Spiral: From the Book of Saw – csigatempóban

Halljátok, elvileg ez a film ugye onnan indult, hogy Chris Rocknak elvileg hatalmas rajongója a Saw filmeknek, és volt valami hatalmas ötlete a folytatásra, amire haraptak is a Lionsgate-nél. Konkrétan a főszerepet is rábízták, bár ne tették volna.

Ami fontosabb kérdés: mi a fene volt az a hatalmas ötlet, amivel kopogtatott a stúdióhoz? Hogy kicsit filmsztár akar még lenni miközben kapuzárási pánikban van? Nyilván valamennyire hátrább lépve és komolyabban a helyzetre nézve: kicsit fekete nézőpontból a korrupt rendőrségről akart valamit mondani.

Ugye jóval a George Floyd és a BLM előtt volt az ötlete, de természetesen a rendőrség és a fekete közösségek viszonya sosem volt békés. Szóval valahogy úgy képzelem el a dolgot, hogy részegen egy partin elhangzott az alábbi “mi lenne, ha valaki Saw módszerekkel csak korrupt rendőröket ölne, a sok bad apple-t, és társadalomkritika is lenne egyben a rendszerszintű hibákra, ez most úgy is népszerű Jordan Peele miatt”, amire egy producer bólogatott. Ja nem, ittasan lehet ennyire nem volt összeszedett Chris Rock.

A történetet ezzel össze is foglaltam, valaki korrupt zsarukat öl, méghozzá “let’s play a game” módoszerekkel, avagy halálos csapdákba teszi őket, és csak valami a bűnökkel összeköthető áldozattal szabadulhatnának onnan. Chris Rock pedig a nyomozó, aki a Saw-szerű gyilkos elkapását vezeti. Más zsarufilmes klisék is vannak itt, nem fárasztanám a kezemet az említésükkel.

A lényeg a megvalósításon lehetne. Egyrészt ugye a Saw filmek mindig is az elborzasztó vérengzésre mentek, már persze a néha erőltetett fordulatokon felül, viszont szerintem itt ez sem volt jó valahogy. Arról be is beszéljünk, hogy a nyomozás maga milyen nullán halad előre. Minden nagy felfedés csak ásítást ért részemről, talán kivéve azt ami a régi akták raktárában történt. De ott meg beütött, hogy azt miképp volt képes kivit… áh, sorry, csak a szar filmek közben jobban előjön a logika, van idő gondolkodni, mert nem ragad el lelkesedésileg vagy érzelmileg. Tudom, a fordulatok fontosak egy Saw filmbe

Ami nekem a legfurcsább volt, hogy az egész film olyan, mintha kis szobákban lenne felvéve, sokszor zöld hátterezve. Vannak díszletek, de semmi olyasmi, ami kilépne ebből a kamera bezártságból. Mindezt úgy, hogy az előző nagyobb Saw filmek duplájában került. Tudom, 20 milla sem az a nagy költségvetés, de akkor is. Mondjuk lehet ennek a plusznak egy része Chris Rock gázsija volt, ami talán a legnagyobb hülyeség a producerek részéről. Nem vitatom, Rock jó a saját történeteiben (Top Five remek), és a vele készült Fargo évadot még nem láttam, de itt tényleg olyat kellett volna színészkednie, ami nem állt közel hozzá, így nagyon elhasalt, főleg a drámai részeken. Egy ritmusra jó az alakítása, aköré kell írni a filmet, ami a Spiralnál nem történt meg.

Ami durva, hogy az egészet egy rebootnak szánták. Saw módszerek, de más ügy érdekében, más szereplőkkel, már morális iránytűvel. Annyira nem fogadnék, hogy új franchise született, és kapunk folytatást…

human
írta
2021. 06. 11. 15:52
megjelenés
13
hozzászolás


13 hozzászólás a “Spiral: From the Book of Saw – csigatempóban” bejegyzéshez

 1. A Fargo szerintem pont miatta volt gyengébb mint a többi évad. Nem tudta hitelesen eladni a hidegvérű, számító maffiafőnököt, majdnem mindenki lejátszotta aki egy jeleneben volt vele. Lehet, hogy itt is lehet a baj?

 2. Borzasztó volt. A vége mentette meg nekem egy kicsit. Chris Rockról elég ezt a képet megnézni, végig ilyen fejeket vág, nevetseges volt.

 3. Asd pont ezt akartam kérdezni hogy itt most ez milyen reakció? Nevetni akar vagy mi?

 4. Chris rock kb azt hozta amit mark wahlberg a 22merfoldbe. Mindenkibe folyton beleköt, káromkodik, flegmazik, ni…ik.
  Samuel l jackson ugyan ezt csinálja.
  Legalább jól működik az apa fia kapcsolat

  SPOILER

  Nekem a vége adta be a kulcsot,mikor verekszik a gyilkosal, jön vagy 10 kommandós, és kit fognak le, rockot. A gyilkosra nem is figyelnek, és simán elsetal.
  Mi ez.

 5. Amikor kiderült,hogy ez a Bousman fickó fogja rendezni,már akkor tudni lehetett,hogy pocsék lesz!

 6. Reméltem, hogy jó lesz, de nem lett az, kár érte és a pénzemért is, amit a moziban hagytam.
  Nevetséges volt az egész. Végig olyan érzésem volt, hogy a mostanában jelenlevő rendőrökkel szembeni ellenszenvet akarja a film meglovagolni, valamint, hogy rendőrt ölni bocsánatos bűn.
  A vége meg….bleh….a kommandósok a nyomozót fogják le és a parancsnokot nem ismerik fel? WTF?! A murderer meg szépen elvágtat a napnyugtába. Pfff….

 7. Chris Rock annyira idegesítő, mintha az utcáról egy full amatőr próbálna meg színészkedni.

 8. Ja, Fargoban is szar volt :)
  Ekkora gaz van Halivudban, hogy standup komikusoknak adnak normal szerepeket?! :) Gondolom tudjatok kire gondolok meg…

  Es: moziban??? Ilyet streamingen kell :)

 9. Ja, Fargóban se volt sokkal jobb.

  Ez bizony nagyon gyenge lett. Ütemtelenül váltogatott jelenetek egymás után pakolva. Majdnem minden előre kitalálható. A legvége meg borzalmas, ahogy fentebb is írták. Nekem is az volt az első kérdésem mi lehetett az az óriási ötlet, azt hiszem ez a kritika remekül megfogalmazza. SLJ fizetsége is vihetett a büdzséből.

  SPOILER:
  Ha nem mutatnak végig egy gyilkosságot az már alapból gyanúra ad okot egy fűrész film esetén.
  SPOILER VÉGE

 10. Hát….Jackson legalább jó volt:D a többi könnyen felejthető #jesszusomezminekvan?

  Ilyenkor amúgy az a vicces, hogy amennyire irritáló volt számomra Amanda a 2. részben, Rockot látva annyira értékelődik fel. Sőt ezek után az előző rész is még jobban felértékelödött, mert ott legalább elgondolkodtattak, összezavartak itt meg csak tényleg egymás után pakolt összecsapott jelenetek voltak, mintha egyetemista filmesek próbavideóját néztem volna próbajelenetekkel brr mindig lehet rosszabb is na

 11. Már a trailerből le lehetett vágni, hogy Chris Rock szar lesz. Nekem végig az az érzésem volt, hogy nem tudja eldönteni, hogy most kit is játszik. Saját magát vagy egy zsarut. Sajnos folyton előtört az egója és ettől tiszta skizofrén volt a színészi játéka ha lehet ezt annak hívni.

 12. A film cime szerintem inkabb ez kene legyen: A hunyorgó ember
  De komolyan, ennel meg Steven Seagal is jobb szinesz. Kinos volt nezni, hogy allandoan hunyorog es minden megszolalasan erezni, ahogy a felolvasott szoveget mondja 0 erzelemmel. Uristen, amikor “duhos” es kiabal. Ahh hagyjuk. Hogy lehet erre az emberre raakasztani a “szinesz” jelzot? En ennel 1000x jobban eljatszottam volna :D

  Furesz filmek vegen MINDIG libaboros vagyok (zene es csavarok), ennel SEMMI!!!

  !!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!!
  Mar amikor megjelent a feher fiu, tudtam, hogy o lesz a gyilkos es igy neztem az egesz filmet. Igy nezve minden jelenet csak megerositett benne (mindaz amiket a vegen visszamutogattak, hogy huuuuuuuuu ezt ezert meg ezert mondta blablabla). Amikor “megnyuztak”, akkor lettem 100%ig biztos, hiszen nem tertek ki ra, hogy TUTI o lett megnyuzva raadasul az alkarjan volt a tetko, szoval siman levehette es az szinten megerositett ebben, hogy indokolatlanul sokszor mondta a gyereke nevet de sosem lattuk (csak egy fotot). Szoval 0 meglepetes volt a vegen, de tenyleg 0! A Furesz filmeket mindig a vege okozta libabor hatas miatt neztem, ugyhogy Chris Rock elmehet a *****. Ez egy rakas fos volt (jah es en azert ilyen kommenteket nem szoktam irni – ez is elgondokodtato)
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!VEGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.