Dehogy fulladt ki az MCU

Hiába a sűrű negatív visszhang, a Thor immár negyedik része ismételten MCU standard bevételt hozott, azaz probléma nélkül lenyomott mindenkit a hétvégén.

Az összes marketing anyagot látva végig az volt a benyomásom, hogy jópofának tűnik ez a Thor, de nagyon megfáradt ez a bohóckodós formula mostanra és olvasgatva a visszajelzéseket ez a megérzés a kész filmmel is rezonál. Ezeket a pontokat összekötögetve az ember hajlamos azt gondolni, hogy elérkeztünk egy törésponthoz és most már TÉNYLEG kifullad az MCU, amit nagyjából 15 film óta jósolgatnak sokan. Ugyebár az egész filmes univerzum immár 14 éve pörög, a Thor 4 ebben a 30. (!!!) mozi volt, mellette most már futószalagon jönnek a sorozatok is, szóval valahogy tényleg kezd az egész sok lenni. De még egyszer, 14 éve tart az egész őrület és nyilván sok mindent láttunk már (sokszor).

Szóval ez a dolog benyomás oldala, amikor kivetíted az érzéseidet a komplett globális nézőközönségre, és a bevételeket látva meglepődsz, hogy ők még mindig máshogyan gondolkodnak. És nem azért, mert feltétlen mindenki igénytelen, de kell a kenyér és cirkusz a népnek és ezért is nyitott a Thor : Love and Thunder 143 millió dollárral Amerikában, globálisan összesen pedig 302-vel.

Ez persze elmarad az utóbbi két MCU mozi kezdésétől, a Pókember 260 milliós első otthoni hétvégéje a mai napig értelmezhetetlen, a Strange meg ennek a multiverzumos hatására ült fel és hozott 187 milliót az első három napján (szintén Amerikában). Ehhez képest persze kevésnek tűnik a Thor, de a Covid előtti Phase lezárás nagydömpingje előtt ez volt a standard nagyjából (Ragnarok: 122, Homecoming: 117, Guardians of Galaxy 2: 146..). És azt se feledjük el, hogy a járvány alatt / mellett igazán kiemelkedőt az MCU tudott mutatni, amikor a Black Widow és a Shang-Chi 80, illetve 75 millióval tudtak nyitni. Az viszont valóban felróható a Marvelnek, hogy a nagy dobásnak szánt új vonalat képviselő Eternals csúnyán megbukott kritikailag és a közönség sem szerette igazán, szóval valahol még mindig nem teljesen egyértelmű hova fog kifutni ez a phase és mikor fog összeállni a régi “nagyok” nélkül. Most tényleg elég nagy katyvasznak hat az eleddig nagyon konzekvensen építkező univerzum, de jó pár kudarc kell még ahhoz, hogy kijelenthessük, ráunt a nép a szuperhősökre.

A Minions közben tarol és átjutott a 200 millión otthon, a Maverick a hetedik hétvégéjén még mindig dobogós és a hét közepéig átlépi a 600 milliót Amerikában. Jelenleg (infláció nélkül számolva) az otthoni minden idők listán 12. helyen van, de az Incredibles 2, Last Jedi, Avengers hármast tuti lenyomja és begyalogol a Jurassic World 653 milliója mögé a 9. helyre.

A hétvége amerikai bevételei.

  1. Thor: Love and Thunder – $143,000,000 – össz: $143,000,000
  2. Minions: The Rise of Gru – $45,550,000 – össz: $210,078,580
  3. Top Gun: Maverick – $15,500,000 – össz: $597,406,113
  4. Elvis – $11,000,000 – össz: $91,122,702
  5. Jurassic World: Dominion – $8,410,000 – össz: $350,325,830
  6. The Black Phone – $7,660,000 – össz: $62,312,410
  7. Lightyear – $2,900,000 – össz: $112,322,200

16 hozzászólás a “Dehogy fulladt ki az MCU” bejegyzéshez

  1. nem gondolom hogy pont ebből a Thor-ból bármi következtetést le lehetne vonni az MCU jövőjére nézve, hiszen ez még kvázi a múltja. Bizonyos értelemben az egyetlen megmaradt fő karakter (Spiderman és Strange még valamennyire, de már kicsit azért megcsillagozva. Persze Spiderman mint IP viszont eleve bevétel-mágnes)
    Thort még az annak idején (jogosan) mélypont második rész sem ásta el, és Waiti simán visszahozta a Ragnarokkal, nem látom miért lenne abban bármi meglepő hogy annak a (még jobban felturbózott) folytatása nem fog rosszul muzsikálni a pénztáraknál.

    Ha már MCU jövője, a posztban is emlegetett Eternals kritikai és közönségbukása volt az ami sokatmondóbb.

  2. ha esetéeg nem lett volna egyértelmű, erre utaltam
    “Szóval ez a dolog benyomás oldala, amikor kivetíted az érzéseidet a komplett globális nézőközönségre, és a bevételeket látva meglepődsz, hogy ők még mindig máshogyan gondolkodnak”
    Szóval lehet hogy a szerzőnek annyira nem jött be a Thor 3 hogy ezt kivetítve most meglepődött, de akkor ez tényleg csak emiatt lehetett.

  3. Bvr:

    1. Bejött neki a Thor 3

    2. Arra gondolt, hogy az itteni kritika alatt is 90%-ban fikázták, máshol is sok a negatív hang, mégis mennek a nézők rá. Ne gondold túl.

  4. Én is azt hittem, hogy ez most nem fog bejönni, annyira szar volt. Vártam a buktát mint április harmadikán, és itt sem jött el. Jól meg van mérve, és feltálava, hogy mi kell a népnek.

  5. abelh: amit írtam abban mégis mi volt a túlgondolás? Semmi ilyet nem látok. Viszont akkor ezek szerint nem azt akartad írni amit a posztban írtál (és amit be is idéztem) hanem amit most a kommentben? Szóval nem az érzéseidet vetítetted ki hanem bizonyos fórumok kommentelőinek általad érzékelt többségének érzéseit, és ez alapján volt meglepő? Nem tudom így volt-e de bizony ilyenekből nem kell kiindulni.
    (amúgy te most még ha poénból is de harmadik személyben fogalmazol saját magadról? hm :))

  6. Izé. Nekem nagyon hiányzik a koncepció. Thanos tök jól összekötötte az előző etapokat. Most nincs miért “izgulni”, nem érdekelnek a különböző filmek sem annyira (kivéve a Pokembert).

  7. Thanos tök jó volt, de azért az már a “long con”, és a végére fizetődött ki. A kulcs a 2012-es Avengers volt, hogy Vasember / Robert Downey Jr. és Amerika kapitány / Chris Evans mint két fókuszpont köré (a színészeket is azért írtam így ki mert ezek baromi jól sikerült castingok voltak, nagyban múlt rajtuk a siker) és azért még Thort is majdnem hozzájuk vehetjük, el tudták rendezni a sok szerethető mellékkaraktert (szinte mind ugyanúgy nagyon bevált és az idő által visszaigazolt castinggal) és írni hozzájuk az újabb kalandokat, valamint kötve be általuk az újabb és újabb karaktereket.

  8. Top Gun brutális. Nagyon örülök neki.
    Nekem ez a phase 4 eddig nagyon mellé menős, de nem lepett meg, hogy a Thor nem megy rosszul. Sokan szerették a Ragnöröket (én is, egyik kedvenc MCU filmem az Ant-Man első része mellett). Black Widow nem volt jó (rosszkor, rossz helyen jött, simán a Phase 3-ban a Civil War után kellett volna csinálni), Shang-Chi egész szórakoztató volt, Ethernals baromi nagy mellé bár voltak benne jó gondolatok, Póki 3 nagyon adta, bár az alap koncepciótól az arcom kaparom, de ahogy az egészet összerakták az nagyon jó volt, de aztán a Dr Strange/Wanda film ismét nem jött be és hát ez a Thor 4 is ott abban a két órában lekötött/szórakoztatott (jobban mint a Strange), de visszagondolva inkább csalódás keltő volt.
    Várom az Ant-Mant. Azt még szerettem, de pl. Wakanda Forever se érdekel.

  9. Szerintem bvr-nek igaza van. Thanossal csak a Bosszúállók stáblistás jelenetében találkoztunk először és a Végtelen háborúig mindössze A galaxis őrzőiben volt egy picivel több jelenete. Csak a tudat volt a nézők számára, hogy van egy nagyobb gonosz. A 4. fázis ilyen téren reboot-nak tűnik: lehet, hogy a következő csapatfilmben fogunk először találkozni a főgonosszal.
    A kivétellel szemben, nekem tetszett az Örökkévalók és nem tartom kizártnak, hogy Arishemet kell majd lenyomni a végén mindenkinek. De még mindig zavar, hogy vagy nincs még elhelyezve az eddigi történések sorában annak a filmnek a cselekménye, vagy pedig figyelmen kívül hagyták. Gondolok itt a végén megjelenő Arishemre vagy a jéggé vált Tiamutra. Ezek olyan dolgok lennének a való világban, amik az átlagemberek életét alapjaiban változtatnák meg, még egy Thanos után is. Még sem volt rájuk azóta sem semmi reflektálás.

  10. Lehet tévedek, de úgy látom, hogy most Kevin Feige keresi az utat. Multiverzumos főgonosz legyen-e, pl. minden karakter negatív mása, vagy inkább Galactus/bármilyen más Celestial?
    Ha a bevételeket nézzük, akkor sajnos az első lesz, mert a paukember meg a doki mentek a legnagyobbat. Az Eternals behozta azt, ami odacsaphatna a Thanos érának is, de mivel bukás volt (szerintem nem a Celestialok miatt), ezért azt a vonalat elfelejthetjük.
    Nem tetszik az új irány, de egy GoTG vs Adam Warlock-ra kíváncsi vagyok. Persze Thor is kell, különben esélytelenek, mivel Drax-et kb. a 16 hónapos kislányom is megverné, olyan gyengére írták az MCU-ban.

  11. Igazából semmilyen irány vonal nincs màr ezekben a filmekben. Egyik random koncepciótól megyünk a màsikig.

    Ott van falcon and the winter soldier sorozat ahol èppen gazdasagilag kèszült összedőlni a vilàg, ahogy a csettintès után a sok milliàrd ember visszatèrt. De pl a pókember filmekben vagy a hawkeye sorozatban amik szintén ez időtàjt játszódnak említès sincs ilyen problèmákról. Sőt szöges ellentète ennek a koncepciónak, minden rendben van, mindenki vakàciózik.
    Asgardon is megy a turizmus, de a falcon sorozatban meg kb kenyèrre nincs pènze senkinek.

    De ennek ellenère ez mèg jó ideig nem fog bebukni. Hiába értelmetlen az egész, meg nincs központi tèma. De nagy làtvány filmek amire az emberek rávannak szokva ezért ugyanúgy elfognak rà menni

  12. Bvr:

    lehet kezdek elhülyülni és nem azt írom, amire gondolok…ezt még tetézem az E/3-mal, szóval van baj :)

    amúgy az én érzéseim is benne voltak, mert az első marketing anyagtól kezdve azt éreztem, hogy ez nekem nem kell. és tökre jogos, hogy Waititi kihúzta a szarból a Ragnarokkel a karaktert (szintet is lépett box office téren is), szerettem is nagyon azt a mozit, de azóta valahogy ez nekem megfáradt. tudom nem telt el sok film azóta, de ahogy megláttam az Őrzőket is, úgy voltam vele, hogy elég volt ebből az idétlenkedésből (pedig imádom Waitit humorát). szóval az én érzéseim, a fórumos visszajelzések, netes visszhangok stb. minden együtt.

  13. Én örülnék neki, ha most, ebben a fázisban egy ismerős, egy korábbi jó arc lenne a ‘gonosz’, az szerintem jó érzelmi töltettel látná el a sztorit. Egy, tényleg morálisan szürke (nem a Thanosnak igaza volt agymenéses hülyeség), egy ismert karakter, mint Piroska :-) Ehhez a multiverzum mint alaptéma tök jó, ráépül a már ismert MCU világra, de lehetőséggel az új dolgokra, alternatív szereplőkre. És az sem kell, hogy most valami über akármit építsenek, 3 fázison át, szerintem elég lenne egy ismert karakter is (lsd fent). Legalább marad tér kísérletezni – és úgy tűnik, ez a dolog az Eternals óta lényegében folyamatban is van.

  14. Biztos öreg vagyok, meg a képregényeket sem követtem annyira, hogy képben legyek a sok különböző univerzummal, de az én érdeklődésem ezzel a multiverzumos vonallal kezd elveszni. Azt érzem, hogy már nincs értelme úgy kötődni a karakterekhez, ahogy Vasemberhez, Cap-hez, vagy Black Widow-hoz kötődött a néző. Oké, a casting is kellett ehhez, de az is, hogy legyen tét, meg konzisztens karakter. Most meg bármikor előugorhat a sarok mögül egy másik póki, másik akárki, meg is halhat bárki, mert pótolható. Nincs tét.

    Gyártás szempontjából ez érthető, de a narratíva olyan töredezett lesz, hogy nehéz egy közös élményt adni a nézőknek. Elveszik az, hogy láttad-e már ezt vagy azt a filmet, mert annyi film és sorozat van, hogy az átlag néző nem tud lépést tartani, egyre szűkebb az a rajongói kör, akik mindent megnéznek (gondolom én).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.