The Matrix Resurrections (Mátrix Feltámadások): OK?

Nincs középút a film megítélésében? Annyira kommentál az elmúlt húsz évre és a Mátrix jelenségre a Resurrections, méghozzá markáns véleményekkel, hogy elképzelhetetlennek tűnik a ténylegesen elé ülő nézőktől egy “olyan semmilyen” vélemény. De lehet nem lesz igazam.

A történetet jól rejtegették az előzetesekben, nem változtatnék ezen, a lényeg, hogy… hm, mondjuk úgy, hogy az előző filmet folytatták, gondolták tovább, emiatt néz ki máshogy a Mátrix. Vannak tipikus kérdések, amikre igyekeznek a készítők válaszolni, sok magyarázatból kiderül miért és hogyan él Neo és a többi… viszont mind olyan, amit ha logikával gondolunk tovább, akkor bizony falakba ütközünk. Ez a film is csak az érzelmi töltetre gyúrt a fő történetben?

Amellett viszont szórták a kritikát mindenre, kezdve rögtön a Warnerrel. Mármint konkrétan elhangzik a filmben, hogy mindenképp lett volna folytatás, akár 0 Wachowski bevonással, a corpo-rétnek nincs megállás. Feltehetően ezért vállalta el Lana Wachowski a rendezést, mert így legalább nem vették el tőle a művét, a nagy cégeknek meg mindegy mi van a termékben, csak legyen bemutatóra kész.

Szétvigyorogtam a fejem a “folytatás”-tematikus perceken, ami a fókuszcsoportozásával át is köthető a következő témára, hogy az emberek mit vártak a filmtől. Egy negyedik résztől. A Mátrix brand eredeti és friss szavakra rezonál, ilyet kéne alkotni egy létező IP 4. részének, ami iszonyat abszurdan hangzik, és… teljesíthetetlen?

Igazából innentől a film teljesen ebbe ment át, bár volt története, de közben főleg csak reagáltak mindenre, arra, hogy micsoda mitológiát építettek ki a fejükben az emberek a 20 év alatt, és ennek kapcsán leoltják a “régen minden jobb volt” csapatot is, csak nézzétek meg ki személyesíti meg őket. Így persze tulajdonképpen leoltják a változásokra teljesen rugalmatlanokat is, akik a Wake Up helyett a kék pirulát nyelegetik, meg a magukat piros pirulásnak hívő sheeplet, akik nem akarnak szabadságot és fejlődést, az ő érzéseiket irányítja tökéletesen a hatalom, és nem is akarnak mást ezek az emberek, csak ellenni a buborékban.

Nem akarok túlzottan haladásellenes lenni, filmben ábrázolt lelki hajléktalanként feltűnni, de a fő gond az, hogy a FILMség háttérbe szorul. Mármint ez egy jobb interjú, esetleg életfilozófia, próbál magasztosabb lenni, de valójában nagyon sok üzenetet szájba rág a Mátrix Feltámadások mindenféle művészi próbálkozás nélkül. Biztos van ami elment mellettem, és az előző 3 Mátrixot sem néztem most újra, hiszen magában is működnie kéne egy 20 évvel később készült folytatásnak, de rengeteg jelenet közben azt éreztem, hogy ez nem FILM. Nincs saját lendülete. Gyenge a története, az is akadozik a sok magyarázós expozíció közepette. Van benne más, nem vitatom, vagy három alkotói szándékot is kiszúrhatunk. Érdekes Neo élete az első órában, egyértelmű hova kacsingatnak vele, de nincs összhang.

Az egészet az tetézte nekem, hogy az akciók unalmasak. Igen, kikacsint rám a fent emlegetett kulcsszavas fókuszcsoportozás, de basszus, az akciók olyanok voltak, mintha a Westworld harmadik évadját néztem volna. A közelharc lassú és unalmas és túl táncszerű, a lövöldözés pedig “legyünk már túl rajta”. Egy-két jó vizuális megoldás akad, és a régi filmekből ismerős jelenetek bővítése bejött az elején, meg a trailerben látott vonatosban is voltak jó pillanatok, de összességében untam az akciót… egy Mátrix filmben. Nem érdekel, hogy kommentálva a készítők is tudomásul veszik a helyzetet, én nézek új ötletes filmeket, rengeteg mindennek adok esélyt, nem miattam tart itt a folytatás kultúra, ellenben olyan kevés nagy akciófilm van, hogy az egyik legjobb blockbuster akciófilm folytatásába egyszerűen többet vártam ebből a szempontból. Hogy volt merszem. Nem új bullet time-ot, nyilván nem lehet akkorát dobni újra meg újra, csak jobbat mint ami végül itt van.

Viszont egyrészt jó volt Revves-t és Moss-t látni, és szerintem az új gárda sem volt rossz, igen, az új Morpheus is korrekt. Ami viszont zseniális casting és hatalmas karakter az a Jonathan Groff által életre keltett. Majd meglátjátok, de kb. a legjobb “modern korra reflektáló” oldala a filmnek amit Groff hoz, hiszen manapság… áh nem akarok véletlenül spoilerezni. Ha belegondolunk az összes techbro gonosz semmi hozzá képest. Tökéletes.

Lehet mégis van középút. Minden fenti kirohanás ellenére elvoltam vele, jó volt Neot és a rejtélyt követni az első órában, meg szeretem az ilyen ráébredéses történeteket, aztán elkezdett akadozni a lendület. Utálni semmiképp nem tudom a Feltámadásokat, de szeretni sem.

51 hozzászólás a “The Matrix Resurrections (Mátrix Feltámadások): OK?” bejegyzéshez

  1. Amennyire tudom, a film kb. azért létezik, mert a rendező rendes pontot akart tenni a Neo-Trinity románc végére, és igazából ez a romantikus vonal, amit jobban ki akart bontani. Maga a mitológia, a fanok elvárása, még az akció is, kb. háttérbe szorult.

  2. Lehet, hogy túl öreg vagy savanyú vagyok, de az utóbbi évekből a Dűnén kívül nem emlékszem olyan filmre, amit nagyon-nagyon vártam és tényleg be is váltotta a reményeket. Már inkább nem is reménykedem. Elment ez a film, de volt egy furcsa sufni hangulata és ahogy olvasható is, ha az ember gondolkodott közben vagy 1-2 lépésre előre végiggondolta, hogy “jó, de ha… akkor…”, akkor bizony az jött le, hogy ez egy rém erőltetett katyvasz. Vagy lehet, hogy ez az üzenet? Hogy elég a katyvasz, elég ha nézünk valamit és ha már közepesen jó, elmegy szódával? Megnézem majd újra, mert simán lehet, hogy én vettem észre, amit észre kellett volna. Moziban láttam, Keanu valami olyasmit nyilatkozott ha jól emlékszem, hogy ezt nem érdemes nem moziban nézni. Én vitatkoznék vele.

  3. Kegyetlen trágya egy film. Az akciók sz@rok, a CG nevetséges, a párbeszédeket mintha egy 12 éves írta volna. Szó szerint ldézek a filmből: “He’s like an agent. But not”. BRUH ezt nem akarom elhinni. Hallottam kritikákat, miszerint az eredeti Mátrix filmek nem öregedtek jól, hát kérem akkor ez hogy fog öregedni?? Már 1-2 év múlva is nevetséges gány lesz, csupa cringe. Az idióta lassítások meg a hülye kamera mozgások után szabályosan fájt a fejem és megszédültem, ez volt az egyetlen oka, hogy nem aludtam be a filmen. Borzalmas, pedig nem voltak nagy elvárásaim. A fazon fist bump-ot nyom a visító baby groot színvonalon lévő robotnak?? Ez mégis hány éves korosztálynak készült?? Az új Morpheus sokszor véletlenül Nicholson Jokerét alakította. Gondolom neki nem szóltak, hogy ez egy Mátrix film lesz. Ez a film minden, amitől sokan a No way home kapcsán tartottak, de az szerencsére nagyon jó lett, pont eltalálták benne amit kellett. Itt meg csupán próbálkoztak a nosztalgiával berántani, de nagyon nem jött össze. Nagyon szar a film, ai teheti ne fizessen érte.

  4. Végigpörgettem, de még egy jó akciójelenet se volt benne, a körítéssel meg nem akartam fárasztani az ép elmém.

  5. Hmmm, én azért csak befizetek rá. Rendszeresen felnézek ide és elolvasom a “kritikusok” hozzászólásait, de én már csak olyan vagyok, hogy szeretek meggyőződni a saját szememmel, vajon tényleg olyan szar? :) ÉN az első három részt imádtam. Arra is mondtak jót és rosszat is, leginkább rosszat :) Igazából mit vártatok? Valószínűnek tartom, hogy már akkor tudtátok, hogy trágya lesz a film, amikor a trailer-t láttátok. Tudjuk, hogyan gondolkodnak és hogyan működik a Hollywoodi filmipar :) Ezért nem értem a felháborodást, hogy olyan lett a film, amilyen :) Sokan a Dűnét is szarnak tartják, pedig szerintem mocskosul jó film volt :D Na mindegy, én azért csak adok egy esélyt ennek a szörnyűségnek :D

  6. igazából ha valami ennyire meta, ennyire kacsintgat ki, az soha nem a szerzőiség védjegye…hanem egyszerűen azé, hogy az alkotó képtelen egy konzekvensen végigvitt filmet ledirigálni és ezzel fedi el a hibáit.

    de ilyenkor mindig ott van a végső mentsvár, a “nem szar ez, csak hülye vagy, mert nem értetted”. pont ezt vártam.

  7. (spoiler, de szarjátok le, semmi nem rontja tovább ezt a filmet)

    Rettenet. Biztos zseniálisnak gondolta Wachowski, hogy majd az egész egy ilyen meta önreflexív filmipari és társadalomkritika lesz, de ez így, ebben a formában sajnos élvezhetetlen. Goofy comedy elemektől kirázott a hideg, a Meroving megjelenése volt az abszolút mélypont. Szánalmas magyarázkodás, ahogy “tudomást vesz” magáról a film, és elmondja önmagáról, hogy egyrészt felesleges, másrészt bármilyen is, nem fogják szeretni az emberek – biztos még nekem kell szarul éreznem magam, ha egy szar filmet csináltok. Az igazság az, hogy hiába értelmezi félre a folytatás fogalmát a Star Warstól a Jurassic Worldön át mindenki, hiába hiszik, hogy csak nosztalgia-hajtotta soft rebootokat szabad gyártani, vannak, akik képesek olyan folytatásokat készíteni, amiknek egyszerre van újdonságerejük és méltóak az elődjükhöz (Bladerunner 2049 ennek az eklatáns példája).
    Wachowskinak ez nem sikerült ezzel a mindenkibe belerúgó, durcás hisztivel, ami a Mátrix 4 lett.

  8. Egyszerűen nem tudom, hogy mit gondoljak erről a filmről. Nem tudom, hogy ez most tetszett e, avagy sem. Egyrészt féltem tőle, hogy egy, a mai kornak megfelelő f*s folytatás, remake lesz. Szépen beleposhad majd a mai, általános felhozatalba.
    Nos, azt nem lehet mondani, hogy így történt volna. Ez most valami más, új, “érdekes”.

    SPOILER

    Ugyanakkor sok-sok kérdés kering bennem, miértek. Lehet én vagyok a suta és nem értettem meg a dolgokat elsőre, sok a kérdőjel. Smith teljes karakterét, szerepét nem értettem például. Mit miért tesz, miért lett ilyen a jelleme?!

    Amit te is említesz, az akció. Ez a legfájóbb, nagyon gyenge tényleg.

    @ abelh:
    Légyszíves írd már le nekem, hogy egy film kontextusában mit jelent az, hogy “meta”. Annyit olvastam ezzel a filmmel kapcsolatban, de eskü nem tudom ez mit takar. Competitív játékoknál CS, Dota stb stb tudom, de filmeknél…?!

  9. Köszönöm,hogy tegnap törölted a kommentem és most leírtad kb. 50 sorban azt amit tegnap leírtam 1 sorban,te istenkomplexusos nyomorult gyökér!

  10. Nekem is ez ment a fejemben, hogy tetszik-e vagy nem?? Jól elvoltam rajta, de furcsa volt. Egy nosztalgia járatnak éreztem, ami semmit nem ad a mitológiához. Az első 3 részt egybegyúrták egy mondvacsinált sztorival. Haragudni nem tudok rá, mert Keanu-nak hatalmas szíve van, egyszerűen jó volt látni. Egy esendő, kiégett öregedő Neo-t mutatott meg, amit érdekes volt látni.

  11. .LnB:

    “Légyszíves írd már le nekem, hogy egy film kontextusában mit jelent az, hogy “meta”. Annyit olvastam ezzel a filmmel kapcsolatban, de eskü nem tudom ez mit takar. Competitív játékoknál CS, Dota stb stb tudom, de filmeknél…?!”

    röviden: önreflexív, kilép a négy fal közül, rámutat, hogy valójában ez egy film. Fellini, francia új hullám, stb. Előbb létezett a fogalom filmes körökben, mint ahogy játékokra ragasztgatták – és nyilván teljesen mást is jelent ott.

  12. hihetetlenül gyenge film volt.. ott vesztettem el végképp minden reményt, amikor jöttek a batman és robinból a bajkeverők, már csak a hokiütő hiányzott a kezükből.. mondjuk eddigre már elpattant az agyamban 100 ér, amiért teljesen feleslegesen van fegyver a filmben. egy szűk folyosón, ahol ketten futnak se találja el a rossz a jót… egy valamire jó volt ez a film, már is gyengédebb szívvel gondolok vissza a 2-3. részre

  13. Ez a film olyan volt mint a Mr. Bean nyaralban a Willem Defoe karaktere által rendezett film, vagy méginkább mint egy túl hosszúra nyúlt SNL-szkeccs. Viccnek erős, komolynak röhejes.

    Szerencséje, hogy legalább VALAMILYEN, ezért adott esetben lehet rendesen utálni, és akkor már mégis inkább a kiötlője nyírja ki mint a stúdió herélje ki.

    Ezzel együtt rohadtul nyomasztó volt, hogy tényleg lement az utolsó moszat szintjére és minden egyes mozinézőnek – IQ-szinttől függetlenül – nagykalapáccsal verte a fejébe, hogy szarul van kondicionálva a filmstúdiók és a tömegmédia által, ami tökre igaz, de nem Youtube-reakcióvideókért járok moziba.

    Ezerszer jobb film lett volna, ha Neo és Trinity másfél órán keresztül beszélget a kávéházban, az egyetlen igazán értékelhető dolog volt a filmben.

    Bizarr világot élünk.

  14. Ez valami rettenetesen szar volt… suli után poénból összeraktak volna egy matrix utánérzést 2 forintból. Ennyire még nem szenvedtem film alatt mint ennél. Nem csak a rendezőt herélték ki, a matrixot is. Aki teheti kerülje.

  15. Még csak annyi jutott eszembe, hogy “hogy nekem nem hoztál süteményt, bunkó, tirpák dolog volt!”.

  16. Nekem sztori tetszett, régi részek folytatása, új ötletek stb. Trinity Neo páros mint fő vonal, még a képi világ is…merovingian hatalmas…szóval odalennék érte…de a rendezés, kamera állások és főleg a bunyok,irtozatosan gyenge,gagyi…mi történt? És nem látványfilmbuzi vagyok, de tv széria szint alatti már, hihetettlen

  17. vegyes érzéseim vannak.
    van amikor helyén volt minden, van amikor meg kilógott valami de akkor az nagyon. CGI tök jó lett, a fegyverek hangjai borzalmasak voltak, a verekedés súlytalan,stb.

  18. én tök jól szórakoztam, így bár persze bőven nem hibátlan, érthető is ami kritikákat itt a posztban, kommentekben olvastam, de én nem bántom, nekem ez most alapvetően rendben volt. Két (nem nagyon) negatívabb kritikám lenne, egyrészt a meta rész azért nagyon azon a határon volt ami néha azért már zavaró, a másik viszont amin azért meglepődtem hogy gond lesz vele, mert ezek technikai dolgok amiben nagyon meglepő hogy nemhogy fejlődés volt hanem sokszor kimondottan visszalépés. Egyrészt az akciók koreográfiája (és kimondottan a lövöldözések, az eredeti Matrixban tök jól megvolt teremtve a hangulat ahogyan még közelről sem tudják eltalálni őket, itt meg ez egyszerűen ez nem volt jól megcsinálva, a tűzriadós résznél kimodnottan nagyon zavart, de általában máskor is) illetve ami még technikaibb, hogy valami elég olcsósított dolgot használhatak az élő felvételek és a CGI hátterek összedolgozására, és a statikusabb jeleneteknél kb rosszabbul nézett ki mint amikor pörgött az akció.
    Cserébe viszont legalább a full CGI jeleneteknél, főleg mondjuk a kapszuláknál az összképek, azok viszont baromira tetszettek, azokkal megint jól betaláltak.
    Na de mindegy is, bárcsak ilyen lenne egy “átlag” blockbuster vagy netflix event film (bár ez úgyse fog bejönni de ennél soha rosszabbat :))

  19. Nem szokásom filmeket fikázni, kivéve az új star wars filmeket:D, de ez gyenge volt. A karakterek súlytalanok. A moziban ki is mentek páran.

    SPOILER

    Smith ügynök szerepét, motivációját meg lehet hülye vagyok, de nem értettem. Szerintem a szerelmi vonal is rettentoen sok volt.

  20. Nem lehet visszakérni a pénzt, ha szar a film? Életemben ez a második film, amire ez vonatkozna. Nem meta volt, hanem egy fos. -1/10

  21. Szerencsére a pók lemerítette az idegeimet annyira (sajnos vészesen bunkó volt a közönség), hogy ezt csak itthon tekintettem, mert így kinyomhattam olyan 25 percnél, hogy inkább YT videókat nézzek. Azért majd valamikor befejezem, ha eszembe jut.

    Ott tettem le, amikor a főnökkel dumál először Neo, vagy kicsit később, ott lett teljesen világos, hogy ez a film egy ilyen szerzői recskázás, egy poén, egy darab nagy kikacsintás de akkora, hogy belevakul. Irónia, geg, fricska.

    Csak ezeknek rossz. Akciónak meg a látottak alapján gyenge.

    Engem nem érdekel egy “Matrix: 20 évvel később” film kilúgozott szereplőkkel. Forgattak volna inkább dokut az elsőről.

  22. A kritika utolsó mondata rám is igaz, bár az alábbi sorokban inkább a negatívumokat fogom kiemelni.

    Az egész film egy feltartott középső ujj, főleg a rajongók irányába.

    — SPOILER —

    Az egész “meta” dolog, kikacsingatások stb. nagyon kizökkentőek, szerintem abszolút felesleges a filmbe. Megpróbálják általuk elmagyarázni, hogy kinek mit jelent a Mátrix, majd szépen felsorolnak néhány pontot, de sajnos az általuk felsorolt pontokat sem sikerült értékelhető módon belerakniuk a filmbe. Bullet time, akciók? Rosszabbak, mint az első részben. Társadalomkritika? A film üzenete, hogy térjünk vissza a valóságba, és ne hagyjuk, hogy a közösségi média és a hírek által vezérelt fantáziavilágban éljünk? Szerintem a rajongók számára ez elcsépeltnek hat. Akinek meg kellene szólnia az vagy nem is hallott erről a filmről, vagy nem fogja érdekelni.

    Aztán ott van Morpheus karaktere, akit Neo a régi mintájára programozott, és a Modalban edzette, ki is mondja a karakter ezek után, hogy ő aztán nagyon ismeri Neot, tudja mire van szüksége. Kíváncsi lennék, hogy arra a giccsparádéra érti-e ezt, amit az egész filmben megtestesített.
    Smith karakterét Deus Ex Machina-ként használták, szerintem az első 3 rész után nem azt érdemelte, hogy lezüllesztsék erre a tudat és motiváció nélküli szintre.
    A semmiből előrángatott Merovingivel nem merték normális módon kimondatni a közösségi médiás üzenetet, az már túl szájbarágó lett volna. Ehelyett mi lett a megoldás? Ugyanezt az üzenetet elhalandzsázza, majd eltűnik a sleppjével ugyanoda, ahonnan jött.

    Neo és Trinity kapcsolata, Io, synthientek és emberek együttélése tetszett. Erre a vonalra kellett volna jobban rágyúrni, mert így sok helyen hibádzott a logika.

    Sajnos a film üzenetét tekintve, a filmbeli megoldás, hogy azon emberek számára akik nem kérnek a valóságból, jobb hellyé teszik a Mátrixot, a valóságba nem átültethető. Azon embertömegek, akik kiszakadtak a valóságból, mindig is problémát fognak jelenteni, ha egy valós, mindenkit érintő problémával kell megküzdeni, pl.: COVID19.
    Persze, a Neonak, Trinitynek, és a Mátrix többi lakójának kellett egy Happy End.

    — SPOILER VÉGE —

    Abelh a 8-as kommentben tökéletesen megfogalmazta. Haragszom a készítőkre, teljesen komolytalan produktumot tettek le. A stáblista utáni jelenet nyilván gag, de az, hogy elkészülhetett, tökéletesen aláhúzza a készítők hozzáállását a filmhez.

  23. Lehet hogy azért is mert egy mocsokszar kiábrándító filmet vártam, de nekem kimondottan jó élmény volt. Ritkán értek ennyire egyet humannel, de remekül írja le azt amit én is gondolok: ez a film VALAMILYEN, egyszerűen tök bátran mer teljesen más lenni mint az első három film, ami hol előnyére, hol hátrányára válik.
    Fentebb írtátok többen, hogy kissé szájbarágósan, de azért elég jól kritizálja a szórakoztatóipart és a szándékosan szimulációba menekülő ‘sheeple’ embereket, én ezekhez hozzátenném a túltolt nosztalgiafétist is, ennek kimondottan örültem, mert a többivel ellentétben ennek a kritikája azért talán ritkább és kevésbé közhelyes.
    A legnagyobb bajom vele a kiábrándítóan rossz akció, amitől humanhez hasonlóan én sem vártam forradalmi újítást, csak annyit hogy legyen JÓ, ez mégiscsak egy Mátrix film. A lőfegyverek most már minden hős ellen hatástalanok, a bunyók koreográfiája is elég béna, de szerintem sok helyen az is érződik, hogy Keanu bármennyire jól öregszik, azért mégis 57 éves, nem olyan fluid már az a kung-fu. (Ez már a John Wick 2-3 – ban is érződött, csak ott sokkal jobb a koreográfia és segítenek a lőfegyverek.)

    SPOILER

    – A ‘hogyan’ még csak hagyján, de hogy ‘miért’ hozta vissza NPH karaktere Neot és Trinityt a halálból, az szerintem végtelenül erőltetett.
    – Hogy Smith honnan, miért került elő és hová tart, mit akar, az nekem is teljes homály. A színészt amúgy bírtam.

  24. ez biztos nem Keanu Reeves miatt van, hanem egyszerűen béna a koreográfia, pl. itt az irodaház (ahol KR-nek nem is volt akció szerepe) vs. első matrix film bank lobby.
    (ebben a filmben talán a vonatos részben volt néhány stílusos és jól eltalált része, de persze majd egyszer újra kell nézni ilyen szemmel)

  25. Csak meg kell nézni imdb a matrix 1-3 (Pheng mester) és a mostani film akció koreográfus életművét, szembetünő.

  26. Olyan, mintha két teljesen más ember írta volna a filmet. Odáig nagyon tetszett, míg Neo és Trinity meg akarják egymást fogni. Utána az egész minősége meredeken zuhanni kezdett. Szerintem pont ezért érzik sokan azt, hogy furcsa volt.

  27. Sajnos a harcok/mozdulatok terén üres, unalmas volt a film, egyébként a többi működött nekem, nagyon jó volt. A raktáros jelenetet szerintem agyonvágták, ott lehetett volna trükközni és akkor rendben lett volna az egész…
    Remélem nem folytatják.

  28. gross szar szinesz, de a karaktere kurvajo.
    az akciok szrok, de minden más nagyon durván rendben.

  29. “Az egészet az tetézte nekem, hogy az akciók unalmasak”
    Ez.
    Semmi nem volt az akciókban, amitől Mátrix volt a Mátrix. Teljesen más a stílus. A beállítások, a vágások, a lassítások, a ZENÉK. Ezt így hogy és miért? Nem kellett volna jobbat csinálni. Ha hozták volna a régi szinvonalat, már rendben lett volna.

  30. A látványvilág abszolút nem Matrix-os, annak volt egy kis steampunk beütése minden téren. Ez inkább techno irányba ment el. Azt az elmosódott sárgás szűrőt is hiányoltam, az is elvett a hangulatból. Sokan szidták a 2./3. részt, de ott ezekkel nem volt gond. Ez így kilóg nagyon a sorból. Nem Neot ébresztették fel, hanem Jonh Wick-et.

  31. nekem teljesen rendben volt. anno a csalodas mar megvolt a folytatasokkal, itt mar inkabb pozitiv volt a csalodas. Ahogy nezem legtobben azert utaljak mert valami mast vartak. Ha elengedjuk az elvarasokat szerintem a jobb filmek kozott van.

    rendezesileg is ott volt. pl a bullett time monolog tananyag lehetne, hogyan lehet expoziciot izgalmassa tenni. nagy elorelepes az elozo filmekhez kepest.

    ha nincs is benne forradalmi, de pl a magneses robotok otletes uj effekt szerintem.

  32. Annyira B film volt, hogy szinte el sem hiszem. Az írás, a vágás, a fényképezés. Mekkora szégyen, néhol már azon morfondíroztam, hogy ezt direkt a tévében szánták e. Egy komolyabb sorozat keresztben lenyeli minőségben. A sztorit még inkább ne is firtassuk.

  33. Én nem vagyok nagy Mátrix fan, az első résznél is még túl fiatal voltam így jóval később érett be. Újranéztük mindhármat az új premierje előtt. A harmadik résznél szerintem ez azért jobb volt. Nekem már annyira A ketegóriás akciófilm hiányom van hogy az is csodaszámba megy ha látom két kocsi CGI mentes nem agyonvágott lezúzását. Persze próbálták a második rész hosszú akcióját újra elénk tenni de nagyon messze volt tőle. Nekem hatalmas pozitívum hogy ez a rész “rendes” filmzenét kapott (semmi Oakenfold meg egyéb elektronikussal teletömött). Kis nosztalgiázásnak elment, de a szokásos egyszer nézős közepes limonádé lett. Pont hogy a legtöbb embernél középút.

  34. Sokan írták, hogy Keanu Reeves kinézetre inkább volt John Wick… mekkora lenne már, ha kiderülne, hogy a John Wick világa egy “al-Mátrix”, egy ilyen harci szimuláció, ahol azt nézi a rendszer, melyik emberben van meg a “kiválasztottsághoz” szükséges készség/személyiség (=John Wick), aztán ha az megvan, akkor egy gyors emlékezet törlés, és mehet a valós világot imitáló mátrixba, hogy tegyen rendet… vagy legalább is valami ilyesmi. Nem is értem, hogy a stúidó exec-ek, vagy szétfüvezett agyú infantilis forgatókönyvírók hogy nem jutottak még ide, hogy összekössék a két franchise-ot :)

  35. Éppen most néztem meg. Forgatom fejemben a kritikámat. Vegyétek számításba, hogy nagy rajongó vagyok, még Mátrix-fanfictiont is írtam.

    SPOILER

    Az elején nem értettem, hogy mi van. Egyértelműen ez volt a szándék. Lana Watchowski jól beszívott, és teljesen felnyomta a Mindfuck-potmétert.* Aztán nekiszédült a másik pultnak, és ott felnyomta a Nosztalgia-potmétert is. Hihetetlen, hogy tényleges bejátszások vannak a trilógiából kb. minden öt percben. Amikor megint jött egy tető meg egy helikopter meg a potyogó lőszerhüvelyek, ott már azt mondtam, ez tényleg túl sok. VISZONT: nem érzem, hogy ezt a filmet pénzkeresési szándékal készítette. Szeretetet érzek mögötte a rajongók iránt: Lana tényleg adni akart nekünk valamit. És értékeltem az új ötleteket, pl. hogy vezetékes telefonok hiányában most már tükrökön keresztül közlekednek. És volt néhány cool jelenet, pl. a két ultra bullet time az Analyst monológjaival, valamint Trinity kiemelése a tartályból. És nekem tetszik, hogy Neo átengedte a One-ságot Trinitynek. Jó ötlet, hogy ők ketten együtt alkotnak egyet. A történetben viszont nem éreztem semmi grandiózusságot, epicséget, hiányzott a nagy ív, vagy valami meglepetés: csak jöttek egymás után a jelenetek a maguk rendje szerint. A nosztalgián kívül semmi érzelmi hatása nincs. És a legfontosabb kérdésre továbbra sem kaptunk választ: hogy a “valódi világ” tényleg valódi-e, vagy csak egy újabb rétege a Mátrixnak. De mégis, összefoglalva több jót érzek, mint rosszat. Ez egy jó film. Nem csak OK. Annál jobb. De nem szuper.

    *Amúgy ti nem gondoljátok azt, hogy Lana ihletet meríthetett a Black Mirror: Bandersnatchból? Game designer, aki elkezd befordulni, és hallucinál… Még tükörbe is belemászik…

    /SPOILER

    Hamarosan meg fogom nézni még egyszer, hogy minden kitisztuljon.

  36. Nagyjából egyet tudok érteni Human írásával azzal a pici kiegészítéssel, hogy engem ez így simán szórakoztatott és együtt utaztam a filmmel és a karatkerekkel. És voltak jó pillanatok. Viszont van egy olyan érzésem, hogy az akciók szándékosan voltak olyanok, amilyenek; én is láttam, picit erőltetettek voltak, néhánynál egyszerre érződött, hogy “láttuk már”, meg a “de jó, hogy megint látom”. Amivel egyébként valszeg a készítő luftot rúgott, de valami olyasmi lehetett, hogy igen kell a népnek akció meg robbanás, szóval basszunk oda valamit. Mivel ezt már láttuk, miért lenne érdekes. És valóban belegondolva, az elmúlt 20 évben az ilyen jellegű akcióból már a tévében is túlcsordulás van max a költségvetés kevesebb. Szóval van-e értelme próbálkozni? Valszeg nincs, csak ez az üzenet így valszeg nem jött át a népnek max annyi, hogy szar az akció, pfújj… Meg régen minden jobb volt – és ezzel nem tudok vitatkozni, mert igen.
    Egymás után néztem az új Pókot és ezt (Pókkal kezdtem) és most így visszagondolva, megértem, hogy nem feccöltek sok energiát a Matrixnál az akciókba (bár volt pár olyan, ami bejött), mert pl. ebből a szempontból a Póki se nyújtott többet. Nem volt jobb az akció, másabb volt, látványos volt, de jobb semmiképp nem volt.
    Amivel nagyon nem tudok egyet érteni, az a film értékelése az IMDB-n. Az röhejes, simán a sértett kisgyerek csak azért se szeretem hozzáállása érződik rajta, egy fajta trollkodás, mert annyira szar nem volt, hogy ahogy a pontállás alapján feltételezhető. Ha az Ethernals meg a Black Widow meg a Thor 2, amiket rém gyenge MCU filmeknek tartanak ilyen 6.8-as magasságokban tanányznak akkor a Matrix 4-nek simán kijár ugyanaz, ha nem több. Inkább az lehet a baj, hogy az elődeihez hasonítják és akkori élményhez, ami totál irreális.

    Egyébként fentebb @Sparrow is jól összefoglalta.
    2 olyan dolog volt, ami nagyon nem tetszett. A Merovingi egy zseniálisan jó karakter volt a második és harmadik részben, ahhoz képest itt egy paródia kellék, teljesen felesleges volt ezért visszahozni. Niobe karaktere se jött át itt. Ez a nem-nem-nem, de aztán mégis, izé… Mármint picit értem, hogy miért, de nekem nem adta.
    Szóval nálam mindenképp pozitívan csapódott le a film, kellemes mozi élmény volt.

  37. “ Szóval van-e értelme próbálkozni? Valszeg nincs”

    Huha, itt nagy a baj… Ha ezt barmelyik keszito igy merne gondolni akkor az a leheto legszanalmasabb es tobbe egy fillert se, masik oldalrol pedig minel kevesebb nezo gondolja igy (vagy legalabb fogalmazza meg) mert van eleg baj amugy is, hatmeg ha az igenytelenseget, az ambicio hianyat filozofiava tesszuk…. Nagy szerencse hogy ha csak az akciot vesszuk, szerencsere mindig van ellenpelda, a kozelmultbol pl. a last duell vegso parbajanak sikerult abszolut maradandot alkotnia.

  38. Röviden: A film utolsó harmadában elkezdtem unatkozni. Bár összességében nem volt kimondottan rossz, sajnos ordít róla, hogy összecsapták. A beragadt bullet time a harci jelenetekben inkább csak palástolta, hogy ki akarják tölteni az akciókra szánt időkeretet kevesebb befektetett munkával. Nagyjából úgy, ahogy dupla sorközre állítok egy word dokumentumot, hogy meglegyen az oldalszám. Hiába lett volna teljes az eredeti szereplőgárda, sajnos érdemben ez sem segített volna. A régi motorosok valószínűleg kitalálták, hogy ki kicsoda, ahol szereplőváltás történt ott meg kimondottan felesleges volt az új nézők felé ezt szájba rágni. Az alaptörténet szerintem jó volt, mármint amit a 3-ból ki lehetett hozni.

  39. Újranéztem a trilógiát a mozi előtt hogy mindennel képbe legyek, aztán láttam a értékeléseket és rögtön vissza is vettem az elvárásaimat. De az a minőségbeli visszaesés amit az első és a 2.-3. film között volt, semmi ahhoz képest amit itt látunk. Egyszerűen nem értem ez a film hogy készülhetett így el. És ahogyan mondjátok ez egy paródia is lehetne, de kétlem hogy annak szánták.
    Rengeteg felesleges, gyenge, önismétlő folytatást láttam már, de ennyire gagyit talán még sose. Semmit se éreztem a film után, megnéztem, egyből el is felejtettem, sose fogom újranézni.

  40. Oh, my…Oh, my f*cking God….micsoda végigvigyorgás volt ez a film :)

    Emlékszem mikor tizenévesként láttam anno a moziban és hogy mennyire odavolt mindenki tőle és mennyire meghatározott mindent is a Mátrix…a film, a zene, az egész összhatás…és aztán a mitológia mélyítése, a világ és életünk alakulása és most egy Feltámadás, még ha kényszerített is…

    Számomra nagyon jól leképezte azt, hogy mi hogyan változott meg az elmúlt 20 évben (ahogy a filmben is ki volt emelve, főleg a Merovingi által)…nem ilyen jövőt képzeltünk, de ezt kaptuk és ez lett.

    És ezután micsoda szerelmes levél kerekedett ebből a filmből, amire amúgy anno is épített, hisz mit ér az ember az imádott nő nélkül és most még egy újabb(?) szintre emelték az egészet.

    Én nagyon sajnálom, hogy a mozikban bukik, hisz mindenki azt várta, hogy olyan lesz mint az első rész, de ahogy a filmben is elhangzott, ezt nem tudja megadni, nem is erőltették.

    Ahol kellett, előkapták a nosztalgiavonatot, változtattak a karaktereken (Morpheus és Smith ügynök nagyon adja, viszik a filmet).
    Neo Matrix beli és való világ-beli különbözősége is nagyon éles, Carrie-Anne Moss pedig még mindig gyönyörű és karizmatikus…istenem az a nő…nem csodálom, hogy Neo szerelmes belé :)

    A film maga amúgy nagyon jól indított, nem variálta túl, mindenki tudta, hogy ki-kicsoda, kb. miről fog szólni, ahol kellett építkeztek, volt karakterbemutatás is, de nem tolták túl, a két (négy) főszereplőre koncentráltak, ahol kellett, sűrítették az akciót, hogy felpörgessék a dolgokat.
    Extra akciót, össze-vissza vágásokat, adrenalinpumpát nem túlzottan raktak bele azokon a helyeken, ahol amúgy is tudnivaló volt, hogy Neoék továbbmennek, inkább csak leredukálták a szükségesre, mondhatni “normál”-ra, amit minden egyes filmben ugyanígy megkapunk.

    Amikor viszont kellett akkor a film nagyon ott volt érzelmileg a szeren.
    Neo képességeinek bemutatását se vitték nagyon túlzásba, igaz a végén az üldözéses jelenet kicsit uncsi volt, ott lehetett volna gyorsabbra vagy izgalmasabbra vágni, de ennyi belefért.

    Amit sajnálok, hogy nem volt hosszabb és Morpheusból nem láttunk többet, mert a színész az nagggyon jó volt.
    Aki kellett odatette magát, de a Keanu, Carrie, Yahya (Morpheus), Groff (Smith) és Neil szereplőket még néztem volna tovább.

    Egy szó mint száz, nekem adta (jó, nekem anno a Felhőatlasz is nagyon bejött).
    Mondanám, hogy kérek még :)
    Kár, hogy a bevételek miatt ez nem valószínű, pedig Neo és Trinity párosa képernyőre való.

  41. En egy eros hetest adok a filmre, nem irok velemenyt mert mar mindenki leirt mindent is, es neznem a kovetkezo reszt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.