Bruce Willis digitálisan tér vissza (update: az ügynök tagad)

Tegnap hullafáradtan olvastam a hírt, és nem tudtam már megírni, de eszméletlen cinikus jövő közeledik lassanként. Persze “get the bag” Bruce-nak, vagy az ilyesmit kezelő családtagjainak akikről gondoskodni akar, de akkor is kemény.

Bruce Willis eladta a jogokat egy cégnek, hogy deepfake technológiával “digitális ikret” csináljanak belőle, és az szerepelhessen dolgokban. Korábban már húzott ilyesmit, tavaly egy orosz reklámban deepfake technikával tűnt fel, ez volt az eredmény:

UPDATE: Bruce Willis ügynöke tagadja, hogy eladták volna a “digitális iker” jogot.

human
írta
2022. 09. 30. 23:59
megjelenés
14
hozzászolás


14 hozzászólás a “Bruce Willis digitálisan tér vissza (update: az ügynök tagad)” bejegyzéshez

 1. Tisztára mint “A futurológiai kongresszus” Robin Wrighttal :)
  (mármint aki nem látta, ez volt abban a kiiduló téma)
  Vajon itt most ez egy egyszeri nagy összeg vagy kisebb de kap mindig jutalékot is? Meg van valami egyetértési jog, vagy azt előre körbe kellett jogilag bástyázni hogy mit lehet és mit nem? Vagy csak felvette a csekket és részéről innentől kalap kabát?
  (a fenti film ha jól emlékszem (basszus már majdnem 10 eve volt) az utóbbi de hát amúgy is átment elég kemény disztópiába)

 2. Bruce egy legenda, de szegénynek sajnos nagyon illik a karrierívébe ez a döntés, a pályája utolsó 10+ éve arról szól, hogy egyre mélyebbre hajol le az apróért. Persze az ő döntése, nem tartozik senkinek magyarázattal – pénzzel már lehet hogy igen, és az egyben magyarázat is lenne. :)

  Nálam ezzel a digitális alakmás-témával kb. ott a határ, hogy egy karakteréből kiöregedő (esetleg már halott) színész korábbi karaktere helyére “ugrik be” a megfiatalított digitális alakmás, mint pl. Luke Skywalker vagy Tarkin esetében volt. Nagyon nem szeretném látni mondjuk Marilyn Monroe-t a következő Avengersben, ahogy Freddy Mercury hologramjának a koncertjén sem szeretnék csápolni, hiába szeretem nagyon.

  bvr: Pont ezt akartam beírni én is, valóság lett A futurológiai kongresszusból. :) (Minden sci-fi rajongónak ajánlom egyébként, lehetőleg trailer megnézése nélkül, mert anno amit én láttam az felháborítóan spoileres volt.)

  (Fun fact, én nemrég tudtam meg, hogy az üdítős reklámjait egy egyszínű üdítősdobozzal forgatták, amire utólag CGI-al került fel a Hell minta, ugyanaz a reklámfilm más országokban más üdítőt reklámoz, ezen kicsit kiégtem :D)

 3. De egy csomó képanyag van a fiatalabb koráról, nem?
  Ha már úgyis deepfake, legalább a fiatal Willist használnák már eleve és nem az öreget, hogy aztán azt fiatalítsák vissza bénán.

 4. @Kenike: Szerintem te lemaradtál a lényegről, hogy visszavonult, a betegsége miatt már nem tud szerepeket vállalni. Az elmúlt tíz év szerepválasztásai is összefüggnek a sérülésével, nem tudhatta meddig bír még kamera elé állni, ezért mindent elvállalt amit elbírt.

 5. totoro: Nem maradtam le, de jogos, félreérthetően fogalmaztam. “…a pályája utolsó 10+ éve arról szólT, hogy egyre mélyebbre hajolT…” szóval múlt idő. Ezzel együtt gondoltam, hogy a lefelé tartó spirálba sajnos beleillik, hogy amikor szegény az állapota miatt már képtelen színészkedni, akkor utolsó utáni dobásként még a képmását is pénzzé teszi. Szerintem baromi szomorú és nyomasztó, de érthető és védhető döntés.

 6. Ha belegondolok, hogy élőben a Britain’s Got Talentben most mit művelt ezzel a technikával az egyik induló csapat, akkor semmi meglepő nincs a hírben, de közben kicsit szomorú, hogy nagy öregeket visszavonulás helyett ilyenbe húznak be, ahelyett, hogy feltörekvő, fiatal arcokkal keresnék az új sztárokat. Willis persze külön kategória a betegsége miatt, de akkor sem vagyok meggyőzve arról, hogy tényleg ez a jó irány.

 7. 7: Rákerestem, és tényleg de jó ez a realtime deepfake, de ez high concept gyanítom csak egyszer játszható meg tehetségkutatóban, olyan mint a magyar árnyjátékos csapat.

 8. Én nem hiszem, hogy ez a dolog annyira a világ vége, mint ahogy sok filmes körben olvashattam. Azt a részét visszásabbnak találom, hogyha már halott színészeket hoznak vissza. Akiknek már nincs beleszólási lehetőségük abba, hogy szeretnék-e ezt. Ha egy színész most vagy a jövőben bele egyezik ebbe, akkor nem látom akadályát ennek. OTt van Robin Williams, ő 25 évre letiltott minden ilyen próbálkozást.

 9. LasDen: csak egy alapvető hiba az egészben már az, hoyg nem lesz hely új arcoknak, ha a mostani színészeket bebetonozzák és 30 év múlva is őket nézzük csak deepfake változatban.

 10. human: szerintem az a fele meg ott hasal el, hogy az új arcokkal meg folyton ugyanazokat a sztorikat nézzük, mert nem nézőmágnesek, így új sztorit nem mernek adni nekik
  a kettőt kellene összeszőni inkább

 11. 10: Human, azért szerintem még messze nem ilyen fejlett a technológia, és pont azt a keveset nem tudják megcsinálni, amitől valóban elhiszed, hogy ez igazi színész. Vannak jó deepfake-k de azok kevesek egy mozihoz, mert a dublőrnek ugyanúgy kellene játszani is ahogy az eredetinek, de mozdulatokat, grimaszokat, arcjátékot, a színészi eszköztárat nem lehet deepfake-val átemelni, az elvész a színésszel együtt. Pár perces kameók, meg a B filmek egy új generációja elképzelhető, hogy kinő ebből, de nagy mozikat, valódi színészi játékot el nem tudok képzelni a belátható jövőben.

 12. ” azért szerintem még messze nem ilyen fejlett a technológia”

  ezért nem azt írtam, hogy jövőre, hanem 30 év múlva ;)

 13. most olvasom hogy Willis szovivoje cafol, es a deepcake is megerositi, megsem igaz igy az eladasrol ez a hir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.