A Quiet Place 2 (Hang nélkül 2.) – kivétel amikor hitelen minden hangos?

Nekem ez volt az első film amin a Tenet óta voltam, szóval próbálok kicsit hátrább lépni az érzéseimtől is, mert azért jó volt abban a székben ülni újra, és alig voltunk, ami a film szempontjából jól jött. Feléledt bennem a régi moziszeretet. Amíg lehet majd menni persze.

A lényeg, hogy a Quiet Place 2 tavaly tavasszal került volna moziba, de nyilván a világjárvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani a bemutatóját. Sőt, már tudjuk, hogy jól döntöttek, hiszen csak Amerikában 100 milla fölött jár, és ehhez majd jön a PVOD bevétel is nemsokára. Emily Blunt már azt emlegeti, hogy egy trilógia második részét láttuk, ezért is Part II valójában az alcím. Még mielőtt a lecsóba vágok: vicces belegondolni, hogy míg Blunt és az immáron rendező férje, John Krasinski ilyet tesz az asztalra, addig a leghírhedtebb főszereplő & rendező páros, Melissa McCarthy & Ben Falcone mire képes

A történet tulajdonképpen onnan folytatja, ahol az előző rész abbahagyta. Annak a végét elspoilerezem. Szóval végre van a családnak, így az emberiségnek is fegyvere a Földet megszálló, eddig sebezhetetlen űrlények ellen. Mit kell vele tenni? Hát elújságolni másoknak. Ugye az előző filmben látták a többi “kolónia” tüzét, így első körben az egyik ilyen felé mennek. Ott bajba kerülnek, aztán találkoznak egy régi ismerőssel, aki náluk többet vesztett el az idegenek érkezése óta, és ő kicsit pesszimistábban látja a maradék emberiség sorsát, hogy egyáltalán érdemes-e megmenteni mindenkit…

Igazából a fő morális kérdésnek ez tűnik. Cillian Murphy alakítja az új szereplőt, főleg ő fejlődik és változik a történet során. Na meg az eredeti család siket lánya, aki a bátor apja nyomdokaiba lép. Igazából lehetne jobban is értelmezni ezt a részét a Hang nélkül 2-nek, de valahogy nem ez a lényeg, helyette sokkal inkább a cselekmény kötött le, olyan sebészien kialakított túlélős, posztapok akciófilm ez a folytatás. Mondjuk nem mentek az Alien-Aliens útra, azaz lett sokkal több lény, és került az irtásuk a középpontba (majd a 3. részben?), de azért több a veszély, kevesebb a dráma.

A sebészit komolyan értettem, szinte tankönyvlecke, ahogy a több szál összes feszültsége egy közös tetőpontba vezet. Katarzisba? Na jó, az már túlzás lenne, főleg, hogy egy kicsit kiszámíthatóvá is teszi. Egyszerűen csak remek mestermunka. Mindezek ellenére szerintem aki már az első rész közben is kiakadt a “butaságokon”, amiért nem építkeztek a vízesés mellé és a többin, nos neki szerintem továbbra sem ajánlott.

Jól szórakoztam, de nem mondom, hogy kötelező, ellenben izgalmas is látványos volt. Sokkal több az akció, így a látvány is, és természetesen most is van “butaság”. Idézőjeleztem, mert hűtött lakásban kényelmes életből nézve nyilván vannak érdekes döntései a karaktereknek, de a saját eddigi viselkedésüket sosem dobják félre, csak hogy több izgalom legyen. Egyszerűen a vérükben van, hogy szétválnak, ez már a cold openben, ami az idegenek érkezésének napján játszódik, egyértelműen alá lett húzva.

Még kiemelném, hogy a trailerek egész ügyesen rejtegették a filmet, maradtak meglepetések, és némileg félre is lettünk vezetve velük, amit mindenképp a pozitívumok közé sorolnék, ahogy a játékidőt is, semmi túlzás, sebészileg másfél órára metszve az egész, és annyiba nagyon működik. Jó volt újra moziba menni, főleg hogy erre, és nem egy Cruellára tettem.

15 hozzászólás a “A Quiet Place 2 (Hang nélkül 2.) – kivétel amikor hitelen minden hangos?” bejegyzéshez

 1. Remekül összerakott film. A feleségem végig a kezemet szorította közben, szóval alkalmas randifilmnek is :)

 2. Üdv, Tenet volt nekem és páromnak is az utolsó film moziban, szóval nagyok voltak az elvárások (igazságtalanul csak az eltelt idő miatt, talán igazságosan az első rész miatt).
  Páromnak nagyon tetszett, azonban én már nem tudtam magam túltenni a halmozott kérdőjeleken.

  SPOILER

  Az egyik leginkább bosszantó momentumai a filmnek számomra, amikor közeliket mutatnak a meztelen (néha még vérző is) lábakról, hogy… lépnek. Miért meztelen talpak? Csak nekik. Bárkivel találkoznak, azokon mind van cipő, és szinte mértani pontosággal ugyanannyi ideig éltek túl mások… cipőben. Akkor miért hátráltatják magukat mindennapi életben és pl a menekülések alkalmával futáskor? Sok olyan kép is volt, hogy közeli képeken süket lány meztelen láb, Murphy bakancs. Köveken. Mindegyik ugyanakkora zajt csapott. Nekem olyan érzésem volt, direkbe csinálták igy, hogy az ember jobban izguljon, vagy ilyes, de nekem pont ellentetjét váltotta ki.

  A másik rögtön a legelején, amikor apa-lánya bemenekül kocsmába sok emberrel együtt. Percekig, de legalább egy percig mindenki kussban vár. Éppen kitört a világvége, de volt egy debil szörny, aki nem a sok sikitozó embert találja érdekesnek, hanem a teljesen hangtalan kocsma előtt lebzsel percekig, “fülelve”, hátha jön majd ki onnan hang és akkor bevetheti magát az ablakon? Közben kint megállt a világ?
  Nekem ez is csak teljesen logikátlan feszültségkeltés, ami inkább vicces, mint izgalmas, mivel fél havi fizetésem rátettem volna, hogy valakinél megszólal valami, vagy tüsszent, vagy bármi.

  Szóval a világot megteremtették már első részben, de most kiveszett belőle a kreativitás, és csak jumpscare meg olcsó hatásvadász dolgok tömkelege lett. Mintha nem agyaltak volna rajta eleget, hanem “első rész után úgyis beül az, aki tetszik, elég lesz most ez is”

  Imádomaz olyan filmeket, ahol a “kevesebb néha több”. Nem kell fél világot felrobbantani, megmenteni a galaxist, hanem csak eljutni pár kilóméterre. De ne csapjuk már össze akkor az egészet…

  Tizsteletem

 3. nagyon sok minden idegesített az első részben, ezzel együtt jól megcsinált kis film volt.
  remélem, az idegesítő részletek most a másodikból kimaradnak…

  kedvencem amúgy az elsőből hogy a siket lányt mennyire hagyták önállóan jönni-menni, pedig neki konkrétan fogalma sincs arról, hogy zajt csap-e éppen, hiszen süket. így aztán végig reméltem hogy hamar halálát leli, de sajnálattal hallom hogy most még fontosabb szereplő lett belőle.

 4. Első osztályú folytatás volt.
  Fillért nem adtam volna azért, hogy sikerül az első filmet folytatni, de minden várakozásomat felülmúlta.

 5. Szerintem is abszolút korrekt folyatás volt. 8/10 nekem.

  Több akció ellenben kevesebb feszültség jellemezte ezt a részt, de ez nem volt baj.

  Szerintem ebben a franchise-ban még van egy részre elegendő puskapor viszont ott jó lenne egy lezárás ennek a családnak. Nem kellene tovább nyujtani. Persze nyilván a pénz, lehet még lesz QP Part 8 is.

  Inkább akkor már egy új sztori mondjuk Európában vagy valami hasonló.

 6. vitya: szerintem is úgy tervezik, hogy Blunték még a Part 3-ben, aztán jöhetnek az alternatív ötletek

 7. Szintén Tenet óta először a vászon előtt.

  VÉGIG SPOILER!!!
  Az első részben megismert helyszínek, az első 7-10 perc és az a bizonyos 3 szálon futó rész az egyre hangosabb zenei aláfestéssel és hogy nem mindig kiszámítható viszi igazán a magasba és a korrekt folytatás megítéléséhez.

  Most pótoltam a májusi final trailert, hát szerintem jobb hogy azt már nem néztem meg. Aki azt alaposan tanulmányozta, annak lehet sokat mutattak.

  A lények motivációjának tovább rejtegetése nekem már problémás. Vagy tőrnek-zúznak mindent maguk körül – ami amúgy másodjára elsütve ugyan izgalmas de máris önismétlő volt egy részen belül – vagy megállnak egy helyben fülelni. Akkor most csak az ember generálta rendszertelen zaj zavarja őket? Miért csak az? Ha csobog rá a víz az érdekesen nem zavarja. Így írói sztori továbblökdösés szaga van.

  PG-13-hoz képest van benne vér rendesen, így viszont a kocsi által kitakart kill-ért nagy kár. Úszni nem tudnak, mekkora nagy kár. Pedig előtte a stégnél már előre dörzsöltem a kezem, hátha meglépik.

  Még egy részt lezárásnak, én ráadásul valami igazán dark befejezést is elfogadnék aztán elég volt belőle. Nem kell se spinoff, se más család, se semmi.
  SPOILER VÉGE!

 8. “Miért csak az? Ha csobog rá a víz az érdekesen nem zavarja”

  de Blunt pont a vízben bújik? Mármint egyértelműen a természet zajaira nem támadnak, hiszen azokat már tudják, hogy nem él. mondjuk az “első” nap így kicsit necces íróilag :D

 9. utána meg Blunt lemászik, felméri a terepet, szöszmötöl, a lény meg a vízben megbújva ront rá? jaj:D Az a pár képkocka nekem is fura volt kicsit:D úgy szurkoltam amúgy, hogy SPOILER? tudjanak úszni…atyaúristen, azt hittem elájulok, annyira ijesztő volt, ahogy vízbe csobbant. Ezen kívül még nagyon sokszor hozták rám a frászt.

  Amúgy az első nap kb 10 perce volt számomra a film legeslegjobb része. Lehet azért, mert nekem az első részben baromi nagy törést okozott, hogy Krasinskit kiírták, nekem Blunt mellett ő volt a film lelke. Amíg láttad a vásznon, valahogy volt főszereplője a filmnek:D utána már mintha mindenki mellékszálon futott volna. Blunt is kicsit el lett halványítva szerintem.. Nem negatívumként emelem ki, de én így éreztem.
  Elnézegettem volna még félórácskát, mert összességében sikerült magával ragadnia. Jó volt újra moziba menni. Szóval én egyetértek a fenti kritikával

 10. Kegyetlen szar volt, csak azt éreztem a moziban, hogy ez percről percre egyre rosszabb. Egy olcsó buta jumpscare tucat szörnyfilm. Még a tipik hülyegyerek karakter is benne volt, amit reméltem, hogy hollywood már elfelejtett, de nem. 4/10

 11. Mondjuk vigyáznia kellett volna a csecsemőre de sántán nekiindul lámpázni mert kell a “feszültség” a filmbe. A végén meg olyan kemény volt mint a fagyott kutyaszar. Ilyen baromságokon csúszik el a hangulat.

 12. jaaa valóban, azon én is forgattam a szemem :D de próbáltam úgy felfogni, hogy oké hallott valami zajt és azt feltételezte, hogy anyu visszafele jövet bajba került és csak segíteni akart neki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.