The Princess: GRRRRL POWER

Tessék, így kell csajos filmet csinálni, nem pedig már ismert sztorikat remakeelni nemeket átfordítva. Rendben, a Raid újrázásának kicsit beillik a Hulu filmje, de közben van saját identitása is, és odacsap benne a főszereplő lány, mert wow meg wáw.

A történet igazából egy mese kifordítása, vagyis inkább egy nagyobb film fele, eszméletlenül vázlatos és kevés a sztori. A főszereplő királylányt az apja nem ismeri el a királyság örökösének, és inkább férjhez akarja adni egy erősnek tűnő férfihez. A lány dobbant az esküvőről, a vőlegény meg úgy dönt, hogy akkor erővel veszi át a hatalmat, de azért a látszat kedvéért csak rákényszeríti a lányt az esküvőre.

Onnan indulunk, hogy egy toronyba van zárva a királylány, és két marcona katona benyit, akiket elég véresen megöl a csaj, hiszen ért a harcművészetekhez, titokban kitanulta. Aztán némi flashbackkel bonyolítva a sztorit egyszerűen átverekszi magát a tornyon, és még az apja tiszteletét és elnyeri amikor az orra előtt gyak le 3 őrt. Konkrétan a király csak némán formálja hogy wow, úgy lenyűgözi lánya ereje és talpraesettsége. Itt az idő, hogy a nőknek is legyen szava a királyságban!

Kő egyszerű a sztori, és láthatóan 14-22 közöttiekre van célozva, olyan… ha nem is gyerekes, de egyszerűen fiatalos némelyik megoldása. Folyamatosan mindent szájbarágnak, szinte mindenki 2 dimenziós, vagy velejéig jó (de lehet kicsit eltévedt) vagy pont fordítva, meg a többi amit el lehet sütni.

Viszont mindezt nem is teljesen negatívan mondom, mert mindeközben rövidebb, mint a Stranger Things 4. évad fináléjának fele, rögtön a lényegre tér, és elég sok véres akció van benne, hogy szinte végig pörögjön. A főszereplő Joey King szerintem remek, a poénok működnek vele, és többnyire az akció is, olyan vicces arcokat vág miközben kaszabol és “sebesüléseket szenved”. Nyilván megmosolyogtató, hogy 50 kilósan 100 kilós izmos pasikat pakolgat, de mondom, fiatalos mese, nézni kell a kontextust.

Nem egy nagy film, viszont párszor szórakoztató, és az akciói fele-fele arányban elmennek, de történetileg tényleg olyan, mintha nem magában lenne egy teljes mű, hanem valaminek egy részét láttuk volna. Itthon Disney+ ugye, és tipikusan “streamer darab, elmegy délután”, moziban valószínűleg kihagytam volna, és csak streamingen futottam volna bele, de simán lecsúszott.

human
írta
2022. 07. 05. 02:32
megjelenés
19
hozzászolás


19 hozzászólás a “The Princess: GRRRRL POWER” bejegyzéshez

  1. Nekem az előzetes tetszett, úgyhogy nagy lelkesedéssel vetettem rá magam, de sajnos minden létező szinten alulteljesített.
    A trailer egy sokkal viccesebb, vakmerőbb, elborultabb filmet ígért, de a végeredmény szerintem sótlan lett, vacak humorral, a nézőit ostobának tekintő, szájbarágós történetvezetéssel, indokolatlanuk sok flashback-kel és töménytelen cringe jelenettel. Pár akciószekvencia ugyan jó volt, de nekem nagyon kilóg mindig, mikor hatan-heten veszik körbe a hercegnőt, és abból 4-5 martalóc csak billeg jobbra balra, mintha nem tudnák eldönteni, hogy mi is lenne a dolguk, meg anélkül tántorognak össze-vissza, hogy bárki hozzájuk ért volna. És sajnos rengeteg ilyen jelenet volt… Dominic Cooper is kritikán aluli teljesítményt nyújtott… nem tudom, ez rendezői utasítás volt-e, vagy részéről egy fricska, mikor rájött, mit is vállalt el, mindenesetre én biztos nem tekintenék büszkeséggel a portfólióm ezen “gyöngyszemére”.
    Pozitívumként azért megemlítem, hogy Joey Kingnek jól állt ez a karakter, őt csíptem + ez a tornyos setting is hangulatos volt.

    Igazából az is zavar, hogy valamiért azt reméltem, nyom pár fricskát majd a film a teljes fantasy zsánernek, lesz benne valami cinikus kriticizmus a műfaj felé, de nem, ebből semmit tudott abszolválni, pedig szerintem a lehetőség adott lett volna.

  2. Szerintem teljesen szórakoztató darab annak, aki szereti a bunyós-kardozós filmeket.
    Kellenek az ilyen könnyed matinéfilmek is.

  3. A trailer alapján vártam a filmet és pont azt kaptam amit ígért.Egy könnyed kikapcsolódást amit szerencsére nem nyújtottak feleslegesen hosszúra.Az akciókat nem vagdosták szanaszét és voltak jó poénok is.
    Matthew Vaughn nyilván jobb filmet rendezett volna,de nem volt rossz így sem.

  4. Nekem bejött. Imádom a csajt, az akció jó volt, a film hosszúsága pont megfelelő, a látvány eléggé véres.
    Amit hiányoltam: több Veronica Ngo akció.

  5. Az a legszomorúbb az egészben, hogy úgy próbálnak meg erős női karaktereket filmekbe vinni, hogy felruházzák őket az összes férfi tulajdonsággal. Ez minden csak nem, idézem “GRRRRL POWER”

    Persze akinek ez tökmindegy vagy csak eyecandy-t akar az nyilván tapsol ennek. Közben pedig a tudtukon kívül segítenek tovább terjeszteni a kreatív romlást a filmiparban.

  6. Meglepően pozitív kritika ahhoz képest, amit a trailer után vártam, lehet hogy ki is probálom ezt a filmet…

  7. Nem akarom nagyon félrevinni a témát, szóval ha off, legyen törölve.

    De az annyira érdekelne, hogy melyik filmekben láthatunk igazán jó, erős női karaktereket, melyek tényleg képviselik a girl power-t? Vagy akár egy külön kérdésként is megállná valami ilyesmi a helyét, szívesen csemegéznék a kommentek közül. Szerintem azért akad néhány, viszont azok, akik ezeket hiányolják, melyik mozikban találták meg a jó női karaktereket?

    Amúgy a kritika nélkül is tervbe volt véve ez a film, de ezt olvasva már nem csak a háttérbe dobom majd be főzéshez.

  8. Mondjuk, kérdéses, hogy némelyik harc- és kardművészetet nő vagy férfi űzte-e előbb. Szóval el lehet vitázni ilyen szempontból azon is, hogy az most női vagy férfi tulajdonság.

  9. Nem fogom megnézni a filmet, de az kifejezetten tetszett a kritikában – és ez sajnos nagyon ritka -, hogy figyelembe veszi a célközönségét és e szerint kezeli a helyén. És ez sajnos baromira nem jellemző!
    Lásd. felnőtt férfiak hogy lepontozták az új Marvel sorozatot, ami célzottan tiniknek készült.
    Ugyanez jellemző romantikus filmekre, nőknek szóló filmekre stb. Legtöbben figyelembe se veszik, hogy kiknek készült, ha van dedikált célközönsége (legtöbb esetben egy film mindenkinek szól, de azért ez nem mindig így van persze).
    Persze ettől függetlenül ugyanúgy lehetnek rosszak is ezek a filmek, de azért örülök, ha néha helyükön kezelik őket.

  10. nem, a Ms. Marvel az elég gyenge megvalósításilag is, lepontozható. Egy cool “folyosón menős” jelenetet nem tudtak értelmesen megcsinálni technikailag. Az írása lehet korrekt a korosztálynak, de sajnos van rajta fogás máshol

  11. MEd: Ellen Ripley, Sarah Connor, Evelyn Carnahan, Ellie Satler, Sidney Prescott, Lorna Cole, Annabelle Bransford, Clarice Starling, Lisbeth Salander, Christine from The Game (David Fincher), Geum-ja Lee from Lady Vengeance, Nancy Thompson, etc.

  12. beragadt egy hozzászólásom :)

    Na én azért Sarah Connort nem annyira venném igazán helytálló erős női karakternek, mert ő annak ellenére, hogy női szereplő volt, inkább férfi karaktervonásokkal bírt (nem külsőre értem). Ami videót beraktam ide, azzal értek egyet. Az a jó női karakter, amelyik nem attól erős és jó, mert férfi karaktervonásokkal ruházzuk fel.

  13. ÚÚúÚÚúúú, az Avatar: Korra Legendájában az összes női karakter ilyen! (sőt, az Avatar: Utolsó léghajlítóban is {nem a mozifilm}.) Na abban a Nikelodeonos rajzfilmsorozatban párját ritkítóan szuper jól megírt női karakterek vannak!

  14. “Egy nagyobb film fele, eszméletlenül vázlatos és kevés a sztori.”
    Én is a forgatókönyvet sajnálom. (Amúgy sejtettem az elején hogy az lesz az egyik főszál, hogy a hercegnő hogyan tud lejutni a földszintre a toronyból)

  15. “Az a jó női karakter, amelyik nem attól erős és jó, mert férfi karaktervonásokkal ruházzuk fel.”

    ez szerintem nem ilyen egyszerű, mert amikor erőszakos helyzet van, akkor az felülír dolgokat, Ripley nő, és motivációban ez vezeti, de amikor puskát használ, akkor kettőt is összeköt hogy egyszerre lőhessen velük. Az itteni királylány ki akar törni abból a helyzetből, amibe a szokások kényszerítik nőként, de amikor harc van, akkor kardoznia kell, ott nincs “uhh ez nem női”.

    Kb. egyetlen jelenet van a filmben, amikor “felruházták férfi viselkedéssel”, amikor iszik és büfög férfiasan… mert az nem nőies, nők nem tehetik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.