Röviden: a Many Saints of Newark pilotja

Nyilván hülyeség olyat általánosítani, hogy aki sorozatot tud csinálni, az ne próbálkozzon a mozival, de a Sopranos előzményfilmnél teljesen ezt éreztem. A Maffiózók valamennyire rajongójaként, és amúgy a maffiás filmeket kedvelőként simán lecsúszott ez a “pilot”, de nem mondanám jó filmnek, pedig visszatért rá a sorozat készítője és az egyik bevált rendezője.

A történet valamennyire Tony Soprano eredettörténete, de valójában nem is annyira róla szól, hanem rengeteg karakterről, köztük Dickie-ről, akinek kihatása volt Tony életére is. Az ő karakterének van íve, és megfelelően sötét a sorsa, viszont mindemellett a Many Saints tele van olyan szálakkal, amiktől nem tűnik fókuszáltnak a végeredmény. Igen, az életben is sok “szál” van, viszont filmeknél nem ennyire. A rajongók kiszolgálása (ismert karakterek fiatalként) mellett rengeteg olyan történés van, ami egyértelmű folytatás-csali. Peregnek az utolsó képsorok és várjuk a jövő hetet, hogy hova megy tovább a sztori.

Az egyetlen talán kicsit kimutató gondolat az lehet, hogy Ray Liotta két alakítása két külön szerepben miképp reflektál a rajongókra, a Sopranos örökségére, bemutatja Chase mit gondol a maffiózók ideologizálásáról. Kicsit mint amikor a Rick and Morty készítők lehülyézték a Pickle Rick fanokat a Rick and Mortyban.

Ami viszont tényleg menthetetlen, mivel a pilot hangulat sorozatnézőként nem annyira zavart, az a kinézet katasztrófasága ezzel a zöldes szűrővel és a teljesen digitális megvalósítással, ami egy 1967-ben kezdődő történetnek nagyon nem megfelelő körítés. A poszt legfelső tömegképe egy screenshot az HBO Max változatból, ez pedig az előre kiadott kép még a sajtóanyagokban. Holy Shot.

9 hozzászólás a “Röviden: a Many Saints of Newark pilotja” bejegyzéshez

 1. Annyit hadd tegyek hozzá, hogy az eredeti szereplők fiatalkori ábrázolása szerintem nevetségesre sikeredett. Gondolok itt Juniorra, Silviora és Paulie-ra. Ezek az amcsi basic színeszek nem bírták egyszerűen még csak minimálisan sem hozni az eredeti színészeket. Főleg a Silviot játszó színész amilyen fejeket vágott… mintha valami pornó paródiát néztem volna. Junior ugyanez, csak azért ez a színész játszotta, mert kopasz mindkettő.

  Szánalmas volt.

  Viszont Bernthal és Alessandro Nivola viszonylag jót mentek.

 2. Ez a kutyaütő Alan Taylor hogy kap még munkát… Elcseszte a második Thort, az ötödik Terminátort, most meg ezt! Persze nem egyedül rajta múlt, de akkor is ő a rendező, szóval vastagon benne van a keze ezekben a harmatgyenge filmekben! A tévében ellavírozgat és kevésbé feltűnő, hogy mennyire semmilyen szakember, jobb lenne ha ott is maradna.

 3. Bernthal nagyon el lett pazarolva erre a szerepre, gyakorlatilag nem is szerepelt semmit.

  A linkelt kép minősége jobban illett volna a korábbi sorozatos képi világhoz, de nyilván itt a mozis hangulatot akarták adni, csak lett belőle inkább egy mátrix paródia.

 4. Nálam a Sopranos minden idők legjobb sorozata. Imádom. De ez?! Jól írta Human ez egy pilot rész volt. Mindenből akart egy kicsit mutatni de aztán szétesett az egész film. Nem is értem ennek mi értelme volt. Pedig nagyon vártam, nagyon.

 5. Annyira értelmetlen volt ez, mint az a +1 film a Breaking Bad sorozathoz. Nem volt képes a hangulatot még csak nagyjából se visszaadni / felidézni.

 6. Nekem ez az év csalódása volt. Sopranos minden idők legjobb sorozata. De ez a “film” tragikusan szar… ha önálló filmként nézem eltekintve a sorozattól is. Szomorú vagyok.

 7. A film kedvéért negyedszerre is újráztam a sorozatot, hogy meglegyen a hangulat, de tök feleslegesen. Ez a film egy szégyen, egy paródia, pontosan félidőnél járok, azt is két részletben csúsztattam le, de nem tudom, mikor fejezem be. A filmtörténelem egyik legnagyobb ziccere, hogy James Gandolfini fiával nem a fiatal Tony-ra építkeztek. Az új színészek gyenge közepesek, inkább hajaz a színházra, mint filmre. A casting a Paulie-Silvio-Pussy triónál nem rossz, a mimikák és mozdulatok stimmelnek, csak fájóan keveset szerepeltetik őket. Johnny, Livia és Junior egy vicc, köze nincs a “régi” karakterekhez. A fakó képi világ kritikán aluli, a sorozatban mindig is az erős kontrasztok domináltak, jó, hogy human erre is kitért.
  Örültem, mint majom a farkának, hogy ez is kap valószínű folytatást, de inkább ne…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.