The Lost City (Az elveszett város): az eltűnt kalandfilmek nyomában

Megfogod Sandra Bullockot és Channing Tatumot, aztán kidobod őket egy dzsungelbe. Ez csak jól sülhet el, nem? Főleg, ha a kalandfilmek felélesztésében veszel részt ezzel! Már persze az Uncharted mellett. Mindkettő siker, van remény végre a hasonló filmekre, és még a Jungle Cruise is ide kacsingatott nemrég ugye.

Meg kell becsülni a zsáner minden darabját, a Smaragd románcának szelleme velünk van újra (legalábbis ez ahhoz közelít, nem az Indiana Jones-hoz), csak épp a modern kor… 40-50 éveseihez igazítva? Sejtem, hogy kapni fogok a fejemre, ha nagyon lehúzom ezt a filmet, de igazából nem is tudom, a tényleges főbb problémám vele, hogy néha unalmas volt. Nem éreztem a kalandot.

Viszont simán elmegy a Lost City. Nagy éltetést nem érdemel, csak mert a zsáner újraindításában vesz részt, de ha ez lenne az alap minőség és évente 10 kalandfilm jönne, akkor szebb filmes világban élnénk (ide a meme képet a repülő autós jövőről). Az biztos, hogy ezt nem nézném újra, ha valami könnyed szórakozásra vágynék, szemben akárcsak egy Nemzet aranya első résszel, vagy épp a Smaragd románcával.

A történet egy romantikus regényeket író nőről szól, akit elrabolnak, hogy fejtsen meg egy szöveget, és némi segítséggel, de a könyveinek főszereplőjét alakító modell jön kiszabadítani. A menekülésből kincskeresés is lesz, és persze a pulzáló érzelmek sem maradnak el, azok amik lüktetnek és hullámzanak egy férfi és egy nő között. Amolyan két dzsungelidegen menekül a zöldben, és közben kalandokba keveredik a végeredmény, megszínesítve némi romantikus regényes felhanggal.

Ami meglepett, hogy a mellékszereplők simán ellopják a filmet. A modellnek Brad Pitt karaktere, Jack Trainer segít a szöktetésben, és simán lehetne egy spinoffot keríteni köré, bár enyhe MacGruber áthallások lennének talán. Na Pitt valami rohadt jó a szerepben, bár kicsit jutalomhülyülés az egész persze. Ahogy a gonoszt is iszonyat szórakoztatóan kelti életre Daniel Radcliffe. Amikor ez a két szereplő van a képernyőn, az arany, amikor a két főhős… az olyan fele-fele. Néha szórakoztatóak Bullockék, a “nesze-kapd el” párbeszéd például teljes mosolygás, viszont néha nagyon nullák. Utóbbin nem segít, hogy Sandra Bullock egyre több botox és makeup alatt már nem igazán tud mimikázni, így a Tatummal való kémia nehezen építkezik.

Ezen kívül még kicsit zavart a fényképezés is. Az a “minden világos, teljesen digitálisan zöld növényzetes” az egész, és néha teljesen zöldhátteresnek tűnt, erre megnéztem, és egy szigeten forgattak, rengeteg mindent tényleges helyszínen vettek fel. Na de nem úgy néz ki! Ez persze lehet csak nekem heppem. Egyáltalán nem realizmust várnék, csak valahogy természetesebben színest. Például tudom, hogy ez az Indy kép Európa, máshogy zöld, de nézzük meg a legfelsővel váltva őket. Vagy akár a modernebb Rum Gone-t is emlegethetném.

De mindezek ellenére tényleg simán lecsúszik (ott) a film, és egyáltalán nem földbe döngölésnek szántam a fentieket, többször elvigyorodtam rajta, csak talán többet vártam egy picivel.

17 hozzászólás a “The Lost City (Az elveszett város): az eltűnt kalandfilmek nyomában” bejegyzéshez

  1. Barátok csaltak el a filmre, nem nagyon a zsánerem, de nekem pozitív csalódás volt. Nyilván nem lesz kultfilm, de a célját betöltötte.
    Human, nem csak téged zavar, engem is kiborít, hogy nagyon sok filmben már a valós helyszínek is műanyagnak/CGI-nak néznek ki a túlszaturált, szanaszét szűrőzött képi világ miatt.

  2. Siralmasan gyenge volt. Full unalom. Sok az a 6,5. Pittes részek jók voltak meg talán még 2-3 poén de ennyiben ki is fulladt. És igen, volt egy jelenet ahol annyira zöld hátteresnek tűnt hogy rossz volt nézni. Nekem az utóbbi évekből sajnos mindegyik kalandfilm nagyon mellément. Most már csak az Indi5ben reménykedek hátha…

  3. Szerintem az egyetlen igazi probléma ezzel a filmmel az hogy K*rva szarul néz ki. Bűn rossz. Annyira, hogy az már érezhetően levon az élvezeti értékből. Sajnos. Az egésznek borzasztó gagyi és filléres kinézetet ad.

  4. Igen, volt is egy youtube videó, amiben a régi és új Jurassic Parkokat tették egymás mellé. (Spoiler sokkal jobb a régi :))

  5. Pitt jeleneteit imádtam. A többin kicsit unatkoztam vagy egekbe rántottam a szemöldököm…
    A minap újra lement a Vikander féle Tomb Raider, eskü szívesebben szántam volna ezt az időt annak a folytatására ha már kaland

  6. Pitt szerintem is lopta a showt.
    Tatum is jó volt.
    Na de bullock,ez a botox smink combo.
    Ő volt a film a egyik gyenge pontja.
    Nem hittem el neki ezt a hobbi régész ,holt nyelvet tudok dolgot. Főleg mikor egy lámpával oda fordul a falhoz és elmondja a kincs történetét.Viszont ezt a megfáradt író nőt viszont igen,azt adom
    A másik, hogy most olvasom H szigeten forgattak ? Tényleg nem látni, ha csak nem a szidzsi szigeteken.
    Ha nem bullock hanem valaki más szerepelt volna, ez a film lényegesen jobb lenne.
    60 évesen levarta egy 40 éves csávó.

  7. Pitt részek lopták a showt illetve még talán a piócás részen röhögtem nagyon. Könnyed kis akció-kaland-vígjáték. Nem kell túl sokat várni tőle.

  8. @lemmy89: Bullock 57, Tatum 42 éves, belefér. Én is levarrnám, dacára a botoxolásnak. Szerintem Aniston jobb lett volna egy ilyen szerepre, igaz, már ő sem mai csirke (53). A művi látványvilág sajnos egy rossz trend, de így sok alkotás jobban értékelhető, szerencsére nem mindenkit ránt be a gagyiság.

  9. Teljesen egyetértek a kritikával. :)
    Bár a főszereplőket kedvelem, engem is elsősorban Brad Pitt vonzott, mert neki mindig iszonyúan jól álltak ezek a laza, szexis, csibészes szerepek. (A Szenvedélyek viharában örök kedvenc.) Én is simán vevő lennék egy kalandfilmre, amiben az ő karaktere a főszereplő. Hogy Bullock és Tatum között ennyire nem működött a kémia, az elején még azzal magyaráztam, hogy Bullock egy fáradt, kiábrándult, gyászoló nőt alakít, de később beláttam, hogy ez nem menti fel, egyszerűen nem volt igazán jó ebben a szerepben. Mentségére legyen mondva, hogy a mellékszereplőkhöz mintha a forgatókönyv is kegyesebb lett volna.
    Úgy ültem neki, hogy egy újabb CGI kalandot nézek, amíg a szélfútta pálmafák nem keltettek gyanút. Értékelem, hogy tényleg kerestek egy szigetet a forgatáshoz, kár, hogy ezzel együtt is nagyon művinek hatott a film. Egy estére elment, és ha a zsáner felélesztésére tett egyéb kísérleteket nézem, nem baj, hogy elkészült, de nem fogok könnyáztatta szemekkel integetni utána. Mindent egybevetve az elmúlt évek legjobb kalandja messze az Uncharted volt. :)

  10. Bár nem volt nagyon jó (tehát akár csak egy Smaragd románca is messze messze jobb, illetve hát az ténylegesen jó) de az a helyzet hogy a mai világban ez egy korrekt teljesítmény volt (tehát pl. egy Jungle Cruise, amit én konkrétan végig sem bírtam nézni, de akár egy Red Notice (végülis az is kaland, meg dzsungel is van benne :) azoknál sokkal sokkal jobb volt. Talán kicsivel még az Unchartednél is, az se volt legalább menthetetlen.
    Ja, én amúgy kicsit azon lepődtem meg hogy mennyi alpári humor volt benne, nem bántóan de Sandra Bullock filmtől valahogy nem számítottam rá. Aztán lehet hogy nem meglepő ez csak én láttam már régen és elhalványultak ezek az emlékek.
    Lényeg a lényeg, ez egy teljesen nézhető film volt. Ahogy a poszt is írja, bárcsak ez lenne az alap minőség.

  11. Jó volt, végre mertek poénokat írni egy vígjátékba, bár azért nem vitték túlzásba.

    Már várom azt az időszakot pár év/évtized múlva, amikor a rendezők (tisztelet a jelenlegi pár kivételnek) “felfedezik” a természetet és a practical effecteket és elhagyják a cgi műanyag valamiket.
    Borzasztó, hogy ez az évtized a konzerv napsütésről lesz ismert.

    Bullock arcával meg nem tudom mi lesz a jövőben, de egy Jacko életműfilmet simán elvállalhatna.

  12. human: a színekről való nyavajgáshoz, 2 fontos dolgot nem veszel figyelembe mikor azt a két filmet hasonlítod össze pont, az egyik a helyszín az egyik európai akar lenni, a másik trópus; a második pedig az, hogy a kamerák nagyon eltérő lencsékkel és szűrőkkel dolgoztak 30 évvel ez előtt.

  13. Elvoltam vele összességében, a végére már picit kínos volt a főszereplők közt hiányzó kémia miatt. A menedzser szerepe is tök fölösleges volt. Radcliff jó volt, Pitt szuper laza. Csatlakozom azokhoz, akiket zavart Bullock viaszarca, nagy kár a beavatkozásokért, dehát az ő választása. A dzsungel sztem is műanyag volt, nem lehetett átérezni a környezetet semennyire, de nem is olyan hangvételű film ez.

  14. Az eddigi év legnagyobb csalódása, borzalmas, siralmas, pedig a plakát és trailer alapján nagyon vártam. A stáblista utáni jelenet pedig tök felesleges, de gondolom ebből is akarnak majd valami folytatásfélét…

  15. Z ügynök: ez nem ilyen egyszerű, hiszen rengeteg film néz ki jól most is, és ezért is linkeltem egy másikat, ami trópusi szintén, és mégis normális, erről nem csak a kamera tehet, arról nem is beszélve, hogy azokból a lencsékből még most is használatban van sok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.