Denis Villeneuve és a kádban motoroscsónakozás

Jött egy Villeneue nyilatkozat, ami alapján úgy tűnik maradt a Dűne premierjénél a nagyvászon és egyidejű streaminges premier megoldás. Legalábbis ez szűrhető le abból ami elhangzott.

Konkrétan arról beszél a Dűne HBO Max bemutatója kapcsán, hogy a mozi igazi ellensége a világjárvány. Azért továbbra sem boldog a helyzet kapcsán, mert tv-n nézni a Dűnét olyan, mint motoroscsónakozni a kádban.

The way it happened, I’m still not happy. Frankly, to watch Dune on a television, the best way I can compare it is to drive a speedboat in your bathtub. For me, it’s ridiculous. It’s a movie that has been made as a tribute to the big-screen experience

human
írta
2021. 08. 18. 02:05
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “Denis Villeneuve és a kádban motoroscsónakozás” bejegyzéshez

 1. Megértem, hogy egy művészt zavar, hogy nem IMAXon nézik az emberek, de a sima, régi stílusú mozi, főleg amikor ilyen kistermes, nem biztos hogy felér egy otthon rendesen beállított, óriás TVvel és Dolby rendszerrel, főleg, hogy a régi mozi az jóformán egy erős projektor.
  Már én rég leszoktam arról, hogy ezekre a régi termekre üljek be, csakis IMAX, mert otthon kiépítettem egy olyan mozi élményt, ami felér a kistermesekkel. Szóval azért ez a motorcsónak a kádban kifejezés azért merész. Akkor érteném meg, ha menne az IMAX a moziban, otthon meg a régi CRT kockaTV lenne és mindenki a kamerás torrent verziót nézné.

 2. Kijön rögtön 4k hdr-ben atmos hanggal, belövöm a 77″-es oled képernyőn tök sötétben a 7.1.2-es rendszerrel és nem kell más mobilozását bámulnom, ropogtatását hallgatnom, szagát szagolnom.

  Neki meg maradjon a motorcsónak.

 3. Azért nem hiszem, hogy mindenki megengedheti magának, hogy akár csak egy Sport mozi szintet is beépítsen a lakásába.

  Nekem pl. csak egy közepesen nagy tévém van, mert olyan kicsi a szoba, hogy ide igazából még kicsit nagy is, de épp ezért a hangrendszer tök fölösleges. A képélesség sokkal jobb, mint a mezei mozié, de méretileg és hangilag sehol sincs ahhoz képest.

 4. Már előre mentegeti magát a vízbefulladástól a kismajom majom…
  Az elmúlt 10 évben minden filmet jobban élveztem otthon mint moziban.Pontossan ezért már alíg járok moziba.Megvan a kis oled tévém normális hangrendszerem és én meg a film.NEm 12345 röfögő büdös hangoskodó sutyerák

 5. @T
  “Már én rég leszoktam arról, hogy ezekre a régi termekre üljek be, csakis IMAX, mert otthon kiépítettem egy olyan mozi élményt, ami felér a kistermesekkel.”

  Értjük. De mi lenne, ha kilépnél abból a saját, egyszemélyes nézőpontodból és nem az lenne a viszonyítási alap, hogy nálad mi van, hanem megpróbálnál abból kiindulni, hogy vajon mi lehet általánosságban, a tömegekre jellemzően?
  Szerintem a filmnéző közönség nagy többségének nincs otthon egy olyan készülékrendszere, ami felér egy kis termes moziélménnyel. Nem azért, mert magamból indulok ki, hanem mert azt gondolom, a fenti inkább ritkaság számba megy, mint hogy jellemzően általános legyen.

  Mondjuk azt látom, hogy eléggé jellemző, hogy mindenki csak magából indul ki, miközben simán lehet, hogy amit ő képvisel, az inkább ritka, mint általános.

  A mozit a tömegek tartják életben. Ha mindenki inkább otthon szeretne filmeket nézni, 20-30 milliós kis filmek készülnének, hogy legalább megtérüljenek valamennyire.

 6. maga a hasonlat szerintem vicces:D

  Hiába voltak rossz tapasztalataim, néhány rossz emlék elenyésző ahhoz a lelkesedéshez és gyermeki várakozáshoz képest, amivel felvértezve én a Dűnét nagyvásznon akarom látni. Rajtam kívül is biztosan sokan éreznek így, csak nem olvasnak filmbuzit.

 7. Kurvára felháborít a nézők viselkedése sokszor a moziteremben, ha tehetem félreeső időpontokra foglalok inkább, a tömeget messziről kerülöm. Mindazonáltal nem vagyok benne biztos, hogy otthon sokkal jobb lenne a helyzet. Még úgy is, hogy csendes részen lakunk, egy egy nyuszimotor, göthös robogó, fűnyíró, ordító gyerek és mindközül a legbestiálisabb, a hordozható hangszórós vitézek meg tudják zavarni a filmnézést. Személy szerint én maradnék a moziknál, de tény hogy nem volt szerencsém még korrekt házimozihoz.

  Ami konkrétan a Dűnét illeti, szerintem többen fogják megnézni a filmet a stream miatt, mintha csak moziban menne, de a boxoffice bukta úgy gondolom garantálható jelen körülmények között. Érthető, hogy a rendező igyekezne a közönséget a moziba terelgetni. De messze van még az október, annyi minden változhat még addig.

 8. Kicsit off: Dune miatt toltam az oltas felvetelt, hogy biztos IMAX moziba nezhessem meg a filmet. Meg ha csak szinkronosan is. Masodik koros ujranezes tuti, hogy feliratosan lesz, otthon (nem warez formaban). Akkor a T rendezour szerint en miben fogok motorcsonakazni? :)

 9. komolyan csak pislogok miből indultok ki, a többségnek 42-50 colos tévé van, nem ideálisan beállítva (“képjavítás…”), talán egy soundbarral de lehet még az sem, közben a gyerekek kiabálnak, vagy épp eszébe jut hogy ki kéne vinni a szemetet, beindítani a mosást, nyomkodja a telefont.

  Tök más moziban elmerülni egy filmben, amikor kiléptél a mindennapi környezetedből, még ha mindenkinek drága kivetítő lenne otthon külön moziszobával, akkor is az lenne. Aki ezt direkt nem akarja elfogadni, mert neki otthon 77 col van, arra tényleg nem tudok mit mondani, ennyire ne magatokból induljatok ki általános kérdésben?

 10. “a legbestiálisabb, a hordozható hangszórós vitézek meg tudják zavarni a filmnézést”

  Húú, ez általános dolog? Itt tavaly kezdődött, mennek a rollerrel és bömböltetik, azt hittem, csak ezen a béna lakótelepen laknak ilyenek. Legalábbis naiv módon azt reméltem, máshol normálisabbak az emberek.

 11. Én mindig délelőtt szerettem moziba járni, azokon alig lézengett 1-2 ember és ők is a film miatt mentek, sőt, volt, hogy tök egyedül ültem a moziban.

  Amikor többen vannak, folyton van valaki, aki vagy mobilon pofázik 5 percenként (és persze valami kigyúrt kopasz állat, szóval inkább kussolok), vagy grillcsirkét zabálva bűzösít. Vagy csak Murphy utál engem. Bár utóbbi elképzelhető.

 12. Ettől függetlenül az igazán várt filmekért még elmegyek inkább moziba, mert itthon tényleg ritka, hogy minden összeáll és rendesen megadhatom a módját, vagyis sötét van és csend. Az első még oké, de a második egy szigetelés nélküli tré panelházban tényleg ritka.

 13. Egyszer már írtam itt valamelyik mozi vs. stream poszt alá, hogy a munkám miatt nem egyszer jártam már olyan düledező házban, ahol döngölt föld volt a padló (actual quote: “nem kell levenni a cipőt, doktor úr!” :D), és mégis volt benne egy baszott nagy tévé.
  (Ezeken általában az RTL Klub megy, nyilván kurva pixelesen.)

  Persze nehéz versenyezni a moziélménnyel, de sokkal kisebb a különbség, mint valaha. A nincs tömeg-nincs csámcsogás-megállíthatom ha pisilni kell érveken túl egyszerűen tényleg elérhető szinte bárkinek egy olyan tévé, amin egy látványfilm is bőven élvezhető, még ha nyilván nem is mozis szinten.

  A kádban motorcsónakozás-hasonlat szellemes, de ma hatalmas túlzás, 20 éve még nem lett volna az.
  (Mielőtt: tudom hogy a hasonlatok így működnek :D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.