Kidumáló: Jurassic World: Világuralom

Az a helyzet, hogy az ilyen filmeknél, mint a Jurassic World: Dominion érzem egyedül magamon a világjárvány miatti itthon maradásos átértékelést. Remek, hogy a mozik visszatértek, marha jó volt többek között Northmant és Mavericket hatalmas vásznon nézni, és wooohooo, nem kell minden rögtön streamingre.

Viszont a világjárvány előtt ami siralmasnak tűnt előzetesek alapján, arra valamiért mégis elmentem. Egyrészt mert bármilyen hihetetlen, de hiába nézek egyre több művészibb filmet is, még mindig szeretem a blockbustereket és reménykedem 1-1 semmilyen előzetes után, hogy talán mégis jó lesz az aktuális, másrészt mert be voltam ragadva a megszokásba, hogy “ha csütörtök, akkor mozi”, már ha jött valami nagyobb film. Na ahogy a Morbius, vagy épp a Fantastic Beasts, úgy ez sem tűnt jónak. Viszont ezeknél a spoilerek sem annyira zavarnak, amiket nem tudnék kikerülni kommentekben, szóval uccu neki.

Na de elég az én sztorimból. Az biztos, hogy a Dominion a nosztalgia faktorra gyúrt, hiszen minden régi szereplőt visszahozott, már akit tudott, avagy hogy sikerült? A nosztalgia működik? A világméretű dino fenyegetés? Chris Pratt és a magassarkús csaj? Csak mert Metacriticen láttam a pontszámot (és a közönség által imdbn is mélyrepül épp), nyilván az sem arra utalt, hogy esetleg mégsem kéne kihagyni.

Vagy: legalább az akció működött? Izgalmas volt a menekülés a felvezetés után?

28 hozzászólás a “Kidumáló: Jurassic World: Világuralom” bejegyzéshez

  1. Treworrow-t börtönbe, de azonnal!
    Az első egy óra meglepően jó volt, nagyjából a lezuhanasig és a Therizinosaurus első jelenetéig. Na de onnan vmi olyan szintű melyrepules veszi kezdetét h kb minden jelenetnel fogtam a fejem.
    – Nevetséges negatív karakter
    – Sziszegö, acsarkodo.dinok akik a főszereplőkre csak csigalassusagban hajlandóak támadni.
    – Súlytalan, tét nélküli az egész, egy főszereplőnek sem gördül haja szála sem.
    – 1 kézzel eltartott busz méretű dinok
    – Iszonyat kínos boss fight, már megint
    – Saskakkal hadakozo 2 amazon
    – Fináléban össze jön 2 régi karakternel már sírva könyörögtem, h csak ezt ne

    Pihentessék vagy 5 évet és egy R16al hozzák vissza a renomejat.

  2. Én a pozitív vonalat fogom képviselni (remélem nem teljesen egyedül).
    Működött!

    SPOILERES

    Nagyon kellemes meglepetés volt a sáskás – genetikás vonal, és ez a trailer-ekből abszolút nem jött le.
    A visszatérő karakterek kaptak bőven időt, (Sam Neil nem öregszik basszus…). Én tőlük kevesebbet vártam, így ez is felfelé húzta.
    A logikátlanságok semmivel nem voltak jobban túltolva mint a 2-3-4-5-ben, viszont az akciók verték az eddigieket.

    Az, hogy megint a T-Rex menti meg a végén a szitut, azt meg be kellett, hozni, mint egy kötelező elem. Ez nálam megint csak előny (de sokan pl le fogják írni, hogy ez mekkora gáz megint…).

    Szembetéve mondjuk egy Doctor Strange 2-vel, ahová nagyobb elvárásokkal mentem, és csalódottan jöttem ki, itt az ellenkezője történt.

    Kicsit off: az Etele-ben eszméletlen jó a kép és a hang és imax arányban vetítik. Kár, hogy csak félig volt a terem. Abszolút ott a legjobb most a blockbuster vonal.

  3. Nekem pont a masodik fele jott be jobban. Nagyobb baromsagra szamitottam sztori tekinteteben, szerintem osszesegeben jol osszehoztak a ket szalat. Szurrealis jelenetek akadtak boven, meg mindenki ugy nezett ki, mintha a szalonbol jott volna, de foleg az original cast. Nekem bejott, jo nyari blockbuster. Az original JP-ot nem kozeliti meg, de ebbe a trilogiaba boven elfer, sot ebben szerintem ez volt a legjobb a film.

  4. Lazer, hát, mondjuk a két régi karakter összehozására lehetett számítani. Főleg azután, hogy mekkora felháborodás volt abból, hogy a 3.részben szétszedték őket, teljesen indokolatlaul.Nekem az, hogy 30 év után végre összejöttek, nagyon bejött!
    A sáskás-vonal nekem is meglepően jó volt. Egy kicsit más vizekre evezett ezzel a film. Plusz, a 60+-os szereplőktől nem lehet elvárni, hogy 2,5 órán keresztül dínók elől fussanak. :) Szerintem ez jól működött. Félelmetesen jó a három eredeti karakter közti kémia még mindig. :) Az ő hármasuk rávilágít arra, hogy az újak mennyire semmilyenek. Owen…most komolyan! Nem azt mondom, hogy tökéletes film volt, de azt hozta, amit vártam. Picit többet is, mert nagyon lent voltak az elvárásaim a kritikák után. :)

  5. Ez mitől volt Világuralom? A széria központi alakjainak számító lények ebben az alkotásban csupán háttérszereplői az eseményeknek. A veszélyes sáskák ugyanis háttérbe szorítják a feltámasztott dinoszauruszokat. Hiába szabadították őket a Bukott birodalom végén a világra, Colinnék ezzel a szituációval látványosan nem kezdenek semmit. Pedig az előző részben ez volt az egyik nagy sokk az emberiség számára, vajon miképpen fognak ezután együtt élni a dinókkal, akik már nem egy szigeten garázdálkodnak. Helyette azonban vannak sáskák, az pedig nem számít, hogy a szomszéd kertjében éppen egy T-Rex alszik, vagy a gyerek nem húsvéti nyulat akar magának, hanem Stegosaurust. A filmben az emberek úgy viselkednek, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy dinókkal találkoznak a vadonban, vagy éppen a városokban.
    Egy dinós filmtől azt várom, hogy az emberiség a dinóktól rettegjen, mi lesz velük.Nem sáskáktól…SÁskák..
    A dialógusok valami rettenetek voltak, Családias Iramban szint.
    Akciók és a látvány ért valamit.

  6. Ujrahasznositott jelenetek tomkelegerol még nem is esett szó.
    – Senki ne mozduljon marhaság.
    – Ugyanúgy hal meg a negatív karakter, mint az 1ben
    – Úgy veszi le a nő a szemüveget, mint az 1ben Alan.

    Illetve volt arra vmi magyarázat, h az eltelt 4 év alatt, h keltek ki és nőttek kb 80 tonnásra pl a Dreadnoughtus-ok? Nincs az a csont ami ezt követni tudná. Az afro csaj kirantja 1 kézzel a fagyos vízből egy kb 90 kg-s férfit. Na mind1…
    Némi pozitivum: Therizinosaurus baromi jól nézett ki. Örültem a Dimetrodon-nak is megha gagyinak is tűntek. Giganoto is jól nézett ki. A fekete piac is jó ötlet volt.

  7. Szerintem ez 100% fan service volt.

    SPOILER!!!!!

    Nekem az nagyon tetszett, hogy nem díznisedtek el a készítők és nem áldozták be a régi karaktereket, mint az SW-ban.
    Az is pozitívum volt, hogy mind a két generáció azonos játékidőt kapott.
    Negatívumként csak annyi, hogy én pörgősebb filmet vártam, de ez inkább ilyen sztorimesélős lett, amit ugyancsak szeretek, csak mást vártam, ugye.
    A filmbeli utalások nagyon tetszettek, pl: Indy utalás a barlangban, Ian első kódja, amit bepötyög, mert ugye epic gonosz találta azt ki biztosan (1984…ezen felröhögtem), stb.

    Összességében remek lezárása lett a 6 filmnek, még mondanivalót is gyártottak hozzá, valamint a részeken átívelő negatív karakter is pozitívvá vált az utolsó cselekedetével (kiirtotta a sáskákat).

    Ja, a gyerekszínész nagyon aranyos volt, szerintem jól játszott.

  8. Nekem csalódás volt. Először is, hogy teljesen vértelen. Továbbá nagyon sok idő telt el, míg az első ember elhullott. Nincs is kedvem sorolni mennyi minden nem tetszett. Nulla dráma volt, egy főszereplő halálát se merték meglépni. A vége meg pfff giccsparádé, dínók és állatok együtt, békésen.
    Egyetlen pozitívum, hogy a dínók jól néztek ki.
    Ebből az új trilógiából az első a legjobb, ez a közelébe sincs.

  9. Wittgen

    Spoiler!!!

    Mondjuk, a SW és a Függetlenség napja után én is attól tartottam, hogy valaki megy a levesbe a régiek közül. De szerencsére nem. A másik nagy szerencse meg az, hogy nem csak egy cameora jöttek. :)

  10. Ayrons:
    “Hiába szabadították őket a Bukott birodalom végén a világra, Colinnék ezzel a szituációval látványosan nem kezdenek semmit.”

    Na ja. Pedig az alapsztorinál nem is kellett volna megerőltetnie magát Colinnak. Elég lett volna, ha elolvassa az 84-es Carnosaur regény utolsó 1/3-át, ami pont a Bukott birodalom végén megkezdett szituációt meséli el eléggé reálista módon. Ott a dínók miután kiszabadultak a világba egy darabig randalíroztak a földön, majd miután elég sok kárt okoztak a világvezetői mozgósították a hadsereget és néhány év alatt ki is irtották az őshüllők 95%-át. A maradék 5%-ot áttelepítették egy lakatlan szigetre, amit katonai felügyelet alatt tartottak.

  11. Amúgy vicces, hogy a kritikusok mennyire utálják, míg úgy fest az RT-s értékelések szerint, hogy a közönség meg kedveli. 82%-on áll 500+ értékelés felett. Jó nagy eltérés.

  12. Nagyon nehéz eldöntenem, hogy ezt, a Harry Potter vagy a Star Wars franchiset sikerült jobban megerőszakolni. Mondjuk a Fallen Kingdom után erre csak azért ültem be mert nem tudtam, hogy lehet rosszabb filmet csinálni de megoldották. Nagyon kellhetett a pénz az eredeti hármasnak ha elolvasták a scriptet és ebbe belementek. Ami szerintem nagyon gáz volt még az a CGI, néha nagyon kilógott és a megépített dínók is szarabbak voltak mint a 30 évvel ezelőtti filmben. A “történetet” hagyjuk is de be kell valljam volt pár csavar amin hangosan felnevettem. Mivel az összes gyermekkori kedvencemet sikerült földbeállítani, örülök, hogy ez is le van tudva.

  13. Én teljesen máshogy látom ezt és a Star Wars vonalat. Utóbbira én is azt érzem, hogy földbevitték.
    Itt viszont nekem hozta ugyanazt a hatást, amit az első 2 rész a 90-es évek végén, amikor láttam őket.
    Az elsőnél szerintem ugyanúgy megvan az a feeling, hogy a dínók már csak akkor próbálnak harapni, ha az adott menekülő “főhős” karakter már elbújt valami mögé, ebben nem látok semmit “rosszabbnak”.

    Egyedül a practical effect-eket meg egy új eredeti zenét hiányolok, de a sztori erősségében, jelenetekben közel sem érzem ugyanazt a butítást, mint ami néhány másik franchise-nál van/volt.

    Nekem sokkal nagyobb csalódás lett volna ha (SPOILER):
    – nem vitték volna ki a dínókat egy szigetről/rezervátumból és még mindig egy “zárt” környezetben kalandoznak velük
    – 95%-ukat legyakta volna a sereg (ami ugyanúgy szembe megy az első részben érezhető “szeressük a dínókat” érzéssel, vagyis én gyerekként akkor így éltem meg)

  14. @hannah
    Rottenen most 80% a nézői értékelés, ezek szerint reggel 8 óta az eltelt 2 és fél óra alatt 2%-ot esett az is? A kritikai összesítés 34%.
    Imdb-n azért árulkodó, hogy a nézők sem ájultak el a filmtől, ott a nézők értékelése alapján most 6,1 (2 napja még 6,5 volt), kritikai összesítés pedig 38.
    Ez bizony nem combos.

  15. Endymion, lehet, de akkor mégcsak 500+ vélemény volt fent, most meg 1000+. Mindegy, ezzel csak arra akartam utalni, hogy közel sem annyira rossz a film, mint azt a kritikusok mondják. Valószínűleg valahol a kettő között, 60% körül lehet a film. :)

  16. Annyi, de ANNYI sokkal érdekesebb sztorit ki lehetett volna hozni ebből a “dinók a kortárs szabad világban” témából, erre megint egy búval bélelt parkban vannak, ahol ötpercenként, menetrendszerűen megjelenik valami csúcsragadozó, amitől félni kellene, de hát tudjuk, hogy ezeknek a figuráknak egy haja szála sem görbül majd.

    De ez még semmi, mert mire eljutunk oda, addigra már végigverekedtük magunkat egy komplett Jason Bourne-filmen – tök ugyanolyan helyszíneken, tök ugyanolyan akciókkal, miközben az öregek Elon Musk, a világ legbotrányosabb biztonsági rendszerével felszerelt vidámparkjában csoszognak “bizonyítékért”, ami egy akkora ordas marhaság, mert egy orrát túró óvodás is rájönne kettő másodperc alatt, hogy a főgonosz az egyetlen ember az egész világon aki felelős lehet a sáskainvázióért.

    És az a vicc, hogy a film pont ugyanoda jut el a végére mint ahol elkezdődött. Se tanulság, de előrelépés.

  17. Én nagyon pesszimista voltam, de szerintem a JW széria legjobb filmje lett. Igen, tele van képtelenségekkel és vannak kifejezetten érthetetlen, hülye jelenetek benne (főleg egy-két Giganotosaurus-os jelenetk) de az előző két filmnél (főleg a Bukott birodalomnál) bőven van annyival jobb, hogy érdemes megnézni.
    Nagy meglepetéseket és eredeti megoldásokat senki ne várjon. Ha az agyat ki tudjuk kapcsolni, a film teljesen jól működik, végig szórakoztat. Ennél többre ez a sorozat sosem volt képes, nyilván az első JP film nyújtotta borzongást pedig végképp kár keresni, de ezt már tudtuk az Elveszett világnál is.

  18. A Fallen Kingdomnál jobb volt.

    Rengeteg (caps lock-kal rengeteg) kikacsinát/nod volt az előző részekre, főleg az első kettőre. Az egyértelműeken kívül volt, hogy pl. konkrét beállás volt ugyanaz, csak másik karakterrel)- ez nyilván az olyan majmoknak érdekes, mint én (közel 30* láttam az első két részt..meg nem kis szerepe volt a filmeknek abban, mi is lett a szakmám nagykoromban :D)
    Nagyon tetszett,hogy a webes részek-rövidfilmek említés szintjén bekerültek. (Pl Battle at Big Rock)

    Az akciójelenetek egész jók de van pár kínos, pl. a Parasaurolophus-os cowboykodás.
    De sajnos a végső boss fight is ilyen.
    (Az ugye megvan, hogy, ha nem jön a Giga, a T.rex megette volna a csapatot?:D)

    Felépítésében az akció1.szálon-moralizálás-moralizálás-akció2.szálon váltja egymást.
    A moziban mellettünk egy srác 2* elaludt. Ehhez kapcsolódóan, tele volt 5-6-7-8 éves gyerekkel a terem (több ülésmagasítót is behoztak) nekik pl rengeteg unalmas rész volt benne.

    Tetszett még, hogy, ha főszereplőt kellene választani, akkor az egyértelműen Allie Sattler és, az is pozitívum, hogy viszonylag kevés Owent kaptunk.

    A Therizinosaurus első jelenete a kedvencem.
    Viszont, szegény Dimetrodonok mit tettek,hogy a bányába száműzték őket? :(

  19. @Citrom
    A Dimetrodon-okon én meg is lepődtem, mert velük már a Perm korszakba is visszamentek, ami ie 280-265 millió év között volt. A dinók pedig csak az utána következő triász korszak vége felé kezdtek feltünedezni :) De az illegális dínóviadalos helyszínen is volt ilye nbéka szerű, perm korszakból száramzó lény, ami elkapta az egyik kezét a főbegyűjtő genyának :)

  20. @Scorpion82

    Igen, az egy Lystrosaurus, ami a korai-Triászban élő Dicynodontia alrendbe tartozó Therapsida emlősszerűhüllő.
    (a pilóta csaj mellet is van belőle példány ketrecben)

  21. Megnéztem ugyan, de mentségemre mondva fizetni nem kellett érte.Úgy azért morcosabb lennék!
    Azt kaptam amit a trailer is sugallt.Nulla izgalom, sebezhetetlen főhősök, jól kidolgozott dinók!

  22. Zero elvárással ültem be rá, illetve mivel a trailerek annyira nem győztek meg plusz a Fallen Kingdomot nagyon szeretem, így tényleg nem voltak elvárásaim. Összességében nem okozott csalódást. Voltak unalmas vonalak benne, volt sok WTF jelenet (rossz értelemben), viszont olvasva a kommenteket, megint azt látom, hogy valahol az elvárásokkal voltak a problémák. Félre értés ne essék, ez nem egy jó film és erről a trailerek meggyőztek kb (és ettől függetlenül még lehet szórakoztató, mert amikor kikapcsoltam az agyam akkor működött a menekülés, sikítás stb…), viszont ennek tudatában, ha ez másoknak is lejött akkor nem értem a panasz tárgyát. Én ha látok egy trailert, ami alapján tudom, hogy a film szar lesz (Morbius is ilyen volt), de kíváncsi vagyok rá (mondjuk a frenchise miatt) és a film tényleg szar lesz, akkor csendesen elengedem magamban és nem kürtölöm ki a nagyvilágba, hogy mennyire szar volt az amiről tudtam, hogy kurva szar lesz…
    Pl. ha valamilyen szinten ez a film nem hozta volna azt a minimumot, akkor ide se írtam volna, csak elengedem.
    A sáskás vonal tetszett, egyébként az emberek+dínók vonalat megmagyarázták, nyilván 4 év eltelt és azokat a dínókat, amik tényleg kurva veszélyesek voltak kivonták a forgalomból, bár pár azért így maradt a fekete piacnak.
    Voltak benne azért feszült jelenetek még úgy is, hogy tudtam, hogy nem kell izgulni a karakterekért, de addigra már picit beszippantott a film. Pl. a vöröshajú csaj kúszik a sárban a karmos dínó elől az kurva jó volt.

    Mondjuk emlékeim alapján a Jurassic World (első) még mindig jobban tetszik ebből a trilógiából és az eredetit meg bármikor újra tudom nézni. Azt valahogy kurva időt állóra sikerült Spielbergnek megcsinálnia.

  23. Tegnap néztem, tudtam mire ülök be, az előzetes reakciók alapján. Nekem sokszor az volt az érzésem, hogy a sáskás, klónozós sztorivonal mellett a dinók már csak asszisztáltak, sok helyen én csak tölteléknek, sok minden mással helyettesíthetőnek éreztem őket. Mntha csak azért lennének adott jelenetekben, mert ez mégiscsak egy Jurassic World film. A párbeszédek sokszor borzasztóak voltak (bár ezen a szinkron magyartalan fordításai is rontottak még).
    Pozitívum, hogy a régi trió a sztori szerves része volt, és nem csak cameoztak, az meg, hogy összehozták a két karaktert, szerintem is rég várt elégtétel volt. A kis visszautalások, easter eggek is jól estek, a zenét hullámzónak éreztem, a JP és JW1-es témák felcsillantása adták, de a többi vonulat annyira nem kapott el.

  24. Sziasztok! Stáblistás jelenet volt esetleg? Sajnos most nem tudtam végig ülni, mert a társaság többi része már nagyon szaladt wc-re a nagy kóla után :)

  25. Isten megteremti az embert.
    Az ember megteremti a kokaint.
    A kokain megteremti az ilyen forgatókönyveket.

  26. @Kova:
    Végigültük a betűket, nem volt semmi, csak egy Universal logó a végére.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.