Késik a vonat

Kimaradtam pár hétig, de őszintén szólva semmiről nem maradtam le. Eléggé leült idén a nyári szezon már júliusban és a Bullet Traintől sem lehetett megváltást várni, de kicsivel többet simán.

David Leitch a Hobbs and Shaw után tért vissza a mozikba rendezőként, a Deadpool 2-t követően pedig ismét R-besorolású filmmel. Nyilván egy főhajtást megérdemel, hogy az anno Brad Pitt dublőreként dolgozó fickó micsoda karriert futott be Chad Stahelski oldalán (és nélküle is) a 2014-es John Wick óta, de most maradjunk csak a bevételeknél.

Leitch az Atomic Blonde-dal még nem robbantott kasszát, de a 30 millióból leforgatott mozi közel 100 milliót termelt globálisan, így egy évvel később a Deadpool 2-vel lépett szintet és 786 milliót hozott a világ összes piacáról. Nyilván ezután magas labda volt a Hobbs and Shaw, a Furious franchise 2019-ben éppen max gázon pörgött, így ott is bejött a papírforma a 760 milliós összesített bevétellel. Egy sort azért a Nobody még megérdemel, hiszen az elmúlt évek talán legjobb “rendrakós” filmjében szintén közreműködött a fentebb megénekelt úriember, ezúttal viszont csak producerként (jó, a Kate-ben is, de az maradjon valóban zárójelben).

Na és akkor így érkeztünk meg a 90 milliós befektetéshez, a Bullet Trainhez, ami elképesztő színészgárdát és hatalmas agyatlan funt ígért R-besorolással (ami több kevesebb sikerrel működött is, legalább is amikor Leitch nem képzelte magát Tarantinonak, vagy Guy Ritchie-nek). Be is árazták az elemzők 40 millió környékére az első hétvégi nyitást…ami viszont végül csak 30 lett. Ez persze nem katasztrófa, mert hiába van tele hangzatos nevekkel a film, Brad Pittel az élen, de egyikük sem százmilliós blockbusterekkel szokta berángatni a nagyközönséget a termekbe (nem, még Pitt sem). Ettől függetlenül végignézve a hétvégi amerikai top10-et, a Thor, a Minyonok és a Top Gun időznek egyedül a listán igazán kiemelkedő “tipikus nyári” bevétellel (mindegyik 300 felett), plusz az Elvis szépen megtartotta a közönségét immár a 7. hétvégéjén is. Ergo lett volna keresnivalója komolyabban is a pályán a Bullet Trainnek, de ha esetleg a közönség jól fogadja, az augusztusi hétköznapokkal még hajrázhat nagyot.

Múlt héten volt még egy DC League of Super Pets, szintén allstar castinggal (Kevin Hart, Rock, stb. a hangok között), de a második hétvégéje után is csak 45 milliónál jár otthon, úgyhogy túl emlékezetes biztosan nem lesz a kasszáknál már. Ellenben még egy héttel korábbról érdemes megemlíteni a Nope-ot, Jordan Peele harmadik rendezése is átugrik majd a százas határon otthon : Get Out 175, Us 175, a Nope pedig most 98-nál tart már.

Végül pedig a nagy bukás Thor 4 már beelőzte a Ragnarokat is, nemzetközileg éppen átugorja a 700 milliót, és ismét aláhúzza, hogy bevételi szempontból nincs az MCU lejtőn (de ezt két héttel ezelőtt több nagyon hosszú kommentben kiveséztük). 

Az amerikai hétvégi bevételek:

 1. Bullet Train – $30,125,000 – össz: $30,125,000
 2. DC League of Super Pets – $11,200,000 – össz: $45,101,882
 3. Nope – $8,500,000 – össz: $97,969,055
 4. Thor: Love and Thunder – $7,600,000 – össz: $316,064,051
 5. Minions: The Rise of Gru – $7,110,000 – össz: $334,577,685
 6. Top Gun: Maverick – $7,030,000 – össz: $662,510,244
 7. Where the Crawdads Sing – $5,650,000 – össz: $64,623,404
 8. Easter Sunday – $5,250,000 – össz: $5,250,000
 9. Elvis – $4,000,000 – össz: $136,516,741
 10. The Black Phone – $1,460,000 – össz: $85,897,535

9 hozzászólás a “Késik a vonat” bejegyzéshez

 1. Hihetetlenül nem értek azzal eggyet, hogy a Thor 4 nem bukás. A ragnarok 180 millioba került, a Thor 4 250 millioba. Ahhoz, hogy kb behozza a befektetést 700 millio kell, ami bejött és kb vége. ( A ragnarok 850 milliot hozott , a Thor 4 sosem éri azt el.)
  A ragnarok idején 10 dollár volt egy jegy, most átlagosan 14, matek: 10 mmiloval kevesebben látták.
  Rengeteg Youtube video fejtegeti és tényekkel támasztja ezt alá. A Phase 4 alapvetően bukta, de nem akarok ezzel vitát nyitni, csak a számok nem hazudnak. Eternals, Shang stb. 1 és 1.2 milliárdot vártak A Thor-tól…

 2. Thor 4: pénzügyileg pozitív film ami egy phase 4 eleji limonádé, teljesen jó a Marvelnek. (Pénzügyileg mert a film szerintem is fos volt.) 1.2 milliárdot nem tudom ki várt a Thor 4-től mikor azt még a Civil War vagy a Far From Home se érte el például.

  A Wakanda Forevernek viszont be lehet írni már most 1.5 milliárdot szerintem, csak hogy megnyugodjon mindenki. De az 1+ milliárd kényelmesen Kína nélkül is meglesz ha úgy alakul.

 3. Ha nem is bődületesen, de azért pénzénél lesz a Bullet Train. Amit én jó hírként veszek. Mivel szeretem Leitch rendezéseit. DP2 szerintem jobb, mnint az első és a Halálos kitérőt is a franchise jobbik darabjának tartom az utóbbi időből…

 4. Wontbe:

  1. “A ragnarok idején 10 dollár volt egy jegy, most átlagosan 14, matek: 10 mmiloval kevesebben látták.”

  A Ragnarok 315 milliót hozott anno, inflációval kalkulálva 322 lenne most. ahogy írod, a számok nem hazudnak, ezek a hivatalos adatok.

  2. “Rengeteg Youtube video fejtegeti és tényekkel támasztja ezt alá. A Phase 4 alapvetően bukta, de nem akarok ezzel vitát nyitni, csak a számok nem hazudnak.”

  Ha a youtube videók azt mondják, akkor biztosan úgy is van. De azért:

  – Black Widow – Covid alatt kiugró siker
  – Shang-Chi – szintén
  – Eternals – csalódás
  – Spiderman – kolosszális, pofaszaggató siker, nincs rá jobb szó
  – Dr. Strange 2 – kiugró siker
  – Thor 4 – papírforma semmi extra.

  Az első négyet nem kell ecsetelni, az utolsó két filmmel kapcsolatban pedig nagyon sokat kommenteltem itt, számokkal (amik nem hazudnak), nem akarom bemásolni őket újra:

  https://filmbuzi.hu/archives/2022/07/25/a-thor-4-az-atlag-kozeleben-esett-a-folyami-rakok-meg-enekeltek/

 5. “a Bullet Traintől sem lehetett megváltást várni, de kicsivel többet simán.”
  Ugy befosattal, de ugy! Olvasom itt a mobilon, azt hittem, kritika. :D

 6. A folyami rákos filmet vetítik már nálunk is? Mert tegnap reggel lehetett páros jegyeket nyerni rá a rádióban a premier előtti vetítésre. Én azt hittem már hetek óta játszák a magyar mozik is.

 7. Wontbe:

  1. minden hivatalos elemzői oldalról az jön vissza, hogy a Ragnarok 315 milliós akkori bevétele inflációval kalkulálva ma 321 millió lenne. jöhet azzal az arc, hogy micsoda jegyár emelkedések voltak és milliókkal kevesebb nézője volt, de attól még nem lesz igaz, a tényszám 321 millió, ez a hivatalos és pont.

  2. én törekszem arra, hogy objektívan a számokat nézzem. ez a fickó meg kiemel adatokat, sarkít és demagóg módon hergel. Kapásból azzal kezdi, hogy mennyivel jobban áll a Maverick – a Maverick teljesítménye box office könyvekbe illő, emiatt nem hivatkozási alap. Vagy éppen a Gruval összemérni, ami a nyári iskolaszünetre lett belőve családosoknak. Szimplán manipulál, amikor ezekhez méri.

  3. A kedvencem mégis, amikor kvázi negligálja a Pókember sikerét, arra hivatkozva, hogy a bevétel nagy része a Sony-hoz megy. és? :) ez mennyiben befolyásolja azt, hogy mekkora érdeklődés volt egy MCU film iránt? De szükség van erre az érvelésre, mert a Thor bevételének a lehúzása önmagában még kevés temetni a Marvelt, ezért bele kell rúgni a Strange-be, meg valahogy a Pókembert is lerántani – amit pusztán a bevételek alapján lehetetlen, mert hihetetlen kiemelkedő volt.

  4. belinkeltem az előző kommenteket fentebb, de akkor kicsit összegezve:

  – a Thor tehát előzi a Ragnarokot és a legsikeresebb Thor film lesz.
  – ez a 330 körüli amerikai bevétel tökéletesen beáll a szólófilmek sorába, egyáltalán nem bukás otthon.
  – a globális eredménye szintén hozza az MCU nem Avengers filmek átlagát, amennyiben lecsíped róla a mostani hiányzó kínai és orosz piacokat. ergo nemzetközileg sem bukta.
  – nem várható el az, hogy még ennyi év után is minden filmjük bevétele milliárd fölé menjen, lesznek kilengések +/- irányba mindig. de ettől még nem állt földbe az MCU és a Thor sem bukta.
  – a végeredmény egy szempontból mindenképp csalódás (ezt is írtam már): a nyitáshoz képest alacsony a végső bevétel szorzója. ergo ez aláhúzza, hogy a közönség hamar elpártolt tőle (de egyúttal a nagyon magas első hétvége az általános érdeklődést bizonyítja).

  összegezve:

  1. a Thor 4 nem bukás
  2. az MCU nem halódik

  +1 (ahogy írtam én igyekszem objektív maradni, a fenti linkelt demagóg videók meg pont az ellenkezőjére hajtanak, tipikus buta clickbait)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.