Itt a The Matrix Resurrections első előzetese

Exkluzívan a Warner Brothers Youtubeján. Amúgy a sztoriról most sem fed sokat, a látványt mutogatja miközben szól a White Rabbit feldolgozás. Neo mintha valami leszedált állapotban lenne, és nagy harc lesz, ügynökök is vannak benne. A régi jelenetek megidézése sem tűnik csak sima fanservicenek, és Keanu nem 1 hetet volt a forgatáson, ahogy eddig is tudtuk. Szóval minden adott…

… csak a forgatókönyv legyen jó.

human
írta
2021. 09. 09. 14:09
megjelenés
101
hozzászolás


101 hozzászólás a “Itt a The Matrix Resurrections első előzetese” bejegyzéshez

  1. ez most mi, komolyan leforgatták újra az első filmet, öregebb meg más szereplőkkel? hát ez így egyelőre roppantul kínos.

  2. Jónak tűnik, kicsit ilyen reboot szaga van, de ha tudnak a történetben értelmesen hozzátenni, akkor akár jó is lehet.

    LMBTQ propagada ne legyen.

  3. Nekem várós, kicsit talán túlságosan jedi erőket kapott Keanu és kevésnek tűnik a bunyó, de nyilván ez csak egy előzetes amiben nincs minden benne. Én követem a fehér nyulat!

  4. Hüly3 érzésem támad…ez olyan mint ha annak a folytatása lenne amikor Neo összeesik a valóságban a második rész végén és kómába kerül. Mekkora poén lenne ha onnan folytatódna és minden más csak egy álom lett volna. Olcsó de jó poén lenne XD

    Így elsőre azt mondom, hogy semmi olyat nem láttam ami indokolttá tenné, hogy én egy 0. napon megnézzem. Persze 20 éve csak emelik a lécet a vizuális trükkök terén de legalább egy f4sza moneyshot kellett volna mert ami a trailerben látható az a szokásos effektet sokadik kiadása.

  5. @Malachi reméljük ezt 15 perc alatt lezavarják, és az előzetest is pontosan ezért durrantották így el.

    Én inkább arra számítok, hogy ilyen Vissza a jövőbe 2 szerűen most Neo fogja mozgatni a szálakat, ő fogja kitanítani Trinitit és Morpheust is. Fasza volt a BTTF 2? Fasza. Jól meg volt írva? Jól.

  6. malachi: matrix revoban úgy lett vége hogy békét kötöttek, meg is lengette gépfater hogy na de meddig fog tartani…

    mindenesetre én kíváncsi leszek hogy mi lesz belőle.

  7. Fölösleges folytatásnak vagy rebootnak vagy minek tartottam eddig, de ez a trailer kicsit beindította a hypeot viszont még csak a megállójában várakozok a vonatra egyelőre nem ugrok fel rá.
    Láttunk már faszán összerakott trailereket aztán a végeredmeny olyan is lett amilyen.

  8. kíváncsinak én is kíváncsi vagyok, de valahogy az egész olyan meh, semmi nincs benne, ami egy kicsit is újnak vagy izgalmasnak tűnne. érted, most az lenne a cél, hogy eladják valamivel, akkor meg olyat kellene mutatni amitől leteszem a hajam. ráadásul ránézésre az eső 3 filmből bármelyik leveri látványban meg effektekben, nem is értem ezt egyelőre, hogy gondolták.

    mindegy, lesz még előzetes gondolom, de ha ez marad, a franc se megy moziba miatta.

  9. fun fact:
    2:27-nel Keanu Reeves es Carrie Ann-Moss valoban leugrott a haztetorol. Termeszetesen ki voltak biztositva, de akkor is ~30 emelet magasan voltak.

  10. Hát ennek nulla mátrix hangulata van….

    Óriási rajongója voltam gyermekként és felnőttként is a trilógiának, de ennek köze nincs stílusában.

    Mintha csak elírták volna a címet John Wick 4-ről. (Egy hajnyirás és borotválkozás sokat dobott volna a Neo külsőn)

    Nagyon szurkolok, hogy ne a star wars sequelek sorsára jusson, mint egy felesleges erőltetett pénzsajtoló..

    btw aliexpresses Morpheus ??

  11. Lehet tudni, hogy Laurence Fishburne miért nem fért be a válogatottba? Ez a mostani “Morfológus a wishről” szereplő kicsit műanyag szagú…

  12. A fele az elsőből lett elővéve, a másik fele meg zagyvaságnak tűnik. Ha ez a trailer kellett volna, hogy meghozza a kedvem a filmhez, akkor nagyon mellélőttek.

  13. lehet direkt ilyen, mármint “hasonló alakot vettünk fel, mint az előző mentorod” vagy mittomén, komolyan, semmit nem tudunk a sztoriról, nem temetném a castingot egyelőre. A kinézetre is lehet magyarázat, pl az új Mátrix szimuláció videójátékosabb kinézetű, ki tudja előre. Ettől még nem kell tetsszen, csak a “fúj műanyag” simán art direction döntés is lehet, nem pedig valaminek a másolása vagy spórolás a cél.

  14. abszolút koncepció lehet az új “kinézet”, de nagyon idegen. nem csak a Mátrixtól furcsa, egyszerűen bazári, gyenge közelik, olyan, mint egy kicsit drágább pilot. persze ettől a sztori lehet még nagyon erős.

  15. Én már a második, harmadik részre is úgy tekintek, hogy nem az ötlet, hanem az első rész sikere szülte.

    Ez meg?! Reboot? Első fél óra ugyan az lesz mint az első résznél (Ahogy Malachi is írta)? Ezt most nem tudom elképzelni, hogy ezt úgy adják elő nekem, hogy megértsem ezt a húzást.

    Aztán ott van a Pick Wick fizimiska. Gáz. Neo nem így nézett ki. Mondjuk ha csinálnak ők is egy “Multiuniverzumot”, ahol John Wick = Neo, akkor oké… :P

    Ühmmm, szóval nem kapott el. Remélem tényleg jó ötlete volt a fiú/lány/bácsi/néni rendezőnek/írónak. Mert eddig megint csak Hollywood reboot ötlettelensége jön le nekem ebből a trailerből.

  16. @Zero_4_Hero
    Hogy egy kib.szott trailerről is ez jut eszedbe… ráadásul úgy, hogy a rendezőt is ismerve biztos lehetsz benne, hogy lesznek benne nem hetero karakterek.

    Eleve, a nyitó jelenetben NPH…

    Vagy mondjuk a Forradalmakban az nem zavart, amikor a Merovingi bulijában a legdurvább szado-mazo cuccokban ugráltak…?

    Eszem megáll…

  17. Amennyire felcsigázott a honlapon kattintgatós történet, annyira lelombozott ez a semmilyen trailer. :( Tucat film kinézete van, ocsmány látvánnyal. Továbbra sem értem mi szükség volt erre..

    Ez alapján nekem nem várós.

  18. Továbbra sem értem a “felesleges folytatás” jelzővel károgókat. Ha valamiben van potenciál, az pontosan a Matrix világa. Ilyen alapon felesleges volt 10+ StarWars filmet is legyártani, hogy a 20-30 Marvel/DC alkotásról, vagy a 24 James Bond filmről ne is beszéljünk. Vannak szinte tökéletes trilógiák, mint a Vissza a jövőbe, vagy a Gyűrűk ura, de a Mátrix nem illik ebbe a sorba. Itt egy óriási univerzum kis szeletébe láttunk bele, rengeteg a kérdés, a misztikum, szóval itt tényleg indokolt lehet a folytatás. Az más kérdés, hogy milyen lesz. Nekem Fishbourne és Weaving baromira hiányzik, meg a Mátrix hangulat is, de majd talán megjönnek… ha kaszál ezzel a Warner…

  19. Annyira nem kaptam el sajnos, a teaserek ízesebbek voltak. Arról van már infó, hogy ez most valaminek a kezdete, vagy egy kerek, lezárt story lesz? Nekem az a gyanúm, hogy Neo és Trinity love story lesz elsősorban, közben felvezetik a kékhajúlányt és nemmorpheust, akik majd a csodálatos kalandokba keverednek a következő részekben… a reklámszünet után kiderül.

  20. @w77

    Tanulj meg olvasást értelmezni. Nem azt írtam, hogy ne legyenek benne ilyen-olyan szereplők, hanem hogy propagandafilm ne legyen.

    téged idézve: “Eszem megáll”

  21. Imádtam az első részt!!Viszont ha valaki azt mondja, hogy erre a folytatásra kellett 20 évet várni, hát nem is tudom…
    Bizonyára meg fogom nézni, de mivel kijön HBO max-re is, így valszeg otthon nézem majd a projektoromon, mert ez a trailer nem arról győzött meg, hogy van még mit elmesélniük, hanem, hogy kéne egy kis pénz a kiadónak, ezért vették ki a fiókból ismét :(

  22. Csak ne olyan legyen, hogy az utolsó 10 percben indul el a tényleges sztori és váratlanul vége lesz a filmnek, mint egy pilotnak. Nagyon remélem, hogy nem a folytatásra tartogatnak mindent, hanem azért ebben is kapunk valami érdemlegeset a rebboot külsőn kívül.

  23. Persze, hogy reboot lesz, már a cím is erre utal. Sőt erről szólt az egész 3-dik rész. Azért vicces, ahogy emberek írják, hogy ne már ugyanaz mint az első, aztán meg miért máááás, miért nem ugyanaz a hangulat…? WTF? Neo-nak nem is ilyen a haja, miért más? Aztán meg miért Reboot? Baszki akkor most mi a baj, hogy más, vagy hogy ugyanaz? Mert komolyan nehéz ezen kiigazodni… :D :D
    Nekem semmi bajom a látvánnyal. Simán el tudom képzelni, hogy szándékos, mivel ez nem ugyanaz a Mátrix verzió, mint az előző, sőt már a 3-dik rész végén színesebb volt a reboot után, mint pl. az első részben.
    Nekem pont nem hiányzik Fishbourne és Weaving, Trinity még okés és mondjuk jó lenne ha korábbi programok visszatérnének mint a Merovingi és társai. Emberek? Akkor már inkább újak, mint a régiek.
    Szerintem én több trailert nem is nézek. Ezzel megvettek. Lehet a film szar lesz, mert a forgatókönyvet elbasszák, de nekem voltak az előzetesben jópofa gondolatok, amik miatt érdekel.

  24. Nagyot változott a világ úgyhogy a látvánnyal már nem lehet akkorát villantani.De egy jó forgatókönyv még csodákra képes.Meglátjuk.

  25. Neo nem növesztheti meg a haját? Csak John Wicknek lehet ezentúl hosszú haja? Jó a trailer, nem lő el semmit a sztoriból. Nekem a Matrix hangulat is átjött, alap mozi lesz ez.

  26. @Zero_4_Hero

    Igen furcsán veszi ki magát, hogy egy (köztudottan) transznemű író és rendező filmje kapcsán amiatt rinyálsz, hogy “LMBTQ propagada ne legyen”.
    Ezek szerint azt várod a világtól, hogy mind a heteró, mind a nem heteró alkotók csak és kizárólag heteronomatív világgal és szereplőkkel foglalkozzanak? Azt várod, hogy még a nem heterók se jelenítsenek meg a filmjeikben nem heteró szereplőket, történetszálakat?
    Vagy talán az összes heteró alkotón is hasonlóképpen szoktad számon kérni, hogy de ugye nem erőltetik a filmjeikbe a heteroszexualitást?

    Szerintem inkább ne is nézz filmeket nem heteró alkotóktól, mert csak bosszankodni fogsz, hogy nem a te elvárásaid szerint alkotnak és olyasmit is megjelenítenek a filmjeikben, amik őket érintik, téged pedig mit ad isten, nem.
    Viszont várom tőled majd a “csak hetero propaganda ne legyen” felkiáltásodat a filmek 95%-a kapcsán! :D

  27. Emlékezzetek már a Bill és Ted 3-ra, nem csoda, hogy Keanu haja és szakálla érintetlen maradt.

  28. Első látásra olyan lesz, mint a Force Awakens volt a Star Wars-nak. Elsőre sokan szerettük, aztán egyre jobban megutáljuk, ahogy telnek az évek:D

  29. 25. @Zero_4_Hero

    Neked a Last Jedi végi 0,5mpes csók snitt is lmbtq propaganda gondolom, első három mátrix is az volt akkor ilyen alapon

  30. “Tanulj meg olvasást értelmezni. Nem azt írtam, hogy ne legyenek benne ilyen-olyan szereplők, hanem hogy propagandafilm ne legyen.”

    Előbb érdemes letisztázni a “propagandafilm” fogalmát.
    Volt egy néni, úgy hívták Leni Riefenstahl, na ő például iszonyat menő propagandafilmeket forgatott. A mai napig népszerűek.
    Ha egyetértünk abban, hogy az Akarat diadala “propagandafilme”, akkor szerintem már most biztosak lehetünk abban, hogy a Matrix Resurrections NEM lesz “propagandafilm” – hiába rendezte ezt is egy néni.:)

  31. Nekem sajnos nem adta most ez a trailer.
    Sok keserű csalódást követően megtanultam, hogy 2 lépés távolsággal kell nézni ezeket a trailereket, mert általában nagyon profin vannak összerakva és a legócskább filmekhez is tudtam príma kedvcsinálót készíteni.
    Első az “epikus zene”. Mindig találnak valami nagyon grandiózus, nagyon epikus zenét, ami emeli a hangulatot és belevisz abba a meggyőződésbe, hogy valami oltári giga-mega kaland lesz itt, amitől lerepül a hajad. Az akciódús vágások és vele együtt ez a zene meghozza a hatását. Szóval ettől el kell tekinteni, mert illúzió csak.
    Engem leginkább az zavar, és csodálkozom is, hogy nem hoztátok szóba, hogy olyan az egész, mintha egy varázslós fantasy film lenne. Persze az eredeti filmekben is voltak valamennyire varászláshoz hasonlatos trükkök, de mégis úgy nézett ki, hogy csak a fizikát gyűzték le. Itt viszont most teljesen varászlásos az egész. Helikopterről kilőnek egy rakétát amit Neo eltérít és egy másik helikopterre irányít. Tisztára Jedi.
    Harry Potter, Star Wars Jedik, A varázsló tanonca. Mágusok és boszorkányok és vámpírok. Ja igen, a tükörből kilépés is. Hello Narnia :D (tudom, ott ruhásszekény, de érted)
    Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, de a virtuális valóság meg tech dolgok helyett engem ez sokkal inkább mágia és varázslás világára emlékeztett. Persze értem én, hogy emelni kellett a téteket meg a képességeket, már nem elég golyókat megállítani és elhajolni előlük.

  32. ” általában nagyon profin vannak összerakva és a legócskább filmekhez is tudtam príma kedvcsinálót készíteni.”

    nem értek egyet, az esetek 95%-ában süt a trailerből is a film minősége, már ha az ember elég előzetest néz. Ettől még lehet reménykedni, de egy ócska filmnél vagy az előzetes is ócska vagy nem tudták elrejteni.

    Pl idén most direkt visszanéztem, ami gyanús lehetett volna félrevezetésre, és bam, a posztban direkt nincs személyes véleményem, pedig minden adott volt hogy akár hype lehessen a film:
    https://filmbuzi.hu/archives/2021/06/03/reminiscence-elozetes-sci-fi-noir-hugh-jackmannel-es-rebecca-fergusonnal/

  33. 28. @Tyberius
    Pont ezt írtam az előző posztnál, nem tudják eldönteni mit fikázzanak, a lényeg hogy valamit és kész.

    A trailer engem egyelőre megvett.

  34. Kár, hogy a Wachowski fivérek, fiú-lány testvérek, nővérek (pick your choice in the time-line) megorroltak Fishburne-re; asszem az az opera-éneklős kocsireklám tett be nekik, amit ő elvállalt Morpheus karakterébe bújva, az verte ki a biztosítékot, vagy legalábbis közrejátszott.
    A színvilág: hiszen eddig a Mátrix filmeknél fontos volt elkülöníteni a komputerizált világot a virtuálistól látványilag (pl. kék-zöld színkódolt jelenetek). Az, hogy itt nincs meg ez, azt jelenti, összefolyt a két világ; a telefonképernyős jelenet is talán erre utal, már hogy a Mátrix a mi életünkbe van szervesen beépülve? A Screen ugyanis a technológia metaforája, kezdve az 2001 Űrodüsszeás obeliszktől sok filmben előjön. (Egyszer hallgattam egy Lex Fridman podcastet e témában, ott meséltek erről behatóbban.)
    Akik a Reeves bácsi szakállát és a hosszú haját kritizálják, spoiler, született egy olyan lesifotó, hogy tarra nyírták a fejét neki, tehát lesznek olyan jelenetek, ahol kopasz lesz.
    Summa-summárum az újjászületés, reinkarnáció, variáció egy témára, a gördül tovabb a komputerizált szamszara kereke, update, upgrade, patches, de küzdés mégis azért ellene, vele együtt, majd közösen, lehet önmagában nem lesz elégséges…
    Tartok e trailertől, hogy az elvárások (döbbentsen meg minket, legyen olyan jó!), nem teljesülnek.
    Neo: “kár érte, jó ügynök volt.”

  35. Azt hiszem a Mátrix első részét néztem meg a legtöbbször, szóval nekem (is) az a mérce. Egyelőre nem vagyok lelkes, ez olyan műanyag, lelketlen, távoli. Én is hiányolom a hangulatot. Attól, hogy nem ugyanolyan, mint az első 3 rész, az atmoszféra lehetne olyan vagy annyira megkapó. Pozitív, hogy Reeves és Moss is szépek, jó rájuk nézni. Remélem azért majd elkap a gépszíj, mint a Dűnénél. Megérdemelnénk már pár igazán gyomros-szívbemarkolós-leizzadós filmélményt a diétás időszak után.

  36. Nyilván soft reboot lesz, nem is szabadott mást várni. A trailerben az összes jelenet újrahasznosított valamilyen formában, nem lesz itt semmilyen giga mega forgatókönyv.
    Nem is kell, hogy legyen az első film 22 éves, felnőtt egy generáció azóta, nekik ez új vicc lesz, és a mondanivaló még mindig és méginkább aktuális.

  37. Hiba a Mártixban ! Ez Deja vu ! :-)

    Azért még mindenképpen érdekel!

    Kár ,hogy a programban is “john wick” kinézete lesz . Lehetne a “hagyományos neo “

  38. 38: Igazad van Human, mit finomkodjunk, ez ennyiből is látszik, hogy egy katyvasz, max 10/5 ha kisül belőle

  39. Nem tetszik ez a sok újrahasznosított szimbolizmus, erőlködés szaga van hogy bizonyítsa a mátrixságát

  40. Star Wars 7 ptsd-m van. Van egy hardcore rajongótábor akiknek garantáltan nem fog tetszeni amit kitaláltak a folytatásra, mert nem ugyanaz. Vannak akik mióta kijött az eredeti azóta talán egyszer ha látták éjszaka az RTL-en, nekik megfelel majd az új irány is, ellesznek vele. És vannak azok akik vagy kimaradtak a filmek varázsából, vagy utána születtek és nincsenek elvárásaik. Ők lesznek akik az első táborral szemben foggal körömmel védik a filmet, mert nekik ez lesz A mátrix élmény.

  41. A matrix első részében még tudtak újat mutatni nekünk az akkori generációnak. Mint sztoriban és főleg látványvilágban a golyok elől elhajlós jelenet. De most?? A mostani generációnak szerintem már nem tudnak semmi újat mutatni. Nem hiszem hogy előálltak megint valami forradalmi látványvilággal, az kizárt. Szóval a mostani generációnak nem lesz olyan meghatátozó film, mint amilyen nekünk volt annó. Meg azt is vegyük figyelembe hogy ezt a filmet egyedül rendezte Lana W. Míg a régi mátrixokat ketten csinálták. Szóval nem tudom… Szerintem nem lesz meg az a hatás ami régen volt.

  42. Ha a “sok ember lassított felvételen szétrebben” jelenetet most megcsinálják hihetőre, nem úgy, hogy műanyagbabáknak néznek ki, már megérte ;-).
    És nagyon remélem, hogy nem a 2-3. rész kaotikus akció-orgiáját akarják überelni, mert az értelmetlen lenne. Az első sem az akciók miatt volt jó film, az a pár (oké, sok) ikonikus jelenet épp azért ütött, mert volt körülötte hangulat. Remélem sikerül most valami újat, de erőset húzni hangulat és történet terén. Én óvnék attól, hogy a 2-3. részhez hasonlóra számítsunk, szerintem azt látták, mennyire nem lett sikeres az ál-filozofikus halandzsa.

  43. Azért David Mitchell miatt elég nagy esély van rá, hogy meg fognak lepni valami különleges sztorival és lehet azért se fednek fel belőle semmit. Vagy amit igen, azzal meg direkt félrevezetnek (mint Neil Patrick Harris a kék szemüvegkeretével).:) Aztán persze lehet, hogy simán csak magamat csaptam be ezzel, úgyhogy jobb ha kivárom a végét.:)

  44. Pillager: nekem meg az ilyen általánosításokra van ptsdm, az eredeti mátrixot láttam vagy 10*, és tetszett az előzetes, és twitteren is láttam még hozzám hasonlókat. Máris felborult az általánosítás.

  45. A Mátrix olyan történet, hogy
    – tetszőleges számú rebootot is elbír, mert maga a reboot jelenség is része a koncepciónak (lásd Neo már a sokadik kiválasztott)
    – “videójátékosabb” (dat eufemizmus) látványt is elbír, mert ugye éppen az a lényeg, hogy az általunk érzékelt világ is egyfajta videójáték, ez meg most egy ilyen verzió. Oké, legyen.

    Mégis inkább úgy érzem, hogy azoknak lesz igazuk, akik a Star Wars-sequel trilógiájának minőségét várják az új Mátrixtól is. Nagyon szeretném hogy tévedjünk, én biztosan moziban nézem ha az Operatív Törzs is úgy gondolja majd, és nem várok tőle új klasszikust, “csak” egy jó gondolatra felhúzott jó Mátrix-filmet.

  46. Nem Mátrix fanként (kétszer láttam kb.) nem látok problémát az előzetesben. Én sokkal rosszabbra számítottam.

  47. Elég valószínű, hogy nem Neo lesz a főkarakter, mivel ami a 90-es években még teljesen rendben volt, nevezetesen, hogy egy fehér férfi legyen a kiválasztott, a messiás, addig ez ma már tiltólistán van.
    Persze a trailerből nem ez jön le, de senki ne lepődjön meg. Meg kell csak nézni a rendezőt.
    A fő karakter vagy nő lesz, vagy valamelyik etnikai vagy szexuális kisebbséghez tartozó, vagy mindezek keveréke lesz.
    A történet? Aki látta a 2. és 3. részt, az szerintem ne helyezze túl magasra a lécet, mert nem fogja átugrani.
    Részemről a Mátrix az egy részes, mert az első jó film volt és ott vége is volt a történetnek.

  48. jaja, ma nincs is már fehér férfi főszereplős film ahol végigjárják a hero’s journeyt, agyam eldobom néha ezeken az elméleteken. Neo-t láttuk vagy 10 helyszínen az előzetesben, két különböző akciójelenetben, szóval még ha végül nem is ő az új kiválasztott (bár Jézus újjászületése, így a címből??), akkor is ott lesz a film nagyjában.

    Utóbbi blockbusterek idén: Shang Chi – ázsiai férfi, Reminiscence – hófehér férfi, Free Guy – hófehér férfi, Suicide Squad – fehér nő, fekete férfi, Jungle Cruise – hófehér nő és a Rock, Snake Eyes – ázsiai férfi, Black Widow – hófehér nő, Nobody – hófehér férfi, Fast 9 – család, A Quiet Place 2 – hófehér nő.

    De tudom, ezek nem számítanak, mert nem mind hófehér férfi pedig a világ népességének 95%-a ők. Tudom, mindjárt kapok a fejemre, hogy mittomén, pedig igyekszem középen lenni, de nekem mindig hatalmas túlzásnak tűnik, hogy csak mert már nem minden film hófehér férfi ezért “manapság nem lehet ilyet” dologban ringatják magukat páran. Hogyne lehetne. Sőt, a Wachowski-k filmjeiben mindig tök erős férfi karakterek voltak akkor is, amikor női főszereplőset rendeztek.

  49. Ez az azóta felnőtt egy generáció duma annyira sántít, vagy én nem értem mire használják egyesek. Mintha az akkori részek nem állnák meg ma a helyüket minőségben vagy mondanivalóban. Vagy az a tévhit, hogy a millennials generáció nem néz mást csak szart, vagy amit most vetítenek? Akinek van egy kis agya vagy érzéke, meg tud különböztetni jó filmet a rossztól, kortól és aktuálpolitikától függetlenül. És most nem annak tükrében írom ezt, hogy a Mátrix 4 bármilyen is lesz.

  50. human: Igen lemaradt, hogy persze van kivétel. De az ilyen rebootoknál/késői folytatásoknál mindig az általam leírt táborok vitái a leghangosabbak. Az itteni, pár óra alatt felhalmozódott kommentekből is ez szűrődik le. Star Wars példát hoztam, maradok is ennél: Igen van a közönségnek olyan keresztmetszete akiknek egyaránt befogadható előzménytől utózmányig minden (őket irigylem a legjobban egyébként), viszont tudjuk, hogy ez a kisebbség.

  51. Mėg annyi, akit érdekel, az öreg Morpheus miért nincs benn a mostani filmben.
    Volt egy régi The Matrix Online nevű MMO játék még 2005-ben, ami elvileg máig canon a franchiseban a Wachowskik szerint.
    Ott Morpheus meghalt:
    https://www.youtube.com/watch?v=qWPey1fU9Ok

    Viszont a Morpheus morphs. Hasonlóképpen ahogy az Orákulum is shellt váltott a Merovingi áskálódása után. Szóval mindent meg lehet magyarázni. Bobby is feltámadt a Dallasban, minden csak egy álom volt..

    Egy apró vágy: Ghost karaktere legyen a filmben, ha már Niobe is ott van! Ez a csávó volt a legjobb az egész sztoriban szerintem.

  52. Lehet koncepció az új kinézet, de nekem tiszta jupiter felemelkedése a kinézet, nem lepődnék meg ha operatőr, effekt cég, zeneszerző ugyanaz…de belefér, úgy is a sztori lesz a lényeg

  53. Jo a Jefferson Airplane, es ez a szam tokeletesen passzol tartalmilag a filmhez, de hangulatilag sajnos elut. Az eredeti film soundtrackje klasszikus. Vajon ki ma az uj Rammstein vagy Marilyn Manson? Ossze lehetne hozni egy hasonlo zenei anyagot a mai hard rock egyuttesekbol? Vannak egyaltalan?

  54. 60.human:
    Imadom hogy Rock már egy külön rassz lett :D
    Egyébként abszolút igazad van, soha nem attól volt jó vagy szar egy film hogy milyen színű és szexualitású a főszereplő. Vannak kurva jó filmek hófehér és hetero meg színesbőrű és LMBTQ casttal ahogyan vannak kurva szarok is mindkettővel.

  55. Nagyon nagy elborulások vannak itt embereknél. :D :D Tök vicces olvasni egyes kommenteket és aztán rájönni, hogy pár éve én is toltam ilyeneket más kapcsán. Azok az általánosítások, atyám…

    @46. Nem azt mondom, hogy hardcore rajongó vagyok, alapvetően nem szeretem a fanatizmust és a Star Trek meg Star Wars közösségek megtanítottak kb, hogy (és általánosítok) a hardcore rajongók azok majdnem mind fanatikusak, azok akiknek semmi nem jó és még a szar sem elég büdös, ami nem olyan, de ugyanolyan mint a régi. Csak a régi jó és az új az szar, mert vagy olyan vagy nem olyan mint a régi. Nah mindegy. Szóval az első Matrixot láttam vagy 4-5-ször, a második és harmadik részt 3-4-szer (legalább). Első két megnézésnél (utóbbi kettőre gondolok) még nem tartottam őket nagyra, de harmadik-negyedik megnézésnél amikor túllépek az alapvető faszságokon, onnantól egész érdekesek a dolgok. Csak idén néztem bele egy-két ilyen Matrix Explained elemzésbe/teóriába és ott magyaráztak pár dolgot/összefüggést, ami egyébként lehet csak valahol a 6-8-10-dik megnézésnél esett volna le. Nah ezek pluszba emeltek a második és harmadik rész élményén így utólag. Ez nem teszi őket jó filmekké, de más megvilágításba helyezi őket.
    Nah most akkor a te kategóriáid szerint én melyik kurva csoportba tartozom? Nem tartom magam hardcore rajongónak, de többször láttam a filmeket mint az átlag és még ezt a trailert is érdekesnek találtam…

    Egyébként most néztem újra (a 9-diket elsőre) a Star Wars “Skywalker Saga”-t. Szerintem most láttam 3-adszor az EP 7-et és még mindig ugyanazok nem tetszenek benne, mint elsőre, és még mindig inkább ezt nézném újra 3-szor mint az EP 2-3-at akár egyszer is. Sőt sokadik újra nézés után pl az EP 1 kezd felértékelődni. Jar-Jar sok(k), de egyébként egész szórakoztató a film, viszont az EP 2-3 az minden egyes újranézéssel egyre mélyebbre süllyed nálam. Ehhez képest az EP 7 még mindig szinte felüdülés minden balfaszsága és hibája ellenére.

    Lehet nem lesz jó a Matrix 4, de biztos fog adni elég agyalni valót, amit aztán szét lehet elemezni vagy újranézések folyamán fel lehet fedezni. Matrix 2-t is kb 3-dik nézésnél kezdtem el megérteni, hogy mi a faszról szól a beszélgetés Neo és az Architecht között.
    Legnagyobb poén szerintem az lenne, és igazából a rebootok (mármint szimuláció újraindításoknak köszönhetően) támogatják ezt, ha kiderülne, hogy az egész szimuláció a szimulációban és a való világ is egy szimuláció Zionnal meg a többivel…

  56. Ugyanazzal basszák el, mint amivel az összes többit az első rész után.
    Az erőltetett mitológiával. Ráadásul már a John Wick-ekben is jelentkezik

  57. “a 90-es években még teljesen rendben volt, nevezetesen, hogy egy fehér férfi legyen a kiválasztott, a messiás, addig ez ma már tiltólistán van”

    Kb annyira volt irgalmatlan fontos szempont a főszereplő bőrszíne a 90-es években, hogy Neo szerepét eredetileg Will Smithnek akarták adni.:)
    És hát Keanu is mit mondhatna az elnyomott fehér férfi kisebbségnek a maga kínai-hawaii-angol-stb felmenőivel, miután eljátszotta Buddhát? :)

  58. Potenciális spoiler: szerintem a sok szaturált napfényt és új valóság dizájnt Sati, az indiai kiscsaj idézi elő, aki mára felnőtt, és akinek az apja az a reinkarnaciókért felelős program, aki anno a Merovingi elől menekült. Lehet ez a csajszi most a főgonosz tervező ezúttal, intuitív és fényhozó?
    Lehet ebben a filmben már nem lesznek sütik? (=Nyomkövető és viselkedés manipuláló sütik, amik Neót is megnyugtatták, bízzon csak az Orákulumban, Trinityt meg rávették, szeresse a főhős karakterét, meg a kinti világban is kémkedtek a hordozóikon).
    Lehet ebben a filmben nem lesz szükség a kiválasztotti anomália visszaállítására, amit Monica Bellucci csókja backupként magának elmentett?
    Lehet Neil Patrick Harris szemüvegkerete pirossá válik, ha Neo öntudatra ébred?
    Fontosabb kérdés: fog-e ez a 4. film 2022-ben akkora Stílust teremteni, mint az elődje 22 évvel ezelőtt?

  59. “Elég valószínű, hogy nem Neo lesz a főkarakter, mivel ami a 90-es években még teljesen rendben volt, nevezetesen, hogy egy fehér férfi legyen a kiválasztott, a messiás, addig ez ma már tiltólistán van.” ez full wtf, konkrétan most érkeztem haza a Free Guy vetítéséről, de ahogy látom, mások is belementek, mennyire sántít ez.

    Maga a trailer bejön, nyilván az első film a legerősebb, de a 2-3. is adta nekem, sose éreztem úgy, hogy szarul lett lezárva a trilógia. Az, hogy a trailer sok elemében felidézi az első filmet (ahogy azt kifogásolják páran) elég más szín- és fénykoncepció alapján (ahogy azt szintén kifogásolják), lehet, hogy nem egy ócska Force Awakens-beütésű soft rebootból ered, hanem valami elborult nagyon meta átköltése lesz a dolgoknak. Mátrix a mátrixban a mátrixban, mi van, ha az első film egy film az új filmen belül stb., csomó furább, parább dolog is ugyanúgy levonható a trailerből. Lehet szar lesz, akkor se lepődnék meg, de előre fixen temetni, szidni szerintem korai.

  60. Kellemes kis trailer volt, de azért hiányzik innen Hugo W. és Lawrence F.. Remélem nem szúrják el. Ami kevésbé tetszett, hogy mennyi scifi-fantasy sütötte el mostanság az Alice in Wonderlandet (ld. See 2. évad, Star Trek : Discovery), mintha más új világot feledező vagy inspiráló regény nem is létezne. Itt is jön a fehér nyúl, mint az első részben, aztán már inkább ilyen mágikus tükörszerűségen átsétál az “álomvilágba”. Gondolom ezzel cserélték le az utcai telefonfülkéket, ahogy a Mátrixon belül is haladunk a technikai evolúcióban. Nem véletlenül lett annyira kiemelve, hogy már mindenkinek a kezében mobil van a liftben, így elviekben sokkal könnyebb dolga van az illegális Mátrixba be- illetve kilépőknek. Majd meglátjuk, hogy most az írók milyen új szabályt találtak ki a régiek egy részének megtartásával.

  61. Uramatyám, oldschool matrix fanként (akinek az összes rész tetszett) én a látottakra azt mondom, szenzációs:D

  62. walker says:
    2021. September 9 at 20:39

    Jo a Jefferson Airplane, es ez a szam tokeletesen passzol tartalmilag a filmhez, de hangulatilag sajnos elut. Az eredeti film soundtrackje klasszikus. Vajon ki ma az uj Rammstein vagy Marilyn Manson? Ossze lehetne hozni egy hasonlo zenei anyagot a mai hard rock egyuttesekbol? Vannak egyaltalan?

    szerintem inkább valami pszichedelikus techno kellene a film alá :)

  63. Sztm Jon Hopkins lett volna a tökéletes zeneszerző a filmhez.
    Megnéztem a trailert miközben Emerald Rush száma szólt, hát huuu mennyivel másabb úgy.

    Bízom benne h jó lesz a film, moziban nézem tuti

  64. Utóbbi blockbusterek idén: Shang Chi – ázsiai férfi, Reminiscence – hófehér férfi, Free Guy – hófehér férfi, Suicide Squad – fehér nő, fekete férfi, Jungle Cruise – hófehér nő és a Rock, Snake Eyes – ázsiai férfi, Black Widow – hófehér nő, Nobody – hófehér férfi, Fast 9 – család, A Quiet Place 2 – hófehér nő.

    Szoval ha jol ertem akkor logikad alapjan erre a listara a fekete parduc ( fekete ferfi)es a marvel kapitany ( feher no + fekete ferfi)is rafer, mint pelda, hogy holywoodban meg mindig csinalnak feher ferfi kozpontu filmet? Bocs de ez a lista olyan csusztatas mint amikor az indexen azt olvatam hogy 5 percre volt a magyar csoda…. Portugalia – Magyarorszag 3 0.

  65. Tip of the day
    Ezen a linken nézzétek újra az előzetest:

    https://youtu.be/5gNCKPs7bJk

    Kijavították a color gradinget benne, ami nekem peldaul a legszembetűnőbb volt, hiányoltam az egyedi, tipik mátrix zölccséget.
    Így már rögtön jobban van matrix hangulata a dolognak. :)

    mondjuk attól a film nem lesz ilyen…

  66. Koponyanyimonyok: human nem arra gondolt természetesen, hogy a listán szereplő emberek mind fehér férfiak. Azt a téveszmét akarta eloszlatni, hogy manapság tiltólistán (???) vannak a fehér férfi főszereplős/kiválasztottas filmek, ezért a legrelevánsabb, legmodernebb szeletet vette, vagyis az idei mainstream nagy filmek listáját. Ennél maibbat nem lehet. És ebben igen is szép számmal találunk fehér férfi főszereplős filmeket, amellett, hogy más, rengeteg tagot számláló embercsoport is reprezentálva van más filmek főszereplőjeként (szerintem pl. sokkal több ázsiai férfi van egyébként a világon, mint fehér férfi stb.). Nincs semmilyen “tiltólista”, ennyi lett volna human mondandója a példájával.

  67. morden says:
    2021. September 10 at 06:41
    walker says:
    2021. September 9 at 20:39

    Jo a Jefferson Airplane, es ez a szam tokeletesen passzol tartalmilag a filmhez, de hangulatilag sajnos elut. Az eredeti film soundtrackje klasszikus. Vajon ki ma az uj Rammstein vagy Marilyn Manson? Ossze lehetne hozni egy hasonlo zenei anyagot a mai hard rock egyuttesekbol? Vannak egyaltalan?

    szerintem inkább valami pszichedelikus techno kellene a film alá :)

    Nekem erről Paul Oakenfold Dark Machine-ja ugrott be…kucsit megspekelve..siman el tudtam volna képzelni a trailer alá:D

  68. Tip of the Day

    Itt nézzétek újra az előzetest:

    https://youtu.be/5gNCKPs7bJk

    Poénból kijavitották a color gradinget, ami nekem pl a legszembetűnőbb hiányosság volt, az a klasszikus egyedi mátrix zöldség.

    Egyből jobb hangulata lett az előzetesnek:) Bár a film attól függetlenül nem ilyen lesz….

  69. Az első hármat Don Davis komponálta (score), a második harmadiknál már Ben Watkins (aka Juno Reactor) is jelen volt, főleg az akció részeknél. Juno Reactor a 90-es évektől egészen napjainkig leginkább a pszichedelikus trance/goa vonalon mozgott és kb ezt hallod keresztül szűrődni Don Davis score-ján pl. az autópálya üldőzős jelenetnél (Mona Lisa Overdrive). Neo és Smith harca a parkban alatt is az ő zenéje szól, illetve a tea házas verekedés alatt is. Talán az egyik legepikusabb mégis a Navras, ami Smith és Neo végső harca alatt szól.

    https://www.youtube.com/watch?v=TXoSPAGUH2M

    És akkor ott van extrában a Conga Fury, ami az Oziris utolsó útja (Animatrix) elején szól a szimulációs verekedés alatt, noh meg a Mortal Kombat 2-ben is felcsendült.

    Ránéztem a Matrix 4 zeneszerzőinek listájára és hát sem Davis, sem Watkins nincs jelen, szóval kíváncsi leszek. Bár mondjuk azok fogják csinálni, akik a Cload Atlast és a Sense8-et komponálták (Tom Tykwer és Johnny Klimek), szóval jah kíváncsi leszek.

  70. John Wick megnézte a Mátrix trilógiát és most azzal álmodik… kb ez az érzésem volt az előzetes nézése közben, de van ebben a világban még potenciál és nagyon várós a film!

  71. Koponyanyimonyok: az a lista nem példa volt, hanem összefoglalta, hogy milyen sokszínű volt a főhős felhozatal most nyáron, ha idén mutatták volna be a fekete párducot, akkor ott lenne az is, hiszen illene az időintervallumba. amúgy nekem sem tetszett a fekete párduc, vagy némelyik említett film, de a 23 vagy 24 marvel filmnél kiakadni az első fekete főszereplősre elég furcsa, és az első nőire is, bár a captain marvel még kevésbé tetszett mint film. Konkrétan eddig a marvelnél volt akkor 20 fehér férfi főhős, és volt egy fekete férfi, két nő és egy ázsiai, hát nem hiszem, hogy a marvel a példa a “ki akarják szorítani a fehér férfiakat mindenhonnan” elméletedre.

  72. Tyberius: Cloud Atlas score sem rossz, de persze nem annyira 90-es 00-es évek, mint a Conga Fury. Az a baj az elektromos zenével, hogy nagyon bedátumozza a filmet, most a kommented miatt benyomtam Congát, még mindig nagyon bírom, de minden afrikai motívuma ellenére is érződik rajta a kora.

  73. Én eleresztettem volna azt a poént, hogy elveszi a piros kapszulát, nézi, nézi, majd elhajítja a háta mögé és elsétál….
    Amúgy nekem kifejezetten tetszik, hogy más lett a hangulat és nem erőltették a korábbi filmek látványvilágát. A kilencvenes években menő volt a cyberpunk hangulatot zöldes szűrőkkel érzékeltetni, de itt örülök, hogy ezt elengedték, hasonlóan, mint a szintén kilencvenes évek beli “menő hacker” outfit-eket a zselézett hajakkal, csillogó bőrszerkókkal és napszemcsikkel. Egy Mátrix filmnek így kell kinéznie 2021-ben. Így is nyakamat rá, hogy lesz benne szétcsúsztathatós Nokia “cameo”…
    A történettől amúgy nem sokat várok, valószínűleg egy egyszer nézős de szórakoztató blockbuster lesz.

  74. Human

    Elveszítettem a fonalat, most akkor a lista tulajdonképpen mire bizonyíték?
    A freeguy ban, meg amugy nem fehér férfi a főszereplő, hanem egy program, és egy nő. A listában így 2 darab fehér férfi maradt. Szóval azért ez az említett elmélet továbbra is erősen tartja magát.

    Attól meg nem lesz vmi lmbtq propaganda film, hogy vannak benne melegek, és sztem ez sem lesz az. Keanu, meg elég mainstream és woke ahoz, hogy megmerjék tartani főszereplőnek. Más színész esetében egyértelmű lenne a csere, itt nem.

    Akit zavar a filmekben a kisebbség jelentős felülreprezentálása, az ne adjon érte pénzt, ez az egyetlen módja annak, hogy ezt befejezzék. A sírásnak semmi értelme.

  75. Telex, Shang-Chi kritika:
    “…a Marvel-filmekben szereplő hősök etnikai homogenitása már tényleg mindenkinek szemet szúrt Hollywoodban.
    A 2008-as Vasember-film óta íródó Marvel-univerzumban a fontosabb szereplők szinte egytől egyig fehér férfiak”
    Szóval a jelenség létezik, aki nem akarja nem veszi észre.
    Nekem nem is azzal van bajom, hogy vannak benne ilyen meg olyan kisebbségi karakterek, ha van értelme, lényeges szerepe a filmben, de ne azért legyen benne, mert ciki ha nincs, meg azért félnek a “cancel culture”-től.
    https://24.hu/kultura/2020/11/14/perlaki-marton-interju-fotozas-trafo-szfe/
    „Magyarországon még elmegy, ha a reklámban egy fehér férfi egy fehér nővel kézen fogva andalog, de Amerikában már nem”
    Ezért van egyre több filmben vegyes házasság is megjelenítve (netflix sorozatok, filmek), és nem azért mert ettől jobb lesz a film, hanem mert már szinte kötelező elem.
    És a sort még hosszasan lehetne sorolni.

  76. Töröld csak ki nyugodtan, semmi sértő nem volt benne, csak egy idézet a telex.hu-ról, meg a 24.hu-ról, amik ugyanezt a trendet támasztják alá.
    Törölheted ezt is, csak neked ment az üzenet.

  77. Hát,ez…ez meg mi? Nagyon nem jött át! Legalább a képi világban hasonlíthatna az elődeire (zöldes árnyalat a mátrixban mindenütt…),de ez egy izé csak így! Nem tudom,nekem nem jött át! És nagyon remélem,hogy a szokásos ,mai korban divat ,lmbtqstz propagandát sem nyomták bele!
    Egyébként nem sok film alatt láttam mostanában ennyi kommentet… XD

  78. Cooper: nemtom mit támaszt alá egy telex elmélet azon kívül hogy a karakterszámot növelte ott. mondom, a cégek amorálisak, nem az ideológia szerint döntenek, hanem a pénz alapján, és úgy tűnik érdemes más rasszoknak is gyártani dolgokat, mert akkor rohannak rá, és még a nem rasszista fehérek is megnézik. ennyi. a következő mcu film az eternals ami vegyes cast de van benne mindenki, utána pókember a fehér csávóval, utána strange a fehér csávóval. én végig ezt mondom, hogy nekem a túlreagálás furcsa ebben folyamatosan, mert extrém azt gondolni, hogy jaj a cancel kultúra semmit nem enged, amikor folyamat jön minden, csak most már rájöttek hogy van más piac is.

    De szerintem kicsit már ugyanazokat a köröket futjuk, agree to disagree, szerintem a mostani blockbusterekkel nem a főszereplő a baj többnyire, és abban talán egyetértünk, hogy mind jobb filmeket szeretnénk, szóval akárkit tesznek az élre, igyekezzenek jó filmet is tenni köréjük.

  79. A wacsovszkiék eléggé a zászlójukra tűzték az lmbtq cuccot mostanában (sense8 valaki? :D), szóval ha csak nem tiltotta meg neki a warner, tuti lesz benne. A látvány nyilván azért más, mert a régi mátrix volt a zöld, ez meg most valami új. Nekem úgy néz ki, hgoy némi aggyal nyúltak hozzá az univerzumhoz, szóval egyelőre jöhet. Akinek hiányzik a régi, az nézze újra, még mindig jó :D

  80. Én azt látom, hogy bizonyos embereket (szinte kizárólag csak férfiakat) az zavar, hogy változás következett be/folyik. És ezt a változást nagyon nem veszi be a gyomruk. Bármiféle, bármilyen mértékű változást propagandának neveznek. Pedig mindössze arról van szó, hogy a társadalom (vagy filmnéző közönség, tessék választani) azon szereplői is teret kapnak a filmekben, akik eddig nem vagy csak marginálisan vagy csak független, rétegfilmekben kaptak.
    Sokszor olvasom, hogy arra hivatkoznak, bizonyos szereplők felül vagy alul vannak repezentálva? De mihez képest? Az ország, a föld lakosságához képest? Nos, a nők még mindig többen vannak a világon, mint a férfiak, mégis jóval kevesebb nőknek szóló, nőkről szóló, nőket középpontba állító történetet kapnunk. A mozinézőközönséghez képest? Erről is láthatunk felméréséket, hogy milyen a nézők összetételének megoszlása. Amit továbbra sem követ a filmek/szereplők aránya.
    Egyszerűen csak bizonyos fehér férfiak ki vannak akadva, hogy már nem minden film fehér heteroszexuális férfit állít a narratíva középpontjába vagy más szereplők is kapnak teret a filmekben.
    Igen, változtott a régi rend. De nézzük meg, hogy kiket zavar ez ennyire.
    Ja, amúgy ázsiai férfiak is többen vannak, mint fehér kaukázusi férfiak.
    Én úgy nőttem föl, hogy minden film a fehér heteró férfi történetét mesélte el. Persze voltak kivételek, a női filmek, 1-2 kivétel valami óriási női sztárral, de elenyészőek. Engem nem zavar a változás. Nem zavar, hogy nem minden történet középpontjába a tökös csávó van. Nem zavar, ha a női szereplők nem csak a férfi szereplőkhöz való viszonyukban vannak jelen. Nem zavar, ha kivételesen nem fehér menti meg a világot. Milliószor láttam, láttuk már. Miért olyan rossz a változás?
    Egyesek mindezt erőltetésnek nevezik, pedig épp a korábbi trend volt az erőltetés. Hogy minden a fehér férfiakról szólt. Nőként biztosan klassz volt úgy nézni a filmeket, hogy 90%-uk középpontjában a férfiak álltak, a nők meg azok csatolmányai voltak. Nem, cimborák, nem az a természetes és a normális, ha a filmek 90%-ban a fehér heteró fickóról szól, akinek lehet egy vicces feka side-kickje, meg egy csaja, meg egy meleg affektáló szomszédja.
    Még így is ezek vannak többségben, ezért egyszerűen nem értem, hogy egyeseket miért zavar az ennyire, hogy emellett más narratívák is helyet kapnak a mainstreamben? Ettől elvész valami? Vagy nehéz azonosulni olyan filmekkel, amikben nem olyan főszereplő van, amilyenek mi magunk vagyunk? Hm…

  81. Miért nincs lezárva a komment mező? Magyar film alá miért nem lehetett kommentálni? Megint megy a kettős mércés buziskodás.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.