Röviden: Oxygen

Igen, tegnap Netflix nap volt, bár ne lett volna? Mondjuk az biztos, hogy a szintén heti premier Oxigén sokkal jobban egyben volt, mint a The Woman in the Window. Konkrétan a platform helyében ezt sokkal jobban megtoltam volna, de hát csak jobban tudják minek a reklámjába érdemes pénzt és figyelmet ölni, még akkor is, ha ez a jobb film.

Igazából magáról a filmről nem akarnék túl sokat mondani, mert nagyon spoileres lenne a legtöbb róla, de nehéz megállni, a kommentekkel odalenn vigyázzatok. A történet röviden ugye annyi, hogy egy nő valami cryogenic chamberben ébred homályos emlékekkel, bezárva, és nagyjából csak kifelé telefonálva derítheti ki hol és miért van. Viszont mindezt Alexandre Aja (Crawl) hozza nekünk, így néhol simán működik a feszültség, és a testi horror.

Ellenben a karakter drámája annyira nem ütött, így az Oxygen első órája nem annyira működik, kicsit unalmas, de megéri átverekedni magunkat rajta. Maga a “mi-miért” és a többi kérdés, avagy a történet a kicsit hosszú építkezés után jó helyre vezet, és wow (bár szerintem kicsit könnyen kitalálható /épp veregetem a vállam:), de érzelmileg mégsem közelíthető meg a főszereplő. Talán azt sem segített, hogy kicsit hosszú a film, bár nem teljesen igaz amit most mondok, de néha valamennyire repetitíven ugyanoda jutottunk az érzelmi szálon.

Összességében nekem még mindig a Reynolds-os Buried tetszett jobban, szerintem sokan hasonlítjuk majd ahhoz.

human
írta
2021. 05. 16. 17:02
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “Röviden: Oxygen” bejegyzéshez

 1. Szódával elment.Az ehhez hasonló filmekhez képest ,itt csak a sztoriban kellett volna valami megújulás, de erre még várni kell, más téren teljesen rendben volt. A hölgyike is jól tolta

 2. Tegnap néztük meg mi is. Simán lement. Még ha kicsit kiszámítható is volt és az érzelmi szinten valóban körbe körbe járt de tényleg nem sajnáltuk rá az időt egy Szombat esti filmezésnek rendben volt. És ,hogy milyen kicsi helyen játszódott elég mozgalmas volt, érdekes kameramozgásokkal tették lendületesebbé szerintem technikailag rendben volt sokkal inkább ezt ajánlom mint a múltkori Anna Kendrick-es “sci-fit”.

 3. Jó volt, de kb 15 perccel rövidebbnek kellett volna lennie. Amúgy miért nem lehet egy film mondjuk 65-70 perces? 80 perc alattit még nem láttam.

 4. Az első fél óra elég száraz lett. Amikor szólt valami zene egyből jobban berántott. Sajnos a nagyja valóban eléggé kiszámítható lett. Megvolt a fejekben a vége és az elejével csak a játékidőt nyújtották tipikus esete. Ettől még simán egyszer nézhető lett.

  SPOILER
  Buried vs Interstellar

 5. SPOILER

  Misi85

  Buried vs Oblivion / Moon / Passengers :D
  Innen is érezhető, ha egy ilyen filmben újítani tudnának és nem mindig ugyanaz lenne a csattanó, mindjárt 8,0 felett lenne imdb-n.

 6. SPOILER

  chegue111111:
  Nekem a végével csak az volt a bajom ami a Crawl-nál is. Ismerve a rendező egyéb munkáit, mintha forgatott volna darkosabb befejezést is, csak aztán nem azt használta fel.

 7. Az egyik legjobb film amit mostanában láttam. Végig lekötött.

  SPOILER

  Jó lenne, ha a scifiket tolnák jobban a netflixnél. Az I am mother meg az In the shadow of the moon is nagyon bejöttek.

 8. Jobb fajta Netflix film. Nem mondom, hogy egyszer ne néztem volna meg, hogy mennyi van még hátra belőle. De ott beindult, és a végéig érdekes maradt.

 9. A film eleje éppen csak annyit adott, hogy ne kapcsoljam ki, de aztán beindult, és a rengeteg apró információ izgalmassá tette. A puzzle effektus működött, a csajért kevésbé izgultam.
  SPOILER!
  Az idővonal nehezen állt össze nekem. Honnan számoljuk a 12 évet? A földi példány jóval idősebbnek látszott (a hangjáról nem is beszélve, bár szinkronnal néztem), viszont az anyja, bár kissé szenilisnek tűnt, de nem annyira öregnek, hogy az idős tudós anyja lehessen. Persze a klónok megalkotása időben később is történhetett, de mindkettővel valós időben beszélt. Szóval lehet, hogy nem figyeltem jól, de nem nekem egészen állt össze.

 10. hát számomra ez nem volt túl jó, persze itt jön ki hogy egy ilyen típusú/felállású filmtől ki mit vár. Én mondjuk azt hogy a rejtély érdekes megoldásra fusson ki és hogy eközben a főhős nyomozása érdekes/izgalmas/ötletes legyen. Namost számomra a film első fele nem egyszerűen unalmas volt hanem iszonyat idegesítő mert folyamatosan egy hisztérikusan viselkedő szereplőt kellett néznem, és ebben a legkevésbé sem érdekel ha (tegyük fel) ez az általános meg reális, mert ha időtöltésnek elég lenne az általános meg a reális, akkor kimennék pl. a villamosmegállóba embereket bámulni :) Szóval egy idő után átváltottam katasztrofaturista üzemmódba és a hisztiket áttekertem hogy azért legalább azt megtudjam mire futott ki az egész. Nekem a megoldás amúgy tetszett, azaz ha ebből a 1,5 órás filmből csinálnak egy 30 perces black mirror epizódot akkor úgy jó is lehetett volna (de a második kritériumon, hogy a megoldás folyamat is jól megírt legyen, azért még dolgozni kellett volna, a számítógép hogy mire válaszolt és mire nem azt teljesen random volt (pontosabban persze pont hogy nem, hanem attól függött hogy épp mi kell a plothoz, ez nálam a halálfejes hiba kategória), kérdés hogy a telefonhívás lehetőségét egyáltalán be kellett volna-e emelni (mert ott is tök értelmetlen volt a film világán belül a rejtélyeskedés (amikor meg hisztivel is kombinálták, ott tényleg az arcomat kapartam), csak persze akkor rögtön lelövődik a poén), stb, stb, szóval lett volna ebben potenciál de így inkább egy elpazarolt lehetőség.

 11. az volt a baj ezzel a filmmel, hogy elnézegettem, de többször nem akarnám látni, már csak azért sem, mert az ilyen típusú filmektől minimum elvárás, hogy leszakítsa az állam, de ez sajna nem történt meg…a telefonhívásokkal meg kifejezetten összezavartak
  SPOILER
  nekem is az birizgálta a csőröm, mint csuszunak; hogy tudott beszélni az eredeti énjének idős kiadásával, meg az anyjával is? leklónozta őt is vagy wha?:D
  Interstellar amúgy nekem is bevillant, mármint hogy ott is kerestek más, az emberiség számára alkalmas, élhető bolygókat, csak nem egy vírus miatt :) talán még arról is eszembe jutott, ahogy megmutatták az összes kapszulát;aztán egyszer csak “Sosána” szemét látjuk, na az a pár képkocka tetszett, tökjól nézett ki.

 12. SPOILER

  @Kopasz:
  Nyilván nem a látvány miatt :)
  Csak ez volt az első ami beugrott az élhető bolygó keresése miatt.

 13. SPOLIER

  Tippem a telefonhívásokról: a legelső után miután rájöttek, hogy felébredt minden amit ő kezdeményezett az már nem oda ment mint akit hívott, hanem próbálták megvezetni és megtévesztés volt – pl az anyja.

  Amikor az öregkori magával beszélt az bejövő hívás volt (amit a csaj vette fel, és akkor tényleg önmaga hívta). Aki meg a jelenkorban már valahol 70-80+ lehetett, a klónt pedig 12 évvel előtte indították útnak, amikor elérte a jelenlegi testi állapotát, onnantól hibernálva volt.

 14. Danzing: (SPOILER!) vagy az anyját csak haluzta. A klón elmondja magáról a felvételen hogy az élete a kapszulában kezdődött. Mondjuk addig élhetett valami keltetőben.

 15. Első pertől kezdve nagyon Moon fillingje volt a filmnek és sajnos én egyből levágtam mi is a helyzet de kitartott a lelkesedésem a végig :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.