembeszáll az orosz maffiával is.”

    “Az sem derül ki, hogy a bíró is összejátszott-e Marlaékkal és az egész egészségügyi gépezettel, vagy tényleg ennyire naiv, de ha utóbbi, akkor meg nagyon hiteltelen. És azt is nehéz elhinnünk, hogy ennyire könnyű lenne ma elhurcolni valakit a saját otthonából, ráadásul fényes nappal. A sztori így több sebből vérzik. Sok apróságba lehetne még belekötni (egy bérgyilkos nem vesz észre egy világító telefont egy sötét garázsban), de nem szeretném tovább cincálni a filmet.”

    Nem igazán értem, hogy akik nem ostoba filmet vártak ettől, hogyan nézhetnek el neki ilyesmit? Mondjuk az egész sztori… Na jó, hagyjuk. Ebből a témából és karakterből valami sokkal faszábbat ki lehetett volna hozni.

  11. Az pont jó volt, hogy ellenszenvessé tették Pike karakterét, igazából a befejezés is egy kicsit jól esik az embernek, habár azzal is egyetértek, hogy ha a végén tovább él, mint hal a vízben, az is jó lett volna.

    A baj a forgatókönyvvel van, az megint egy kalap szar. Sajnálom, de nem tudok elmenni olyanok mellett, hogy a maffiások bemennek az öregek házába, aztán ott mit össze amatőrködnek, de a szőke csaj és a barátnője 2 perc alatt ott teremnek, és leállítják őket. Jókat lehet ám teleportálni…
    Meg az egész balfaszkodása a maffiának…
    Én értem, hogy fekete komédia, de ez a forgatókönyv amatőrség…

  12. Hát én nem tudom eldönteni, hogy a jó vagy xar filmek közé soroljam.
    Mindenképp megdöbbentő, és elgondolkodtató. És hát persze helyenként nem életszerű….

    SPOILER:

    De az utolsó 1-2 percét amikor kilőtték azt a ribancot azt nagyon élveztem :D

  13. SPOILER

    Azért az marhára meredek volt, hogy a hatalmas vérprofi rettenetes elrettentő kemény maffiózók nem tudnak egy harmincas nőt eltenni láb alól, mert az úgy tér magához a kábulatból, mint senki más, és kirugja a VÍZ ALATT a kocsi ablakát mert spinningel…

  14. Olyan furcsa látni ,hogy aki ide kommentelt mind rossz véleménnyel van a filmről. Szerintük k.rva jó film és egyben nagyon durva,mint maga valóság.

    R.Pike szuper jó a szerepben, de hát izlések és pofonok.

    Én meg nem tudok túljutni, hogy a Batman vs .Superman, Avengeres és barátai az etalon.Mikor arról van kibeszélő jön 300 komment 90%-ban pozítiv visszajelzéssel.

    Remélem még sok “ilyen” film készül !

  15. Gyula: nem értem a kiakadást, ez egy kicsi film volt, és meglepően sok kommentet hozott.

  16. Gyula, szerintem nem olvastál el minden kommentet, én egy szóval sem írtam, hogy rossz film lett volna:D

  17. Gyula, ha szerinted ez a film olyan volt, mint a valóság és szerinted hihető, hiteles, reális és valósághű dolgok történtek benne, akkor elhiszem, hogy neked egy kurva jó film volt ez! XD

  18. Endymion: ha szerinted semmi hasonló nem történt a világban vagy még ennél sokkal durvább , akkor azt hiszem te élsz álom világban.

  19. human: a szinte kivétel nélküli( ok blady:-) negatív kritikák miatt mondjuk úgy ,hogy akadtam ki. A korábban általam említett szerintem wc papír minőségi filmekhez hasonlítva és azok pozitív megítélésén.

    Azért jól tudok aludni nem ez a legnagyobb gondom az életben , de itt a filmbuzin ezen sírok.:-)

  20. Felejthető darab lett, de nem tudom ugyanazt néztünk-e, mert hogy nem lett kedvelhető a második felére sem Pike, az fix. :D
    Nagyon akarok hinni benne, hogy amit a film felvázol az csak puszta fikció, és a valóságban nincs ilyen, de kb jobban gyűlöltem a karaktert, mint bármelyik slasher tömegmészárost, annyira gusztustalan az egész amit művelt.
    A maffiózók sajnos síkhülyék, kicsit komolyan vehetetlen, hogy sosem mentek biztosra… nyilván a plot armor meg tudja védeni a főszereplőt.
    A vége egy minimálisan kárpótolt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.