A kínaiak keze mindenhova elér

Már izzik pár éve a színfalak mögött az indulat abban a témában, hogy a kínai piac nagysága egy-egy blockbusternek kihagyhatatlan, a stúdóknak fontos. Ennek kapcsán pedig nem csak fizikailag kerülnek cenzúrázásra az oda bevitt filmek némelyik jelenetei, de az amerikai készítők óvatosságból már nyilván úgy ülnek neki, hogy ne legyen bennük olyasmi, ami miatt szóba sem kerülhet a Kínai forgalmazásuk. Ezzel pedig tulajdonképpen a kínai propaganda terjed a világon, hiszen valamilyen szinten kontrollálják a filmben domináns Hollywoodot is.

Érdekes amit a Looper producere mond például a témában, hogy “Bruce” karaktere egyáltalán nem Kínába akart menni, de hát oda kellett mégis… És nyilván vannak olyan témák, amiket szóba sem hozhatnak a filmek. Vagy ugye ott a legutóbbi Kong vs Godzilla, amiben szintén voltak érdekességek ahogy a kritikában említettem. Meg ugye lehetne folytatni a sort simán.

human
írta
2021. 04. 13. 10:15
megjelenés
26
hozzászolás


26 hozzászólás a “A kínaiak keze mindenhova elér” bejegyzéshez

 1. Azért az szomorú, hogy éppen a kapitalizmussal szorítja sarokba Amerikát (is) a kommunista Kína.

 2. Nem védem a kínai cenzúrát, propagandát távolról sem! De azért Hollywoodot se kell félteni propaganda terén, na! Ott is vannak írott és íratlan szabályok, hogy mik lehetnek egy filmben és mik nem.
  Egyébként a legviccesebb, hogy a kettő lassan össze is fog érni. Gyakorlatilag Kalifornia szélsőségesei már kommunisták, és ugyanazt csinálják, mint Kína, hiába akarnak mást mutatni.

 3. Szóval Hollywood a pénzért lemegy kutyába, majd sír, hogy neki le kell mennie kutyába… :D

 4. LnB: ilyen paradoxonokhoz vezetnek az agyatlan általánosítások, amikor sok különböző embert mosol egybe egy gyűjtőnévvel.
  a megoldás:
  a “Hollywood” az sok-sok különböző embert takar.
  ezen belül vannak, akik lemennek kutyába, és vannak, akik sírnak miatta.
  szívesen!
  légyszi hagyja mindenki abba az ostoba általánosításokat. köszi!

 5. Még általános iskolás voltam, amikor egyik osztálytársam apja magyarázta nekünk, hogy 20-25 év múlva Kína le fog mindenkit hagyni, és Kína lesz a meghatározó erő a világban. Kinevettük, de igaza lett azt hiszem.

 6. CaptainJaffar: az osztálytársad apja is jóval előrébb járt kb. mindenkinél, de számomra döbbenetes módon már Kossuth Lajos is megírta, hogy a világ vezető hatalma a “kinézer” állam lesz.
  (Gyors google-kereséssel nem találtam meg, valamelyik emigrációból írt levelében írta.)

  .LnB: tök egyetértek, nyugodtan lehet lemondani dollár(száz)milliókról és megőrizni az integritást, vagy elfogadni hogy a filmjeinkkel csak pénzt akarunk keresni, de akkor nem kell nyígni a kínai cenzúra miatt.

 7. A riportban felsorolt dolgok többségével eddig is tisztában voltam, de az azért meglepett, hogy még a filmfesztiválokat is sakkban tartja Kína. Sokat elmond a nagy hollywoodi stúdiók reakciója az ügyről: mindenki behúzza fülét/farkát, nehogy elveszítsék a kínai piacot.
  Akkora az összefonódás már a befektetők + egyéb érdekeltségeik miatt, hogy ha a stúdió még belemenne a keményebb odaszúrásnak, akkor beindulna a dominóeffektus, ami baromi sok üzletre kihatással lenne. Ebből a szempontból érthető a nyugati döntés, másrészt viszont elmehet a kínai kormány a búsba…

 8. neander
  Gondolod, hogy az amerikaiak nem mennének neki egy kínai filmnek, ahol az amerikai kormányt, vagy a liberális eszméket támadnák? Esetleg nem tiltanák be központilag, de hogy egy cég se terjesztené, az biztos.
  Amerika asszem sokkal agresszívebben terjeszti az ő megálmodott világnézetét, mint ez fordítva van. De ennyire nem akarok eltérni a filmes topiktól. Egyikkel se értek egyet…

 9. wow, ennek a srácnak nagyon keményen kimosták az agyát :D

  Az a jó a South Parkban, hogy tökéletesen be lehet ilyen helyekre illeszteni. Ide is. Say it, Randy!!!

 10. Fardavid
  Azért az egy elég lényeges különbség, hogy Amerikában bemutatnak olyan amerikai filmet, ami kritizálja az államot/kormányt, leleplezi az állami szintű bűncselekményeket. És mondjuk ha Kína csinálna ilyen filmet az usáról, és annak lenne közönsége is Amerikában, akkor tuti be is mutatnák (a pénz miatt).
  Ezzel együtt nyilván hollywood is közvetít egyfajta világképet/értékrendet, amivel lehet egyet nem érteni, mindenki döntse el, ez áll-e közelebb hozzá vagy a kínai.

 11. látjátok, ilyen a másik propaganda által mosás “kína nem is annyira gáz, mert amerika gázabb” :D és máris elvette az élét és másról megy a duma, ezt a taktikát lehet látni más kampányokban is. Nem törlöm ki ami eddig volt, mert tökéletes példa rá. Most nem az, hogy Fardavidnak fizettek, egyszerűen csak átvette azoktól, akiknek fizettek ezért.

 12. Fardavid says:

  “Nem védem a kínai cenzúrát…”

  human, azzal, hogy behoz egy másik témát, tagadja azt amit te szeretnél kihangsúlyozni?

  ezt csak tágabb látókörnek hívják

  nem tudom mit nem lehet ezen érteni

 13. Godzillás kritika alatt az Uratok is pedzegette a témát, már vártam is a külön posztot róla (ott kicsit félrement a kommentfolyam:D ..) én egyelőre csak olvasgatni jöttem ide, kicsit még kuporgatom a gyámoltalan, “kínai befolyásnál szerintem gusztustalanabb dolog nem is történhet a filmiparral” kezdetű véleményemet.. shame on me, ha az amerikai filmeket preferálom leginkább, és teszem fel magamnak sokszor a kérdést, minek tolják a képembe, ha nem vagyok rá kíváncsi? Fárasztó, persze együtt lehet élni vele, a stúdiók is sokszor megkötik a rendező kezét, ha valaki belevág, számoljon ezzel is, csak mindez ma már túlzottan látványos..

 14. pgly88: nem, ez ebben a helyzetben tiszta terelés, whatboutism a neve https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

  A poszt Kína befolyásáról szól, ez a téma. Ha maga a felvetésem általánosabb lett volna, mittomén “Példa arra, amikor a filmipar propagandát nyom”, akkor teljesen helytálló lett volna a komment.

  Pont ezért mondom, hogy nem védeni akarja, de védte azzal, hogy máshova mutogatott és el is terelte a beszélgetést mint látszik. Ezért mondom, hogy az emberek nem is értik sokszor a vitákat, mert nem rosszindulatot feltételezek ebben az esetben sem, tőled sem (báááár:)), de úgy nem lehet semmiről beszélni, hogy bezzeg a más.

 15. Ahogy a tanult angol mondja: “There can be only one”.

  Előbb-utóbb (inkább előbb) eljön az igazság pillanata, amikor mindenkinek döntenie kell, hogy kit támogat.
  És Kínának lesz a kevesebb támogatója, mert egy elnyomó diktatúra nem tud mást nyújtani más országoknak sem, csak elnyomást.
  Kína nem tud úgy terjeszkedni a világban, mint anno a Szovjetunió a kommunista eszmékkel. Az amerikai cégek pedig simán át fogják vinni a gyártást (és minden mást) Dél-Kelet-Ázsiába vagy Indiába.

  Aztán majd megint kiderül, hogy egy diktatúra sosem képes hosszú távon versenyezni a demokratikus közösséggel. Kína ugyanúgy vereséget fog szenvedni, mint a szovjetek.

  Ezzel együtt is szégyen, hogy a hollywoodi stúdiók így behódolnak némi plusz bevételért.

 16. Most attól függetlenül, hogy mennyi gyerekkori, kamaszkori, majd részben felnőttkori emléket köszönhetünk a hollywoodi iparnak, nem árt a vérfrissítés.

  Értem ezalatt, hogy már Kalifornia jó része egy remakegyár és univerzumgyár lett. Minden franchise, meg mindent kifacsarnak, nosztalgiavonat stb.

  Kína még, ha csak bizonyos dolgokban is, de ha behoz ázsiai színészeket, új arcokat a filmekbe az nem gond. Kicsit egyedibb lesz a látvány, sztori, nekem nincs bajom ezzel. Úgyis inkább a tömegfilmekre vonatkozik ez a befolyás. Hiszen azt terítik széles körben.

  Az indie szférában vagy a függetleneknél meg jöhetnek a súlyos drámák, politikai témák, díjszezonos darabok. Én nem látom borúsan ezt a befolyást.

 17. ja ugye mindezt úgy is kell nézni, hogy a Hong Konggal foglalkozó dokufilm miatt az Oscar gála közvetítése be lett tiltva Kínában. https://nypost.com/2021/03/17/china-bans-live-oscars-broadcasts-over-hong-kong-documentary/
  “The Communist Party’s propaganda department issued the order to all media outlets, Bloomberg reported, citing anonymous sources. Outlets were told that coverage of the 93rd Academy Awards, which will air April 25, should focus on awards that aren’t seen as controversial.”

  Watchmen: pont ez az informálás lenne a poszt lényege, hogy azt hiszed nem, meg csak a blockbusterekben, pedig folyamatosan megy. Nem az a része propaganda, hogy legyen benne ázsiai színész.

 18. Arra emlékszik valaki, hogy a Micimackót betiltották Kínában, mert a kínai elnökhöz hasonlították? :D

  (Azt már csak zárójelben jegyezném meg, hogy más helyeken is be volt tiltva, például mert féltek, hogy a beszélő Malacka megsérti a zsidó és muszlim vallásúakat.)

 19. “Minden franchise, meg mindent kifacsarnak, nosztalgiavonat stb.”

  nagy részben ez lehet hogy igaz, de ebbe muszáj belekötnöm, igen is vannak kivételek, pl tehetséges írók, akiknek a munkáját baromira alulértékeli egy nyomorult imdb pontszám:D

 20. @human: értem, hogy mire gondolsz, de az, hogy Kína-Hong Kong helyzet hogy áll éppen és emiatt Oscar-gála be lett tiltva, hát istenem, az se a filmiparnak szólt, hanem a két fél viszonyának, az persze rossz, hogy belemagyarázza ezt az államvezetés, de ez kb. mindennel így van

  amiből politikai kérdést akarnak csinálni, abból azt teszik, ezért van saját fb-jük is, mert ugye tudjuk, hogy a csúnya amerikai szilikonvölgy ebben a pillanatban is agymosottá tesz minket a közösségi oldallal

  szóval az, hogy bizonyos dolgokat megtiltanak az ideológiai vagy politikai dolgaik miatt, az az ő dolguk, amíg nem sérül emiatt 1-1 alkotás mondanivalója, szereplőgárdája stb., ha meg egyes alkotóknak fáj az, hogy a saját filmjüket megvágják, bele kell törődni, mert ez sok helyen van így, nem kell hozzá Kínának lenni, ugye pár napja ment nagyot a neten, hogy itthon a Jessica Jones a tv-ben cenzúrázva ment a leszbikus szál miatt, pedig késő esti műsorsávban volt, tehát ennyit az egészről

  ez egy ilyen ország, ha emiatt kicsit fazonírozni kell, mert nagyobb profitra kell szert tenni, ez sem akkor gond, úgyis a cenzorok megteszik, ha a stúdiók meg nem mennek bele, így meg kb. Kína kompatibilis filmeket is gyártanak majd, az meg a többi piact úgysem érdekli vagy érinti (pl.: az Iron Man 3 talán, amiben volt extra jelenet ázsiai arcokkal, de lehet keverem másik blockbusterrel)

 21. “az az ő dolguk, amíg nem sérül emiatt 1-1 alkotás mondanivalója”

  de hát sérül, vagy el sem készül ugye

 22. Ezzel kapcsolatban nem is tudom, hogy lesz-e változtatás vagy csak elég ha mi nézők beszélünk róla.
  A pénz beszél.
  Tavaly már egy kínai film lett a legnagyobb bevételű film a világon. A korona csak meggyorsította ez a folyamatot.

  Legnagyobb bevételű filmek világszinten, 2020:

  1. [The Eight Hundred]* $461m
  2. Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk $426m
  3. [My People, My Homeland]* $422m
  4. Tenet $362m
  5. [Demon Slayer the Movie: Mugen Train] (japán) $318m
  6. Sonic, a sündisznó $310m
  7. Dolittle $245m
  8. [Jiang Ziya: Legend of Deification]* $240m
  9. Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) $201m
  10. [The Sacrifice]* $161m

  (a *-al jelöltek kínai filmek)

 23. human

  Már bocs, de te írtad bele az amerikaiakat, mint szenvedő feleket. Szegények vagy nem keresnek annyit egy filmmel Kínában, vagy öncenzurázzák a filmjeiket. Bocs, de én nem tudom őket sajnálni emiatt. Egy részt így is szarrá keresik magukat, másrészről meg csináljanak olyat, amit ott is szeretnek. Hiába mennék Amerikába túró rudit árulni, szar se venné meg. Ott más az ízlés. Mégse kezdek miatta sírni, hogy mekkora gecik.
  És TÉNYLEG nem védem a kínai kormányt, mocskos kommunisták. De ha ott ez kell, akkor ez lesz. Araboknál se kér senki az amerikai demokráciából. El kéne ezt fogadni. Mint ahogy mi se kérünk a kommunizmusból már, elég volt belőle. Egyik propaganda se jobb a másiknál. Nem állt szándékomban elvenni az élét a kínai kritikádnak, de ha már beleírtad az amerikaiakat, akkor illik megnézni mindkét oldalról.

 24. “Mint ahogy mi se kérünk a kommunizmusból már, elég volt belőle. ”

  de kapunk, ez a lényege a posztnak! hogy mindenben ott van, még abban is amiről nem godnolod

 25. Istenem itt hányan nem fogják fel ennek a súlyosságát:D kínai propagandafilmeket nézetnék velük életük végéig.

  Ha nem értitek mi azzal a baj ha egy olyan hatalom érvényesíti az akaratát a nyugati filmvilágra akiknél totális megfigyelés zajlik, gulágok működnek a mai napig és teljes gondolatterror van az nagyon nagy baj. Tudat alatt már befolyásolva is vagytok:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.