Megvolt a Dűne premierje Velencében

Metacriticen 76-on áll egyelőre, de nem hiszem, hogy ez fog sok nézőnek dönteni. Viszont a film hivatalos twittere eléggé megtolta a reklámot. Kiadtak egy tulajdonképpen a vörösszőnyeges videót, hiszen ez a film világpremierje, de nagyon durván vágták meg.

Meg egy rakat kép is van mellé. Mind Velencében készült, nem a filmből vannak, de gondoltam kis színesnek jók lesznek, amíg VÁRUNK.

human
írta
2021. 09. 05. 02:19
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “Megvolt a Dűne premierje Velencében” bejegyzéshez

 1. Olvastam a TheFilmStage kritikáját és hát bejött amitől a legjobban féltem, szerintük ugyanolyan személytelen, rideg, steril (szar szerintem de ők ezt nem mondják) film, mint az összes amit az utóbbi pár évben rendezett Villeneuve. C+ lett ami közepes és pont ennyit adnék az új Szárnyas Fejvadászra is.

  Na most a Sicarionak meg az Arrivalnek szerintem ez a stílus jól állt, mert olyan eleve az alapanyag. A Dűnének, hát… jó lesz ez itthon, ég áldja a streamet.

 2. Hát igen. Sajnos elég vegyesek a kritikák,de legtöbben a film befejezetlenségét kárhoztatják. Ha lesz folytatás(ok) valszeg ezen hiányérzet elpárolog majd idővel. Bízzunk ebben.

 3. Több kritikában említik, hogy nem túl jó, hogy nem nagyon tért el a könyvtől a rendező. Tehát hú adaptáció született, ezek szerint.

  1. Ha ez így történt tényleg, nem hiszem, hogy ez negatívum kéne, hogy legyen, hiszen tiszteletben tartotta az alapanyagot. Plusz, ha bele is nyúlt 1-2 helyen, az sose szokott baj lennie. Illetve az eredeti könyv van annyira fantáziadús, hogy nem hiszem, hogy nagyon variálni kéne a sztorival.

  2. Ha belenyúl és saját szájíze szerint csinálja meg, akkor kontár lenne, meg a saját vízióját erőltetné (nem mintha egy kész film nem a rendező saját meglátása lenne a legtöbb esetben). De ugye most mégis ez a baj, hogy könyvhű adaptáció született.

  Tanulság:
  Semmi nem jó sohasem. Persze, adni kell a kritikákra, mert nagy a zaj, de amikor ilyen dolgokba kötnek bele, azt sosem értettem.

  A poszthoz: tetszenek ezek a fotók. Jó látni egy ilyen szereplőgárdát, a videó is iszonyat igényes.

 4. @Malachi érdekes, számomra a Szárnyas Fejvadász folytatás az elmúlt évek legjobb sci-fi-je volt, egyben az egyik legjobb moziélmény is. Én pont azt néztem (Rottentomatoes-on is vannak kritikák), hogy sokak szerint remek lett, és vannak akik “pörgősebb” filmet vártak. Az egyik kritika kiemelte, hogy ne a mai sci-fi filmekhez hasonlítsuk és véletlenül se a Marvelekhez, mert ez sokkal lassabban építkezik, jobban hasonlít a régi idők filmjeire. Én tökéletesen elfogadom, ha valakinek ez nem jön be, de ezek alapján én még pont, hogy bizakodóbb lettem. Majd megnézzük és eldöntjük. :) De azért sok 5/5, 4/5, A, A- és B+ kritika is fellelhető.

 5. Na, köszi a korrekt reakciót, akkor el is árulok egy titkot – az én kedvenc scifim az utóbbi nemtom mennyi évből az, amelyik egy Volvo kombiban játszódik és gyakorlatilag az a sztori, hogy három csillagász/fizikus haver beszélget és közben próbálgat valami antennával idegen jeleket fogni, illetve kommunikálni, válaszolni a jelekre. Kerülhetett vagy 10000 dollárba elkészíteni, vagy ördög tudja, legyen 50000. 128 perc! Cosmos a címe, 2019-es. Ja, szóval nekem a Marvel meg a csihipuhi nem mérce semmilyen szempontból. Bár megnéztem mindet egyszer, miért ne.

  Szóval Villeneuve. Nekem nem az a bajom vele, hogy lassú, hanem az, hogy jobb szó híján steril és kész. Nézem és nem látom, hogy mit akar mondani a rendező. Egyáltalán nem. Minden színész felmondja a szöveget ügyesen, történnek dolgok, zajlik csordogál a sztori és akkor egyszer csak vége van és az az érzésem, hogy oké ez egy tényleg alaposan és odafigyeléssel és szépen elkészített film, de nincs katarzis, nincs lélek.

  Nem tudom, hogyan vagy miért alakult ez így, a Sicariót tényleg szerettem, az Arrival pont úgy volt jó szerencsére legalábbis a könyv alapján, de az új Szárnyas szerintem töküres volt és nekem a Dűne is úgy van meg, hogy egy filozofálgatós, mély, soksok rétegű sztori

  A régi filmjeiből is láttam néhányat, az Enemyt bírtam és a Prisoners is tökjó és érdekes, de ezeknél abszolút nem éreztem azt, ami miatt nyafogok fentebb. Nemtom. Grandiózus lesz ez is, meg marha jó színészek és nagyon egyedi látvány és jó zene és akkor sem áll össze valahogy, valami hiányzik. Jó nyilván ne akarjam már megmondani így, hogy nem is láttam, csak izé. Mindegy, meglátjuk.

 6. na, izé lemaradt egy fél mondat, khöm :D

  szóval

  *nekem a Dűne is úgy van meg, hogy egy filozofálgatós, mély, soksok rétegű sztori !!!és bőven lenne hely bármilyen értelmezéseknek, főleg így 2021-ben 56 évvel az könyv megjelenése után.!!!

 7. @Malachi Fel is írtam a Cosmost! :) Egyébként a hozzászólásommal nem a te ízlésedre akartam utalni, hanem hogy más emberek vagyunk, mást szeretünk és a negatív kritikák zöme a lezáratlanságot mondja, a többi, meg hogy lassú. Ellenben sok kiemeli, hogy van idő a világra, atmoszférára, karakterekre. Lehet, hogy üres lesz, de itt meg már szerintem személyre válogatja. Engem ugye a Bladerunner 2049 is beszippantott. :) Részemről még azért vagyok bizakodó, mert régen nagyon szerettem a könyveket, és szerintem a Dűne tipikusan az a sorozat, amelyiknek jól állhat ez a fajta stílus. De simán lehet, hogy üres lesz a film és nekem sem jön majd be, kiderül. Igazából csak a kritikákra akartam reagálni, hogy szerintem az olvasottak alapján azért még lehet bizakodni. :) Én is nagyon köszönöm a válaszodat és az érdekes és értékes gondolatokat!

 8. @Malachi Ja és még annyi, hogy az én kedvenc zsebpénz költségvetésű filmem az Ink (2009). :)

 9. Azt, hogy túl steril lett a film el tudom hinni, a trailer alapján meg pláne. Nekem az külön jó pont, hogy D.V. nem nagyon tért el a könyvtől. (khmm ..Liet… khm khm) De ettől még lehet jó film.
  Így is úgy is moziban nézem, ha akkor még beengednek.

 10. Ha a mai kritikusokat megosztja akkor nekem tetszeni fog, amúgy rottenen 85% on áll.. Szóval még mindig elég pozitív a többség. Én kifejezetten szeretem Bill hideg letisztult képivilagat. Blade runner 2049 egyik legjobb mozi élményem volt.

  Biztos vagyok hogy a mai embereknek a Dűne idegen lesz, nehezen befogadhato, pláne ha könyvhöz hű.. És biztosan az. Én várom ezt a filmet.

 11. Ami nekem a legnagyobb oromet okozta mikor olvastam az egyik kritikaban, hogy a jelenetek 2-3-szor hosszabbak a mai megszokott vagasnal, a rendezo direkt hagyja a nezot, hogy be tudja fogadni a latvanyt, jol meg tudjon nezni mindent. Ezt vartam.

  Amugy a kritikak szerintem kifejezetten jok. PL Guardian is 5 csillagot adott.

 12. 85% jelenleg Rottenen, meglátjuk.

  Nekem a Szárnyas fejvadász volt az egyik legjobb moziélményem az elmúlt jó pár évből.

  Ha ez is lassan építkezik, semmi gondom nem lesz vele – szeretem a Marvelt is, de az ilyenek jönnek be igazán.

 13. Villeneuve nem bolckbuster-eket gyárt, nem MCU-t, hanem felnötteknek szóló, komoly kérdéseket boncolgató, mély, művészien kidolgozott filmeket. Igazából én a család vonalat látom a filmjeiben mint egyfajta fő motívumot ami ha már van családod zsigerileg tud hatni, ha nincs, akkor nagy valószínűséggel viszont jóval kevésbé nyűgöz le, tehát “érett befogadónak” kell lenned és nem tipikus popcornzabáló tinédzser-huszonévesnek. A Dune iszonyú nehéz film, és könyvnek sem könnyed olvasmány, nagyon kíváncsi vagyok mit sikerült összehoznia első részként, valószínűleg ez is inkább művészi élmény lesz, mint pörgős sci-fi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.