Röviden: Raya and the Last Dragon

Éljen az összefogás, bízzunk meg egymásban, és akkor minden rendbe hozható, újra egyesülhet a világ. Avagy egy szokásos Disney mese pozitív üzenettel és remek animációkkal.

A történetben egy mesebeli királyság szerteszét szakadt, mert a törzsei önzően maguknak akarták a hatalmat. Egy régi átok újra feléled emiatt, és egy ősi sárkánykövet össze kell rakni az elűzéséhez, amire még egy sárkányra is szükség lesz.

Ahogy a trailerből látszott, eléggé kalandfilmes a Raya and the Last Dragon felépítése, először a sárkányt kell megtalálni, aztán a varázskődarabokat összeszedni a különböző törzsektől, miközben még a kővé változtató szörnyek is ott vannak állandó fenyegetésnek. Tetszett, ahogy összejön az iszonyat aranyos csapat, és ezzel a film vége is felépül velük, miközben tényleg vicces és pergő kalandokba kerülnek a szereplők.

A kinézet pedig hozza a szokásos gyönyörű szintet, ami ugye az évek során eléggé közel került a Pixarhoz (nyilván némi szellemi tőke elszipolyozásával onnan), de mégis saját art style-t képes tartani. Egyedül a “cicákon” lovaglás fizikájába tudnék belekötni, annyira mechanikusnak tűnt.

Amolyan kellemes mese volt az egész, nem azt mondom, hogy meghatott, de jó volt új blockbustert nézni, hiszen ezen teljesen érezni a mozikba szánását. Kíváncsi is vagyok mekkorát ment volna ott.

11 hozzászólás a “Röviden: Raya and the Last Dragon” bejegyzéshez

  1. Nagyon tetszett nekem is a film. A víz animáció különösen gyönyörű lett. Szerintem a Frozen 2 óta nem láttam ilyen szépet. A történet nem rossz olyan tipikus kalandfilmes csak ez a “szeressük egymást gyerekek meg bízzunk bizalom bizalom bizalom” stb volt kicsit nagyon eröltetett és szájbarágos, de egyébként a jobbik disney mese közé tartozik. Harcok különösen jók voltak és meglepően sok volt belőle. Még 1-2 poénon is szakadtam néha (szakadás alatt azt kell érteni, hogy hirtelen erősebben fújtam ki a levegőt az orromon) Jah és külön +pont, hogy nincs benne éneklés. 10/7.5 simán ujranézős.

  2. Lehet, hogy már kezdek kiégni, de pár jelenet kivételével engem már nem indított meg. Fiatalabb korosztálynak jó kis kaland-mese, de nekem már túl sok volt a szirup, a klisé és az ezerszer bemutatott alapsztori új textúrákkal átmosva.

  3. “Jah és külön +pont, hogy nincs benne éneklés. 10/7.5 simán ujranézős.”

    Én is a nyekergések miatt ignorálom az összes diznis cuccot, de akkor most lehet megadom magam :)

  4. Ennél a filmnél láttam azt, hogy hová fejlődött mára a szgépes animáció. Elképesztő a látvány! Noha nekem a végére már túl színeszek lettek a sárkányok, de az egész filmre jellemző mozgás, textúra, fények, formák stb. lenyűgöztek. Persze még látszik, hogy nem valós figurák, de amúgy egyre élethűbb minden.

    Hozzátenném, hogy azért nem volt ennyire nagyon egyszerű a történet, hogy “csak bízni kell egymásban”. Hiszen ugye már a film elején megüti a bokáját a főszereplő amiért ismeretlenül megbízott valakiben, majd Sisu is bajba sodorta magát, amiért gyanútlanul megbízott az öregasszonyban.
    Szóval nem ennyire fekete-fehér a bizalom ábrázolása.

  5. Szerintem rettenetesen unalmas volt az egész, egy kisgyerekeknek szóló kliséhalom, felnőtteknek szánt rétegek nélkül, tele egy halom értelmezhetetlen dologgal. Hogy egyet mondjak, egy pelenkás kisbaba 3 majommal karöltve a legnagyobb behatoló kommandós csapat. A 3D animáció minősége ma már nem hat meg. Természetes, hogy gyönyörű volt. Ami meghatna az a szív és lélek ami nem nagyon volt. Szerintem a Moana is sokkal kedvesebb és viccesebb volt, az Aranyhaj pedig pláne. Ezen kívül nekem nem fáj, ha énekelnek utóbbi kettő filmben is remek dalok voltak. Mondjuk a Frozen-ről ezt nem mondhatom el.

  6. Brutális klisékből összeollózott valami, szív nélkül, jópofizós, nem működő vicekkel. Méltó kistesója a Mulannak. Ha pénzed van, a legjobb animátorok dolgoznak neked, úgyhogy még szép, hogy a vizet jól animálják :)

  7. “Szóval nem ennyire fekete-fehér a bizalom ábrázolása.”

    ezzel viccelt a honest trailer, ha jól látom, hogy milyen egyszerű és nagyszerű az üzenet a végén (ami láthatóan a cél volt), de amíg oda jutott nem igazán érveltek mellette a történtek.

  8. A trailerek alapján semennyire nem érdekelt ez a film, de azért megnéztük. Igazság szerint kellemes meglepetés volt, bár semmiképp sem maradandó alkotás nekem.

  9. Párhuzamba téve a Croods 2-vel, mint aktuális rajzfilmek, ez jóval gyengébb lett (vagy az volt baromi erős?)
    Azt azóta 2x is újranéztük, ebből viszont elég volt 1.

  10. lehet hülye kérdés, de hogy lehetséges, hogy Disney+-os megjelenés és van már rajta szinkron?
    eddig ha jól tudom, egyetlen ilyenen se volt szinkron, és még Magyarországon se elérhető a Disney+

  11. a kérdést passzolom, de lezavartuk mi is. Tényleg gyönyörű, de ennyi, a történeten csiszolhattak volna még. A minap tökvéletlenül jött szembe velem az Aranyhaj, azt még 10 év múlva is emlegetném, a Rayara jövőre szerintem már nem emlékeznék..

    Viszont azon jót szórakoztunk, hogy egy animációs mesében szebben ábrázolják azt, ha az adott szereplő belegázol a vízbe, mint a Godzilla vs Kongban:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.