Élőszereplős Hófehérke

Rég volt hír a Disney tervéről, hogy Snow White is élőszereplős változatot kap, de úgy tűnik beindulhat valami, mivel megvan a főszereplő: Rachel Zegler. A rendező amúgy Marc Webb (500 Days of Summer, The Amazing Spider-Man 2).

human
írta
2021. 06. 23. 01:05
megjelenés
34
hozzászolás


34 hozzászólás a “Élőszereplős Hófehérke” bejegyzéshez

 1. Kinézetre hasonlít a meséhez, de csak gratulálni tudok, hogy sikerült HÓFEHÉRke szerepére beválogatni egy latin amerikai anyától származó hölgyet. És itt még a címszereplő neve is a lényegre utal, hogy a bőre hófehér. Ennyi erővel lehetett volna egy férfi is, mint az ókorban.

 2. Majd meglátjuk, hogy a West Side Storyban milyen lesz, aztán tudunk mit mondani a színészi kvalitásairól.

 3. Nicsi, igen érdekes. És simán lerasszistáznának, ahogy megtörtént már egy párszor, ha szóvá tenném, hogy miért nem fehér színésznő játssza, hiába mondanám, hogy jó pár színesbőrű kedvencem is van, és nem zavar, ha fehér kollégátol veszik át a szerepet, ha nem érződik rajta a megfelelési kényszer. De mindegy is, túlléptem rajta.
  Azon gondolkodtam, ha maradhat, mert lehet, hogy kicsit off, hogy most, a pc elvárások, meg a blm korában, ha élne, hol helyezkedne el Michael Jackson. Kora legnagyobb sztárja, aki mindenkit maga mögé utasított, a legnagyobb fehér sztárokat is, és egyesek szerint fehérré akart válni, bár hivatalosan bőrbetegsege miatt fehéredett a bőre. Ő még az Ózt megcsinálhatta, csupa fekete színészekkel, és minden különcsége elfogadott volt. Szóval csak azt akarom mondani, hogy a rasszizmus, amely meglátásom szerint kétirányú, nem fehérek, feketék vagy más rasszok sajátja, hanem egyéneké, akik bárhol előfordulnak, a média meg rájátszik erre, mintha érdeke lenne egymás ellen fordítani az embereket. Az ilyen filmek meg mintha direkt provokálnának, csoda, hogy nem egy ébenfekete színésznőt választottak. A kis hableánynál nem zavart, és ettől is nyugodtan fogok aludni, de akkor se értem, mi a cél ezekkel. Azt senki nem mondhatja, hogy ez nem egy tendencia, azok után, hogy amerikai fehér színészek nemrégiben sorra mondtak le fekete (animációs) karakterek szinkronszerepéről, nem ritkán évtizedek után, és még nyilvánosan bocsánatot is kértek, amiért elvették a munkát fekete kollégáiktól, miközben a fehér karaktereket sorra átveszik fekete színészek, de ez ellen senki nem emel szót, nem is lehet. Na mindegy, ez jutott eszembe, nem provokálni akarok, csak elmélkedtem a szereplő választás kapcsán, human, ha nem ide való, töröld nyugodtan.

 4. Nézem a castingot, de rajta kívűl még senki nincs meg. Ha hófehérke latin, akkor vajon milyenek lesznek a többiek? Egyedül a bosziban vagyok biztos, hogy fehér bőrű lesz :)

 5. Disney studionak vezekelnie kell a névadójuk után. Tényleg, miért Disney a nevük még mindig?

 6. csuszu1 +1

  amúgy szép nő, meg simán elmenne hófehérkének, arcra ilyesmit képzelnék élőszereplősben, de hát bakker, nem hófehér, és nem teljesen véletlenül nem az:D

 7. miben ad a karakterhez a bőrszín? miben vesz el ha nem hófehér csaj játssza? szeretném megérteni, nem gyanúsítgatni senkit semmivel. Személy szerint nem látom miért ne játszhatná ez a gyönyörű csaj. Bármiféle nemzeti identitása is volt a mesének eredetileg a németeknél, a Disney már így is módosított rajta, most még univerzálisabb lesz, megszólít másokat. A Disney részben woke pontokért teszi valszeg, részben pedig azért, hogy elérjenek egy új piacot esetleg. Nem tom.

  Eskü a tenyerüket dörzsölik, hogy erről megy a vita, nem arról, hogy mennyire felesleges egy újabb élőszereplős mese.

 8. human: Akkor ne Hófehérke legyen a neve és ne az legyen a sztori. Ez konkrétan nettó provokáció, mivel ez a mesehős a KINÉZETE alapján kapta nevét.
  Akkor mostantól a Föld ne legyen a Kék bolygó, a Mars ne legyen a Vörös bolygó, stb. stb.?
  És nyugodtan jöhet a demagógia is: MLK-et játszhatja fehér színész? Hisz sokuknak a tehetsége megvan hozzá.

  Itt nem a csaj tehetségével van problémája sokunknak. Bár engem valsz. nem érint, mert a klasszikus mesék élőszereplős feldolgozásait alapból kihagytam eddig is.

 9. ” Nem sokkal ezután lánya született, fehér volt a bőre, mint a hó, piros az arca, mint a vér, fekete a haja, mint az ébenfa. El is nevezték Hófehérkének. “

 10. De most komolyan nem érted, mi a gond? Nem a bőrszín, hanem a karakteridegenség. A kislany gyönyörű, imádjuk, de ő nem Hófeherke! Mert ő hófehér.
  Játszunk el a gondolattal: ha valaki kitalálná, hogy egy fekete afrikai folklórt, népmesét, legendát stb. filmre visz (nagyon helyesen), de az a szédült ötlete támadna, hogy európaivá adoptálná a történetet és a fekete főhőst fehér színész játszaná, vajon mi törtènne? Hogy csapódna le a médiában? Csak azért nem lenne botrány, mert egy stúdió se adná rá áldását.
  Ez a “mi a baj a bőrszínével?” annyira nem az igazi probléáról szól, hogy el se tudom mondani. Nem a színésznő bőrszíne a probléma, hanem az, hogy Ahab kapitányt sem játszhatja egy hároméves kislány. Meg Dolph Lungdrent se zaklatták soha Tamás báttya szerepével.

 11. (ez a “megszólít másokat” olyan bugyutaság nekem, bárhol is látom. a mackótestvér a medve közönséget szólította meg? mert a mozinéző csak a saját nemébe és rasszába tartozó főhőssel tud azonosulni ugyebár. vagyis eddig nem számított, de újabban ez a szitu valahogyan. na mindegy tényleg, de hát lol)

 12. “Eskü a tenyerüket dörzsölik, hogy erről megy a vita, nem arról, hogy mennyire felesleges egy újabb élőszereplős mese.”
  Pedig otthon ez volt az első, ami felvetődött, hogy minek ez már megint!
  De a lényeg: a lány jövőjéért, karrierjéért, biztos hogy én személy szerint jobban aggódok, ismeretlenül is, mint az őt pénzzel kitömő stúdiók, producerek, pénzemberek. Naívság azt feltételezni, hogy ők nem tudják, mivel jár egy ilyen döntés, hogy csapódik ez le a közvélemény egy bizonyos rétegénél. Ezzel, még ha a film nettó siker lesz is, nem nekik kell megküzdeniük.

 13. De ha Peter Dinklage nem játssza a hét törpe egyikét, meg sem nézem a filmet.

 14. “MLK-et játszhatja fehér színész? Hisz sokuknak a tehetsége megvan hozzá.”

  MLK létező személy volt. De erről pont msot vitáztam máshol, szerintem történelminél egyértelmű a provokáció (és hülyeség ezzel provokálni), de a mese mindenkinek akar szólni. Pont ezért kérdeztem, hogy miben definiálja a karaktert fehérsége, mit vesz el, ha nem az. Az “így volt leírva” elég? De akkor minden örökre fehér marad, hiszen a kultúrát a fehérek dominálták már mióta, b ebetonozzuk a múltat. A történelemhez nyúlni más kérdés, ezért sem szabad összemosni az ilyen MLK dolgokkal. De biztos megkapom, hogy woke fasz vagyok, ez van.

 15. “MLK létező személy volt”
  És ez fordított estben vissza tartaná a filmeseket? Példákat direkt nem írok, volt már itt téma.

 16. “mert a mozinéző csak a saját nemébe és rasszába tartozó főhőssel tud azonosulni ugyebár. vagyis eddig nem számított, de újabban ez a szitu valahogyan. na mindegy tényleg, de hát lol”

  ez azért magas labda, lecsapjam? -> eskü nekem úgy tűnik, mintha sokan csak a fehér főszereplőkkel tudnának azonosulni, de elvárják, hogy mindenki más is így tegyen. eddig nézték a feketék a meséket, csinálják tovább.

  Nyilván komolyabb a kérdés, de igen, ahogy a nők is hajlandóak elmenni férfi főszereplős filmre, úgy a feketék is az Iron Manre, így sokáig a fehér férfi fedte le a legnagyobb halmazt, így velük készültek a filmek természetesen. Ellenben a piac színesebb lett, látszik, hogy más is tud siker lenni, így próbálkoznak – de ugye mindannyian tudjuk, hogy ha nem ismert az alap, akkor ki a fene nézi meg? Legalábbis blockbuster szinten. Továbbra is tartom, hogy nem létező személyes így mernek próbálkozni, és egyszerűen nem kell megnézni. Ha csak woke pointok miatt csinálták, de az nem jövedelmező, akkor majd megunják, a cégek amorálisak, csak a profit számít.

 17. Ha nem Kevin Hart lesz az egyik törpe, például Morgó nagyon mérges leszek :D

 18. human most jobb lenne csenben maradni. Sokszor vagy tévesben, de ezzel most még engem is megleptél. Ennyire nem lehetsz hülye, mondjuk a te fórumodat teszed tönkre, szóval……..

 19. 16.

  hmm ez a része teszi tényleg nehezebbé a témát, hogy “ki a fene nézi meg?”. plusz főleg a blockbuster kiegészítés, hát ja. éppenséggel rey vagy GYN ERSO lehetett volna latino vagy fekete, és senki egy szót nem szólhatott volna:D persze szóltak volna xdxd
  de ez az azonosulás akkoris elég izéj nekem. tény, hogy kevés kedvenc filmemben színesbőrűek vagy nők a főszereplők, de csak mert kevés kedvenc filmemben vannak színesbőrűek vagy nők főszerepben. szerintem inkább a megformált karakter számít, nem is annyira a színész milyensége. kivéve ha irritáló a pofája LOL. de lehet tévedek, és a nagytöbbség úgy van ezzel, ahogy írod. az viszont fix, h snow white az nem autumn leaves brown, ez érthetetlen nekem, és a világon senkinek nem fájt volna, ha hófehérke tényleg egy nagyon világos extra fehérbőrű lány, hisz hófehérkét mindenki hófehérnek ismeri, és úgy szereti, ha szereti.

 20. 14. human: vannak olyan mesék, ahol oltárira nem lenne karakteridegen a nem fehér főhős, pl egy Piroska (mert ott a ruha teszi az embert), egy 1001 éjszaka meséi, vagy bármi más. Mondjuk a fekete Ariel is oltári necces, de ahol a főszereplő egy jellemző tulajdonságáról kapja a nevét, ott már a tulajdonság megváltoztatásával felesleges az addigi neve. Onnantól ez a mese már nem Hófehérke, hanem mondjuk Jane a rengetegben.

  Amúgy engem pl oltárira nem zavart, hogy a Without Remorese főszereplője fekete, hogy Heimdal fekete (amúgy vicces, mert skandináv “istenek” ugye, azok meg fehérek a mitológiában), meg van oltári sok olyan szerep, ahol nem osztana-szorozna, ha a főkaraktereket eljátszó színészek rasszát oda-vissza kevergetnék.

  Na, most már abbahagyom, szerintem kitárgyaltuk egymás között.
  Amúgy meg nem vagy woke és cc párti szerintem.

 21. Az Uratok.: igen, kérdezni sem szabad már, tudom, ez az ukáz, a párbeszéd meg aztán főleg tiltott, tönkretesz mindent

 22. “GYN ERSO lehetett volna latino vagy fekete, és senki egy szót nem szólhatott volna:D persze szóltak volna xdxd”

  nézd meg szegény ázsiai csaj mit kapott, de akár Rey vagy épp Finn, aki az első trailertől kezdve “liheg”. nem azt mondom, hogy mindenki jó volt a filmben, de sokan nem a karaktert okolták, vagy az írót.

  “de csak mert kevés kedvenc filmemben vannak színesbőrűek vagy nők főszerepben”

  igen, és ha régi filmet újráznak, mert másra ugye nem mennek az emberek sokszor, akkor ha nem változtatnak azzal a 80-as 90-es évek normáit hozzák 2021-be vele.

 23. Heimdal rengeteg oltást kapott, pont a skandinávság miatt, még itt az oldalon is a kommentelőktől.

 24. Heimdal egy intergalaktikus nép tagja volt, emellett képregénykarakter is, a multiverzum része. Az, hogy ezt páran nem értették meg, és azt hitték, hogy egy dokufilmet fognak nézni, az-az ő bajuk.

  Tudtommal az élőszereplős Hófehérke nem egy galaktikus történet lesz, emellett Hófehérke egyik fontos tulajdonsága, hogy fehér a bőre, nem a haja, nem a ruhája, nem a szeme a bőre.

  SW: Az ázsiai csajt pont a karaktere miatt szidták, ő nem jó példa. Finn-t is a végére már a nulla karaktere miatt basztatták. Rey esetében jogos.

 25. ja hát rose tico egy kalap szar volt, de merem remélni, h a fehér hasonmása is pont ilyen fogadtatásban részesült volna. ja Finn lihegése rémlik:D és hát tényleg liheg. de a film után is problémáztak volna rajta? maybe, nem tudom felidézni, szerintem a force awakensben semmi gond nem volt vele

  a tenet 360milliót csinált worldwide. blockbusternek számít? szerencsére nem egy skandináv mitológiából kilépett főhős szerepét adták Washingtonnak, és nem is zavart senkit a dolog, hisz miért zavarna. Heimdal befeketítése totál indokolatlan volt, senki a világon nem reménykedne egy kínai Hóruszban sem valami új egyiptomos filmben. gondolom én, naivan. mondom ezt úgy, hogy nem zavart, hogy Heimdal feka. sőt, az sem zavar, hogy Sir Gawain indiai a Green Knight-ban. pedig látom youtubeon h egyeseknek böki a csőrét:D de nem világos na, hogy miért variálnak olyan karakterek bőrszínén, akiknek az egy nyilvánvaló és adott tulajdonsága lenne.
  most gondolkodtam h “de akkor nem régieket kell újrázni, nézd meg a Jumanjit”, és csak fél perccel később esett le.xd lehet úgy nyúlni régi alapokhoz, hogy senkinek ne “fájjon”. de ja, talán ennyi volt ebben a témában

 26. Ezt a Rose Tico utálatot nem tudom megfejteni. Nem villantott nagyot, de sokkal rosszabbak is lecsúsztak már. Csak annyi volt a baj, hogy a karakter nem volt szervesen beleírva a sztoriba.
  Jyn Erso meg hát… Na ott, eldőlt volna, hogy ki az, aki minden ok nélkül kötekszik, őt aztán tényleg bárki (tehetség) játszhatta volna, és azt hiszem itt meg is húzhatjuk a határt. Van amikor indokolt ragaszkodni az alapanyag karaktereinek jellemzőihez, és van amikor nem. És ez nem csak fehérekre vonatkozik és nem is csak törtenelmi alapokra. Szerintem.

 27. @human:
  A többi Disney feldolgozástól most eltekintve, most itt tényleg magyarázni kell, hogy miért baj, hogy nem fehérbőrű színésznő játszik egy olyan szerepet akit a történet úgy mutat be, hogy bőre fehér volt mint a hó, és a nevét (és ennél fogva a történet címét) is erről kapta?
  Aranyhaj bőrszíntől függetlenül nem lenne vita tárgya ha egy rövid, feketehajú csaj játszaná? De. És az lenne az oka, hogy vannak “haj rasszisták” akik szerint csak a szőke haj az árja? :) vagy inkább az, hogy “faszé” nevezik aranyhajnak ha fekete hajú :)
  Nem kell mindenbe rassszizmust látni.

  De a kérdés is megfordítható: Fekete párduc kitalált karakter – castingolná rá fehér színészt? Elvégre mit számít a bőrszín a karakternél, nem?
  Ha az internet büszke népe a fejedet venné, hogy mit keres Gary Oldman a Fekete párduc jelmezben afrikában megnyugtatnád őket, hogy rendkívül tehetséges színész, és megvannak a kvalitásai a szerephez.
  Kb annyira hatnád meg őket mint John McClane bronxi lakosokat azzal a bizonyos táblával.

 28. Amerikában bőven akkora téma a latin-amerikai bevándorlók helyzete, mint a feketéké. Nagy részük kiszolgáltatott, a legalantasabb munkákat végzik és a fehér társadalom le is nézi őket. Ugyanakkor, ha valaki, én utálom a snowflake mártírkodást, de ebben az esetben a mese főhősnőjénél tényeg hangsúlyos karaktervonás lenne, hogy fehér.”Bőre fehér, mint a hó, ajka piros, mint a vér, haja fekete,mint az ében, el is nevezték Hófehékének”…
  Eret nem vágok magamon emiatt mert nem érdekel a film, szerintem egyszerűen felesleges. Az volna fehér bőrű színésznővel és szőke hajú, kék szemű herceggel is. De tény, hogy jelenleg és az elkövetkezendő legalább egy évtizedben a nyugati szórakoztatóipar a kompenzálás jegyében fog zajlani. Valószínűleg minden klasszikusnak elkészül a szinesbőrű színészeket foglalkoztató feldolgozása, és trendje lesz az olyan történelmi filmeknek is, ahol létező fehér történelmi személyiségeket is színesbőrű színész fog játszani.
  Ez ellen lehet berzenkedni de szerintem felesleges. Amúgy pedig úgyis a piac fogja beárazni ezeket a trendeket is.

 29. Az is egy érdekes dolog, hogy történelmi személyeknél pl. miért pont a bőrszín a trigger, más dolog pedig nem.

  III. Richárdból csináltak egy lelki sérült, hatalommánniás, púpost, az úgy oké. Ha sötétebb lenne a bőre, az már nem.

  Kicsit túlozva, de más paraméterei nyugodtan változhatnak az embereknek filmekben, tele lehet anakronizmusokkal az egész történet, belefér, amint eljutunk a bőrszinig, hirtelen stopp és felháborodás.

 30. “SW: Az ázsiai csajt pont a karaktere miatt szidták, ő nem jó példa. Finn-t is a végére már a nulla karaktere miatt basztatták. ”

  jaja, azért a színészt támadták minden platformon. nem védeni akarom, csak nem kell itt úgy tenni mintha nem így lett volna. Finn meg az első perctől basztatták a bőrszíne miatt, szintén múltmásítás azt állítani, hogy csak a végére a karaktere miatt. https://filmbuzi.hu/archives/2014/11/28/star-wars-hype/

 31. Simán meglehet, hogy a Disney-nél csavarnak annyit a dolgon, hogy a kislánynak a lelke/szíve volt tiszta, mint a fehér hó.
  Ami amúgy számomra teljesen elfogadható is lenne.
  Már ha lenne is valamiféle tanulság ebből a végére, hogy ami belül van, az számít, nem ami kívül. Ezt viszont egy Disney filmtől, amiben általában csupa szép és fiatal ember játssza a főszerepeket, nem igazán várható :D

 32. Nevetségesnek tartom, hogy egyesek itt próbálják megmagyarázni, hogy az új SW filmekben nem a színészekkel volt rengeteg nézőnek baja, hanem a karaktereikkel. Ordas nagy csúsztatás és hazugság!
  Már az elejétől fogva ment a nyivákolás azon, hogy
  1, a főszereplő egy csaj (probléma: hát mégis mi az, hogy egy nő a főszereplő? már megint erőltetik ezt a hülye feminizmust. blablabla)
  2, egy másik főszereplő fekete (probléma: az, hogy fekete. megint csak erőltetik a feketéket. naná, hogy az egyik szereplőnek feketének kell lennie. blablabla)
  3, egy mellékszereplő ázsiai (probléma: tipikus, egy kínai csaj! mert naná hogy kell bele egy ázsiai szereplő. beleerőltetik az ázsiai piac miatt. blablabla).

  Én elég sok filmes fórumot olvasok és sajnos a nézők nagy része ilyen vaskalapos maradi. Nem a karakterekkel volt gondjuk, hanem azzal, hogy a főszereplő nem egy fehér férfi, és hogy fekete meg ázsiai szereplők vannak a főbb szerepekben.

 33. Endymion szerintem, amit írsz az két külön dolog (is lehetne).
  A különböző rasszú emberek és azok akik eljátszották őket. És a kettőt egybemossák a média és a kommentek alapján.
  Mert ahogy te leírtad az a PC világ, amit pont egy SW filmnél nem lehetne szóba hozni, mert ott több száz faj van egy filmben, csak mivel ilyen világban élünk ez tök úgy jön le ahogy írod is.
  A másik fele meg, hogy maga a színész volt rossz. John Boyega pl szerintem borzalmas, az ázsiai csaj is eléggé kilógott (ha az akire gondolok), Ridley nekem elmegy, bár SWben nem volt azért nagyon meggyőző ő se.

  És pl érdekes módon senkinek semmi problémája ha pl
  Denzel Washington
  Morgan Freeman
  Samuel L. Jackson
  Will Smith
  Eddie Murphy
  Jamie Foxx
  Laurence Fishburne

  Whoopi Goldberg
  Angela Bassett
  Halle Berry
  Viola Davis

  játszanak főszerepet egy filmben.

 34. Élőszereplős Hófehérke címet (és még nem a képet) látva nekem egyből Anya Taylor-Joy vagy Elle esetleg Dakota Fanning ugrott be, meghogy hülye lenne az a castinges, aki nem közülük választ az extrém fehér bőrük miatt.
  Utólag rácsodálkoztam, hogy egy gyengécskére sikerült Setét Toronynál a főszereplőt, aki történetesen fehér a könyvben (és kb a világító kék szemű fiatal Clint Easwoodhoz hasonlította King), Idris Elba játszotta. Nem volt ezzel baj, mert előbb láttam a filmet, mostanság kezdtem csak a könyveket és végig Elba feje ugrik be barna szem helyett kékkel:D
  Hófehérkénél sem feltétlen baj, ha nem fehér bőrű színésznőre esik a választás, csak el kell fogadni azt a tényt, hogy ezzel elvész a karakter esszenciája, még akkor is, hogy Oscar-díjas alakítást fogunk látni:D

  és azzal egyetértek, hogy ha nem Peter Dinklage játssza a hét törpe egyikét, meg sem nézem a filmet:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.