A pénz is több univerzumból jött a Pókember filmnek

Legyen közhelyes a felütés oké, de tényleg nehéz szavakat találni arra, ami a hétvégén történt. Tudtuk, hogy sokan várják Pókembert, nagy a hisztéria, de ennyire?

Már a kinti elővetítések során látszott, hogy itt valami kolosszális eredmény lesz és erre be is köszönt Pókember (human kritikája) minden idők második legnagyobb nyitónapjával, 121.5 millió dollárral (ennél csak az Endgame tudott eddig többet). Most ha kicsit játszom a számokkal és nem nézem az inflációt, akkor ez konkrétan több, mint a 2002-es első rész komplett hétvégi nyitása…ami anno alltime rekord volt. A pandémia alatt pedig eddig a Fekete Özvegy vezetett 39.5 millióval, ilyen brutális a szakadék mindenki más és a pók között. A teljes nyitó hétvége pedig 253 millió, nemzetközi összetettben pedig 587,2.

Hogy mi is történt, arról előadom a saját teóriámat, úgyhogy erre nyugodtan rá lehet cáfolni. Szerintem most érkezett el az első mozifilm, amit a Covid nem gyengített, hanem konkrétan felerősített. Ha belegondolunk több, mint 2 éve nem volt igazi nagyszabású event mozi – nem volt egy olyan darab, ami ennyire közszájon forgott, amit ennyire látni kellett, ami ennyire ömlött a csapból. Sokan, akik eddig kivártak, inkább otthon nézték a friss bemutatókat, nem mozdultak ki, most megvették a jegyüket és lerohanták a mozikat. Más racionális magyarázat szerintem nem létezik.

Nyilván sok régi rajongó, geek vizelt maga alá, amikor meglátták Octopust az előzetesben, vagy beharangozták a 10-20 évvel ezelőtt felvonultatott gonoszokat – de 1. a tömegek nagy részét ez nem érdekli, 2. azt sem tudják kik ezek, 3. amikor kijöttek a régi filmek, a nézők egy része meg sem született (nyilván ettől még visszanézhették). Egész egyszerűen ez a multiverzumos téma a nosztalgia mellett kínált egy olyan eseményszerű, globálisan szórakoztató terméket, amit 2019 óta senki más.

Persze Pókember mindig is népszerű volt, most talán csak visszakerült az eredeti helyére. Nem véletlen írtam fentebb, hogy a 2002-es első rész világrekorddal nyitott és végül globálisan 821 termelt (akkoriban még nem voltak milliárdos filmek) és csak az otthoni bevétele manapság 636 milliót érne. A folytatás ettől kicsit elmaradt, de a harmadik rész akármilyen is volt, közel 900 milliót hozott nemzetközileg. És mai árak mellett közel 400 (!) millióba kerülne csak a gyártási költsége, szóval fix befektetés volt még ilyen orbitális összeg mellett is.

És innen jutottunk el oda, hogy 2014-ben a második Garfieldos rész először a hős életében kishíján nem termelte vissza a gyártási költségét Amerikában (200 vs 202 millió), de összetettben 700 millió még így is összejött neki. Aztán három évvel később újabb szóló filmben berúgta az MCU a mocit Peter Parker alatt, a Homecoming 334 milliót hozott otthon és nemzetközileg 880-at. A Far From Home-ot pedig egész biztosan megtolta az Endgame is, mindenki látni akarta merre tovább, és Pókember először milliárdos lett (1.133 bevétellel).

Szóval innen indultunk most. Nincsenek event filmek, Pókember viszont az Endgame óta már másodszor szerepel a mozikban, ráadásul messze a legismertebb karakterként, szóval járvány ide, vagy oda, ezt mindenki látni akarta. Ami igazán brutális az egészben, hogy egyrészt ebben a nyitásban nincs kínai bevétel, és a karácsonyi szezon csak most jön. Nem akarok vad tippeket bedobni, az kicsit átláthatóbb lesz a második hétvége után, de 600 millió otthon és hasonló a többi piacról talán nagyon visszafogott. 

A hétvége amerikai bevételei:

  1. Spider-Man: No Way Home – $253,000,000 – össz: $253,000,000
  2. Encanto – $6,528,000 – össz: $81,544,607
  3. West Side Story – $3,416,000 – össz: $17,982,021
  4. Nightmare Alley – $2,958,000 – össz: $2,958,000
  5. House of Gucci – $1,854,219 – össz: $44,886,084
  6. Eternals – $1,192,000 – össz: $163,598,293
  7. Clifford the Big Red Dog – $399,975 – össz: $48,586,000
abelh
írta
2021. 12. 19. 18:00
megjelenés
24
hozzászolás


24 hozzászólás a “A pénz is több univerzumból jött a Pókember filmnek” bejegyzéshez

  1. Akkor a jövő héten a Matrix-nak annyi? Vagy a saját “buborékában” talán betalál+Keanu?

  2. Valamikor a 2000es évek elején kezdék orrba-szájba nyomni mindenre ezt az “epic” jelzőt, de engem mára már ki lehet kergetni vele a világból.
    Főleg amikor magyar mondaton belül használják, az még hab a tortán. (a másik a “best”, baszki, mintha nem lenne olyan szavunk, hogy a legjobb!)

  3. Kifejezetten érdekes lesz ezután, hogy mit tud a Mátrix a jövő héten, “visszaszokunk” a mozira vagy Pókember a kivétel. Ezeket a számokat látva lehet a Warnernál már bánják, hogy megy HBO Max-ra premierrel együtt.

  4. A mátrixnak esélye sincs igazából. Pókember kívétel. Batman mellett a legnépszerűbb szuperhős…

  5. Nem csodálkozom. Az első film az Endgame óta amin érezni, hogy a Marvel nem félvállról kezelte.

  6. Bár vegyes érzésekkel távoztam a moziból, miután megnéztem, de azért örülök a sikerének.És azt gondolom ez mindaddig meg is fog maradni, amíg a Sony az MCU-val kooperál.Ha viszont elkezdi a Sony kisajátítani, és kiveszik a Marvel univerzumból, akkor el fog indulni a lejtmenet.Mert az új Pókember az MCU-val került vissza ismét a trónra, ezért nélküle elveszne!

  7. Nagyon szimpatikus, ahogy Tom Holland végigvitte a karaktere útját ebben a filmben és a trilógiában. Méltó Pókember volt Tobey és Andrew után. A Marvel nagyon érdekesen bánt ezzel a filmmel. Sokkal érzelmesebb és sokkal jobban kezeli benne a fan service-t, mint ahogy az SW tette a régi öregekkel. Megérdemli a sikert. Én megmondom, rosszabb filmre számítottam. Kb. mint az előzőre, ami azért nem olyan erős.

    Jó volt látni azt a sok embert a moziban, hogy érdekli őket a film. Teljesen jó volt a közönség is, pedig baromi sokan voltunk.

    Szerintem olyan 1,5 milliárdnál fog megállni. Ezt tudom elképzelni.

  8. Érdekelne, hogy mennyit tudott volna termelni ez a film a nosztalgia hatása nélkül. Például, ha csak simán a harmadik hollandos pókember lenne, valami random gonosszal.

  9. sosem tudjuk meg, mivel nem az, hanem egy trilógia záródarabja, ami az MCU része és mindenképp be akarták hozni a multiverzum koncepciót a Lokit nem nézőknek is. A Civil Warnál nem kérdezel ilyet? Winter Soldier? Infinity War? Akkor miért pont itt.

  10. Pókember volt a kedvenc szuperhősöm régen, mindig vicces, akciódús kalandokba keveredett, és mivel gyerek voltam és ő is még részint az volt, még a kapocs is megvolt.

    Anno én is gyarapítottam a Maguire-féle 2002-es nyitóhétvégéjét. Az a trilógia végig tetszett, én még a 3. részt is szerettem.

    A Garfieldos viszont annyira nem jött be, hogy a második részét már meg se néztem, ahogy a Marveleseket sem. De tervezem, hogy majd pótlom az utóbbiakat, ha egyszer már megint trilógiává cseperedtek. :)

    Endymion:

    “Valamikor a 2000es évek elején kezdék orrba-szájba nyomni mindenre ezt az “epic” jelzőt, de engem mára már ki lehet kergetni vele a világból.”

    Ha magyar mondatban “epic”-et (vagy “epik”-et) használnak, az még oké, rengeteg másik angol szó is bekerült a mindennapokba, ez “miért ne?” alapon még elmegy. Én attól másztam a plafonra, amikor tükörfordításban azt mondták ilyenkor, hogy “epikus”, holott az teljesen mást jelentett (az epika, mint elbeszélő irodalom jelzője). Tudom, hogy a többség formálja a nyelvet, ezért most már mondhatjuk, hogy az epikus már ezt is jelenti, de az ilyen tudatlanságból fakadó nyelvújítások engem szimplán zavarnak, pláne, ha a szó eredeti értelmét gyengítik, mert tény, hogy gyengítették, ma már senki sem tudja, melyikről beszélek, ha használom, sőt, valszeg a “király” jelentésére gondolnak inkább és ez szomorú.

  11. Igen, valószínűleg az omikron miatt nem fognak kiderülni a “valós” számok. Talán annyiban is szerencsés volt, hogy most éppen már/ még nyitva vannak a mozik.

  12. Maga film nem érdekel, de ilyen számok mellett járhatna neki majd egy-két oszkár is, hogy mindenki maradéktalanul elégedett legyen. :)

  13. Az okok között valószínűleg ott van az is, hogy a Marvel univerzumnak jó ideje ez az első ismert karaktere a mozikban.
    Jött 2 új Marvel karaktereket film, de senkinek semmi érzelmi kapcsolata nem volt velük, jött egy Black Widow, ő meg soha nem volt egy izgalmas karakter.

    Hasonlattal élve, naná, hogy többen mennek el olyan buliba, ahol olyan emberek vannak, akiket kedvelsz és ismersz, mint olyanba ahol idegenek vagy unalmas emberek vannak.

  14. Szégyen, de – biztos a korom miatt van – egyszerűen nézek mint a hülye ki a fejemből, és nem értem mit néznek ezen az emberek. Tegnap elővettem az előző részt (eddig nem láttam) és direkt megnéztem, hogy tényleg olyan jó film -e, lemaradtam valamiről? Hát, nem érzem, ugyanaz volt mint az összes többi Marvel, jön egy gonosz, legyőzzük, pipa. Annyiból volt más mint a megszokottak, hogy eltolták egy kicsit tini romkom felé, de az meg bárgyú volt. Mindegy, én már csak a morgós vénember leszek, aki szidja a mai fiatalokat :)

  15. Szégyen, de – biztos a korom miatt van – egyszerűen nézek mint a hülye ki a fejemből, és nem értem a totoro féle kommenteket. Elolvastam ujra amit irt és direkt megnéztem, hogy tényleg van-e értelme, lemaradtam valamiről? Hát, nem, ugyanaz volt mint az összes többi Marvel fanyalgó, jön egy film, lefikázza, pipa. Annyiból volt más mint a megszokottak, hogy a korával vicceskedett, de az meg bárgyú volt. Mindegy, én már csak egy középkorú pöcs leszek, aki szidja a mai fanyalgó, népszerű dolgokat lenézve magát felsőbbrendűnek gondoló vénembereket :)

  16. @totoro: mondjuk fura, hogy azzal kezded, hogy nem érted miért nézik?

    Nem Marvel-szemüveggel kell Pókemberre tekinteni. Oké, hogy a Holland-fél részek az MCU-hoz is kapcsolódnak, de Spidey a legértékesebb képregényfigura Batman mellett.

    19 év alatt 8 élőszereplős film, 3 színésszel megszemélyesítve + egy egész estés animáció. Még a pocsék Garfield-féle 2. rész is 2014-ben sikerre ítélt lett, pedig az tényleg nem lett nagy eresztés.

    Nem ugyanaz, mint az összes Marvel-karakter, mert 2002-ben már a felhőkarcolók között hintázott, amikor még Tony Stark a fasorba sem volt filmes szempontból. Az új rész meg a 3 Póki-univerzum összemosásával van annyira érdekes, hogy bevonzzon sok nézőt. Nem olyan bonyolult ez.

    Minden generációnak megvan a maga Pókembere, az, hogy ez most részben Marvelen belül pörög, nem nagy eresztés.

    Remélem a Pattinson-féle Batman sikerén se fogsz meglepődni, kérlek ne tedd ezt velünk.

  17. annyi kiegészítést magamnak, hogy kalkuláltam azzal, hogy frontloaded a mozi + egy újabb hullám miatt kint is lehet bőven lezárás, de ahogy nézem ezzel a 600 milliós amerikai bevétellel naiv voltam – 800 körül tippelik több helyen alsó hangon. Kínával együtt pedig csont nélkül alltime top10 lenne globális szinten.

  18. tök jó, hogy adott film alatt teljesen más (eddig nem látott) filmet ekéznek.
    csak a poén kedvéért én is csatlakozom a haterekhez.
    ordas nagy bukta lesz The Tragedy of Macbeth. i r ó n i a

  19. @totoro

    Szuperhős témában nagyon nem tudsz mást felvonultatni, mint gonoszt alako(a)t, aki(ke)t a hős(ök) legyőz(nek). Vagy beülnél egy filmre, ahol Peter Parker gyerekkorát és a szüleivel való kapcsolatát, a tőlük való elválás traumáját ismerheted meg? Szerintem nem. Szóval kicsit olyasmit rósz fel a filmnek, mint amikor a politikusokat azzal szidják, hogy “csak szavazatokat akarnak szerezni”. Mi mást akarnának? Ezért vannak ott.

    Ezzel együtt azt látom én is, hogy nagyon elnéző a filmmel a közvélemény. Kicsivel volt több, mint egy jobb MCU-s iparosmunka, sőt, ha nagyon öszinték akarunk lenni, az akciójelenetek kifejezetten “iparosmunkásak” lettek, kivéve talán a Zöld Manó két harci jelenetét. Ami kiemelte ezt a filmet, az az, hogy jó érzékkel és érzéssel nyúltak a régi karakterekhez és a nosztalgia-faktorhoz. De így összességében én jó érzésekkel jöttem ki a moziból. Tény, hogy a kritikus gondolkodást és a felnőttkori cinizmust félre kell tudni tenni hozzá, de szerintem az utóbbira amúgy is nagy szükség volna a világban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.