Scream: a 2022-es, a 11 évvel későbbi folytatás, a legacyquel, a..

Ilyen amikor a castingért felelős valahogy bejut a tehetség vákumba, a semmilyen arcúak és alakításra képesek gyűjtőhelyére, és onnan húz ki egy főszereplőt? Minden, de tényleg minden mást félretéve is az az első ami szembejön az új Scream nézése közben, hogy Melissa Barrera mennyire nem tud játszani. Vagy borzasztóan volt rendezve az egész.

A történet, nos a mostani trendekre reflektál, legyen az a Ghostbusters: Afterlife, a Jurassic World, vagy ugye épp a Halloween. Requel, legacyquel, régi karakterekre és a felélesztett franchise egyik korai történetére akaszkodva új főszereplő behozása, aminek során rosszul sikerült folytatásokat esetleg ki lehet hagyni, ahogy a Ghostbusters: Afterlife is elfelejtette a női mellékágat. Talán ez a legismertebb példa, azért ezt emlegetem, de nyilván a Halloween is ugrott nagyokat.

Ennek kapcsán új főszereplő van, aki fiatalon Woodsboro-ban élt, és miután a még mindig a kisvárosban levő testvérét megtámadja a semmiből újra visszatérő Ghostface, kénytelen vissza is térni oda. Innen jön egy szokásos Scream-re hasonlító “ki a gyilkos” nyomozós… nem is, inkább eseményeket elszenvedős sztori, aminek a végén ott a nagy felfedés.

A Scream mindig a reflektálásról volt híres, és most is ezt teszik, viszont valahogy nem működik. Nem is a végső üzenet, hiszen azzal a The Last Jedi óta kicsit egyet is lehet érteni, de aminek fényében úgy tűnik mintha az egész túl komolyan lett volna véve. Az eredeti Scream az összes klisé emlegetése mellett fun tudott maradni, itt meg olyan, mintha “látjátok, ilyennek tűntök” hegyibeszéd menne, mindenki lehülyézése.

A kioktatás pedig nem fun, nem játékos nézőszívatás, még ha meta is valójában, hiszen egyre több film akar minket kioktatni, a képünkbe nyomva a gondolnivalót. És az is meta tulajdonképpen, hogy a régi történetet felhasználva egy gyengébb mű születik (fent említettek mindegyike), csak épp a Screamhez nem illik, mivel amikor az első rész klisékre mutogatott, az attól még magában is megállta a helyét, itt is kellett volna valami plusz. Az egészen a Netflix-film kinézet sem segít. Ez azért is érdekes, mert a rendező duótól a Ready or Not ha nem is nyerne Oscart, de valamivel szebb volt.

De hogy ne csak negatív legyek, a gyilkosságok egy része valamennyire szórakoztató volt, főleg, hogy bárkit szúrt le Ghostface, az teljesen kielégítőnek számított, mivel kedvelni szinte senkit nem lehetett. “Ő is meghalt? Na és? Ömöljön a vér!”

21 hozzászólás a “Scream: a 2022-es, a 11 évvel későbbi folytatás, a legacyquel, a..” bejegyzéshez

  1. (Scream fanként) bennem az fogalmazódott meg, mikor néztem, hogy a főszereplő csajt és a tesóját meg kellett volna cserélni. A hugi szerethetőbb volt, mint a bamba arcú nővérkéje.. biztosan ügyes lesz Wednesday-ként ilyen fejjel:D

    Ezt leszámítva én inkább azoknak a táborát erősítem, akik jól szórakoztak rajta. Sajnáltam, hogy lerobbantam és nem tudtam moziban nézni (kis teremben meg már minek?..) mondjuk én a Ready or Not alatt (illetve leginkább első felén) is jól szórakoztam.

    A régi arcokat már tényleg elengedhetik, biodíszlet volt már csak.

    Az a legnagyobb röhej, hogy hétvégén lement ez, a Texas Chainsaw Massacre, a Shut In és a Kimi és ezek közül részemről a Scream volt a legnézhetőbb:D dehát ilyen ez a bicikli manapság..

  2. sokat ad az élményhez, ha újrázza az ember a régieket, easter eggek stb.? (a negyedik is kell?)

  3. abelh: Szerintem igen.Én a premier hetét a Scream maratonra fűztem fel és nagyon élveztem az újat is.Talám ez a horror franchise ami a legkevésbé hullámzó színvonalat mutatja.

  4. Jól elvoltam vele, egyrészt örültem a visszautalásoknak, apró kedves gesztusoknak, mert az első két részt rongyosra néztem áltsulis koromban (tulajdonképpen ez vezetett be a horrorokhoz, amikor adták a tévében a 2000-es évek elején), másrészt amúgy is olyan megbocsátóbb, elnézőbb típus vagyok…:)

    Viszont a moziban újabb személyes mélypont ért, egyre lejjebb sikerül ereszkednem ilyen téren: ránézésre áltsuli felső körüli (meglepődöm eleve, hogy be van engedve) nagykirály srácom körülbelül 20 perc után felállva felkabátol és mondja a kishaverjainak, hogy kimegy valamié’, 10 perc és visszajön (mondjuk a slasher-ökben, mint tudjuk, ilyenkor sose jönnek vissza🙃), többiek szintén hangosan mondják, hogy de ne menjé’ most, ne menjé’ most, mire ő, de 10 perc és visszajön nyugimá’ (a kevés viselkedni tudó nézőtárs közül, eleve kislétszámú ez már így pár hét után, egy párocska oda mer vadul pisszegni rá, köszi-köszi), kimegy hálaazégnek, jópársok perc múlva visszajön, állva maradva hajol a többiek felé, hogy baszki nem engedtek vissza, mer’ nem tudtam valamié’ felmutatni a jegyem, és meg kellett győzködnöm úristün, és valamiér’ még csak azért is állva marad még villogni ezzel a sztorijával, megint pisszegések, mire leül végre… Az hagyján, hogy valamiért a telója is lóbálva van egész film alatt…

    Ehhez képest még kevésbé égtem ki azon a mellettem ülő három szintén elég korhatármezsgye-gyanús lányon, akik úgy voltak beülve valaminek az Ötödik(!) részére (bár ez nem volt kiírva, oké), hogy látványosan (azaz hallhatóan) foggggalmuk nem volt az előzményekről (úgy is, hogy itt elég volt legalább az első részt ismerni, mert főleg arra támaszkodik) max annyival fel tudta világosítani az egyikük a másik kettőt még szerencsére, hogy voltak itt már korábbi részek és mindig más volt a gyilkos. Ez még nem baj, de annyi egymástólkérdezést és kirakósösszerakosgatást kellett hallgatnom mellőlem (ráadásnak a másik idegesítő pofázó-felálló mellé), hogy akár korrepetálást is tarthattam volna, ki az a Billy Loomis, ki volt Wes Craven (,,Mi az, hogy West emlékére????”)… Nem is várom el, hogy lássa az elsőt feltétlen, persze, de valahogy az ő korukban (tudom, ez ilyen ,,bezzeg az én időmben”-es, gyhhajjj) beültem valamire, emlékeim szerint, azért rákerestem minimum egy Port.hu-szerűségen, hogy mit nézek körülbelül. 🤷‍♂️ (Így a sok kedves easter egg valahogy könnyen a semmibe is vész az egyszeri random új nézőnek, és ez olyan kár is…)

  5. Az első rész színvonalát termeszetesen nem érte el, de szerintem pár folytatást megelőzött ez a film. Én jól szórakoztam rajta.

  6. Nekem tetszett, még úgyis hogy a béna magyar szinkronnal ment, de végre volt benne durva szabdalás…..de lassabb és komorabb világa volt mint pl. a modernebb 4. nek. Látszik hogy öregszenek (Sidney, Gale). Eddig is voltak benne béna jelenetek, a következőben is lesz. Viszont szerintem a klasszikus 1. rész modern megfelelője a 4. volt nem pedig ez.

  7. ÉN jól szórakoztam rajta, a főcsajjal sem volt bajom, se a játékával. Amilyen pocsék filmek vannak moziban az utóbbi 2-3 évben, ez kellemes kikapcsolódás volt.
    Novemberben én is újráztam az előző filmeket, hogy meglegyen a hangulat, szerintem is a 4. rész qrva jó volt, jobban reflektált a kor problémáira, mint ez az új.
    Nálam szerencsére főleg középkorúak/idősebbek voltak a nézőtársak, de a fiatalok sem zavarogtak, gondolom ők kivételesen tudták mire ülnek be és/vagy látták az előzményfilmeket.

  8. Januárban a premier hetén sikerült megtekintenem a filmet UK-ben az egyik Odeon Lux moziban egy 21:10-es kezdésű előadás keretében és bakker egyedül voltam a kurva nagy teremben. Senki, de senki nem volt rajtam kívül az előadáson (legnagyobb terem, legnagyobb vászon).

    Az első után nekem is a 4-dik jön be leginkább, de ez is kellemes volt. Novemberben én is újra néztem az előző részeket, és ami fura volt az új részben, hogy sokkal vadabb volt, véresebb. Egyébként a gyilkolások nem voltak rosszak, viszont Ghostface kiléte nem okozott meglepetést. Az egyik halál kicsit meglepett (és csalódtam is emiatt), és a film árult el sajnos olyan infókat, ami rontott az izgalmi faktoron a végén, mivel kvázi plotarmort adott egy szereplőnek.
    Kiváncsi leszek merre viszik tovább a sztorit, de a régi szereplőket tényleg jó lenne elengedni…

  9. Én utáltam és nagyon bánt, hogy pénzt adtam érte. Más topikok alatt már kiveséztem, hogy mi volt a bajom a filmmel (röviden: szinte minden a helyszínektől a kamera-mozgáson át a karakterekig), szóval nem untatok senkit egy hosszú panasszal. Megkockáztatom, hogy a franchise talán leggyengébb darabja, nálam a harmadik film is magasan veri. Sokan az elő részhez hasonlítják, ami megbotránkoztat. Egy legalább biztos: fizetni nem fogok még egy Scream filmért, főleg úgy, hogy tuti ezzel a félre-castingolt tesó párossal viszik tovább a vonalat.

  10. Nem rossz ..nem rossz..de..az első,,felülmúlhatatlan….ja..plusz pont..Wallows – I Don’t Want to Talk..qrva jó dal..a végén..:)))))))))))))))))))))

  11. “kedvelni szinte senkit nem lehetett.”

    ez annyira tipikus hozzáállás. ezt is az érzékenykedésekre vezetem vissza. az ember nem a karaktert vagy a jellemet nézi, esetleg azt, hogy mi áll mögötte, mire gondol, hanem csak azért, mert csinál olyasmit, ami őt “felháborítja” (sikítozik, véletlenül ki mer akadni, telefonozik!!!, közösségi oldalazik), máris “nem lehet kedvelni, bőőőő, nem kedvelhetőek a karakterek, mert csak a felszín alapján akarom megítélni őket, és ha nem valami tipikus panel, klasszikus jófej barátnő vagy motyogó geek, hanem (OHMYGOD) életszagú, akkor “kedvelni senkit nem lehet”.

    bocs, csak ha már írtad, akkor kikívánkozott. engem tényleg megdöbbent, hogy milyen könnyen irritálhatóak egyes nézők, milyen alacsonyan van ez a küszöb. de ebben tényleg nem is ez a rossz, hanem inkább az, hogy mennyire csak mesterségesen alkotott karakterekkel lehet sokakat elvarázsolni.

    (igazából nem is erről a filmről jutott eszembe a dolog, hanem a texas chainsaw massacre-t nézve, mert fogadni mernék, hogy ott is páran/sokan ezt gondolnák.)

  12. (egyébként sem hiszem, hogy bárkinek pátyolgatni kéne a lelkét, hogy kedvelni kelljen neki bárkit is, de nyilván, ha arra utalsz, hogy rohadtul mindegy volt a nézőnek, hogy mondjuk west vagy a fiúikert megölik-e, vagy esetleg túlélik a támadást, akkor az teljesen igaz. ez már csak műfaji sajátosság is – ha sokat alapoznának, nyilván más fújna rá. a lényeg, hogy nem lehet mindenki randy, akit egy jelenettel meg lehet alapozni, mert “motyogó geek”.

  13. Nekem is nagyon tetszett, jó kis mozis élmény volt. Meg volt a nosztalgia faktor, és az új élmény faktor is.

    SPOILER:
    A legviccesebb az volt utólag vissza gondolva hogy konkrétan a film elején már megnevezték a két gyilkost…. :D

    Azt viszont nem értem miért kellett kinyírni az egyik legszerethetőbb főkaraktert :(
    SPOILER OFF

  14. Jó szórakozás volt és a nosztalgia vonatot szokták emlegetni :-)? Hozzá teszem nagyon régen láttam bármelyiket is, úgyhogy azt hiszem ideje lepörgetni őket. Az a vicces, hogy mikor kijött anno a scream nekem annyira nem igazán jött be. Aztán mégis megkedveltem.

    Ennél már csak a Harcosok Klubja megnézése volt jobb. Mozi után…mi a szar volt ez? Alszunk rá egyet , hívom a haveromat…te ez k.va jó volt. Nézzük meg még egyszer!

  15. Szomorú,hogy egyszerűen már nincsenek új ötletek és folyton csak folyton a régi rókákról húzzák le a bőrt… :/

  16. Én meg bevallom, hogy rég szórakoztatott film moziban úgy, mint ez. Hogy ez a film ne lett volna fun? Na ne már! Elejtől végéig! Még úgy is, hogy nem volt olyan nagyon okos. Amikor végre az egyik fickó van a zuhany alatt a csini csajszi helyett, a készítők meg játszanak veled, mert 5 másodpercenként várod, hogy hirtelen megjelenjen a gyilkos.
    Lehet, hogy nem ér fel az első részhez, de semmi szégyenkeznivalójuk nincs a készítőknek. 25 millióból csinálták meg, manapság egy nyomi romantikus vígjáték is nagyobb költségvetéssel készül. Azt elismerem, hogy a főszereplő csaj tényleg semmilyen, egyszerűen semmilyen. Én sem értem miért ő, és milyen ilyen nullára írták meg. Csak a végén kapott erőre a karakter, ott viszont tetszett a csavar.
    Ez szubjektív vélemény, de sajnos a hugit én pont nem bírom amióta a You 2. évadjában láttam. Annyira irritáló volt abban a kiscsaj, hogy szinte könyörögtem, hogy nyírják ki. Erre ő lesz Wednesday… Nem szabadulok tőle :(
    Én januárban néztem a Corvin moziban, és ott is volt egy fiatal srácokból álló csoport, akik kb a film felénél kimentek, de addig végig pofáztak. Konkrétan rájuk kellett szólni.

  17. winnie: de megint általánosítasz, mivel nem azért nem kedvelhető mert nem kedves barátnő, ki írta ezt? csak te láttad bele. pl a főszereplő pasiját végig kedveltem, hogy mondjak egy jó karaktert, pedig idegesítő volt. vicces amúgy, hogy mennyire “Topher Grace type” lehetett a casting feladat vele :D

    ” ha arra utalsz, hogy rohadtul mindegy volt a nézőnek, hogy mondjuk west vagy a fiúikert megölik-e, vagy esetleg túlélik a támadást,”

    igen, erre utaltam, senki sem ráz meg. lehet a nem volt eléggé elmélyítve pontosabb fogalmazás lett volna a kedvelhető helyett, meg az hogy igazi ágyútöltelékek, de ez belefér egy blogba

  18. ” a készítők meg játszanak veled, mert 5 másodpercenként várod, hogy hirtelen megjelenjen a gyilkos.”

    a sok játszás miatt egyértelmű volt mi lesz a jelenet, talán a leggagyibb gyilkolós rész a filmben.

  19. Szeretem a horror filmeket, de se az új Sikoly, sem pedig az új Texasi láncfűrészes nem jött be.Mindkettő megnézése kidobott idő volt :(

  20. Szkeptikus voltam, de baromira bejött az az 5. rész.
    A végére kicsit veszített az erejéből, de nagyon tetszett.
    Én találtam benne olyan karaktereket, akikért tudtam izgulni, a nyitány pedig majdnem olyan jó volt, mint az első résznél.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.