Kidumáló: Dune – To Be Continued…

Úristen mennyien koppanhatnak a film végén, akik nem olvasták előre, hogy csak egy fél történetet kapunk. Nem akarok sokat lovagolni rajta, hiszen az erre járók többsége tisztába volt vele, de azért csak eszembe jutott nekem is. Persze könnyű azt felhozni a Dűne ellen, hogy “fél film fél film”, viszont sok sorozattal a hátam mögött tudom értékelni az utazást is. Azért jó lenne, ha berendelnék a folytatást.

A történet egy nagyon értékes nyersanyag kapcsán az egész űrbirodalom sorsáról szól. Nem nagy meglepetés, hogy az uralkodó házak között nem jó a viszony, és aki birtokolja a kitermelést az egyetlen bolygón, ahol megszerezhető a fűszer, annak iszonyat nagy hatalom van a kezében. Pont egy ilyen helyzetben kapcsolódunk be, ahol a birodalom feje egymásnak ugraszt két házat azzal, hogy az egyiktől a másiknak adja a munkát. Jöhet a káosz, amikor ez nem jól sül el? Az igazi középpont a békésebbnek tűnő ház fia lesz, akinek álmai vannak a jövőről, két felmenői ága pedig lehet, hogy kiválasztottá teszi, az ő kezében lehet az űr sorsa. Vagy csak a vallással beprogramozott tévképzetek kiteljesedése ő? “They see what they’ve been told to see.” Majd kiderül a második filmben… Vagy nyilván a könyvből, ha valaki nem tud várni.

Ami nagyon tetszett, hogy hiába ez a sok név meg expozíció, a Chalamet által életre keltett Paul Atreides vonalán végig ott tartja a nézőt valami egyértelmű történeten, valakin akiért izgulni is lehet a metafora sivatagban, ahol olajban gyógyul egy sebesült vezér, hátha nem egyértelmű a karaktere. Ezen kívül a látvány ütött, amiből csak a nagy-nagy csatát tudnám kivonni. Iszonyat rideg az egész film, hatalmas üres terek, kevés szín, viszont pont ezzel átjött a középkori hangulat, és az ehhez köthető hatalmasság.

Jó volt tátani a számat vagy három-négyszer a film alatt, mert olyat adott, amit ritkán kapok mostanság blockbusterektől. Pedig az egyik ilyen jelenet csak annyi, hogy valaki beteszi a dobozba a kezét. A harmadik pedig egy olyan gyönyörű hatalmas látványperc, amit öröm volt nézni. És erről a sokat oltott Hans Zimmer is tehet, mert amikor ilyen szinten odateszi magát (és a munkatársait;), az mindig működik, lásd az Interstellar vagy a Dunkirk zenéjét. Konkrétan a végén amikor megtöri a csendet a fő téma, az hidegrázás.

Teljesen értékelni azért majd a 2. rész után lehet, aminek elkészülései esélyeiről holnap abelh nyilatkozik a blockbuster watchban.

human
írta
2021. 10. 24. 17:11
megjelenés
114
hozzászolás


114 hozzászólás a “Kidumáló: Dune – To Be Continued…” bejegyzéshez

 1. Nekem ez volt az utóbbi 2-3 év legjobban várt filmje és összességében nem csalódtam. Ami nem tetszett, hogy nagyon kevés játékidőt kaptak a Harkonnenek, ki volt mondva, hogy ők a gonoszok, de nem igazán mutatták meg, hogy miért, azon kívül, hogy a főszereplőket orvul lenyomják. A Corrino ház meg abszolút zéró volt on screen, ezért félek, hogy a második részben nagyon pattogósra kell majd a tempót venni, hogy beleférjen a jelenleg hiányzó sok minden. Kevésnek éreztem az Atreidesek Arrakison lévő idejét is, érzetre olyan volt, mintha már megérkezésük után 1-2 nappal jöttek is volna a gonoszok. Iszonyat gyorsan elröpült ez a 140 perc, lehetett volna picit hosszabb.

 2. Imádtam.
  Úgy ültem be rá, hogy nem olvastam a könyveket és direkt nem néztem utána, sőt, az első előzetes után tudatosan nem nyitottam meg semmi anyagot róla.
  Angolul néztem, felirattal – azonnal berántott, imádom Villeneuve “dinamikáját”, valahogy ennek a világnak is súlya volt, elképesztő aláfestő hanghatásokkal, mélyekkel, ahol kellett, megfelelő “lassúsággal” prezentálva dolgok fontosságát. Színészgárda remekelt, jó választás volt Timothee is, hiteles volt számomra.

  Régen élveztem moziban ennyire filmet utoljára.

  Ami szubjektív, ha már képzeletbeli űr-kalandokat hasonlítgatunk, érdekes volt ez az analóg mégis ultramodern világ – a lövések és rakéták ereje valahogy sokkal jobban volt jelen, mint bármelyik SW filmben.
  A kardozást nem értem, ha lézer(?)nyaláb jöhet ki az űrhajóból, hogy-hogy nem lövik egymást ahelyett, hogy kaszabolnának stbstb.

  Node, filmre visszatérve – nagyon szorítok neki, hogy nagyot menjen és lehessen 2-3. rész is.

 3. Nagyon éhes maradtam, amikor felálltam a székből. Tudtam volna még nézni pár órán át. Szkeptikus voltam Zendayával, nem volt rá okom, teljesen belesimult a filmbe, pedig Dűne-rajongó vagyok. A zene elképesztő, ez zaj-szerű dolog tökéletesen illik hozzá. Egy picit aggódom, mert néhány napja illegálisan is elérhető és félek, hogy ez távol tart sokakat a mozitól és nem lesz 2. rész. Sajnálom, hogy nem forgatták le egyszerre a kettőt, így szerintem nehezebb lesz meg türelmetlen is vagyok. Aki esetleg hezitálna: moziban nézős, nagyon.

 4. @Andris Dune univerzumban: lézer fegyver + pajz = kabumm nagy területen.
  Így is lett jobban emberközeli az univerzum, hogy a sztenderd scifi fegyverek helyett a harc leginkább karnyújtásnyira zajlik. Gondolom ha ezt az expozíciót is bele kellett volna tenni, már túl szájbarágós lett volna. A vetítős hangoskönyv már így is határeset volt :D

 5. Friss élményként
  A könyvet nem olvastam, de némi fogalmam volt a sztoriról.
  Igazi nagybetűs mozi ami csak nagyvásznon működik. Hiába töltik le sokan, de az otthoni körülmények nem adják vissza, azt amit a mozi tud nyújtani. Dennis Villeneuve megint megmutatta, hogy miért korunk egyik legjobb rendezője.

 6. Én sem csalódtam, sajnos pont erre számítottam. Hatalmas, szép díszletekben bolyong 10 ember, szól a szép zene, a mozi ünnepe meg minden – közben meg nem történik semmi. Hiába nagyon jó minden színész, ha pont a főszereplő játszik úgy, mintha a Rock lett volna a mestere és végignyomja kettő darab arckifejezéssel a filmet. Három. Kivétel nélkül minden szereplő jobb volt a Timothynál szerintem. Még Jason Momoa is, sőt. Ő tökjó volt. A lényeg, hogy ha már egyetlen emberre épül az egész sztori, akkor sokkal nagyobbat kellene alakítani, meg nem ártana valami kis lélek bele, egyáltalán bármi, hogy lehessen izgulni a főhősért.

  Na jó nem szapulom tovább, lehet, hogy a második részre tartogatták a puskaport – nem a csihipuhi hiányzik, de elég érdekes döntésnek tartom, hogy az expozíciót is elintézték ilyen hányaveti módon. Töküres a világ. Töküres. Mindegy.

  Öhm, ja most már értem miért volt annyira kiborulva Denivilnő a same day stream miatt. Ez akkorát fog taknyolni a második hétre, hogy rossz lesz nézni. 10%-ot adok, hogy elkészül a második rész. Ez persze már nem csak a rendező hibája, fogalmam sincs melyik executive zseni találta ki, hogy egy fél filmet elindítanak a streammel együtt a mozikban. Igazából sajnálom, mert a legnagyobb pofánverés, hogy nem láttuk rendesen a navigátorokat, se az ugrást, se a császárt… Állítólag a második részre tartogatták az egészet.

 7. @Andris: Azért kardoznak, mert a szokásos szilárd lövedékeket negálják a testpajzsok. A lézer, amit láttál az a Lasgun, meglehetősen effektív fegyver ám a pajzsok megjelenésével kikopott és precíziós vágásra használják már leginkább. Úgy rémlik, hogy a pajzsra rálőve hatalmas robbanás keletkezik, ami a használóját is felrobbantja, ezért nem használják fegyverként, csak pajzs nélküli célpontokra. Ennek mondjuk ellentmond, mikor Idaho elmenekül az ornithopterrel és lasgunnal lőnek rá folyamatosan, de lehet már nem volt akkor aktív az thopter pajzsa és ezt a Harkonnenek érzékelték.

 8. @Malachi: Timothynak inkább a második filmben kell majd nagyot villantania, szerintem teljesen jól hozta Paul Atreidest, aki a film végére még csak éppen elindult az útján, a lényeg az lesz, hogy hogyan fogja hozni Muad’Dib-ot.

  Egyébként bennem is van egy kis para, hogy a második film lehet nem készül el. Szerintem egyszerre az egészet le kellett volna forgatni és utána kettévágni és mondjuk 1 év difivel leadni, így a lehető legrosszabb felállást választották, hogy elkészítettek egy fél filmet és még azt is együtt adják az USA-ban mozikban és streamen.

 9. Nagyszerű film volt és nagyszerű moziélmény. Nagyon tetszett, hogy odafigyeltek kis apróságokra is. A látvány is lenyűgöző, a minimalista berendezések az óriási terekkel, pazar kombináció. A színészek rendben voltak. Az anya-fia páros nagyon rendben volt. A doboz jelenet után percekig libabőrös voltam. Nem is nagyon tudok olyat írni amin húztam volna a számat, pedig nagy elvárásokkal ültem be rá. (Még Liet-et is elment szódával)

  A végére érthetővé vált miért nem mutatta be a Császárt, a Navigátort, Irulant, Feyd-Rautha-t. Nem lett volna idő rájuk. Sajnos Hawat-ra vagy Dr. Yueh-ra se volt. (Akit érdekelnek majd olvassa el a könyvet, ez van)

  Még egyszer biztosan megnézem moziban, és remélem folytatják.

 10. Egy kis Irulan monológnak örültem volna, de amúgy nagyon szép, tényleg pöpec film lett. Leto kicsit ki van herélve, de a báró nagyon durva lett, Rabbant főleg iszonyat még nézni is.
  Eddig ami lement az inkább az első kötet harmada, nem tudom a maradékot hogyan akarják benyomni a következő filmbe.

 11. Nem feltétlen igaz, hogy akik nincsenek képben, azok a film végén koppannak. Rögtön a film elején kiírják Dune – Part 1. Szóval már rögtön az elején koppannak egyet. :D Én eddig az első 4 könyvet olvastam, de az első az abszolút number one. Ugyan jók a folytatások is, de szerintem kár volt folytatni az első kötetet.
  A film abszolút király, de sajnáltam, hogy nem láthatom az egészet most. Simán néztem volna 5 órás monstrumként is. Azért a könyv mély, filozofikus szemléletét nem annyira tudták átvinni a vászonra. Mondjuk szerintem nem is lehet. Még így is rengeteg olyan kommentet olvastam itt-ott, hogy milyen unalmas a film. Mondjuk az átlag mozinéző/magyar ember eléggé növényszinten van… Én jól szórakoztam. Remélem folytatják majd.

 12. Rég tapasztalt élmény volt, így is, hogy sajnos nem moziban láttam. De igazán csak akkor lehet értékelni, ha elkészül a folytatás. Anélkül keserű ízt hagyna maga után, hiába tartom kivételesen jónak.

 13. Én hiányérzettel álltam föl és engem meglepett mennyire nem történt sok minden a storyban ahhoz képest ahány napig ezt forgatták nálunk és kb amikor vége lett pont azon gondolkoztam, hogy egyböl nézném a folytatást de ha csak az HBO max úgy nem dönt, hogy elkölt 300 millát a folytatásra ez nem fog megtörténni😔
  Maga film látványvilága nekem bejött, de Villeneuve eddig csak jó filmeket gyártott.(szerintem) Timothy chalamet játéka nekem nem tetszett és még mindíg nem értem a hypot körülötte, viszont Rebecca Fergusont eddig nem nagyon kedveltem, de itt imádtam és még Jason Momoa is tök jó volt. Mondanám a többieket is, de mivel az említett 3 szereplö a játékidö 85%-t vitte így egyikük sem volt túl emlékezetes abban a nettó 1 percben amit a képernyön kapott. Oké Stellan Skasgard tök jól hozta Harkonent. Drukkolok, hogy berendeljék.

 14. Hiába volt nekem is a moziból kifele jövet hiányérzetem, egyszerűen imádtam. Az, hogy ez csak fél film volt engem egyáltalán nem zavar (ha megkapjuk a folytatást persze). Látvány odak*rt, színészek zseniálisak voltak, a zene egyszerűen úristen. Villeneuve kezdi az új kedvenc rendezőmmé kinőni magát, imádom azt a rideg profizmust ahogy egy ilyen nehezen feldolgozható történethez is képes hozzányúlni. Fura egyébként, hogy a főszereplő játéka okozott sok embernek rossz szájízt, miközben (javítsatok ki légyszi ha tévedek, nem olvastam a könyvet), de az ő karaktere eredetileg is direkt ridegre és sokszor érzelemmentesnek lett megírva.

  Péntek este láttam egyébként, de azóta sem tudok nem gondolni a filmre annyira magával ragadott az első percétől az utolsóig. Néztem volna még 5 órán keresztül is akár. Összeteszem a kezem, hogy elkészüljön a második rész.

 15. Tegnap néztem meg. Kellett hozzá egy kis ülepedés, hoyg tudjak róla érdemben beszélni. Jó volt a film. A főszereplőktől az utolsó szál karakterig jó volt a casting. Szépen építkezett de mivel én láttam a eredeti Lynch féle Dünét végig hiányérzetem volt.
  Két dolog hiányzott nagyon:
  – A belső monológokok amik nagyon sokat tettek az eredeti filmhez azáltal, hogy többlet információt kaptunk a karakterekről és a körülöttük lévő világról.
  -A hangmodulok ami miatt az Atreides ház kiemelkedett a többi ház közül. Bár lehet, hogy ezt majd a második részbe hozzák be.

 16. “Így is lett jobban emberközeli az univerzum, hogy a sztenderd scifi fegyverek helyett a harc leginkább karnyújtásnyira zajlik. Gondolom ha ezt az expozíciót is bele kellett volna tenni, már túl szájbarágós lett volna.”

  de hát benne volt :D a robbanás nem mondjuk, de hogy miért kézi fegyvereznek az igen.

 17. Belekóstoltam a Dűnébe, eddig ugye se könyv se sori se filmet nem láttam. Képben voltam hogy fél film lesz.

  Ez egy akkora látványfilm, kiváló zenével hogy minden más a rovására megy.

  Nem tudom kik ekézik Hans és baráti körét, én amit eddig láttam és Ő szállította a zenét nem volt bajom vele. Tőlük szívesen várok neveket akik hasonló mennyiségben és minőségben ontják a filmzenéket. Szóval itt is jó volt a zene, bár a film vége fele az effektek mellett már piszkálta a dobhártyám az énekes néni (ha minden igaz Loire Cotler).

  A történet gyenge. Vagy legalábbis nekem ez így nagyon kevés volt. Tippre – és a rendező munkáit ismerve – érzek egy kis turpisságot a sztoriban (nem kérek spoilert a Dűne fanoktól, köszi) de ha tényleg van is ilyen és arra majd két-három év múlva a második részben visszautalnak az nem jó recept. Akkor legyen két rész egyben vetítés 10 perc szünettel.

  A színészi játék sokszor kevés vagy felszínes, eltörpülnek a látvány mellett. Chalamet a dobozos jelenetnél volt a legjobb, de láttam már többször sokkal jobbat alakítani. Ferguson viszont hozta a kötelezőt. Hiába kedvelem Brolint vagy Skarsgard-ot, szinte semmi időt kaptak. Hiába utálom Bautistát, szerencsére semmi időt nem kapott. Isaac egyszerűen nekem csak az Ex Machina-ban volt király, így itt sem ájultam el tőle. Aki viszont a kemény kettő jelenetével adta az Bardem volt.

  Látvány. Na ez ami az egészet vitte, némelyik jelenetet egyből újranéztem volna annyira jól sikerült. Akár a már említett dobozos, de nekem a csata eleje is nagyon adta. Tetszett hogy figyeltek apró dolgokra is melyek más filmeknél idegesíteni szoktak. Végre rájöttek hogy ha egy jármű kijön a vízből akkor egy idő után a víz elfogy a tetőről lefolyva (Battleship ugye?). Vagy ha van egy arató akkor az mechanikus zaj, ugrik rá a féreg. Mondjuk azt nem értettem ha berepülünk egy homokviharban akkor miért ad olyan hangokat a zuhanó repülő mintha a régi orosz metrókocsiban a kettes metró vonalán az alagútban robognánk de ez már szőrszálhasogatás. Viszont a BR2049-nél – amit nem moziban láttam – nem voltak ekkora jelenetek viszont az atmoszféra és az ahhoz kapott képi világ és a sztori jobban összeállt egy egésszé mint a Dűne melynek 2/3 környékén már vágytam valami haladásra, akcióra bármire mert szinte unatkoztam. Ami baj. Egy Once upon a time in Hollywood alatt jobban repült az idő.

  Szóval meglehetett nézni, nyilván moziban mert ott az igazi de igen… majd a kövi rész után kiderül mennyire volt jó ötlet így, ilyen lassú felvezetéssel, így elvágva leadni.

  Érdekességként: stáblistánál a rendező köszönetet mondott Guillermo del Toro-nak. Elsők közt neki küldte el a Dűnét.

 18. Látom többeteknek tetszett én sajnos az ellentáborba tartozom. Egy filmnek a könyv ismerete nélkül is meg kellene állnia a helyét és el kellene tudnia mesélnie a nézőnek a történetet. Én úgy éreztem, hogy ennél a filmnél ez határozottan nem sikerült. Sajnos a film azt feltételezi a nézőjéről, hogy ismeri a történetet a világát és elég csak “élőszereplősbe” megmutatni mindezt. De valójában nem mutatják be a világot, csak belehelyezik a szereplőket a cselekményekbe. A néző meg csak kapkodja a fejét mit is lát a vásznon, mi miért történik? Rossz a dinamikája a filmnek. Fontos dolgokra alig szán időt és kapkodónak hat, máskor meg indokolatlanul elnyújtott jelenetekkel operál. Szóval zavaros. A zenét is sokan kiemelitek és dicséritek, számomra inkább kizökkentő volt, mintsem a filmet segítő alkotás.

 19. Szenzációs moziélmény volt. Leírhatatlanul elvarázsolt én még most is kamillázom, pedig tegnap néztük moziban. Kellett volna 15 perc szünet, aztán vissza a part2-ra.:D kár, hogy ilyet a stúdiók nem mernek bevállalni..de valahogy az emberek sem…

  Úristen, Zimmer is, Loire is mit művelt! Bevillant egy-két ponton, – a hangszerelés alapján – hogy mintha folytatta volna a Gladiator és a Sherlock ostot, szenzációs volt hallgatni, még a fülem is lúdbőrözött.:D

   A “mi van a dobozban?” kezdetű jelenetet libabőrös karral néztem végig. A látvány lenyűgöző, a színek, a képsorok, az hogy Villeneuve intelligensen nyúlt az apróságokhoz is, a színészek is. (Timothée, Rebecca❤ Brolin, Stellan, Bardem) bárkit láttál épp, uralta a vásznat, annak ellenére, hogy nem szinte semmi mentőhálót/hátteret nem kaptak. Aztán a jelnyelv, amit csak emiatt a film miatt találtak ki, jézus! mi aprólékosság, ha nem ez?:D

   A történet…hát azon még rágódom kicsit, hogy hová futhat ki. Vállvonogatva rá lehetne húzni, hogy láttunk már sok megváltót Neo, Harry Potter vagy a Terminator személyében, a főhős karaktere, Paul Atreides és a világ, amibe többek közt neki köszönhetően bekukucskálhattam egy kulcslyukon, tudott annyi titokzatosságot és érdekességet hozni, avagy úgy elhúzni a mézes madzagot, hogy érdekeljen mi lehet a felvezető után ill. a kettes ajtó mögött, pedig a brutál ridegség miatt egyik katakter sem akart közel engedni.

  Villeneuve egyébként híres arról, hogy egyetlen, de annál megdöbbentőbb csavarral dobja meg a filmjeit, ez itt most elmaradt (bár egy-két történés váratlanul ért) de a part2-ra lenne pár tippem 😄
  Mindent összevetve nem mindenkinek való felvezető film. Egy ismerősöm úgy fogalmazott, a valaha készült legjobb 150 perces előzetes:D dehát erre csak azt tudom mondani, amit korábban írt valaki, rossz film nincs, csak rossz néző.

  Még 1x látni akarom nagyvásznon, megérdemel ennyi szeretetet, ha már ennyi szeretettel készítette Döni. Írom mindezt úgy, hogy még nem olvastam a könyveket.. ilyen érzéssel utoljáta a LOTR első részének végén álltam fel😁

  @Human: “Jó volt tátani a számat vagy három-négyszer a film alatt, mert olyat adott, amit ritkán kapok mostanság blockbusterektől. Pedig az egyik ilyen jelenet csak annyi, hogy valaki beteszi a dobozba a kezét. A harmadik pedig egy olyan gyönyörű hatalmas látványperc, amit öröm volt nézni”

  2x olvastam el, de nincs meg.., mi a második?:D

 20. En is unatkoztam rajta, tul hosszu volt, ugyan az sem segitett, hogy a Lynch felet 1 honapja neztem ujra a felutingolt DV HDR formaban. Ezt is igy lattam.
  Es a latvanytol sem voltam elajulva, a ’84-sben remek diszletek voltak. Ahogy human is irta, tul rideg szinek, tul steril.
  A szineszi jatekkal semmi bajom nem volt, zene is remek. Momoa-t jovolt latni vegre szakall nelkul :) Es a See-ben szerzett kardozos tapasztalatat itt is kamatoztathatta :)

 21. Még annyit, hogy a rengeteg fontos szereplő közül bántóan keveset ismerünk meg és sajnos a film néha meg is feledkezik róluk. Thufir Hawat hova lett? Dr Yueh szinte alig volt jelen, így az árulása semmitmondó lett.

 22. @Gergely Illés: Azt a hangmodulátoros baromságot Lynch találta ki, semmi köze az eredeti sztorihoz, semelyik könyvben nincs benne, így még jó, hogy nem volt a filmben sem, második részben sem lesz.

 23. Szerintem, amit lehetett Villeneuve kihozott a filmbol es a jatekidobol. En pont nem ertek egyet azokkal, akik szerint Csálámet gyenge volt,, szerintem pont o jatszott a legjobban.
  Zendayaban (viszont a filmtol fuggetlenul) nem ertem mit latnak, rettentoen egydimenziosnak tunik.
  A latvany, a zene dobbeneg jo. Remelejuk lesz 2.resz.

 24. Nekem határozottan tetszett a film, bár őszintén szerintem ez az a szituáció amikor inkább jöhetne egy trilógia, maradtak ki részek rendesen és pár meghatározó karakter felépítése. Félek, hogy a következő részben, mikor jó pár színész hangsúlyosabb szerepet “kéne”, hogy kapjon valóban egy dimenziósnak fognak tűnni. Ahogyan többen említették. Nem is beszélve, hogy mennyi szereplő és az univerzumot kicsit kiterjesztő eseményt kéne beletuszkolni még három vagy x órába.

  SPOILER:

  El siklottam felette vagy a Jihad egyszer sem volt említve?

 25. Anak:

  “Egy filmnek a könyv ismerete nélkül is meg kellene állnia a helyét és el kellene tudnia mesélnie a nézőnek a történetet. […] De valójában nem mutatják be a világot, csak belehelyezik a szereplőket a cselekményekbe. A néző meg csak kapkodja a fejét mit is lát a vásznon, mi miért történik?”

  Nekem valahogy pont ez tetszett az egészben. A könyvet nem olvastam és a régi filmet is csak egyszer láttam valamikor régen. Ennek ellenére számomra tök követhető volt még úgy is, hogy szinte semmit sem tudok a Dűnéről. Örültem neki, hogy végre újra találtam magamnak egy olyan sci-fi világot amit felfedezhetek és aminek nincs még minden valamire való másodperce a számba rágva khmstarwarskhm.

  Persze tökéletesen megértem azt is ha valakiből az info hiány az ellenkező reakciót váltja ki.

 26. En elveztem mert elkapott a hangulat de nem hagy nyugodni a gondolat, hogy ezt 20 perc flashbackban is el lehetett volna meselni ugyes irassal es vagassal egy ennel tartalmasabb filmben. A masik gondom meg az, hogy nem latom, hova es hany resz alatt akarjak ezt kifuttatni. Innen meg egy film, hogy Emperor legyen, aztan johetne csak az igazi bonyodalom. Valahogy nem tudom elhinni, hogy mar keszen van a storyboard meg 5 filmhez.

 27. Rendben van a film. Meg sem akartam nézni, de vizfej zoli nyalogatta mint a parazita kettőt es az nekem is bejött. A sangcsit nem bírtam végign, de ezt.. Az új starwarszoknak is ilyennek kellett volna lennie. Azok hány dimenzióval gyengébbek ennél..?

  Kell neki idő, nem is tudtam komolyan venni a komolykodást eleinte. Láttam,hogy mindenki le van törve, én meg még a nevek megjegyzésénél tartottam. Már a kukacot is úgy hívják mint a gyroszos sracot a sarkon.

  A Disneysített trailer nekem mást sugallt.
  Jó univerzum. Zene+hangok adta. Cgi bitang. Kicsit mint valami hyper Szulejmán film. Nem pattog, csöndes film. Homok, álmok, titkok + atmoszféra. No.1

  Ez most egy olyan világ ami sok jót hozhat még. Ilyen szinten megalkotva jöhet 6 rész is. Nem untam egy percet sem. De megértem ha valaki moziból kijőve inni megy. Lehet, hogy ezt a filmet jobb otthon egy jobb fülessel, persze szigorúan későn este.
  Btw jól állt a szereplőknek a sivatagos környezet, sikerült jól beleélniük magukat.

 28. Gunslinger: Igen, ez érdekes. Nekem gyerekként az fogta meg a fantáziámat és az inkább sci-fi fegyver mint mondjuk az atesco gazdaságos pajzs vagy a lézersugár. XD

 29. Anak:”Egy filmnek a könyv ismerete nélkül is meg kellene állnia a helyét és el kellene tudnia mesélnie a nézőnek a történetet. Én úgy éreztem, hogy ennél a filmnél ez határozottan nem sikerült. Sajnos a film azt feltételezi a nézőjéről, hogy ismeri a történetet a világát és elég csak “élőszereplősbe” megmutatni mindezt. De valójában nem mutatják be a világot, csak belehelyezik a szereplőket a cselekményekbe.”

  a Gyűrűk urát tudom felhozni példának, rengetegen savazták az első része miatt, hogy nem teljes egész és nem lehet mit kezdeni azzal, hogy az első rész csak arról szól, hogy mennek, mendegélnek, mennek, mennek és mennek és csak mennek…:D

  Ennek ellenére én többet láttam benne, az első rész rántott be és akartam elolvasni azt az óriási könyvszörnyet (el is olvastam, miután kijött a 3. része a filmnek):D

  A Dűnével is ez a helyzet, hogy könyv és a régi film vagy bármilyen háttérinfó ismerete nélkül tudott berántani és elcsábítani.

  Ha elkezdesz olvasni mondjuk egy King regényt, vagy bármi mást, ott is mindig wtf-okkal, fejkapkodással, nevek meg nem jegyzésével és totális képzavarral indul az egész, belecsöppensz egy történetbe és ahogy a szerző egy, kettő, majd egyre több karakter bemutatásával kezdi mesélni a történetét, kezded felvenni a fonalat.

  Pasimnak sem tetszett a Dűne (mint ahogy a gyűrűk ura sem annyira), elnézegette, de neki sok volt, hogy 150 percen keresztül mutatták be úgy a világot, hogy közben nem történt semmi.

  Megértem, nincs azzal baj, ha ez a fajta történetmesélés nem mindenkinek jön be, de nem igaz, hogy 150 percen keresztül nem történik semmi vagyhogy nem lehet érteni, mi miért történik:D

 30. Attól még hogy ez egy felvezető epizód volt, dramaturgiailag nem a közepére kellett volna tenni a csúcspontot. Borzasztó volt ahogy a film leül a felénél és úgy is marad. Szép képek, csodás zenék, ujranézési faktor alacsony.

 31. Spoiler lehet:

  Gurney H.-val mi történt? Egyszer csak eltűnt. Meghalt vagy vissza fog térni?

 32. Jó volt.
  A látvány gyönyörű, a zene is jó volt (kívéve a túltolt beduin motívumokat, de oké, azzal is meg lehetett békélni).
  Amikor legelőször kapcsolatba lép a fűszerrel a levegőben..
  Csodálatos.

  Érdekes volt látni, hogy hiába mondogatják, hogy az előző feldolgozás mennyire nem alapanyag hű, aztán mégis nagy az átfedés.

  Feleségem ki nem állhatta az előzőt, véleménye szerint az az egyik legrosszabb filmélménye, nehezen akart ennek nekikezdeni, aztán a végén meg úgy állt fel, hogy mikor jön a következő rész+megjött a kedve a könyv elolvasásához.

  Kár, hogy Bardemből eddig ilyen kevés volt, bár a sztori szempontjából érthető, de ugyanígy vicces, hogy Zendaya a promó anyagokban milyen kiemelt szerepet kapott azért a nettó 5 perc szereplésért.

  Viszont nem tudom miért ennyire felkapott ez a timoti gyerek, nekem nagyon nem adja.
  Biztos tehetséges, de az egész kiállása/nézése/mittomén valahogy nem odavaló, bár jobb volt, mint Kyle folyamatosan elborúlt nézése.

  Viszont a motivációkat jobban ki lehetett volna bontani: miért is küldte az Atreideseket Arakisra az uralkodó (kb fél mondat volt rá, vagyis az, hogy összeugrassza őket), miért nem ő maga végzi a termelést, pontosan kik a bene gesserit, mik azok a tinta szájú emberek+mi a helyzet az orvossal, pontosan miért is olyan fontosak azok a fák az udvaron, a támadás után odadobva a landsraad kifejezés mindenféle magyarázat nélkül, Momoa folyton változó arcszőrzete, stb..
  Ok, aki olvasta az tudja miről van szó, de ez elvileg az új nézőket szerette volna megszólítani.
  Mondjuk kettővel kevesebb timoti néz a semmibe snitt és kettővel kevesebb ismételt zendaya látomás helyett pont elfért volna pár sornyi expozíció a filmben.

  Viszont sajnos Timberlak+Samberg duó egy életre elrontotta nekem a “what’s in the box” jellegű kérdéseket, szóval bár tudtam mi lesz, nem bírtam ki nevetés nélkül..
  Arról már nem is beszélve, hogy a jihad “modern” verzióját már fordítani kellett..

 33. Gyönyörű a film, a hangok és a képek lehengerlő élményt nyújtottak még a gyenge és teljesen felesleges 3D ellenére is. Nagy csalódás volt mikor kiderült, hogy nem 2D az IMAX, egy nagy blur volt helyenként az egész de még így is kimagasló film volt látvány terén. Amúgy nulla érzelmet tudott kiváltani belőlem, egyetlen karakter sem fogott meg, ezáltalán a történet sem rántott be és a világ sem tudott megfogni. Biztosan megnézem majd a folytatást is de hasra nem estem.

 34. Sziasztok! Lenne egy kérdésem a filmről – akár eredeti nyelven, akár szinkronosan néztétek, valaki megmondaná, van-e benne ‘idegen nyelvű’ rész? Párom nem magyar anyanyelvű, és voltunk már bajban, amikor nem angol szövegrészeket kizárólag magyarul feliratoztak eredeti nyelves előadáson is, ezt szeretném kideríteni a Dűne esetén, mennyire ‘problémás’ a filmnél.

 35. @chicagoi:

  — SPOILER KÖNYVBŐL JÖVŐRE NÉZVE —

  Már ha spoiler lehet egy közel 60 éves történet, szóval:
  Gurney túlélte, csempésznek állt és csinálja a saját kis bosszúhadjáratát a Harkonnenek ellen, évekig úgy tudja, hogy Paul meghalt. Ha jönnek további filmek és követik a könyvek vonalát, akkor igen erős supporting karakter lesz még, de nem véletlen, hogy így eltűnt az első film végén, lesznek még egyéb meglepetések.

 36. A Lynch-féle verzió világépítése sokkal jobb volt. Ott egyből tudtad, mi a helyzet, és mekkora tétje van, ki a bolygó ura (pl. a bravúros Navigátor jelenetek). Ráadásul a szürreálisan perverz Harkonnen báróból itt egy bájos, dagi, kapitalista zabagép lett.

 37. lynch-fele verziot nem lattam, a minit igen, az tetszett. a konyvet most olvasom:)

  a filmrol: teljesen kovetheto volt a story, nem volt szajbaragas érzet sem. a kepek gyönyörűek, de ez villeneuve esetében magatol ertetodo. en is elhibázott lepesnek tartom a story nem lotr mintara történő egyben leforgatasat, valamint azt, hogy nrm 3 reszre szedtek szet.

  a zene viszont nekem negativum volt. unalmas, monoton hangok es nem zene.

 38. Hideg, komoly realista megvalósitás majd jön az atreides ház legnagyobb harcosa DUNCAN IDAHO (áj-dá-hó :D) ás probálok nem röhögve komoly arcot vágni de nem megy. A személyes kedvencem az volt ahogy a kézrátétellel gyógyitó dr Jen fél óra alatt lenullázta a teljes atreides házat. (vagy a FEKETE szuperspéci sivatagi túlélőruha xD)

  A dűne sztori unalmas és vérgagyi, és a film próbálja ezt ügyesen eladni, de nekem nemigazán ment. 50 éve ez lehet jó volt de most, hát komolytalan.

  A dűne fanoknak kötelező a film, ennél jobb megvalósitást nem fognak kapni szerintem. Senki másnak nem tudnám ajánlani ezt a 150 percet. A brutális moziélmény ellenére, ha lesz második rész az nekem lehet már az otthonézős kategóriába se fog beleeseni. Csak azt sajnálom hogy villenöv erre cseszi el az idejét, inkább csinálta volna a következő blade runnert.

 39. @gytibor007: Engem pont ez zavart a regénybeli báróban, hogy egy eltúlzott, paródia gonosz lett, hogy bármit csinál, az sunyi, alattomos, még a leghétköznapibb cselekedeteinek is gonoszságot kell sugároznia, mint egy rossz gyerekrajzfilm ellenlábasának. A Lynch változat meg csak rátett erre még egy lapáttal.

 40. Andris: A blade runner folytatás nem a rendező miatt nem készült el. Ha valakinek akkor neki aztán lett volna kedve hozzá :)

 41. Elég hamar letelt a játékidő, szívesen néztem volna tovább, vagy még ebbe a részbe beletuszkolhattak volna egy kis világépítést a két házzal kapcsolatban. Úgy éreztem hamar eljött a konfliktus. Érdekes, hogy ezt jegyzem meg, mert miközben néztem pont arra gondoltam, hogy nem tudom, hogy a mai korban mennyire fogja megállni a helyét ez a lassú történetvezetés. Tetszett a világ, tetszett, hogy koszosak voltak a dolgok, látszott a ruhákon, hogy használták őket. A költözéskor használt faládákról is elhitte az ember, hogy nem ott helyben csavarozták össze a frissen vásárolt fűrészáruból a helyi asztalosok/ácsok. Egy szóval ügyeltek a részletekre.

  — SPOILER —

  @Puffin: Én nem éreztem úgy, hogy a háború lenne a dramaturgiai központja a filmnek, nekem sokkal erősebb jelenet volt az, mikor Paul megöli Jamist, pedig látta, hogy a jövőben ő lesz a mentora, ezzel lenulláza azt az idősíkot.

  — SPOILER VÉGE —

 42. rev: A dzsihád így nem lett kimondva, de a szent háború kifejezés elhangzott, hogy pontosan mikor arra már nem emlékszem.

  Dűne rajongóként (anno a Dűne 2 játékkal találkoztam először, hűűűű de régen volt) ez egy fantasztikus feldolgozás volt. Látvány, zene döbbentesen király, mondjuk a zenét már azóta hallgatom, mióta hivatalosan megjelent a Warner YT csatornáján. Zimmer is hatalmas rajongó, nem véletlenül írt három albumot is. Az ornitopter audiovizuális megjelenése pedig annyira jól sikerült, hogy ennyire az SW7-ben ábrázolt Tie vadászok nyűgöztek le. :)

  A sztori viszont valószínűleg jobban érthető a könyv ismeretében, de egy-két újranézés és majd ha elkészül, a második film minden kérdést megválaszol majd, erre úgy gondolom a rendező személye garancia. És azért a számok alapján már látszik, hogy siker lesz a film. Remélem a Dűne univerzum is befut annyira, hogy szépen húzzák majd rá az újabb filmeket és sorozatokat.

 43. IMAXben akartam megnézni, de ha jól láttam ott csak 3dben adják, amitől kicsit ódzkodok, mert nem mindig dob az élvezhetőségen. Tudna vki véleményt mondani erről, hogy érdemes e vagy elég a sima 2d, eredeti hanggal?
  Lehet volt erről már szó feljebb, de nem mertem kommenteket olvasni :)
  Válaszokat előre is köszi.

 44. tökéletes a zene + látvány, bár picit lassú, de akkor is beránt az atmoszférája.
  ha valaki még egyszer le tudja írni azt hogy timothy “mekkorát játszik”, meg hogy “tökéletesen HOZZA….” falnak megyek.
  a srác semmit nem “hoz”, kb 5 éve ugyanazzal az üres, sápadt arckifejezését csinál mindent, mint az összes eddigi filmjében.

 45. -SPOILER-
  Annak volt vajon valami félreértelmezett “dramaturgiai” jelentősége, hogy se a navigátorokat, se úgy egészében a fűszernek köszönhető csillagközi utazást, illetve annak jelentőségét nem mutatták, nem firtatták?
  Nyilván ismerve a sztorit, illetve a korábbi feldolgozásokat, nehéz már szűz szemmel nézni erre a filmre, de szerintem ha ennél a filmnél találkoztam volna először a Dűnével, valószínűleg nem sokat értenék belőle. A világépítés zavaros, és rossz arányérzékkel előadott volt, tele balladai homállyal.
  Összességében úgy gondolom, a három mozgóképes verzió jó érzékkel összemontázsolt elegyéből lehetne egy jó Dűne élményt kihozni. Eddig sajnos magában mindegyik sántikált, bukdácsolt valamely aspektusában. De a világépítés itt volt a legrosszabb!

 46. Maros: A filmben említik, hogy a csillagközi utazásnál a navigátoroknak szüksége van a fűszerre, ami viszont furcsa volt, hogy úgy említik a Ligát és a Landsraadot, hogy egyikről sem derül ki a filmben, hogy mik.

 47. Hádész: igen az említés feltűnt, de azért ennél jóval nagyobb jelentőségű dolgok ezek, mint ahogy itt kezelték. A Lynch-féle verzióban egyrészt szerintem varázslatos, mikor az űrutazást mutatják, másrészt a jelenet után egyértelmű, hogy miért fontos annyira a fűszer.

 48. Dühösen hagytam el a filmszínházat, mivel ez a film nem szólt semmiről. Egymagában is meg kellene állnia a helyét, de igazából nem volt eleje, közepe, vége.
  Természetesen a látvány rendben volt, a zene is, de nem éreztem semmit, és ezért a további részeket sem fogom megnézni, ha lesznek.

  A GYűrűk ura esetében az első résznek volt eleje-közepe-vége. A második és harmadik résznek is. Ez a film önmagában nem áll meg. Csalódás.

 49. @Sármosyeti

  én IMAXben láttam szombaton, a látvány döbbenetesen jó, csak pár helyen volt kicsit sötét. Nekem a 3D személy szerint zavaró, de inkább csak a szemüveg miatt ami kb fél óra után nyomja az orromat…

  A vászon mérete mindenképpen ad hozzá, illetve a hang is monumentálisabb IMAXben, nekem megérte. A szinkron nem zavaró, nekem nem lógott ki sehol. A héten vagy jövőhéten megyek barátnővel OV-re, akkor jobban össze fogom tudni majd hasonlítani.

 50. ” 150 percen keresztül mutatták be úgy a világot, hogy közben nem történt semmi.”

  ezt én nem értem, csomó minden történt

 51. SPOILER

  “Attól még hogy ez egy felvezető epizód volt, dramaturgiailag nem a közepére kellett volna tenni a csúcspontot. Borzasztó volt ahogy a film leül a felénél és úgy is marad. ”

  szintén nem értem, kb i am neo, i am the one verekedés van a végén, ha az nem egy csúcspont akkor micsoda?

 52. ” (vagy a FEKETE szuperspéci sivatagi túlélőruha xD)”

  ööö, a Beduinok miket viselnek?
  https://24.hu/tudomany/2019/06/23/miert-oltoznek-vastag-ruhaba-a-beduinok/

  SPOILER

  “A személyes kedvencem az volt ahogy a kézrátétellel gyógyitó dr Jen fél óra alatt lenullázta a teljes atreides házat. ”

  kb kinyitotta a kapukat, és szinte mindenkit bedrogozott akit tudott. ez azért nem akkkora meglepetés, sima kémek is csinálnak ilyet.

  “ha lesz második rész az nekem lehet már az otthonézős kategóriába se fog beleeseni. ”

  olyan érzés, mintha most is otthon nézted volna és néha a messenger lett volna műsoron a film helyett.

 53. “elég a sima 2d, eredeti hanggal?”

  lehet istenkáromlás, de szerintem jobban jársz, már persze ha valami jó moziban tolod így, nem valami apróteremben a leghátsó sorból.

 54. @human

  “ezt én nem értem, csomó minden történt”

  Ráadásul, ha valaki nem ismeri a könyvet, milyen világ/univerzum építés volt?

  Egyértelmű a Császár szerepe és motivációja, egyértelmű a Harkonnennek és Astreidesek közötti konfliktus oka és háttere, egyértelmű a fűszer szerepe, a navigátorok része az összeesküvésben, egyértelmű Paul belsőkonfliktusa, egyáltalán mit jelentenek ezek a jövő képek, miért küzd vele, egyértelmű a Bene Gesserit motivációja, szerepe vagy akár az az alap szituáció ami a kommentekben is előjött, hogy miért csapdossák egymást karddal?

  Valószínűleg kellett egy közép utat találni, hűnek lenni a könyvhöz és elegendő infot beletenni, hogy a könyvet nem ismerők is képben legyenek.

  Kérdés, hogy aki nem olvasta, annak egész-e így a sztori eddig vagy hiányos a kép. Mi a könyvből tudjuk pótolni ezeket.

  Ezért számomra nem is annyira problémás az első rész, de mikor majd olyan szereplők kerülnek központba a következő részben, akik itt kaptak kb. másfél perc screen time-ot, lesz probléma. Nem is beszélve, hogy elméletileg lesz kb. még egyszer ennyi új karakter és nem ártana pl. a Spacing Guild szerepét felhozni a sztoriban, hogy teljes legyen a kép.

  Nem irigylem a rendezőt/írókat. :D

 55. Gunslinger

  Hogy te mekkora paraszt vagy. Mas a spoiler ha a folytatásról árulkodsz vagy arról, h mi volt a mostani filmben. Nem birtad mar ki, hogy tartsd a szád, te gyökér.

 56. @Human,
  „” 150 percen keresztül mutatták be úgy a világot, hogy közben nem történt semmi.” ezt én nem értem, csomó minden történt”

  …hát ezt mondtam neki én is, hogy csomó minden történt!:D

  erre nem válaszolsz? :(
  “Jó volt tátani a számat vagy három-négyszer a film alatt, mert olyat adott, amit ritkán kapok mostanság blockbusterektől. Pedig az egyik ilyen jelenet csak annyi, hogy valaki beteszi a dobozba a kezét. A harmadik pedig egy olyan gyönyörű hatalmas látványperc, amit öröm volt nézni” 2x olvastam el, de nincs meg.., mi a második?:D

  @Rev:
  “Ezért számomra nem is annyira problémás az első rész, de mikor majd olyan szereplők kerülnek központba a következő részben, akik itt kaptak kb. másfél perc screen time-ot, lesz probléma. Nem is beszélve, hogy elméletileg lesz kb. még egyszer ennyi új karakter és nem ártana pl. a Spacing Guild szerepét felhozni a sztoriban, hogy teljes legyen a kép.”

  Ebből nyilván nem fognak problémát csinálni az írók, vagy maga a rendező..most hogy ha egy Mátrixot veszel alapul, az emberek 90%-áról feltételezik, hogy mielőtt beülne az újr részre, előveszi az összes többi eddigi részt és felfrissíti a memóriáját. Totál fölösleges lenne az elején 5percben ledarálni, mi történt az előző 3 filmben – vagy a Dűne esetében az előző 150 percben.:D aztán lehet, hogy tévedek, de az eddigi több részes filmnél nem volt ebből gond..

 57. Én nem olvastam a könyvet, de mindent értettem másodszori megnézésre már.
  Arra, hogy hogyan segíti a fűszer az űrutazást, kíváncsi vagyok, talán ez az ami nem teljesen világos.

  Illetve gondolom majd lesz konfliktus Chani és Jessica között, végig gyanúsan nézett Jessica Chanira, de lehet csak beképzelem, mivel nem tudom mi lesz.

  A Harkonneneket kicsit keveselltem, meg nekem Yuen doktor motivációja is gyenge lábakon állt. Mármint
  SPOILER

  Gurley elmondta milyenek a Harkonnenek, Yuen doktor ezt nem tudta? Meg tudott bízni bennük? Oké végső elkeseredés, de ez érdekes azért.

  Illetve, még arra kíváncsi lennék, mivel vívta ki Gurley és Duncan a világszerte elismert harctudást. Gondolom itt nem ez volt az első konfliktus a Harkonnenekkel illetve a Sardakuarral sem.

  SPOILER vége.

  Iszonyat nagy kalandként éltem meg a filmet, gyönyörű volt.
  Illetve még egy kérdés:
  Lyet miért hívta a homokkígyót? meg akarta lovagolni?

 58. 53. OK, akkor olvass utána mit miért és hogyan viselnek a beduinok (esetleg ne a 24 pont hu tudomány rovatán) és hasonlitsd össze azzal a kezeslábassal amit a filmben viseltek. Utána is persze ott a legvégső érv, meg lehet magyarázni mindent valami sci-fi nonszensszel. Bár ez lett volna a legnagyobb gonddom a filmmel..

 59. Katyvaszlip nekem az jött le, hogy ő csak el akart kommandózni a fremenekhez, miután

  SPOILER

  hátbatámadták és leszúrták, csak azért dobolt és hívta a homokszörnyet, hogy a támadói is nyiffanjanak ki (és ne mehessenek Paul után) (legalábbis nekem ez jött le, de lehet, tudhatnak még sok olyan speckó trükköt a fremenek, amiket most még nem láhattunk..

 60. Andris: Az ugye megvan, hogy a fremenek főleg éjszaka közlekednek, szóval a fekete cirkoruha jogos? Nem nappali hosszú sivatagi használatra van kitalálva.

 61. 53. SPOILER

  Brolin ha egy méterre megközelitette valaki a főnit kést rántott a torkához. De teljesen hihető hogy a doki kiiktatja a commst és a pajzsot. Ja és persze a fönit is. Nyilván megvan hozzá a szaktudása meg a kiképzése is. Lecsippantota mindenhol a mágneskártyáját beirta a jelszót “guest” eztán megnyomta turn off shield gombot és senki nem vett észre. Ha az ember 5 másodpercénl többet gondolokozik ezen nem tudom hogy nem totál röhej az egész.

  Westendbe néztem amúgy, hiába volt csúcsszuperül megcsinálva a film technikailag (CGI, fényképezés) tényleg eszméletelen, de egy pillanatig nem éreztem hogy érdekelne mi lesz bármelyik karakterrel, nem szippantott be a sztori abszolút, felteszem ezt érzed amikor azt irod végig messengereztem közben. Nem, a filmre figyeltem csak. :/

 62. @Andris

  Mi a gond a sivatagi túlérő ruhával? Ha valami konkrétan megvolt magyarázva a filmben az a ruha működése és fontossága a bolygón. Sci-fi nonszensz egy sci-fi filmben nem túl extrém, nem? A film tele van lézerekkel, térhajlítással, emberfeletti képességekkel, nem hiszem, hogy az a ruha annyira kilógna a sztoriból.

 63. Én nem ismerem a könyvet, vagy az előző filmeket sorozatokat, de szerintem az 55-ös kommentben írt dolgok mind benne voltak a filmben. Igen, valami csak említés szintjén, de kell, hogy mindent az ember szájába rágjanak? Ha valakit mélyebben érdekel az utána tud nézni, ha meg nem rántotta be a világ, akkor valószínűleg úgy sem ül be a Part 2-re.

  — SPOILER —

  58. @katyvaszlipp: Igen, Lyet a homokkigyót hívta, gondolom azt meglovagolva akart elmenekülni.

  — SPOILER VÉGE —

 64. SPOILER:

  @katyvaszlipp says:

  Igen mutatják is a kezében az eszközt, amivel meglovagolják őket. Csak egy Sardukar csúszott a számításba.

 65. SPOILER

  Liet le akart lécelni, ott volt már a kezeiben a két kampós basz, amivel fel akart kapaszkodni a féregre, de miután ledöfték a Sardaukarok már inkább csak az motiválta, hogy nyelje le őket is a féreg.

 66. @evilskati

  Köszi, erre voltam kíváncsi. Egyébként igazad is van, két filmhez lehet bőven elég volt az info. Nem feltétlenül kell a több generációs háttér-sztori, hogy élvezhető legyen. :)

 67. — SPOILER —

  60. @blady: A 64. kiegészítéseként, Lyet, mielőtt leszúrták, elővette a csákányszerű cuccot. Később a filmben mikor Paul távcsővel nézi a fremeneket, akkor látszik, hogy egy fremen ugyanilyen csákányszerű valamit használ egy homokkígyó meglovagolásához. Szerintem azért használta a ritmikus ütést generáló kütyüt, hogy odahívja, és meglovagolva elmeneküljön. Mikor leszúrták, akkor viszont elkezdett a kezével is dobolni, hogy biztos kárhozatot hozzon a támadóira.

  — SPOILER VÉGE —

 68. 62. @Andris:
  SPOILER
  Yueh doktor tudta, hogy veszett ügy az övé, az egész a bosszúról szólt. Ha nem áll bele az árulás dologba, nem tudta volna Paulékat kimenteni, és ők is ott maradnak, a Harkonnenek így is, úgy is leradírozták volna az Atreideseket a túlerővel. A család meg teljesen megbízott benne, így tudta szabotálni a védelmet.

 69. Ráadásul Yueh sztorija és helyzete kicsit komplexebb, a film kedvéjért gondolom egyszerűsítve lett.

  Inkább nem írok könyves spoilereket, hátha valaki kedvet kapott a könyvhöz.

 70. @human

  Neo legalább meghalt egyszer. Komolyan bárki egy percig is aggódott? A karakterek epítése és sorsa simán kiszámítható volt. Ezen a faarcu gyerek is csak rontott.

 71. Köszönöm, én is úgy gondoltam, hogy az a célja Lyetnek, második nézésre már egyértelmű volt.
  Köszi a megerősítést!

 72. — SPOILER —

  72. @Puffin: Paul az előretekintéseiben két különböző helyzetben is meghal. Közben talán Chani narrálja is, hogy ez miért fontos, és gondolom ehhez kapcsolódik az is, hogy Paul miért szeretné ezt elkerülni. Ez már csak találgatás, de gondolom nem csak szimplán a halálát akarja elkerülni, hanem azt is ami azután történik/ezzel jár. Gyanítom az lesz a következő rész egyik alapja.

  — SPOILER VÉGE —

 73. SPOILER

  “Lyet miért hívta a homokkígyót? meg akarta lovagolni?”

  igen, volt két csákánya és a végén mutatnak is lovagolást direkt nekünk.

 74. Remelem lesz belole extended edition, mint a LOTR filmekbol. Nekem csalodas volt sajnos, mennyi minden kimaradt a filmbol, ami konyvben nekem speciel a kedvenc reszeim voltak (Artreidesek arrakisi kormanyzasa). Kikerult par kep a filmbol, amiben latszik, hogy le van forgatva am sok minden (pl a Yuen mellekszal) szoval reszemrol johet a 4 oras verzio, jot fog tenni neki. (LOTR filmekbol szamomra nem is letezik a mozis valtozat)

 75. 70. SPOILER
  Nincs bajom se a motovációjával se az árulásával. Az a megdöbbentő számomra, hogy egy orovos totál lebénit egy “refinery/spaceport/militarybase/royalhotel” komplexumot. Egyedül, pirulákkal vagy anélkül. Ezt nehezebben veszi be a gyomrom mint azt hogy fűszer kell az űrutazáshoz vagy hogy a “hanggal” irányitanak embereket, mert a film saját maga világába, a hideg realitásba nem illeszkedik egy ilyen illogikátlan lépés. IMO.

  71. Biztos vagyok benne, vásznon nem lehet úgy karaktert kibontani mint könyvben ennyi idő alatt. Viszont a filmet láttam, és ez annak a kidumálója a Filmb*zin, nem az Irodalomb*zin. A mozijegyhez sem mellékeltek dűne könyveket.

 76. @Andris
  SPOILER
  Nem illogikátlan, ha a doki nem előző nap kezdte el kitervelni. Márpedig nekem az a logikus feltételezés, hogy már hónapokkal előre kitervelte, elpróbálta stb. Ebbe belekötni nekem kicsit szőrszálhasogatásnak tűnik. Inkább az a fura, hogy ha mondjuk fikarcnyit is hitt abban, hogy megmentheti a feleségét..(itt tenyleg inkább a bosszú motiválta)

 77. sosem gondoltam volna, hogy alapanyag-náci leszek, nade homokkígyó, homokszörny, meg “ritmikus ütést generáló kütyü”, plz…

 78. A könyvet nem olvastam, de a 84-es filmet anno láttam. Meg is szerettem, mert bár látványilag már már nevetséges volt a maga kezdetlegességében/igénytelenségében, de hangulata, a karakterek és a színészi játék megfogott.

  Ez meg pont fordítva. Najó, szinte fordítva. A látvány hibátlan, a zene remek, és persze a színészek is jók. De. Ami számomra a 84-es film fő motorja volt, az a Harkonnenek és a navigátorok.
  Lehet, hogy a regényben sem volt szívdugó, dehát na. Az a fajta beteges aberráltság nagyon hiányzott, a most amúgy is mellőzött gonoszok részéről. Sting bénán emblematikus játéka sem volt megidézve, és a nagytestvére is alig mutatott valamit. No és az eszelős Harkonnen báró Kenneth McMillan álltál eljátszva..hejjjjj….. Ezt a figurát ebben a részben konkrétan kiherélték…
  Aztán ott van a jelenet, amikor “84-ben” a navigátor megérkezik a császárhoz, az is milyen erős jelent már…
  Ezek nekem nagyon hiányoztak. Persze nem volt cél az korábbi másolása tudom.

  Aki ezt látta először, annak nem ajánlom a 84-est a manapság roppant fontos látványvilág miatt. Aki azt látta, annak ajánlom ezt, mert összeségében jó film volt, én is várom a folytatást, bár volt hiányérzetem bőven.

 79. Jó erős 4-es az ötből..kicsit vontatott,de a zene,látvány pazar..elképesztöen büszke vagyok minden magyarra aki dolgozott ezen a filmen…

 80. 80. @Vesztes: A 84-es filmmel ellentétben a regényben nem jelenik meg a navigátor, ahogy Rabban sem, csak beszélnek róla, szólva már ebben a filmben is többet kaptunk belőle, mint a könyvben. A báróból viszont tényleg lehetett volna több, viszont nem baj, ha visszafognak a személyiségéből, mert a regényben elég karikatúraszerű volt. Szerintem rossz dolog adaptációkat egymáshoz, mintsem az alapanyaghoz mérni.

 81. 37. @Andris

  “A dűne sztori unalmas és vérgagyi, és a film próbálja ezt ügyesen eladni, de nekem nemigazán ment. 50 éve ez lehet jó volt de most, hát komolytalan.”

  Ilyenkor azért elgondolkozom, hogy ha ismerted a sztorit és ez a véleményed róla, akkor mi a fészkes francnak dobsz ki pénzt a mozira? Mit vártál? Hogy Villeneuve átírja a könyveket és csinál egy zenés-táncos sivatagi revüt? Vagy romkomot?

  “De teljesen hihető hogy a doki kiiktatja a commst és a pajzsot. Ja és persze a fönit is.”
  Direkt fellapoztam a könyvet. Igen, pont így történik. És Herbert is pont így, két sorban elintézi. (Nyilván hihetőbb lett volna, ha Mapes beoson, egy tíz perces kézitusában kinyírja a vezérlő teljes személyzetét, majd leveszi a gumimaszkját és kiderül, hogy valójában Ethan Hunt volt…) Idaho pedig akkor éppen házi őrizetben van a korábbi balhéja miatt.

  Nem mellesleg amikor Herbert a Dűnét írta 1965-ben, akkor még a dolgok 99,99%-a szimpla mechanikus kapcsolókkal működött (a maradék 0,01% pedig szigorúan őrzött katonai titok volt), nem digitális titkosítással. Ahogy a csillagközi utazás számításaihoz sem computert, hanem tudatmódosítót használnak, ha esetleg nem tűnt volna fel.

  Az összes kritikád azé az emberé, aki kapros-túrós rétest rendel, majd közli, hogy az egy rakás szar, mert ő utálja a kaprot meg a túrót is.

 82. 83: “Ahogy a csillagközi utazás számításaihoz sem computert, hanem tudatmódosítót használnak, ha esetleg nem tűnt volna fel.”

  Na az nem azert van, mert Herbert nem tudott elkepzelni egy asztrogacios droidot, hanem a dzsihad miatt.
  A vgekovetkeztetesed jogos imo. :)

 83. A “dzsihád” használatáról: ez megint csak a koron múlik. Amikor a könyv megjelent, de még utána is évtizedekig ezt a szót a középkori iszlámmal foglalkozó történészeken kívül alig ismerte valaki. Herbert egy fiktív vallás agresszív terjeszkedésére egyszerűen “lenyúlta”.

  Mára viszont a sarki hotdogosnak is konkrétan az iszlám kapcsolódik hozzá, amit Villenueve nyilván nem akart.

 84. 82. Hádész
  Igen igen, egyetértek a hasonlítgatással kapcsolatban.
  Mindenesetre tény, hogy a 84-es jobban adott egy különleges hangulatot, amihez az említett szereplők nagy mértékben hozzájárultak. De persze ez szubjektív, van akinek ez, van akinek az.

 85. 85. Vesztes: Egész más a megközelítése a kettőnek, más és más aspektust tartottak fontosnak a könyvből. Annak az adaptációnak is megvoltak az erősségei és a gyengeségei.

 86. 83. Neoprimitív:

  Ráadásul ebben az univerzumban nincs valamirevaló digitális technológia (kb. a 80-as évek szintjén tartják magukat) – ami
  a filmekből szerintem nem fog kiderülni – a Butleri Dzsihad miatt.

  Igen, az egy érdekes kérdés, hogy hogyan lehet fenntartani egy csillagközi birodalmat/fejlett civilizációt IT nélkül, de erre válasz egyrészt a feudális, abszolút monarchikus államberendezés (ami elég nagy stabilitást ad), másrészt a speciális emberi képességek “kifejlesztése” (Mentátok, Bene Gesserit, Tleilax, stb.).

  Mondjuk erről pont fontos volna beszélni valamikor (ha megtörtént, szorri, még nem láttam a filmet, a könyvek viszont kb. 5-ször voltak meg az elmúlt 25 évben:-)), mert a Butleri Dzsihad kb. annyira fontos, meghatározó része a Dűne-Univerzumnak, mint a Gyűrűk Urában az, ahogy Szauron elveszíti az Egy Gyűrűt…

 87. 87. Peter Wiggin:

  A könyveket én is sokszor olvastam, de amennyire emlékszem, a butleri dzsihadot a könyvek (de legalább is az első könyv) tartalmi részében szintén elintézik ennyivel. Volt, azóta nincsenek értelmes gépek, pont. A részletesebb info a könyv végi függelékben van benne. Ahogy Tolkien is a függelékbe pakolt bele egy csomó olyan infót, amit a világában élők “maguktól is” tudtak.

  Amennyire vissza tudok emlékezni, minden komolyabb, világépítő, nagyívű mesénél a szerzők végül rákényszerültek arra, hogy kvázi külön könyvet adjanak a könyv mellé magyarázatnak. Kivéve, ha valami idő/tér utazó sztoriról, vagy egy harrypotter karakterről van szó, ahol természetes, hogy a főhősnek mindent el kell magyarázni.

 88. Úgy érzem ezek az infók csak azoknak hiányoznak a filmből akik olvasták a könyveket. Nem azt mondom szerintem tök érdekes ez a dzsihad is amit írtok többen is, de film enélkül is koherens volt. Amúgy már így is két univerzum magyarázós monológgal kellett indulnia a filmnek. Először Chani, aztán a hologram amiből Paul tanult. Nem hiszem, hogy ez a film igényelt volna még ennél is több expozíciót. Majd a többi filmben lehet csepegtetni tovább a részleteket. Meg lehet ezt ügyesen csinálni.

 89. számokat ne írjatok válaszban, mert ha valaki törlődik vagy engedélyeződik, most utóbbi történt, akkor rip a számoknak :D

 90. Pillager: szerintem teljesen igazad van, hogy kik hiányolják. Csak a filmet nézve, kell a fűszer, mint az olaj manapság, ezzel utaznak valahogy, majd a 2. film jobban belemegy esetleg, de nézőként valójában ez lényegtelen, az űrhajók egyszerűen működnek, most sem magyaráznak meg mittomén, egy tankot egy háborús filmben, ezek csak úgy vannak, mint a szitakötő a dűnében. A fő narratíva nem ezen van egy könyvet nem ismerőnek, ezek csak dolgok egy működő világban.

 91. N’taro:
  “nem azert van, mert Herbert nem tudott elkepzelni egy asztrogacios droidot”
  Jogos, én itt a hivatkozott kommentnek az IT biztonságra (illetve a hiányára) vonatkozó részére akartam reagálni, nem Herbert képzelőerejét vontam kétségbe. Akkoriban még scifi szinten sem igazán volt téma a szoftverbiztonság. A “főkapcsoló” mindig egy látványos piros gomb volt, nem egy begépelt “erase all” utasítás.

 92. @Neoprimitív:

  Ebben igazad van, a Dzsihad-ról nem beszéltek túl sokat a könyvben, de nem véletlenül emeltem ki a LOTR-t, ott az elején az a 5-10 perces “gyorstalpaló” sokat segített a laikusoknak képbe kerülni.

  Itt is el tudtam volna képzelni egy ilyesmit, mondjuk Thufir, Gurney, vagy Leto (esetleg hármuk) monológja alatt videoklipszerűen bemutatják a fontosabb történéseket (Butleri Dzsihad, Arrakis, Landsrad, Padisah, CHOAM, Mentátok, Bene Gesserit (esetleg az Ix és Tleilax is)).

  Mondjuk ezzel eléggé LOTR copy lett volna a film eleje, de ilyen nagyléptékű univerzumépítő filmekhez szerintem kell az expozíció.

 93. Peter Wiggin: de ezt továbbra is cska olyan, hogy neked kell ez mind, mert olvastad. a sima néző simán érthette ami volt ebben a filmben konkrétan, de érezhette, hogy bonyolultabb mögötte.

 94. én mint laikus néző annyira éreztem a bonyolultságát, hogy vasárnapra le is foglaltam egy újabb mozis kört:D

  Nekem pont az a kategória, mint mondjuk (hülye hasonlat lesz, de talán valaki érti) az Inception.. elsőre kicsit megzavar, másodjára megértem, harmadjára élvezem.. persze az élvezeti faktor minden egyes alkalommal megvan.

  Sosem gondoltam volna, hogy én, aki tökhülye a Dűnéhez és alig tud róla valamit – a mostani filmet leszámítva – régi motoros Dűne fant győzködök arról, hogy moziban nézze meg, ne otthon. Így múlik el a világ dicsősége:D

 95. @blady

  A régi motoros Dűne fanok tapasztalataim szerint olyanok mint a Fremenek :D Csak a legszükségesebb dolgokra adnak ki bármit is. :D

  Nekem a filmek csak content úgyhogy elég volt nekem az otthoni gumicsónakozás a kádban ahogyan azt Mr. Villeneuve mondta. Az, hogy valami nagyobb(nak tűnik) és minden hangosabb már régen nem ad nekem semmit az élményhez.

  Jó volt, azt kaptam amire számítottam. De mivel nem vagyok fanatikus Dűne rajongó aki már hosszú évek óta vár egy újabb mozifilmet, nem érzem, hogy bármi olyan láttam volna amitől el kellene ájulnom.

 96. SPOILER

  Épp most láttam, és bár elbóbiskoltam itt-ott, tetszett. Azonnal látszik rajta, hogy ugyanaz rendezte, aki a Blade Runner 2049-et is, amit már hatszor láttam. Ugyanaz a lassúság, látványosság, zene, hangulatteremtés van itt is. Ezek az erősségei ennek a filmnek is. A gyengesége Chalamet faarca. És a túl sokszor ismétlődő Gyalogló Zendaya. Meg a Tőr. Meg a Véres Kéz. De a mélypont egyértelműen Chalamet. Meghal az apja, és csak lógó fejjel tudomásul veszi. Meglátja a lányt, és nem sokkolódik le, hogy valóra vált a látomása, csak… bámul. Borzasztó. Izgatottan várom a folytatást.

 97. Aludva párat a filmre, elolvasva hozzászólásokat, meghallgatva podcasteket, újra átgondolva mindent, számomra egyértelműen jobb film a 84-es “bukott”.
  A karakterek ábrázolása, a hangulata legyőzi az újat, ami – ugyan könyvhűbb – nem sokkal több egy csodálatos techbemutatónál.

  The winner is: agent Cooper

 98. a vegefocim utan, a stablista ala igazan betehettek volna stingtol a desert rose-t. …ekkora ziccert kihagyni:)

 99. Denis Villeneuve filmjei számomra nagyon közeliek. Esztétikájuk, hangulatuk, történeteik sodrása és a színészek alakítása mindig magukkal ragadnak. Számomra az ő munkássága a befogadható, de ambíciózus, művészi mozifilmeket jelenti. Kellő érzékenységgel nyúl a karakterekhez, és páratlan érzékkel hozza közel a szereplők érzelmeit, és mutatja be rajtuk keresztül a történetet.

  Szerintem a Dűne tökéletesen illeszkedik a rendező eddigi munkásságába. Vizuálisan letaglózó élmény. A grandiózus, épített díszletek, a jelmezek, és úgy általában véve az art direction szerintem hibátlan. Jobban passzolt ehhez a világhoz ez a letisztult, rideg vizuális irány, mint a BR49-hez. A film zenéje is méltó a szerzőjéhez, Hans ismét nagyot alkotott. Az elmúlt hetekben túl sokat hallgattam, így talán nem ütött akkorát a film közben, mintha a moziban hallottam volna először. Nálunk sajnos kicsit túltolták, egyszer-kétszer torzításig volt tolva a hang a teremben, már már Tenet érzésem volt… A látomások, álmok bemutatása jól volt megcsinálva, és a Hang is szuper volt. A szereposztás hibátlan szerintem. Timothée és Rebecca Ferguson nagyon jók voltak együtt, pozitívan csalódtam Momoában, és remélem a folytatásban Zendaya is ügyes lesz. Egyszerűen érződik a film minden aspektusán, hogy hatalmas odaadással és alázattal készült. Ebben a tekintetben szerintem valóban a Gyűrűk urához fogható alkotás lett.

  De… Én leginkább az olyan dolgokkal tudok kritikus lenni amit szeretek, vagy fontos nekem. Így nem tudok elmenni pár fájó dolog mellett. Fontos, a könyveket nem olvastam, a 84-es filmet elkerültem, de a 3 részes sorozatot láttam korábban. Miután megnéztem az újat moziban, kíváncsiságból újra megnéztem a minisorozatot a Jamis párbajig – tanulságos volt. A minisorozat már-már nevetségesen gyenge megvalósítása kiábrándító, nade mégis csak sikerült ugyanannyi idő alatt, sőt, tulajdonképpen kevesebb idő alatt, jobban bemutatni néhány fontos karaktert, és eseményt. Yueh? Gurney? Tufir? Piter? És úgy kollektíve a Harkonnenek? Frusztráló az, hogy mennyire mosothán lettek kezelve a mozifilmben. És ami a legfájóbb, hogy vélhetően sok karakterépítő jelenet le is lett forgatva, de ki lett vágva. Ami pl. biztos, az a doktor és Jessica beszélgetése. Ez egy néhány perces jelenet, és mennyit hozzá tett volna a karakterhez. Sajnos a minisorozatban nemhogy ezek a karakterek több időt kapnak, de az is kiderül, hogy az Atreidesek azért több ideig működnek az Arrakison, az Imperium politikai frakciói hogy függnek össze, és maga a konspiráció is alaposabban ki lett dolgozva. Sajnos ezek nekem nagyon hiányoztak. Remélem Denis valamilyen formában kiadja majd a kivágott jelenetek egy részét, még ha nem is egy bővített verzió keretében, mert azt ugye nem szereti… de én úgy érzem minen perce aranyat ér a filmnek, és kár lenne nem látni ezeket.

  Mostanra biztos a folytatás sorsa, ennek nagyon örülök. Szerintem nagy filmet alkottak ezzel, magam részéről még párszor megnézem moziban. Bless the Maker…

 100. CaptainJaffar:
  Egy sorozat és egy film mindig máshogy kezeli a háttérinformációkat. Ennek egyik borzasztó egyszerű oka a pénz.

  Egy sorozatnál (különösen egy régebben, hagyományos hetenkénti sugárzás idején készült sorozatnál) élet-halál kérdése, hogy minden egyes rész vonzó legyen. Adjon valamit, amiért a néző visszatér a következő részre. Különben kasza és minden érintett mehet vissza a balettba ugrálni. Ez készítői beidegződés, akkor is, ha egy három részes sorozatot nyilván leforgattak egyben.

  Egy filmnél megveszed a mozijegyet és onnan kezdve a készítőknek nincs kockázata. Nem fogsz 40 perc után felállni, legfeljebb a film végén marad hiányérzeted. Persze, ha szar a film, akkor nem készül belőle folytatás, de az már egy másik tészta.

 101. Pontosítok: ha felállsz 40 perc után, a készítőknek akkor is ugyanannyi pénze lesz.

 102. “Jobban passzolt ehhez a világhoz ez a letisztult, rideg vizuális irány, mint a BR49-hez. ”

  itt újra azt tudom elővenni, hogy a BR49-ben már egyre kiürültebb a Föld, sokkal kevesebben laknak rajta, eszerint is kell nézni azt az art directiont.

 103. Igen, igen, ezt a trailer alatt is megbeszéltük. : ) Jogos amúgy. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire fogják megszórni majd a filmet oscar díjakkal. Illetve vajon lesz-e olyan hivatkozási pont mint amilyen a LOTR vagy akár a SW, ha már felhozták ezt a reklámkampányban.

 104. Tökéletlen film, nekem mégis kivételes élményt nyújtott. Főleg az első felében volt pár áll-leejtős, borzongós pillanat.

  Jogos csomó itt felhozott kritika, tényleg kevés idő jutott bizonyos karakterekre, a Harkonnenekre, a sztori mélyén lapuló filozofikusabb, vallásos témákra stb., de mégse tudom, hogyan lehetett volna ennél jobban. Ez így első résznek remek volt, és a legfontosabb feladatát (hogy új emberekkel ismertesse, kedveltesse meg ezt a világot, hogy egy szórakoztató élményt nyújtson) szerintem maximálisan elérte. Később lehet idő fehér messiásos köldöknézegetésre, dzsihádra, ökológiai fejtegetésekre, balisetre, politikai machinációkra. Most már túl sűrű és hosszú lett volna, és így, hogy fix a második rész ugyanezzel a csapattal, Dűne-rajongóként boldogabb nem is lehetnék.

 105. Nem olvastam végig a több mint 100 kommentet, de többségében pozitív véleményeket láttam. Nálam inkább semleges, vagy kicsit a negatív felé billen az élmény. Nem olvastam, nem néztem utána, a régi filmet láttam, de a homokon kívül semmi nem maradt meg belőle. Rengeteg az információ amit be kell fogadni és el kell raktározni, de nagyon kevés az ezekre az alap információkra ráépülő tartalom, mindig újabb és újabb szál indul. Filmbuziként, úgy ahogy elvoltam, de a barátnőm végig szenvedte. A mozis vetítés szerintem nem ad sokat hozzá, a hangok miatt volt meg a blockbuster feeling, de ez a látványvilág a mai ember ingerküszöbét szerintem nem éri el. Abszolút nem tudom megitélni, hogy mennyi időt akart felöleni a film, a látottak alapján nagyjából 5-7 nap lehetett, de egy ekkora sztoriban ez szerintem édeskevés. A harcjelenetek nekem teljesen súlytalanok voltak, a koregráfia is gyenge volt. Se nem epic, hősies, látványos, se nem nyers mint pl. a trónok harca, inkább csak olyan kötelező pg13 bohóckodás. A kardozást sem nagyon értettem… Az állandóan szálló homok, “ami még a fémet is átvágja” láthatóan nem zavart soha senkit a látásban vagy a beszédben, bár ez már csak kötözködés a részemről. Az igazi cringe a film végi harcjelenet és az azt körülvevő szertartás, meg az őslakosok műmájerkedése volt, a csaj passzív agresszív sértődött viselkedésével. Összességében a felvázolt sztori vonalak miatt érdekel, hová fut ki a történet, meg fogom nézni a folytatásokat, de nem biztos, hogy moziban. Bár kicsit félek, hogy annyi lesz a sztori, hogy a srác lassan elnyeri az őslakosok bizalmát, aztán megválasztják vezetőnek és kivívják a bolygó függetlenségét az elnyomókkal szemben, vagy a srácot eltolják a császárságig. Amúgy miért volt 16-os karikás a film?

 106. Vasárnap újráztunk. Érdekes hogy most teljesen más jeleneteket tartok fontosnak a folytatáshoz mint elsőre. Továbbra se pótlom a korábbi anyagokat hogy új élményként élhessem át a folytatást is. Szerintem csak ez az ötletelgetés ami fent tartja az érdeklődésem és ha a második rész nem rejt nagyobb izgalmakat akkor nálam ez a hosszú felvezető sem fog felértékelődni.

  Tegnap pótoltam a kínai és a final trailert is. Hát faszán lelőnek bennük jó jeleneteket. Ahogy azt fél évente leírom: max két előzetes bőven elég lenne mindenből.

 107. Más fórumról másolva…

  Másfél hetet ülepedett az élmény, továbbra is azon vagyok, hogy tisztességes iparosmunka, ami akkora hájpot és marketinget kapott (és persze a címe), hogy már-már kötelező imádni. Tényleg kíváncsi vagyok, hogy ha nem ez lenne a címe, ki mit imádna benn annyira, hogy 10/10-eseket szórjon rá? Mire fog emlékezni belőle fél év múlva?
  Ma állok neki a legelső könyvnek, de van egy olyan sejtésem, hogy abban valódi, mély karaktereket látok, nem ilyen együgyű, elnagyolt statisztákat (Momoával az élen). A moziban végig az az érzésem volt, hogy ezeknek a színészeknek fogalmuk sincs, hogy mit alakítanak, csak odaállították őket a kamera elé és felmondták a szintén banális szövegüket.
  A világépítésre jó ötlet volt a monológ és az oktatófilm, de sok dolgot raktak bele, amiről a könyv ismerete nélkül fingom nem volt, és a sztori során is bőven volt hiányérzetem. (A gyögyögyö, me első rész-hülyeségre nem vagyok kíváncsi, A Gyűrűk Ura tökéletes példája a tökéletes adaptálásnak.)
  A lassúsággal annyi a bajom, hogy feleslegesen elnyújtott dolgokra ment el az amúgy is hosszú játékidő (konténert egy percen át pakolják, űrhajók másfél percig szállnak fel-le, a gyerek folyamatosan halózik), amit fordíthattak volna arra, hogy jobban megismerjük az univerzumot, vagy mélyítsenek a karaktereken.
  Csupán a látvány nálam nem tud eladni filmet, az akciók pedig simán közepesek és mindig hamar elvágták őket. Momoa végső harca például kritikán aluli :D
  Ha tömören akarnám megfogalmazni az élményt: mintha jó sok elnagyzolt, trailerbe való jelenetet (most szomorúan nézünk, most hatalmas csatába megyünk, most kegyetlen gonosz a fickó, most szép a táj, most bölcs dolgokat mondunk…) felvettek és összefűztek volna egy több órás filmmé, de dramaturgia nélkül nem áll össze egy egésszé.

 108. de ilyen láthatatlan ellenséges ez kicsit, mert ki szórt 10/10-et itt? mármint lehet ahonnan másoltad ott repkedtek, de itt nem látom, metacriticen is 72% a kritikus átlag stb.

 109. Tegnap este megnéztem moziban (szinkron-3D), ma este pedig újra itthon angolul. A szinkron rendben volt, úgy érzem felhasználták a magyar fordítás nyelvezetét. A film eleje szinte tökéletes, várakozásomon felül teljesített, majd az árulástól előjönnek hiányosságok amit már többen is soroltak fentebb. Érzésem szerint mindez abból egyetlen dologból fakad, hogy a producerek-pénzemberek-stúdió gyáva volt. Ha rendesen mögé állnak, mint anno a LoTR trilógiának, most felállva ünnepelhetnénk A MOZIT! De így kapunk egy erős közepes feldolgozást, és az én életemben már nem kapjuk meg azt a Dűnét filmvásznon amit megérdemelnénk. Még meg lehetne menteni, ehhez hozzátenni a félórát, átírni 1-2 jelentet minimálisan és a történetet rendesen elmesélni még 2 részben. De nincsenek csodák.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.