Podcast in Limbo #301: Nemzetek ábrázolása

A filmekben és sorozatokban való ábrázolása volt a téma ezúttal vendégemmel, Dr. Polgár Patríciával. Nyilván a magyar is szóba került, amihez nyugodtan tegyetek hozzá, akár háborogjatok, hogy miért nem X filmet említettem, és remélem az utána következő, főleg skandináv rész is érdekes lesz azért.

LetöltésRSSSpotify.

human
írta
2021. 04. 14. 12:49
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “Podcast in Limbo #301: Nemzetek ábrázolása” bejegyzéshez

 1. Nekem is csak egy bajom van vele.. nincs fent Ituneson :(( Kérlek human, rakd fel oda is!

 2. Ez megint érdekes téma volt. :)
  Külföldről szerintem a legtöbbször búvalbélelt, történelmi tragédiákkal terhelt, széthúzó nemzetnek látnak bennünket. (És igazuk van.) Amikor kb. 25 éve először láttam Az angol beteget, megmaradt bennem egy idézet a filmből, amikor a klub tagjai beszélgetnek valamiről, és Almásy megjegyzi: „I disagree.” Mire az angol visszaszól: „You’re Hungarian. You always disagree.” Ebben a mondatban minden benne van. :)
  Mentalitásban mi valahol félúton vagyunk Észak és Dél között. Nem vagyunk olyan érzelmesek, mint a mediterrán népek, de olyan hidegek se, mint az északiak. A mediterrán habitus nekem szimpatikusabb, a családközpontúságuk nagyon pozitív dolog, az időseket nagyobb tisztelet övezi, nem hagyják őket magukra, de a túlzott szenvedélyesség is lehet terhes.
  Az északiaknak viszont a közösségi célokhoz sokkal jobb a hozzáállásuk. Itthon mindenkit frusztrál, ha korábban kell elindulni otthonról, mert pl. egy építkezés miatt le van zárva a szokásos útvonal. Ott ezt természetesnek veszik, nem háborognak miatta. Sokáig az jött le a skandináv krimik láttán, hogy ott mindenki rideg, visszafogott, és érzelemmentes, humorérzékük pedig egyáltalán nincs. Aztán megnéztem a Fejvadászokat (Hodejegerne, 2011), ami fenomenális és vicces volt, kicsit abszurd, de kiderült belőle, hogy tévedtem.
  A testiséghez való hozzáállásuk is fesztelenebb, a skandináv filmekben gyakran látni olyan házakat, ahol nagy, fedetlen üveg felületek vannak, kvázi be lehet látni az ott élők intim pillanataiba. Zárkózott, szemérmes magyar szemmel ez nagyon furcsa.
  A nők jelentősebb politikai szerepvállalása ott szintén természetes. A kultúra része, hogy nem kérdőjelezik meg az alkalmasságukat, régebbi korokban is kivették a részüket a harcokból. Itthon olyan mélyen gyökerezik a patriarchális gondolkodás, hogy ez szintén elképzelhetetlen.
  Az ilyen apróságok miatt szeretem egyre jobban az európai filmeket, mert tökéletesen tükrözik a nemzetek közötti különbségeket, és a változatosság izgalmas. :)

 3. Csatlakozom dvidhez. Tudom ott a Spotify, s bar zenet tobbnyire ott hallgatok, az osszes podcastem Podcast appbol hallgatom, ami ugye itunest hasznal… :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.