Ambulance – koherens káosz

Nem tűnt messzire Michael Bay, volt tőle 6 Underground pár éve, de az új mozifilmje megerősítette, hogy a víziója töretlen – itt most nem azt mondom, hogy jó vagy rossz, de megnézed ezt a filmjét is, és teljesen Bay.

Igazából az is vitathatatlan, hogy manapság már teljesen más a mozis színtér, mint 10 éve, így szépen-lassan felértékelődik egy ilyen film is, sőt, ez az április teljesen a “régi idők” blockbustereit fogja idézni most. Konkrétabban úgy mondanám, hogy az Ambulance nem jó-jó, viszont rohadt szórakoztató, nem csak Bay, de a teljesen elszabadult Jake Gyllenhaal miatt is. Sőt, még az új Mátrixban megutált srác is javít, bár neki jutott a “simább” szerep.

A történet? 2 óra pörgés. Oké, van kis alapozás, leégett tengerészgyalogos a rákos felesége műtétjére akar pénzt szerezni, és felkeresi rég nem látott testvérét, aki belerángatja egy bankrablásba. A fejenként 8 milla könnyű megszerzése helyett lövöldözés tör ki, és a két testvér közösen menekül egy mentőautóban, ahol hátul a mentős próbálja életben tartani a zsarut, akit ők lőttek le. Utánuk egész Los Angeles, meg az FBI, meg a ki tudja még ki mindenki, és egy hatalmas kutya is.

Már az alapozás közben sem pihent egy másodpercre a kamera, egy beszélgetés közben is körbejárt, de ami a lövöldözéstől történik, az a Speed speeden. Tele van képtelenséggel, aki nem bírja Michael Bay későbbi műveit az szerintem ne erőltesse, nem tért vissza a Szikla korszakához hirtelen a rendező, ellenben nekünk többieknek baromi vicces hullámvasút, tele hülyeséggel, keménységgel (idézőjelek), és a brillírozó Jake Gyllenhaallal.

Tényleg vicces valahol, hogy az Ambulance szanaszét szedhető lenne logikával, például hány zsaru hal meg egy sebesült társuk megmentése közben? Vagy úgy konkrétan minden jelenet rohadt fura, hogy ránézésre teljesen az ugrott be: Bay kiment a szokásos “ez cool” “az cool” jeleneteket forgatni, ugye volt egy fő történetük, és az egész a vágószobában állt csak össze, nem pedig a preprodukcióba terveztek el mindent rendesen.

Konkrétan Jake elmondta, hogy az egyik helikopteres jelenetet teljesen random forgatták. Bay szólt, hogy szerzett két helikoptert, hajtsanak, jó lesz. Elsőre remek PR sztorinak tűnik, de nézed a filmet, és látod, hogy az LA folyónál történő helikopteres jelenet valahogy kilóg, össze-vissza repkednek, Jake mindig máshonnan lő rájuk, egyszerűen nem illeszkedik rendesen az ottani sztorihoz… és mégis kellett. KELLETT.

Míg a Moonfallnál azt éreztem, hogy baszki, ilyen filmekkel nehezen csábítanak majd vissza nézőket, addig most ennek teljesen az ellentettje áll fenn. Elszállt, idióta film, minden héten nem mennék ilyenre, de most kellet Bay. Bár van némi érzelmi töltete az AmbuLAnce-nek, de az eléggé elnagyolt, és nem veszi magát komolyan egy percre sem. Na meg végig pörög.

human
írta
2022. 04. 09. 03:21
megjelenés
18
hozzászolás


18 hozzászólás a “Ambulance – koherens káosz” bejegyzéshez

  1. Én úgy éreztem, hogy kb. 4 óra hosszú és már soha nem lesz vége :) nekem a lövöldözéstől kezdve, szóval konkrétan az üldözés egyáltalán nem működött.

    Jöttek az egymásra pakolt ötletek igen, de az volt a benyomásom, hogy pont azért, mert érzik, hogy valami nagyon hiányzik. Olyan rohadt módon untam az egészet, miközben pörgött a tempó, a vágás, a színészek , a zene, éreztem, hogy ez itt most rohadt izgalmas akar lenni, de nem jött át.

    Jake meg oltári ripacs volt :) A Guilty-ben elindult vonalon ment tovább.

    Lehet rég néztem Bay-t és az a baj, pedig a 6 Undergrounddal is elvoltam, de ez nekem az egyik valaha volt legunalmasabb izgalmas film :)

  2. Alig várom, hogy láthassam, mindkét főszereplőt meglehetősen kedvelem + hát Bay ez moziban nézős nekem is.

  3. A film nem indul rosszul, de amikor raebredsz mekkora hulyeseg az egesz (tobbszor lerazzak a rendoroket, ki is szallnak a mentokocsibol, talalkoznak masokakkal, es utana ahelyet, hogy atulnenek egy masik autoba mennek tovabb a mentoautoval, amit egesz LA uldoz) a szereplok bot-oka valnak, elvesztik az ember erdeklodesedet es onnantol kezdve unalalmas idohuzas lesz minden, amit csinalnak. Velem legalabbis ez tortent.

    Die Hard 2-nek is meg volt ez a koncepcios hibaja (miert nem mennek azok a repulogepek egyszeruen egy masik repterre leszallni?) de ott valtozatos set piecek valtogattak egymast egy pillanatra nem engedve, hogy elgondolkozz, mekkora marhasagot nezel. Ellentetben ez a film, mint egy hihetetlen tulnyujott bottle episode probalja mindenfele erdektelen dramaval nyujtani es nyujtani a “tortenetet” hogy aztan 20-30 percenkent felboruljon par rendorauto. yawn.

    A SPEED-ben is voltak marhasagok (repulo busz) de legalabb mindenre kitalaltak valamit, ezert tudott izgalmas maradni a legvegeig. Ez a film az ellenkezoje.

    Ez a bajom BAY-el. Nem a robbanasok meg minden, (azt ki nem szereti) hanem meg van gyozodve rola, hogy o valami komoly dramat csinal, pedig nagyon nem.

  4. Nekem tetszett.

    A felvezetés nincs elnyújtva, a bankos lövöldözés már-már közelít a Heat legendás jelenetéhez. Igaz, azt nem lehet überelni, de hanghatás szempontjából ott volt.

    Persze, a hülyeségek megvannak, de ez a film veri Bay elmúlt 10-12 évét. Kivéve a 13 Hours-t.
    human, mi a véleményed arról?

    Gyllenhaall nekem már Nic Cage skálán mozgott, hol uralta a jelenetet, hol pedig annyira elborult idegbeteg lett. Mocsok jól állt neki ez a karakter. A másik két főszereplő is kellemes csalódás volt és a mellékkarakterek se lógtak ki. Vártam valami pluszt az FBI-os csókával sztori szinten, de talán így lett a legjobb.

    13 Hours-t nem véletlen emlegettem, zeneileg is hasonló volt hozzá.

    Elvileg a budget 40 misi volt..le a kalappal!

    Aki teheti, ne hagyja ki!

    Számomra felüdülés annyi képregényfilm között kikapcsolódni egy ilyen alkotáson.

  5. Nekem nagyon bejött, a vége picit túl lett húzva a hölggyel, plusz a kórházas jelenetet már nem éreztem szükségesnek. Jake Gyllenhaal alakítása nekem nagyon bejött, nagyon jól hozta a karaktert.
    A sok baromságon nem fogtam a fejem, sőt az elején kifejezetten tetszett, hogy a rendőrök nem voltak járulékos fogyó eszközök. Épp ezért fájt kicsit a karteles “csata”, bírtam az üldözés vezetőjét kár volt érte, nah meg a kutyája jó fej volt.
    Egyébként jó volt egy ilyen régi stílusú akció filmet látni, vagy nemtom, engem leginkább a Bad Boys 2 körüli időkre emlékeztetett, csak hát a karakterek ott jófiúk voltak itt meg nem.

    Megérte moziban nézni.

  6. A bankrablás szerintem nagyon túl volt tolva minden téren, nem lehetett kivenni ki lő kit, zavaróan kapkodó vágás, fényképezés. Szerintem a leggyengébb része a filmnek. Miután mentőbe kerülnek magára talál a film. Bár kár a túltolt stílusért, ez még Bayhem stílusához képest is sok volt néha. Ott vannak pl. az újító szándékú drón felvételek, amik kurva menők és jól néznek ki, de még akkor is elvágja a képet mikor pont odaér a suhanó drón a mentőhöz.

    Ezen felül nagyon szórakoztató volt a film, jók a színészek, a fentieken kívül pazar ahogy kinéz az egész, a zene rohadt jó a pulzáló lüktető EKG zajokra emlékeztető stílusával. Mindezt 40 millából.

    Élveztem, izgultam, számat tátottam néha, de úgy érzem, hogy itt a kevesebb több lett volna néha.

  7. még annyit, hogy aki azt az okádás CGI 30 másodperces hidas jelenetet beletett, nem tudom mit gondolt.

  8. “az LA folyónál történő helikopteres jelenet valahogy kilóg, össze-vissza repkednek, Jake mindig máshonnan lő rájuk, egyszerűen nem illeszkedik rendesen az ottani sztorihoz… és mégis kellett. KELLETT.”

    Miért kellett? Régen vadásztunk az ilyen bakikra filmekben, ez most egyenesen cinkes volt 2022-ben. És nem ez a jelenet volt az egyetlen.

    “Lefestik” zölddel a mentőautót, hát nyilván azt üldözöm tovább :DD

    Sokszor nem lehetett hallani a beszédet a nagy dübörgéstől meg zenétől. Mondjuk ez valszeg másnak a sara.
    A jóisten bokájától induló és onnan mélybe zuhanó felvételek háromnegyede felesleges volt.

    A nagy tesó meg lelövi a másikat a végén, igazi testvéri szeretet. Ő mentette meg a rendőrt a vérével igen, de ő is lőtte le.

    Ha nincs Gyllenhaal akkor összeségében lehet csalódás lett volna de így moziban elment egyszer.

    ***

    Nagyon romlik a szint, a dumbledore titkaitól lassan rettegek. :D

  9. Hiányzott már nagyon Bay munkássága, örülök neki, hogy végre hagyja a Transformereseket, és nagyon sajnálom, hogy a Bad Boys 3-at nem ő rendezte. Ez jobban volt bedbojszosabb, mint a hivatalos 3.

    Pozitívum a jól megszokott, kiváló képi világ, brutális fizika, a jól adagolt humor és filmes utalások.

    Ellenben ez nem a régi minőség, messze elmarad A szikla, Armageddon vagy Bad Boysoktól, és nem a költségvetésre gondolok, a második felében nagyon elfárad.
    Eleve fura, hogy a srácok úgy ugranak el egyet bankot rabolni, mint más a boltba, maszkot se húznak és a kartell is úgy legombol pár mentőt, hogy senkinek fel sem tűnik. Átfújás után ott hajt el a hatóságok orra előtt, észre sem veszik, ahogy a kartelles gyereket sem, mikor kiugrik hátul. Beküldenek egy minigunt a zsaruk közé és akkora rotálás közepette csak a főnök kap be egy golyót, a többi a betonon csattog előttük, aha. A kartell búvóhelye meg tényleg azt a benyomást keltette, hogy vagy a lóvé fogyott el, vagy a kreativitás. De ami a legtöbbször kizökkentett, az a két főszereplő ideologizálása és a nyálas lezárás. Kiraboltak egy bankot, lelőttek egy rendőrt, menekülés közben valószínűleg még jó néhánnyal végeztek és akkor velük kéne szimpátiát érezni…

    A színészek egyébként jók voltak, sok beszóláson lehetett röhögni, talán szinkron szempontjából Csőre Gábor nem illett Gyllenhaalhoz.
    7/10, és hajrá Mr. Bay!

  10. abelh+1! Sok volt ez a játékidő és emiatt a végére már borzasztóan untam! :(
    Jake viszont jó volt mint mindig!:)

  11. Human:

    “jó abelh, de te mindent leszólsz ;)”

    amúgy bakker igen :) , mostanában elkerülnek a jó blockbusterek, vagy csak tényleg én lettem finnyás, ezt magamon is érzem.

    és nem a logikai buktatókra gondolok, azért többnyire elég jól belövöm mire készüljek és ahhoz igazítom az elvárásokat (habár a Kingsman jól meglepett, negatív szempontból :) ). itt ha azon rugóznék milyen baromságokkal volt tele, akkor kijöttem volna féltávnál, de ez Bay, nem ezért ülsz be rá.

    amúgy jó volt látni az öreget, 1000 filmből is a mai napig ki lehetne szúrni mit rendezett ő, és nyilván azért, mert szépen bejáratta a saját sablonjait, de ettől még mindig kicsit megvan az egyedi hangja. de mégis valamiért piszkosul untam. nehéz volt szorítani a szereplőknek, ritmustalanok, vagy értelmezhetetlenek voltak a beékelt ötletek és hiányzott a feszültség. igen, nyugtalan volt a kamera még a párbeszédek alatt is, de ettől még dramaturgiailag nem lesz feszes a sztori.

    valahogy azt éreztem, főleg a sok nagyon direkt városi snitt miatt, mintha ez inkább egy szerelmeslevél lenne L.A-nek és Bay végig akarna rángatni a nem annyira közismert, de számára mégis fontos részeken -> és az egész kocsikázás ehhez csak egy eszköz volt. amikor atmoszférát teremtett, az talán működött is, de a nonstop őrjöngés közepette azt vártam csak, mikor lövik ki Jake-et és lesz ennek az egész értelmetlenségnek vége.

  12. jaj én ezt imádtam, év végi top10-ben tuti befér. Tudtam, hogy Jake óriásit fog dobni rajta!!!!:D

    Tökjó volt az összhang a színészek között, pedig az egész egy nagy buggyantság, mégis évezredekkel szórakoztatóbb mint a moonfall volt, biztos sokan körberöhögnek de Russoék sosem fognak ilyen filmet kiköhögni magukból :DDD

  13. Teljesen jó volt, legalábbis az elmúlt évekhez képest simán befért a jobbak közé. Főleg az agyonvágott 6 underground borzalom után. Bár ennél is elfáradt a végére a szemem. Azért egy két drón felvétel nagyon adta. Meg amúgy is imádom a rablós filmeket. Ugyanakkor azért ez sem lett sokszor nézős. Jöhet a Den of Thieves 2.

  14. Baromi kellemetlen volt végignézni. Hülyeség az egész, és még ha flottul folyna az akció, és elvinne a hátán a lendület, akkor elfogadtam volna. De itt olyan hülyeségek akasztottak meg folyamatosan, hogy szenvedtem a végére.

    A logikátlanság az egyik, az a forgatókönyv hibája.
    De amit Mersby is ír, ott nagyon kilógott az egész. Ugráltunk az időben egy pár perces jelenetben. Az, hogy az így bennmaradt a filmben, tökéletesen jellemzi az egész igénytelenségét.

    Máshol meg a kocsi hátsó ülésén, a kutyát fogó stábtagot lehetett észrevenni.

    Sorolhatnám még, kezdve az első rablástól. Ahol azt se tudni, hogy ki hol van. Mindenki ugrál a helyszínek között…

    Egyszerűen igénytelen, és ciki az egész. Komolyan nem értem, hogy lehet ezt szórakoztatónak titulálni, hogy lehet ezen szórakozni?? A korábban említett Die Hard-ok, régi akciófilmek után ma már itt tartunk. Egy összecsapott moslék az egész. :(

    Gyllenhaal neve vonzott be, sajnálom, hogy ilyen szerepekben látom. Bár az alakításával nem volt bajom.

  15. Ez egy mestermunka!

    Említve volt a 13 óra: Bengázi titkos katonái című film.
    Tibcsi írta: ‘…ez a film veri Bay elmúlt 10-12 évét. Kivéve a 13 Hours-t.’

    A két film végén uaz a zene szól:
    Lorne Balfe – Forgotten
    https://www.youtube.com/watch?v=t-78R2cdcpQ

    Ambulance (2022) – Ending Scene 4K:
    https://www.youtube.com/watch?v=bj-Sdw0lG68
    ‘He saved my life.’
    ‘Don’t let go.’

    A filmben Cam Thompson (Eiza González) tudatalattijában voltunk.
    ‘Cam. (Totál leszarom!) Ez is egy átlagos nap lesz, csak most a saját életedet fogod megmenteni.’

    ‘Totál leszarom. Ez egy átlagos kedd délután. Életben tartom, míg beérünk a balesetire, aztán elfelejtem az egészet’ Cam (Danny)

    átalakulása

    ‘Nekem is vannak érzéseim és képes vagyok együttérzésre. Ne engedd el a kezem. Megnézem, hogy vagy! Fontos vagy!’ Cam-mé (Will).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.