Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

A film amit soha senki nem hív a teljes címén, hiába tényleg a Tíz gyűrű legendáját meséli el, ami egyáltalán nem csak a gonosz kezén levő tényleges gyűrűket jelenti. Konkrétabban viszont a MCU következő fázisának egyik alapkövéről van itt szó, ami… teljesen elfogadható lett. Olyan jobb MCU minőség, a Black Widowt simán lekörözi sajnos, amit úgy értek, hogy lehetett volna ScarJo utolsó kalandja is jobb.

Na de a konkrét filmre térve, bár Shang-Chi eredettörténete, amiket mostanra már eléggé unok, így valamennyire hátrányból indult, de legalább nem a szokásos “random erőt szereztem/találtam, szépen lassan ráébredek” módon épül fel, hanem tulajdonképpen egy családi dráma harcművészetbe csomagolva.

Egy ideig gondolkoztam rajta, hogy történetnek csak ezt írjam-e: egy család gyásza miután a főszereplő anyja meghal. Mindannyian máshogy dolgozzák fel a tragédiát, az apa sajnos elakad benne, és megpróbálja visszacsinálni ami történt, méghozzá bármi áron. Ez így egy sima indie film is lehetne, ami kapcsán érthető, hogy a rendező előző munkái a Short Term 12 és a Just Mercy.

A nagy blockbuster rész az előbbi drámán az, hogy az apa valami 1000 éve harcol 10 talált mitikus tárggyal, a gyűrűkkel a kezén, amik amolyan szuperfegyverek. A hódításai közben találkozik egy varázslatos falu gyönyörű védelmezőjével, egymásba szeretnek, és így leteszi a halhatatlanságot is jelentő gyűrűket. Innentől boldog családként élnek, két gyerek is születik, de a férfi sötét múltja kopogtat.

Amúgy nem tudom mennyire kéne tényleg a történetbe menni, mármint az eddigiek benne voltak a trailerben, de valójában flashback szerkezettel göngyölítik fel a motivációkat, ami számomra egy picit döcögött a végére már. A lényeg, hogy Shang-Chi maga profi harcművész, és családja közös traumája neki sem tűnt a múlt, sok harccal kell eljutni a feldolgozásához.

Ami eléggé pozitív volt, az Shang-Chi első két harca, az előzetesben mutogatott buszos és ami nem sokkal utána van. Itt tényleg úgy érezni, hogy a színész benne van a bunyóban, még akkor is, ha nyilván neki is van kaszkadőrje. Ötletes sokszor a koreográfia. Sőt, kiemelném, hogy a végén sem égbe lövő lézer van, hanem olyasmi, ami a keleti főszereplőhöz jobban illik. Nyilván Disney módra a minimumot szállítják, a nyugati ízlésen nem akadhat fel a mű, de akkor is, legalább vizuálisan ötletes.

Nem mellesleg a szereplőgárdát is bírtam. Nyilván Tony Leung és Michelle Yeoh alap, de Awkwafina elég jó vicces sidekick volt a film első 2/3-ában. A főszereplő Simu Liu pedig mint mondom, az akcióban remek volt, a dráma is elment neki többnyire.

Viszont a problémám mindenképp az volt, ami már egy ideje rengeteg embernek feltűnt, szóval nyilván tőlem sem lesz nagy megfejtés: túl tipikus a képi világ nagyja. Míg a film elején a buszos jelenetben még igyekeztek, a végén már teljes CGI háttér előtt ment a harc. Lehet furcsa ilyet mondani, de lehetett volna keletibb az egész film, és nem úgy, mint a végén. Nyugodtan használhattak volna színeket többször, nem csak a James Bond beállítás lenyúlásakor. És igazából még a végén is beszürkült az egész, ott ahol érdekes motívumokból merítettek.

Egyszerűen nem volt saját karaktere a filmnek, ami azért szomorú, mert láthatóan a wuxia művekből merítettek, de iszonyat lenyugasotították, ha mondhatom így. Mondjuk a Crouching Tiger, Hidden Dragon véleményekre visszagondolva érhető a döntés, de így ez a fűszer is csak 1-2 látványos apróságot jelentett egy harcot kivéve.

Amolyan évadközbeni “rész” a Shang-Chi, a nagy dobások közötti elszórakozós. Nem a Thor 2, hanem inkább az Ant-Man ugrott be. A poénok egy része ül, a történet elmegy, az akció szórakoztató nagyjából, a gonoszt felemeli a színész, ilyesmi. Még így összegzésként megemlítem: tetszett, hogy nem erőltették túl a nagyobb képet, tényleg többnyire elvolt a saját drámájával a történet, de a végére már látszott valamennyire, hogy azért az MCU fő sztoriba is kell majd Shang-Chi.

Vajon az átlagosnál azért jóval kevesebb nézővel is elég erős alapkő lesz?

human
írta
2021. 09. 04. 14:12
megjelenés
25
hozzászolás


25 hozzászólás a “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” bejegyzéshez

 1. Lehet csak én lettem boomer, de olyan érzésem van, mintha a Marvel évről évre egyel fiatalabb korosztályt célozna meg a filmjeivel. Már a trailer alatt azt éreztem, hogy 13 éves vagyok. Egy Iron Man első rész valahogy nem ezt az érzelmet váltotta ki, az Infinity war meg pláne nem.
  Mondom, lehet, hogy csak én lettem “boomer”.

 2. @Puffin

  Hogy a Deadpool 2-ből idézzek:

  “…elég fiatalok ahhoz, hogy 10 éven keresztül elvigyenek a hátukon egy franchise-t..”

  És ezzel már a célközönség is megvan. Akik végigülték az Iron Man-től az Endgame-ig azok már olyanok nekik mint öreg Steve a padon. A Young Avengers a jövő. Jobb ha mindenki barátkozik ezzel a ténnyel.

 3. Crash:

  “A Young Avengers a jövő. Jobb ha mindenki barátkozik ezzel a ténnyel.”

  a komplett phase 4-ben nincs semmi fiatalító trend, és pl. Simu Liu is idősebb, mint anno Chris Evans az első Kapitány idején. mondjuk az új F4 is nagyot ment, szóval simán lehet igazad :)

  ha a komment meg a fiatalabb megcélzott korosztályra szólt, azt sem értem – az MCU azért kaszál milliárd dollárokat egy-egy filmmel is, mert pont nem csak a fiatalokat célozza be. miért is csinálnának gyerekfilmeket, ha eddig sem volt erre szükségük?

 4. Puffin: ha boomer vagy, akkor minimum, hogy “eggyel”. Az Infinity war meg a filmuniverzum non-plus ultrája, ahogy összehozza a külön szálakon levő hős csapatokat, az tanítanivaló.

 5. “varázslatos falú” ;)

  Zsúfolt most a hétvégén, de köszönöm a kritikát, jövő vasárnap ebből mozi lesz :)

 6. abelh: “a komplett phase 4-ben nincs semmi fiatalító trend” – Ez tévedés, csak még nem jöttek az adott filmek. Idén a Falconban már felvezettek Sam utódjának is valakit, novemberben jön Kate Bishop a Hawkeye sorozatban, szintén érkezik Ms. Marvel, azaz Kamala Khan a saját sorozatába és a Marvels c. filmbe, a kövi Ant-Man filmben már ott virít majd Cassie Lang, illetve két éven belül Riri Williams, a “fiatal Vasember” is érkezik az Ironheart sorozatban.
  Maradnak a régiek közül is, illetve látni, hogy az eddigi másodsodorba szorítottak (Sam, Wanda, Loki, stb.) most fontosabb szerepbe kerülnek, de abszolút, ahogy Crash mondja, a Young Avengers felé halad a sztori, az lesz az MCU jövője (arról nem is beszélve, hogy egy idő után valószínű Miles Morales váltja Petert a live action filmekben is, szóval van mire alapozniuk a jövőben).

 7. ma neztem moziban, nincsenek tul nagy igenyei, de szerintem nagyon messze van a marvel szinttol.

  spoiler!

  konkretan a gyurukrol szinte szo esik.
  az egesz olyan sulytalannak tunik, latvany jo de ennyi, semmi mas :(

 8. human:

  Azért szépen elmentél szó nélkül, hogy ez az egész karakter miért is került filmvászonra. Azért, hogy a Marvel sikeresebb legyen Kínában. Ennek a filmnek az alapötlete nem az, hogy “de jó lenne filmre vinni ezt a karaktert”. Hanem az, hogy “melyik karakter mehet esetleg nagyot a kínai mozikban”.

 9. Családi kényszer miatt néztem meg. Összességében elment, de volt néhány pont, amikor az gondoltam, már csak egy szuperhősös filmet szeretnék látni – amiben minden szuperhős meghal!

 10. LnB :

  So what?
  A másik 20 filmjük meg sem említ más létező országokat, mert annyira amerika centrikusak. 20 évvel ezelőtt Kína még nem volt komoly piac, ezért mindent amerikai szájíznek készítettek. Minden film a “nyugati ” értékrend és éppen aktuális politikai-társadalmi áramlatok mentén haladt.
  Ha Afrika lenne nagyobb piac, akkor arrafelé tendálnának.

  Engem nem zavarna, hogy nem kellene minden második filmben New Yorkot és/vagy Washingtont bámulnom. Annyira egyik sem szép város.

 11. LnB: egyrészt írtam, hogy a minimumot hozzák, de akkor is, létező képregény karakter és miért ne színesíthetné az MCU-t a filmekben is? Nyugi, az Eternals majd hozza az új Chris Evans-szerű karaktert is, Pókember is jön és szervesebb rész lesz, Doctor Strange sem megy sehova, Eternalsban jön Jolie asszem ő is nagyobb karakter, Hawkeye egy fehér csajnak adja át a nyilat, Lokit visszahozták, Thor filmje is várható, a Guardians is kapott harmadik részt és maradtak az MCU-ban Prattel. Tényleg miért ne férne el más is itt, ahol még űrlények is alaptartozékok, nekem olyan furcsa ez a felvetés.

  ” Már lassan 10 éve ez az irány Hollywoodban. A pénz beszél.”

  hát igen, nem csak a fehér férfiakat tekintik már célcsoportnak. Bocs magas labda volt :D De tényleg, egy nem szar filmnél szerintem felesleges azzal jönni, hogy esetleg más piacot is meg akartak nyerni nem csak Észak-Amerikát és Európát, és még így is iszonyat visszavettek a keleti szemléletből a filmben, avagy kopp lehet a vége még akkor is, ha bemutatják Kínában, ahol egyelőre nincs is moziidőpontja.

 12. “Ha Afrika lenne nagyobb piac, akkor arrafelé tendálnának.”

  Már megtörtént, Fekete párduc!

 13. Blurayfan:

  “Már megtörtént, Fekete párduc!”

  így van, Dél-Afrikában például szinte bankot robbantott a 8 millió dolláros bevételével :) semmi köze nincs az afrikai mozis piachoz.

 14. Nem lett rossz, csak szörnyen közepes, ami egyre fájdalmasabb most már, mert a huszonakármennyi MCU alkotásból ebből van a legtöbb, és az ember hajlamos elunni magát közben. Na, de azért ettől függetlenül klassz volt és hozta a szintet, csak egy picit lehetett volna komolyabb, mert így nekem valahogy folyamatosan a Múmia 3 ugrott be. Akwafina ökörködése meg kifejezetten sok volt, ezek az erőltetten poént böfögő mellékkszereplők nekem sosem jöttek be. Lehet ezt persze jól is csinálni, de ilyen mesterkélten így inkább idegesítő volt.

  .LnB

  Ez nekem is lejött, MCU presents: Mist of Pandaria! :) Viszont Kínában nem kapott – még – bemutatót, így ez néz ki Feige legnagyobb szakmai bukásának.

 15. .LnB – pont Kína az az ország ahol a film át sem ment a kormánycsekken, plusz a karaktert legendásan utaljak ott a rasszista gyökerei miatt. A filmnek nincs jelenleg premier időpontja az országban és ha lenne is valszeg nem is mennének rá az emberek…

 16. Számomra valahogy ez is csak egy amolyan szokásos “hadonászós-verekedős” film! Nem láttam még,majd azért megnézem,de most nem rohanok miatta a moziba! Olyan,mint a többi ázsiai harcművészekkel teli film,csak éppen ez most Disney….khm akarom mondani MARVEL logo alatt készült!

 17. Az első előzetest láttam, el is könyveltem magamban, hogy gázos lehet. Kellemesen csalódtam. Jók voltak a karakterek, jók voltak a bunyók, amik hálivúdra nem jellemzően jól meg voltak tervezve és a kamera is sok esetben totálban mutatta az akciót, kitartva, hogy lehessen látni a teljes csihi-puhit.
  Még Akwafina sem irritált, pedig nálam nagyon lent van a csaj.
  Egyedül a vége lett túl díznis és klisés, meg a kötelező egy szem fehér ember, de ő meg gonosz dolog volt, de inkább az szúrta a szemem, hogy lerománozták. Persze, román színész játssza, de bunyó közben hogyan állapítod meg egy fehér emberről az állampolgárságát/nemzetiségét?

 18. Nem számítottam semmire, de szórakoztatóbb lett mint a BW volt.
  A szereplők rendben voltak, még a csaj sem volt olyan idegesítő, mint az előzetes alapján vártam.
  A vége is simán belefért.

  SPOILER

  Bár a sárkányt már az előzetesekben ellőtték.
  Vicces hogy a víz felett repkedésős varázslásós lélekrablós befejezésnek van egy fajta Raya és az utolsó sárkány utánérzése, pedig nyilván az merít ennek a forrásaiból.

  Egyedül az merült fel bennem, hogy most ezzel már kezd kicsit tömött lenni az MCU.
  Ez a sárkány meg Sang-chi hogyan viszonyul az Iron Fisthez és az ottani sárkány(ok?)hoz, illetve a Tíz Gyűrű a Kézhez? Hány eldugott város, völgy, világot behálózó titkos szervezet fér még el?
  Wong honnan szerzett tudomást hirtelen a a srácokról és a gyűrűkről? Ha eddig is tudott miért nem került szóba?

  Eddig jó volt ez az építkező, bővülő MCU, de lassan kezd túl sok hős és világmegmentés lenni benne. Sajnos a zsúfolt képregény világ felé haladunk a sok új sorozattal. Nekem eddig kimondottan tetszett, hogy a mutánsok pl. külön filmes univerzumot alkottak.

  Mindemellett nem árt egy ilyen laza figura az eddigi hősök mellé. Több karaokizó Wongot.

 19. Egynek totál elment, de túl sok mindent lőttek el a trailerekben. A történet így is ilyen KungFuPanda-Avatár-How to train your dragon szerelemgyerek és koppintás volt, mint egy kínaizált amerikai történet az afrikanizált Wakanda után. Tehát látszik a művészi igényesség, mert ilyen gazdag kultúrából volt miből meríteni, de amíg ez lenyűgözhet egy nem kínai nézőt, addig lehet a célközönség meglátja az apróbb hibákat.

  Nekem nagyon műnek tűnt egy csomó beállítás. Tehát olyan érzésem volt, mintha az egész filmet stúdióban vették volna fel, mert annyira látszott a sok digitális háttér. Színek terén is le volt butítva kék vs. piros csapatra a cselekmény, ahol mindenki frissen mosott, lüktető színekben pompázik.

  Szerintem ciki volt apuci bázisa, mert egy több száz éves embertől igényesebb palotát vártam volna. S a végen a feministák miatt gyorsan át is pingálták graffitikkel. Abszolút nem illett oda a két kultúra keverése.

  A végén lévő cameok jók voltak. Akkor a ProfessorHulk most megint ember? S vajon a gyűrűk Eternals technológiára épültek?

  Llewnak igaza van, hogy kicsit túl zsúfolttá kezd válni a világ, ha minden kontinensen titkos társaságok, falvak, csoportok szervezkednek. A fantasy elemek bedobásával nem is lenne baj, de az egész MCUt nehezebb lesz komolyan venni.

 20. Én most néztem csak meg, és ami felkeltette a figyelmemet, az a látvány volt. Az Avatar 2-nek valami nagyot kell robbantania, mert ma már bármilyen film tud élethű papagályszárnyas kispárnát mutatni. Gyönyörű volt a látvány, és az akciójelenetek is látványosak, izgalmasak voltak. Ezeket leszámítva súlytalan a film, Scorsese önelégülten moroghat, ez esetben tényleg igaza van. Viszont tetszett a végén a poén:

  SPOILER

  — Or… 😜

  / SPOILER

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.