J.J. Abrams megszólalt, feltépte a sebeket

A Collider készített a rendezővel egy interjút, amiben ilyen hangzott el:

I feel like what I’ve learned as a lesson a few times now, and it’s something that especially in this pandemic year working with writers [has become clear], the lesson is that you have to plan things as best you can, and you always need to be able to respond to the unexpected. And the unexpected can come in all sorts of forms, and I do think that there’s nothing more important than knowing where you’re going.

Röviden: a legjobban meg kell tervezni mindent, hogy készen állj a váratlan dolgokra, színészek távozására, valamelyik karakter negatív fogadtatására és a többire – ezt még főleg a sorozatos múltáról való résznél említette, de a következőt már érthetjük az általa elindított, és végül kényszerűségből befejezett Star Wars trilógiára, ami a 2. részénél eléggé elfordult a várt úttól.

You just never really know, but having a plan I have learned – in some cases the hard way – is the most critical thing, because otherwise, you don’t know what you’re setting up. You don’t know what to emphasize. Because if you don’t know the inevitable of the story, you’re just as good as your last sequence or effect or joke or whatever, but you want to be leading to something inevitable.

Terv nélkül nem tudod mit vezetsz fel, mit kell hangsúlyozni. Menni kell valahova a történettel… HMHMHMHMHMHmmmmm. k.

human
írta
2021. 05. 27. 02:09
megjelenés
24
hozzászolás


24 hozzászólás a “J.J. Abrams megszólalt, feltépte a sebeket” bejegyzéshez

 1. Ez most komoly? Erre most jön rá? Brutál ami ott Holywoodban a fejekben lehet.

 2. mostanáig döbbenetes, hogy a Disney képes volt meglépni azt, hogy az évtized talán legjobban várt filmjei esetében részről részre más irányba terelték a “trilógiát” és végül egy full katyvasz lett az egész. még csak azt sem mondom, hogy centiről centire legyen megtervezve és azt vasalják be egy rendezőváltás esetén is, de azért legalább annyit illene előre tudni, hogy figyu akkor most ő lesz a főgonosz, ő a sidekick, ő a jellemfejlődő gonosz, ők a bff-ek és így tovább.

 3. Tovabbra is tartom, hogy ha mar a TLJ ennyire elrugaszkodott, akkor a 9. epizodnak nem visszafele kellett volna menekulnie, hanem csinalnia egy “leap of fait”-et es menni tovabb azon az utvonalon. Akkor talan nem lett volna annyira rossz a befejezo film :(

 4. Nem tudom eldönteni, hogy

  a. nem mondott semmit
  b. akkora evidenciákat sorol, hogy kikönyököl a monitoron.

  Továbbra is azt állítom, hogy az előzmény-trilógiának az volt a baja, hogy túl sok George Lucas volt benne, a folytatás-trilógiának meg az, hogy túl kevés. Értve ez alatt, hogy az öreg szeret mindent mikromenedzselni saját maga, és hát nem is jó mindenben, sőt – ettől olyan röhejesek helyenként ezek a filmek. A folytatásoknál viszont nem volt ott egy kb. “showrunner”, hogy legalább összefogja egy koherens egésszé a három filmet, ordas szekérrúd-rángatás ment egyik filmtől a másikig.

 5. megnéztem volna mi sül ki abból, ha az egészet rábízzák. bár rey tényleg mary sue, a force awakens összességében szerintem szórakoztató lett. amíg egy évvel később meg nem utálta mindenki, és a halál unalmas rogue one lett a valaha készített második legjobb sw film

  lordboxi: felteszem inkább kennedy kisasszonynak kéne rájönnie

 6. herceg

  Kennedy kisasszonynak arra kéne rájönnie, hogy van még másik nagyon szép szakma is a világon, ahol talán sikeres lehetne

 7. lordboxi:
  hagyjuk mar ezt a Kennedy kinlodast… Azt foghatnak fel az emberek vegre, hogy 30-40 eve van a szakmaban. Valahogy addig nem zavart senkit, amig Lucas maga ki nem nevezte oda, ahol most van ;)

 8. Ezek nem kis szavak egy olyan rendezotol, aki Ted eloadast tartott az ellenkezojerol. Ez a nyilatkozata gyakorlatig az, hogy “vegre megertettem, mi az, ami baj volt eddig velem es mostantol mashogy csinalom, becsszo”

  Ilyenkor mindig tudatosul bennem, hogy ezek a keszitok mennyire tisztaban vannak mit gondol a kozvelemeny roluk (Kennedy is). Ez eleg fajdalmas lehet, ha figyelembe vesszuk, hogy JJ elvileg hatalmas SW rajongo volt. Abban a tudatban elni, hogy a szent franchise-t (mert egy igazi rajongonak bizony az) foldbe allitott lehet olyan rossz, hogy dollar szazmilliok sem tudjak feledtetni vele.

  Alapjaba veve jo rendezo, szoval remelem ez az egesz dolog valahol a jovoben egy igazan remek dologhoz fog vezetni.

 9. Csiki:

  “hagyjuk mar ezt a Kennedy kinlodast… Azt foghatnak fel az emberek vegre, hogy 30-40 eve van a szakmaban.”

  1. 2021-ben nem illik ilyet mondani, de azért nehéz megállapítani, hogy előtte a menő Kennedy/Marshall cégben ki milyen arányban tett bele a sikerbe – de az tény, hogy Kennedy kilépése után is brutálisan sikerült feltámasztani a Jurassic Park franchise-t.

  2. azért nagyon más vinni egy teljes filmes univerzumot, mint “csak” gigászi blockbustereket tető alá hozni. Az MCU előtt az volt a trend, hogy nagy neveknél nyilván gondolkodnak előre egy folytatásban, de nem 15-20 évre előre.

  itt centiről centire össze kell rakni mindent és ahogy fentebb írtam, akár évtizedekre előre, ez teljesen más hozzáállást követel. nyilván Feige keresztbe tett mindenkinek azzal, hogy ilyen magasra tette a lécet, de simán lehet, hogy ebben Kennedy nem kompetens. ismét magamat ismétlem, de úgy kiengedni a kezedből egy Star Wars trilógiát, hogy fogalmad nincs róla hol az eleje, a közepe és a vége, az talán 20-30 éve működött a Jurassic Park esetében, de már nagyon mások az elvárások.

  (p.s.: azért J.J. interjújának sem csak az az olvasata, hogy ő nem tervezett, meg nem tudja merre tartott. szerintem sokkal inkább mondja azt, hogy jobban fel kellett volna készülni ilyen méretű váratlan változásokra is – erre céloz a tervezéssel, nem arra, hogy neki nem volt elképzelése mit akar ebből kihozni).

 10. Hááááát (háttal nem kezdünk mondatot), szerintem próbálja kimosni magát ebből a Star Wars dologból, mert valószínűleg szeretne még majd vele próbálkozni pár év múlva. Aztán a nyali PR A Mickey egérnek jól esik :)

  Az új trilógia konkrétan annyira borzalmasan rossz lett, hogy kb az összes Star Wars film/sorozat olyan szinten felértékelődött, hogy már ténylegesen csak fan service sorikat van értelme csinálni.

  Biztos lehetne majd egy jó Jedi-Sith mítikus film (amit terveznek), de … aztán rájövök, hogy ez is kb egy sorozat ötlet. Nem fognak tudni kitermelni olyan karaktereket akik 50 éve egy franchise alappillérei.

  Vágom, hogy beette magát a J.J. mindenhová, de full nem okés és látszik, hogy szervilis.

  Tudom, hogy “mehh” példa, de James Gunn, Neill Blomkamp, Damon Lindelof, meg a szuper egoista Zack Snyder is egy nagyobb jellem, mint J.J.

 11. Van olyan franchise amúgy, amit mára még nem basztak el? Ennek valami más oka is van, mint egy vagy két személy alkalmatlansága. Az Alien-t a (filmes) szülőatyja, Ridley Scott küldte a pokolba, a Terminator-t egymástól függetlenül mindenki meggyalázta, aki Cameron után hozzányúlt. A Jurassic Park első két folytatása Spielberg-gel is fos lett (legalábbis az elsőhöz képest), a Jurassic World első része egy csilivili felturbózott remake, a második meg egy fos. Nem sikerült a Blade Runner feltámasztása sem olyan értelemben,hogy közelébe se ér az elsőnek. A reboot-ok sem sikerültek, se Múmia, se Mortal Kombat…
  Valami nagyon elszaródott és ez úgy tűnik, mindenkit és mindent félrevisz Hollywood-ban.

 12. Jimbo:

  “Tudom, hogy “mehh” példa, de James Gunn, Neill Blomkamp, Damon Lindelof, meg a szuper egoista Zack Snyder is egy nagyobb jellem, mint J.J.”

  ez már off, de nem bírom ki, hogy erre ne reagáljak :) mitől jellem valaki, vagy mitől lesz valaki nagyobb jellem? a fentiek különlegesebb dolgokat tettek le az asztalra Abramsnél? vagy Snyder jellem, mert vizuálisan relative egyedileg tud feldolgozni kockáról kockára képregényeket?

  Abrams többek között:

  1. megreformálta a komplett tv zsánert (de ebbe nem akarok beleokoskodni, mások jobban értek hozzá nálam)
  2. megreformálta a Mission Impossible sorozatot rendezőként és azóta is közreműködik producerként.
  3. a fanok szerint biztos meggyalázta, a nagyközönség szerint meg baromi érdekes és befogadható módon feldolgozta a Star Trek franchise-t.
  4. lehozta az egyik legsikeresebb, legnagyobb hype-ot generáló blockbustert a mozi történetében (Force Awakens).

  lehet túl “komformista” mozikat gyárt, de a fenti négy pont egyikével is már beírta volna magát az ottani történelemkönyvekbe. jellemtelen alkotó ilyet nem tud :)

 13. abelh:

  Azért a 4. ponthoz pont JJ-nek van a legkevesebb köze, bárki is rendezi (kivéve Lucas, mert akkor még senki nem sírta vissza ugye) ugyanekkora hype és pénzeső lett volna a várakozás miatt.

 14. ” és a halál unalmas rogue one lett a valaha készített második legjobb sw film”

  ezt máig nem értem a rogue one miképp lett a legjobb sw filmek közé sorolva

 15. reatard:

  lehet szidni, hogy semmi eredetiség nincs benne, de nagyon jól működik blockbusterként, dinamikus, jól összerakott mozi és hozza a nosztalgiafaktort is. szóval a hpye adott volt az tény, de nem maradt volna ennyi ideig moziban, ha nem tud új nézőket is beszippantani, úgyhogy kellett ehhez egy rutinos, stressztűrő rendező. (magamból indulok ki, mint átlag SW-néző, mivel teljesen hidegen hagy a franchise, de a Force Awakens egyszer nagyon jó élmény volt).

 16. abelh:

  “mitől jellem valaki, vagy mitől lesz valaki nagyobb jellem?”
  “a fentiek különlegesebb dolgokat tettek le az asztalra Abramsnél?”

  Félreértetted, én jelenleg a rendezők studió felé való elkötelezettségét minősítem, miszerint nem harcolnak eleget és nem irányítják ténylegesen az alkotási folyamatot.

  Akiket soroltam, mindenkinek volt valamilyen szinten összeröffenése a studiokkal, mert fontosnak tartják azt a viziót amit ők képviselnek.

  Snyder most ilyen szinten ezért is ennyire elismert, mert nagyon büszke és nagyon konok csávó.

  J.J. viziója jelenleg szerintem már csak a greedység, a bad robot hízlalása, illetve a pozicióban maradás. Ez van, ő az új Joss Wheadon.

 17. human:

  Egyszerűen azért mert nincs lehetőség mást mondani.

  Van a Solo amiről okkal nem beszélünk, és a klónos rajzfilm és igazából … ennyi.

  A régi trilógiát már kínos mondani, a második trilógiát mindenki szídta és felértékelődött (de az is konkrétan 20 éves) és van az új, amit hagyjunk.

  Marad a Rogue One.

 18. Jimbo:

  oké, ez teljesen jogos :) csak kérdés (nyilván nagyrészt költői), hogy ki mit ért el a stúdiónak feszüléssel – és mondjuk mi volt vele a végső cél. Abrams például fanboy-ként verhette volna az asztalt, de szerintem egy SW franchise esetében még kevesebb a mozgástér, mint bárhol máshol, pont ezért menesztettek annyi rendezőt (nem emlékszem pontosan, de kábé minden film éléről kirúgtak valakit). Josh Trank pl. biztos komoly jellem, de örülhet, ha kap még valaha munkát Hollywoodban…Abrams azért más műfaj, nem engedhet meg magának ilyeneket.

  (Snydernek meg baromi nagy mákja volt, hogy összejöhetett az uncut filmje…azóta meg Sucker Punchot is akar újra, miközben látszik mit tud kevesebb kontrollal = Army of the dead. Ő inkább jól promózza magát, de sok munkát már neki sem kéne adni.)

 19. Jimbo: de minek mondani? ha továbbra is csak a 4-5 a jó, akkor az a jó, nem pedig “hát de a rogue one”. olyan mintha kényszerből kéne mondani a Terminator 1-2 mellé valamit?

 20. a Solo különben is jobb, mint a RO. a Solo legalább konzisztensen végigvisz valamit, van eleje meg van vége. A RO-nál mintha elfelejtődött volna, hogy az a vágással utólag meggyalázott barbárkodások mintapéldánya, a végére (utolsó fél óra) egyszerűen nincs mentség, teljesen értékelhetetlen lesz tőle az egész film. sajnos, mert amúgy tényleg jó lenne.

  Abrams meg a Lost óta ezt csinálja, nem mondom, hogy rossz rendező, de pufogtatja a nagy rejtélyeket meg dobálja fel a labdákat a semmibe, aztán nem csapja le egyiket sem. a Super 8 is mennyire tökéletes már egészen a befejezésig, amitől az ember csak a falat kaparja. zagyva, összecsapott, üres, megúszós.

  oké, az első új Star Trekbe nem tudnék belekötni és a Mission Impossible dolgai is jók. de szóval, ja. érdekes most ez a nagy ráeszmélés, hátha jó irányba mozdul tőle.

 21. Maradjunk annyiban, hogy ez az egész új trilógia már halva született. Nem csak a folytatások tehetnek a pocsék végeredményről. JJ már az első film színvonalát a béka segge alá helyezte. Nehéz lett volna onnan magasra törni még rendesen előre megírt történettel is.

 22. Sziasztok!
  A 7-9. részt kihagyott ziccerek sorzatának tartom. Kaptunk egy szuper érdekes univerzumot az első 6 részben. Erre kidobták a kukába, hogy utána lemásoljanak a korábbiakból jeleneteket… sokkal több lehetett volna benne. Elszomorít.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.