Coming 2 America: és felébredés egy megszelídített oroszlán mellett

Szerintetek mi volt a film mögötti motiváció? Csak a sima pénzrablás a nézőktől? Bár végül az Amazon állta a cechet. Esetleg az állt mögötte, hogy Eddie Murphy újra releváns akart lenni egy kicsit? Ez utóbbi mondjuk nem sikerült. Az is lehet, hogy csak egy sima Adam Sandler-akció, a haverokkal akart lógni miközben valaki fizet, aztán lett ami lett.

A Coming 2 America forgatókönyve a leggagyibb wokeság amit mostanában kaptunk? Egyáltalán nem az a baj, hogy haladó gondolatok vannak benne, miért ne lehetne női uralkodója egy kitalált királyságnak — izé, spoiler, ha nem lett volna az első másodpercben egyértelmű, hogy oda vezetik ki a történetet –, ha nem ilyen borzasztóan szarul lenne megvalósítva az egész. Látjátok az ilyenek miatt mondom, hogy a cégek-stúdiók-producerek(egyrésze) amorális, csak a látszat számít nekik, a minimumot szállítják “hátha lesz valami” módon. Konkrétan még talán azon is dörzsölik a kezüket, ha valaki ennél a filmnél esetleg kiakad a női karakterek felemelésébe (miközben a játékidő nagyjában a férfiak vannak azért:), mert az is reklám.

Viszont ebből a nézőpontból tényleg nem értem miért kap zöld utat egy ilyen forgatókönyv. Egyrészt a régi filmet kedvelőket sem fogják meg. PG-13, semmi bevállalós humor nincs benne, nem csak a történet szar a zabigyerekkel, aki az egyedüli fia Akimnak, így várományos a trónra, de az egész levezetése sántít. Másrészt viszont a woke-minimummal, ami tippre már most is 10 évvel le van maradva, a másik oldalon levőket sem húzzák be, hogy lámlám csak jó útra tért Murphy és bandája, végre fejet hajtottak. Mi marad? Hogy senki sem szórakozik jól, de tényleg.

Nyilván a Coming 2 America-t a másik oldalról az sújtja, hogy vígjátékokat nem csak nehéz folytatni már alapból, de 20 év után aztán főleg. Mindezt egy amúgy is csak 7,1-en állónál aztán főleg tetézhetjük. Hogy miért pont ez az Eddie Murphy film kapott lehetőséget a folytatásra, miközben egy új Beverly Hills-i zsarut már évtizedek óta akarnak összehozni? Teljesen cinikusan: ez a brand ismertebb világszinten. Itt visszatérek a kezdő kérdéshez, és meg is válaszolom: ez csak a pénzről szólt. Azon kívül Eddie Murphy imidzsének kicsit modern korra szabásáról.

Legalább Wesley Snipes jól szórakozott a forgatáson és a szerepben, ha már mi nem,.

19 hozzászólás a “Coming 2 America: és felébredés egy megszelídített oroszlán mellett” bejegyzéshez

 1. Kb. ez jött le az előzetes alapján is nekem, bármennyire is reménykedtem, hogy talán ha a szereplők nagy része visszajön, akkor jó lesz. Az előzetes elbizonytalanított és az, hogy sehol nem olvastam róla pozitívumot végképp elvette a kedvem, hogy megpróbáljam. Maradok az első résznél, az úgy, önmagában jó és pont. Ahogy mondod human, millió másik Murphy filmet lehetett volna folytatni / modernizálni, nem ezt kellett volna. Főleg nem így.

 2. Mostanában többször is visszatérek a Delirius-hoz (ami több standupost is motivált), és már a trailereket nézve is azon gondolkoztam, hogy miért nem megy vissza az őszinte standup világába rendesen, miért ássa el magát még jobban ezzel?

 3. Az elsőt imádtam, erre viszont két szó a legjobb: unalom és erölködés.

 4. Teljesen nem értek egyet. Szerintem a legjobb szándékkal készítették. Manapság ez az eredménye az ilyen próbálkozásnak. Színtiszta nosztalgia. Nem szabad mást várni tőle. Ez már nem a 80-as évek…

 5. Ez a film számomra nem is létezik. Az eredeti karakterek jobbat érdemeltek volna, az újak pedig szót sem érdemelnek.

 6. Nagyon ritka, hogy elkezdek nézni egy filmet és nem fejezem be, 4-5 évente egyszer ha előfordul, na ez a film pont olyan volt nálam, nagyjából a feléig bírtam, annyira kínos volt és sehol egy poén. Még 1/10-et se érdemel, értékelhetetlen.

 7. Danzig: Hál’Isten az nem túl reális, csak anno Schwarzi is folytatni kívánta minden fiatalkori sikerfilmjét a visszatérés hevében (Triplets, Conan 3), ahogy most Murphy is.

 8. Az első részt sem láttam a mai napig, csak részletek vannak meg, de elszomorít, amit írtok. Mert ebből is látszik, hogy ha erőltetjük valaminek a visszahozását, ami egykor volt és mára csak szép emlék, az olyan lesz, mintha a nagyit kiásnánk a temetőből és odaültetnénk a karácsonyi asztal mellé. Elmondható, hogy ott a nagyi, ahogy a régi karácsonyokon volt, de mégsem ugyanaz a dolog, mint amiről szép és szomorkás nosztalgikus emlékeink vannak…
  Kicsit erős hasonlat, elismerem…

 9. Nekem tetszett, főleg Snipes karaktere, jól tolta. Voltak jó poénok is, meg a (nagy)lányát játszó csaj is elég szép nő.
  Ez inkább nosztalgia- és kellemes családi film volt, én nem bántam meg a ráfordított időt. Pár jelenet kínos volt, de el lehet neki nézni.

 10. Maga az egész tökéletesen érthető íven mozgott. Azt akarta bemutatni, hogy az új generáció szemén át hogy néz ki egy régi film. Konkrétan ez egy qrva $zar remake, egy rossz forgatókönyvvel.

  Ami szerintem ami nagyobb gáz, hogy a Wesley Snipes a legviccesebb dolog az egész filmben ami nem lenne rossz ha nem egy Eddie Murphy filmet néznék :(

 11. snipes volt a legjobb a filmben, pedig ő még csak nem is visszatérő karakter volt.

 12. Nagyjából, ahogy Human írta, plusz ami a többségünknek lejött a trailerből, kiegészítve a személyes élményemmel:

  Tegnap néztem, kb. 50 percnél kikapcsoltam, mert untam.

  Ahhoz képest, hogy mire számítottam, néha átjárt valami kellemes nosztalgia, ami nyilván a készítők szándéka volt, viszonylag olcsó megoldásokkal, amik ettől még zsigeri hatást értek el nálam itt-ott. Ezt egész ügyesen megoldották, csak közben cikinek éreztem, hogy ez az érzés kerít hatalmába egy ilyen trágyadomb alapján.

  Nem mondom, hogy cashgrab volt a film, vagy a jó szándék vezérelte őket, vagy cimbizni akartak egyet, miközben meglovagolják a lehetséges, felkínálkozó hullámok nem pont legmagasabbikát, mert nem voltam ott, nekem erről nem számoltak be.

  Viszont a film nem volt vicces, ami azért elég nagy baj egy vígjátéknál. Egyszer sem mosolyodtam el, még úgy belül sem. És még rossz is volt sok filmes szempontból, vagy legfeljebb közepes iparosmunka a “legjobb” pillanataiban. Már amennyire laikus filmimádóként le tudom szűrni. És volt időm ezekre figyelni, mert mint film nem kötött le.

  Kínos folytatás(nak nem hívnám, mert senki nem fogja úgy számon tartani) a filmgyártás egyik mélypontjának időszakából (haláltusájából? – na, hát csak nem :) ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.