King Richard: ha van egy terved!?

Miképp lehet olyan sportikonokról, a teniszcsillag Williams testvérekről filmet csinálni, akik végigtaroltak mindent a profi karrierjük alatt, és kik láthatóan többnyire szerették is egymást? Elő kell venni a gyerekkorukat!

Érdekes, hogy a King Richard úgy a legtipikusabb életrajzi film, hogy valójában az alapötlet mögötte teljesen meglepő. Egyáltalán nem Serena és Venus Williamsre koncentrál, hanem az apjukra, aki az edzőjük volt, és teljesen felrúgta az utat, amivel valójában a profi tenisz világába lehet jutni.

Mindeközben viszont a tipikus lépcsőfokok vannak, a nehéz környékről származás, az elutasító edzők és támogatók, a tűzhöz közel kerülés nehézsége. Láthatjuk miképp szereznek először rendes edzőt a lányoknak, miképp vesznek részt ifjúsági versenyeken, milyen nehézségekbe ütköznek eközben. Mondom, bejáratott panelek, pedig a fókusz mintha más helyen lenne.

Az előbbiek miatt érzem úgy, hogy valójában kisiklott a film. Persze szívmelengető nézni, engem is elkapott, és van egy remek lendülete, ami simán lekötött a végéig. Viszont mindezek mellett valahogy semmi sem érződik a filmben igaznak és megérdemeltnek, vagy hogy mondjam, rózsaszín a szemüveg. Nem jönnek át a tétek, de még az sem, hogy Richard miért is rántotta ki a lányokat a megszokott tenisz pályáról, mit “újított”. Nyilván értem, hogy látta az ifjúsági versenyeken amint a többi teniszsztárt nevelő szülő kiégeti a gyermekét, és ennek milyen hatása van az ezen az úton haladó fiatal lányokra. Mindehhez hozzájárult a nehéz környék ahol a Williams család felnőtt, azt akarta rendes gyerekkoruk és esetleg oktatásuk legyen amire visszaeshetnek ha baj van, de nem éreztem ezt nézőként. 10-20 perceket áldoznak tévéinterjúkra, amit Richard ad, csak hogy valamennyire átjöjjön mennyire súlyos az a tény, miszerint nem voltak ifjúsági versenyeken a lányok, bár ez valamennyire érinti felszínesen azt is, hogy maga Richard milyen nárcisztikus lehetett, de csak 1-2* van megemlítve ahogy magának követelte a figyelmet.

A film egyszerűen nem kritikus a főszereplővel, felszínesen érinti Richard tényleg kérdéses pontjait, a sok korábbi gyerekét, vagy hogy a lányok születése előtt készített sztárcsináló terve, ami mögött lehet igazi szeretet volt, micsoda nyomást helyezett rájuk. Ott van az esetleges dráma, de akkor nem lenne elég feelgood a King Richard? Végtére is a Williams lányok végül áldásukat adták a filmre, happy end az életben a történet vége, ha nagyon haragudnának esetleg az apjukra, akkor nem fogadták volna el a kvázi felmentését, csak így meg mint film… nem erős a hatású, ellenben kellemes szórakozás nagyon szép nosztalgikus módon elkészítve.

Ami szerintem tényleg rossz húzás volt viszont, az mindenképp a cím. Láttam már hasonló poénkodást, és egyet is értek vele: a King Richard-ról valami új Shakespeare adaptáció ugrik be, amihez nyilván köze sincs. Oké, Will Smith egy King Oscart akart behúzni vele, majd meglátjuk jelölésig eljut-e vele. Az biztos, hogy bedobta mindenét a szerepbe, a legtöbb színészkedés megvolt. Igen, csak őt emelem ki, nyilván remek a casting minden szinten, de egyszerűen a végeredmény az a Will Smith Show.

human
írta
2021. 11. 23. 16:40
megjelenés
4
hozzászolás


4 hozzászólás a “King Richard: ha van egy terved!?” bejegyzéshez

 1. Egy amerikai Polgár László? Hirtelen ez ugrott be nekem a kivonatolt történet alapján. Csak nem a sakk, hanem a tenisz.

 2. Kicsit sem érdekel a tenisz,de ez kötelező program volt számomra,mert feliratosan ment és Will Smith-t nagyon szeretem.A kritikával egyetértek,nyilván voltak Richardnak unszimpatikus húzásai is,de gondolom a kényesebb részek kimaradtak.Izgulni is lehetett rajta,mert nem igazán tudtam,hogyan indult a lányok profi karrierje.Annyira jól játszott Will,hogy sokszor tényleg elfelejtettem,hogy egy színészt látok.
  Az ilyen alkotásokért érdemes várni az őszt.

 3. Spoileresen

  Én csak a film célját nem értettem.
  King Richard a címe, be kellett volna mutatnia ezt a remek embert, aki két nagy teniszikont “készített” el.

  Ehelyett mit kaptunk?
  Egy nárcisztikus személyt, aki két gyerekét pár éves kora óta zsarnoki körülmények közt hajtotta, hogy majd egyszer meggazdagodjon belőle.
  Abúzus és kapzsiság (majd egyszer gazdagok lesztek és az milyen jó lesz nekem) volt jellemző minden mozzanatára, sőt, egyszer azt is mutatják, ahogy eltervezi, hogy megöl valakit és csak a szerencsének köszönheti, hogy nem lett belőle semmi.
  Ok, persze közben a lányok legyenek alázatosak, meg fontos a tanulás, de a lényeg, hogy utána gazdag legyen apuci.
  Végig bennem volt egy feszültség, hogy itt pontosan mi a cél?
  Mert hogy a sztori és a bemutatása baromira nem szeretteti meg velem a főszereplőjét és csak szemöldök felráncolásokat váltott ki végig.
  Hogy arról ne is beszéljek, amikor megszerzi a dealt, hogy Miamiba költözzenek, majd amikor már minden nyélbe van ütve és ott vannak, közli szépen, hogy nem úgy gondolta a szerződést aztán gyakorlatilag 3 évig piócáskodnak az edzőn.
  Ez amerikában, a nagy perelős országban, olyan szerződésszegés, hogy csuhajja, nem is értem, hogy lett annyiba hagyva.

  A másik meg, hogy folyamatosan elhangzik, hogy mennyire jók ezek a lányok, istenem, milyen tehetségek.
  Ok, ezt most már tudjuk, de hogy a filmből nem derül ki, az is tuti.
  Megnyernek pár junior tornát, átmennek miamiba, ugrunk három évet, azalatt nem tornáztak, de mindenki odavan értük, mert hú de jók..

  Nem egy jó film.

  De közben meg WS keményen küzd, hogy átadja az eredeti ember beszédstílusát is, majd a film végi bejátszásokból kiderül, hogy nagyon nem sikerült azt eltalálni..

  Sluszpoén, bár lehet én nem figyeltem eléggé, hogy az utolsó 20-25 percben, amikor vitatkozik a feleségével, kiderül amúgy, hogy vannak neki mástól is gyerekei, csak azok nem lényegesek egyáltalán, minek is kéne említeni őket vagy foglalkozni velük.

 4. Zavart, hogy a film mekkora ziccer. Mindannyian tudjuk, hogy a 14 éves világelsőség mögött tönkretett gyerekkor és mély pszichológiai sérülés rejlik. Ez a film megbehazudja, hogy ez így tökre oké. A másik meg, hogy hol van annak a drámája, hogy 2 tehetség közül csak az egyik kap lehetőséget, mert több nem fér bele a keretbe? 1 mondatot kap ez a történetszál .
  Végső soron szerintem Will Smith hibája lett ez, mert ő valamiért kitalálta, hogy be kell bizonyítani, hogy nem egy szar apa. Mikor utoljára ezzel próbálkozott, akkor After Earth lett a vége és nem volt benne sok köszönet. A szándékot lehet értékelni, de erre a létező legrosszabb történetet választotta ki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.