Reminiscence (Új múlt): a jelenbe vész

Amikor minden adott egy legalább jó szintet megütő filmhez, de jön az író és bevágja az ágat a küllők közé, aztán pofára esik a nézővel közösen.

Itt egy neo noir, amiben a főszereplő egy háborút megjárt férfi, aki a jelenlegi munkája során volt bajtársával közösen segít emlékeket feleleveníteni az embereknek. Mindezt a közeljövőben, ahol a tengerparti városokat már félig ellepte a víz. Természetesen a gazdagokat nem értini a probléma, hiszen ők időben építettek gátat és vettek szárazföldet maguknak. Itt téved be egy nő a főszereplő üzletébe, hogy segítsenek neki előkeríteni a kulcsait. Be is üzemelik az emlék gépet, a férfi pedig nyilván beleszeret a nőbe.

Szóval megvan a sci-fi köntös, ez az emlékekben mászkálás érdekes plusz, van végzet asszonya, van a nyomozó akinek a morális kódja megsérül az ügy végére, és még kis akció is akad. Na meg a világ mocska felszínre kerül. Amolyan igazi noir recept, csak épp most ilyen körítéssel. Hogy lehet ezt elbaszni? Hát ahogy Lisa Joy tette író-rendezőként.

Lehet csökkentette az élményt, hogy tudtam, Ms. Joy korábban a Westworldökön dolgozott, és úgy tűnik a lényeget ő vihette a 3. évadban, mert egyszerűen nulla érzelmi töltet volt itt. Tényleg nem abba kötök, hogy a házak miképp bírnák a tenger ostromlását, hanem ahogy a karakterek haladnak előre a történetben az a katasztrófa. Előfordulhat, hogy az előtudásom nélkül is a Westwordhöz hasonlítottam volna a filmet, olyan élettelen és mechanikus a Reminiscence, mint az. Sajnos ez alatt az akciót is értve, meg sem lepne, ha ugyanaz a csapat hozta volna össze, mint a sorozatban…

Nyilván van mondanivaló, bár először azt hittem, hogy a “realitás nélküli nosztalgia rossz” felé haladunk, de a film vége máshova vitte ki a történetet.

Ami plusz pont az természetesen a jövőbeli világ. Oké, kicsit “greenscreen, the movie” a hatás, mégis jó volt a félig víz alatt levő városokat nézni. Ahogy Hugh Jackman és Rebecca Ferguson párosa is remek. A többiek már kevésbé, főleg a gengszter Daniel Wu.

Még ide lezárásnak eszembe jutott, hogy a Blade Runnernek volt egy olyan változata, amiben a stúdió kérte Harrison Ford karaktere narrálja is a történteket régimódi noiros módon, erre kedvenc színészünk fahanggal felmondta az egészet, nehogy ezt a túlmagyarázottat küldjék végül moziba. Na itt van narráció, és úgy tűnik muszáj volt ezt a változatot kiadniuk, mert különben a történetből és expozíciókkal teli jelenetekből nem is sejtenénk mit éreznek a karakterek…

human
írta
2021. 08. 23. 21:53
megjelenés
23
hozzászolás


23 hozzászólás a “Reminiscence (Új múlt): a jelenbe vész” bejegyzéshez

  1. Az én agyamat az piszkálta legjobban a film nézése alatt, hogy bizonyos részletek túlságosan is hasonlítanak a A halál napja (Strange Days) című film egyes részleteire, pedig azt a filmet csak egyszer láttam anno moziban 25 éve. Már előre vártam, hogy vajon lesz-e olyan jelenet, amikor a főhős ismerőse olyan emléket szeretne átélni, melyben még megvannak a lábai…. de nem csak erre gondolok és az emlékek lementésére.

  2. Nem véletlen. Ahogy olvastam az imdb-n, jó néhány nézőnek a Strange Days emlékét hozta elő. És mindenki inkább annak megnézését javasolta.
    Úgyhogy a napokban elő is fogom venni és újrázok, mert már elfelejtettem, csak arra emlékszem, hogy príma volt.

  3. Hát igen, ez sajnos elég rossz lett.

    (csak zárójelben: hogy van narráció az nálam sosem baj. Amikor egyébként is elég sz*r a forgatókönyv meg béna dolgokat narrálnak, na azzal van a baj, és hát itt is ez volt a helyzet)

  4. Ez nagyon rossz volt.

    Spoiler

    Lehetett volna még menteni valahogy a végefelé, de az utolsó 1 perc megkoronázta a f*st..
    Azt hittem, hogy majd szépen beleégeti a saját agyába a legkedvesebb emlékét a csajról, de nem, endless loop az összes emlékről az idők végéig!!!!!
    És mutatják is jó pár évvel később öregen, még mindig a tankban az emlékeiben..
    Hogyan evett?
    Anyagcsere?
    Honnan volt áram?
    Vagy a csaj magára vette, hogy az élete végéig ápolja?!
    Micsoda hedonizmus.

    A film elején még arról vitatkoztak, hogy a víz bármelyik pillanatban áttörheti a gátat és ellepi az egész kócerájt/beomlik a tető, ehhez képest évekkel később sincs semmi gond..
    Hogy alig van pénz fenntartani a boltot.
    Az ostoba filmet a végére még ostobábbá tették ezzel.

    Nap közben nem lehet semmit csinálni, mert túl erős a nap.
    Aha, de azért piknikezni meg simán járkálni lehet, mi?
    Gyakorlatilag azt leszámítva, hogy magas volt a víz a partvonalnál és ezt néha mutatták, semmi apokalipszis érzet nem volt, mindenki élt tovább, mintha mi sem történt volna,minden működött rendesen, hiány van a helyből/földből, de azért csomó épület elhagyatottan áll, nonszensz.
    Ja, várjál, elugrok egy percre New Orleasba, mintha minden rendben lenne.

    A bárók külön elzárt részen laknak?
    Semmi gond, felmutatom az igazolványom és simán beengednek, azután is, hogy kidobtak már egyszer..

    Nem értem Jackman hogy gondolta ezt az egészet.
    Az meg, hogy néha eszébe jutott bicegni, külön vicces volt.
    Newton meg hozta a szokásos fanyarúarcú figurát, kb mint a Westworldben..
    A végén a nagy “lázadás” meg kb egy az egyben az utolsó WW évad utcai harcait hozta, szerintem még a helyszín is ugyanaz volt.

    Minősíthetetlen ez a film.

  5. A strange days félig James Cameron mozi, így már csak azért is érdemes megnézni aki még nem látta, és szereti a mester filmjeit, mert helyenként nagyon érződik a kézjegye.

  6. Egynek jó volt de aztán sajnos el kell sütnöm a poszterről a “Ne nézz vissza” szöveget, mert ez is olyan mint a legtöbb mai film: nem szedem elő 1-2 évente. Ugyanakkor annyira rossz az idei év, hogy nálam még így a hibái ellenére is simán a limonádék fölé, az év legjobbjai közé kerül.

  7. Már az előzetes is unalmas volt,végig sem bírtam nézni,szóval nem okozott meglepetést a hír,hogy a film egy kupac k@ki! XD

  8. Ó, a Stange Days sokszor nézős kedvenc volt, már ott szerepel a megint újra kell nézni listámon, de ha hasonlít rá, talán előbbre hozom akkor ezt is a sima nézőlistámon. Általában bejönnek a filmek, amiket utáltok.

  9. borzalmas ez a film, 20p után kellett kikapcsolnom. bugyuta, zs-kategóriás narráció megy alatta, falnak mentem.

  10. Megint egy nagyon várt film, amiért vérzik a szívem…itt nem nagyon látszott, de nagyon szerettem volna, hogy az év filmje legyen :D hát nem jött össze..

    Premier előtti imax vetítésre nyertem jegyet – megint:D pedig nem ismerek senkit a forgalmazók közül – szóval az élmény meglett volna.

    Meglepett, hogy Miamit ilyen köntösben láthattuk, ez nekem is tetszett..aztán olyan westworldösen elengedték a kezem (azt első évad után kapáltam..izé kaszáltam) Viszont Ferguson utolsó monológjánál én finoman és nőiesen bevallom, egy indurkapindurkát meghatódtam és könnyek szöktek a szemembe.. talán ez az, ami leginkább megmaradt a filmből.

    kegyelemmel nagyon-nagyon jó szívvel adtam rá csak a 7 pontot Jackman és Ferguson miatt…valamiért egy aprócska nosztalgiafuvallat is megcsapott, mintha karmok nélkül láttam volna szenvedni Wolverine-t:D

    namindegy kár érte :(

  11. Hú de rossz volt. Kriminek lagymatag volt, a sci-fi része meg semmit nem adott hozzá. 10 percenként fel kellett pofoznom magam, hogy ne aludjak el. Egyedül a táj- és városképek voltak értékelhetőek, azok legalább kreatívak és inspirálóak voltak.

  12. Egy valamiért hasznos volt ez a jellegtelen tévés munka: Legalább visszahozta egy kicsit a köztudatba a Strange Days-t, ami még arra is tökéletes példa, hogy a jelen kor “társadalmi / kulturális forradalmait” a Bigelow-Cameron páros már 1995-ben letudta ezzel a filmmel.:)

  13. A totális műanyag greenscreen hatás miatt lőttem ki kb a mozi felénél. Még Rebecca Ferguson látványa sem volt elég a folytatáshoz. Megjegyzem énekelni nem tud. Hugh Jackmanre is rászólhatott volna valaki, hogy olvadozás helyett (ezt mondjuk megértem) színjátszást kéne produkálni. Amúgy meg a saját emlékeit nem saját szemszögből kéne látnia mindenkinek?

  14. [törölt dolgokra: nem azért mert húú de kiakasztott, hanem sorry, de uncsi minden posztnál – a szerk]

  15. Mármint mi az uncsi? Hogy ilyen kb kommentre sem méltó sz*r filmek alatt ajánlanak helyette valami hasonlót ami legalább nem rossz, és aztán mások is megerősítik hogy tényleg nem rossz? Ez az egyik legjobb dolog úgy általában a kommentekben (a sorozatjunkien is) Hát ha ez téged tényleg zavar… :)

  16. Hát én pl. az enyémet nem látom amit itt a legvégén írtam a Strange Days megnézése után. Filmtekercs 14ese után. Ezért gondoltam hogy ez a kvázi offolás lett volna zavaró. De annyira nem fontos.
    (Mondjuk van akkor tippem miket kellett törölni)

  17. Úgy tűnik egyedül vagyok a véleményemmel, de nekem nagyon tetszett, kellően megható volt.

  18. Érdekes, nekem is nagyon bejött, csak most jutottam el hozzá. Minden noir panel a helyén volt, Rozsomákkal meg bevallottan elfogult vagyok.

  19. Hétvégén újranéztük és nekem másodjára sokkal jobban tetszett, mint moziban. Balfaszul fogalmazva, valószínű, rádobott az élményre, hogy idén veszítettem el anyumat és a végén Ferguson gondolatánál + az uccso jelenetnél totál megkönnyeztem, gombóc volt a torkomban, minden bajom volt. Az előzetese meg a tavalyi év legjobb előzetese volt, ahogy rászabták/áthangszerelték a save my love-ot. Kár, hogy ebben a formában nem jelent meg..
    Na hát vannak filmek, amikhez fel kell nőni..vagy történnie kell olyan dolgoknak, amik alapján más szemmel nézel sokmindent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.