Clean – Brody megtisztítja az utcákat

Adrien Brody megmutatta, hogy készen áll a kicsit drámaibb pakolós filmekre. Villantott egy kigyúrt felsőtestet, és szétcsapott a gettó gengszterei között. Ennyi a film.

Nincsenek itt nagy megfejtések, hanem egy nyílegyenes bosszúfilmet kapunk, nagyon könnyen átérezhető metaforákkal. Mármint tényleg, ilyenek vannak benne, hogy a főszereplő kajáról beszél, és megszólal: “a hal mocskos”, utána mutatják a film gonoszát, amit olajban sütött halat zabál, aztán szétver pár kínait, mert loptak a szállított drogból.

A Brody karaktere korábban brutális bérgyilkos volt, de egy trauma miatt jó útra tért, leszokott az erőszak drogjáról, és inkább egy lepukkant környéken takarít. Éjszakánként a szemetet hordja munkaként, szabadidejében pedig magára hagyott agyongraffitizett házakat fest egyszínűre és deszkáz be, hogy normálisabban nézzen ki a kerület. Még egy fiatal pártfogoltja is van, egy 15 körüli lány, akit egyik éjszaka vagy 20 srác akar megerőszakolni valami trap házban, de a főszereplő ezt kiszúrja, és iszonyat véresen megakadályozza. Sajnos eközben a környék alvilági királyának fiát is félholtra veri, megnyomorítva a fiút. Az öreg ezt nem tűri szó nélkül, de nyilván a főszereplőt sem kell félteni.

Bár a leírás sok akciót is sugallhat, de valójában három véres mészárlás keretez be 60 percnyi drámát, aminek során látjuk miért is lépett vissza ténylegesen a gyilkolástól a főszereplő, és miképp küzd a “drogproblémájával”, a sok mocsokkal ami a lelkét befedi. Ehhez Adrien Brody mélabús tekintete tökéletes választásnak tűnik, hiszen egy megfáradt nézésében benne van minden. Van is idő bámulni a szemeit, mivel nem siet a konfliktus felé a történet, nyugodtan alapoz, nem akar erőszak vagy bosszúpornó lenni.

Mondom, nyílegyenes zsánerfilm egész korrekt megvalósítással, nem is annyira olcsó kinézettel, néha teljesen átjött a környék és az ilyen élet reménytelensége. Mindez nagyjából 85 percben. Aki bírja az ilyet, annak ajánlom, de nem fog semmi határt átlépni, és lesz olyan új őrület, mint a kicsit hasonlónak hangzó, de valójában teljesen más John Wick lett.

human
írta
2022. 03. 02. 02:28
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “Clean – Brody megtisztítja az utcákat” bejegyzéshez

  1. A film első fele lassú de azért hangulatos.
    (Egy két alkalommal látszódik a halbolton a teljes felirat: Kossuth Fish Market, egyszer a bolt előtt állt a furgonjuk, azon tűnt fel a bolt neve és a címe: 300 Kossuth ave)

  2. Szerintem teljesen vállalható film, a hossza is megfelelő. Inkább dráma, mintsem Taken-utánzat.

  3. Ezt a dráma + erőszak dolgot hogy lehet elképzelni mondjuk a You Were Never Really Here viszonylatában?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.