Pangás a mozikban

Mostanában nem volt box office rovat, egyrészt egyéb elfoglaltságok miatt, másrészt az amerikai (és globális) mozis piac a legszerencsétlenebb covidos időket kezdte a nyár végétől megidézni. Ezt már többször leírtam, de 15 éve valóban megállt a lábán az a feltevés, hogy a nagy nyári pörgést követően a bedobozolt kacatokat öntötték ki a forgalmazók és a kora őszi időszak béna filmektől és bevételi eredményektől hemzsegett. Most ez a minta már a nyár végén megismétlődött, de inkább a komplett (mozis) piac szenvedése volt a kiváltó tényező.

Legutóbb még a Dragon Ball egész jó eredményéről írtam, azután jött a The Invitation augusztus végén 6.8 milliós kezdéssel – és most 25 körül jár. Szeptember elején a Top Gun büntetett, a 15.(!!!) hétvégéjén lett listavezető 6 millióval (összetettben azóta otthon 712, globálisan 1.46 milliárd került a kasszába).

És ami igazán durva, hogy azon a hétvégén a kibővített No Way Home is bekerült a mozikba és a dobogó alján zárt (a forgalmazása kvázi 38. hetében). Közel 4000 mozit kapott ugyan, de az 5.4 milliós 3. hely a hétvégén csodálatosan aláhúzza a totális érdektelenséget. A szeptember 9-i hétvége kicsit már izgalmasabbra sikerült, de akkor sem feltétlen a bevételek miatt, habár a Barbarian 10 milliója még mindig messze volt a kiugrótól, de legalább maga a film érdekesnek tűnik (ami ha jól látom hazai mozis forgalmazásban soha nem fog sajnos kiderülni).

Mindössze szeptember közepén kezdett újra pislákolni az ipar, a The Woman King majdnem 20 millióig jutott (19-cel zárt akkor vasárnap) és a kiemelkedő kritikák, visszajelzések mentén szépen is zárhat majd. Majdnem pontosan ugyanennyit termelt a Don’t Worry Darling 19.3 millós kezdéssel a múlt hétvégén, de ez még akár csalódás is lehet a nagy hype mellett, a rossz visszhangról nem is beszélve. De ha már a Pókember is kapott pár szót, megérkezett a mozikba az Avatar is egy újabb re-re-re-releas-re, Cameron filmje szintén a bronz éremre volt jó (mint a No way home pár héttel korábban), viszont egészen 10 millióig jutott. Ilyen tempó mellett szerintem még 50 év múlva is a mozikban lesz majd a 20. ismételt digitális felújítást követő bemutatón.

Surranópályán közben Brad Pitt is bekúszott 100 millió fölé Amerikában a Bullet Trainnel, ami összességében korrekt eredmény.

És ha szeretném pozitív felhanggal zárni ezt a rövid összefoglalót, akkor az lenne, hogy a nyár közepét követő halódás után jó eséllyel a Smile is 20 millió környékén kezd most, azaz zsinórban 3 hétvégén mutat már életjeleket az amerikai mozis ipar, ez is valami. Hogy három hét múlva a Black Adam profitál az elmúlt hetek pangásából, vagy földbe döngöli a nézők általános érdektelensége, az egyelőre kiszámíthatatlan.

abelh
írta
2022. 10. 01. 22:19
megjelenés
6
hozzászolás


6 hozzászólás a “Pangás a mozikban” bejegyzéshez

  1. Ha tippelnem kellene akkor a Black Adam hoz egy szolid 60 millio nyitó hétvégét, majd 150 millió körül kipörög az amerikai mozikból, három hétre rá a BP2 esetében viszont már rekordkozeli számokat jósolnék… Bár lottón sose nyertem még…

  2. Szerintem a Black Adam nem fog többet hozni, mint akármelyik Rock-film.
    Az Avatar re-release eredményre kívàncsi vagyok, mert magam is beültem rá, úgyhogy köszi abelh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.