The Good Nurse – jótett helyébe

A Netflixre jött ez a valós eseményeket feldolgozó thriller, és Eddie Redmayne végre magához illő szerepet választott benne. Nem utálom a színészt, de szinte mindig mellécastingnak tűnt jófiúként, hát most a hidegrázást hozza az emberre 1-2 pillanatban. Hogy a többi időben mi van?

A történet egy halál angyalát játszó nővérről szól, aki a valóságban ki tudja hány embert ölt meg, de még azt sem tudjuk a filmben mennyit. Mondhatnám, hogy az ő elkapása a téma, de igazából valahogy nem ér össze a film. Mármint a középpontban a gyilkos munkatársa van, aki egyedülálló anya, és még szívproblémái is akadnak, szóval különösen hősies, hogy segít az elkapásában, de közben meg valahogy mégis távolságtartó vele szemben a film, így nézőként sem tudunk együttérezni.

A nyomozást és a jó nővér ráébredését a dolgokra viszont elég unalmas csomagba tették össze. Konkrétan az első 30-40 perc remek, és tudom, a valóságot nem írhatták át, de ahogy elmesélték az fárasztó lett. Egyszerűen csak jobb filmek ugrottak be közben, hogy azok ennyire hétköznapi helyzetes nyomozást miképp mutattak be jobban. Lehet a fókuszuk volt élesebb a témában, itt meg csak úgy…, hogy is mondjam, mentek előre a dolgok, sok döntés mögött mintha maguk sem tudták volna mi volt, így átugrották azok megalapozását, csak felmondták a leckét, avagy a tényeket amik történtek.

Egy dolog kapta igazán az ívet, az amorális profitorientált amerikai egészségügy, amiben a mindent sejtő kórházak/cégek inkább csöndben megszabadultak a gyilkos nővértől, minthogy vizsgálatot folytatva esetleg leleplezzék maguknál, ezzel tönkre téve a kórházat. Bár részemről a zsarukra is húznék némi vizeslepedőt, hiszen ha ott egy vérkép, akkor tényleg senkivel nem konzultálnak, egy nővérnek kell akaratán kívül segíteni? Bár a nyomozás lehet érthetőbb lett volna egy kompetensebb filmben.

Mindezek ellenére néha hatásos a hangulata, a vége erős Redmayne oldaláról, viszont közben bőven van felesleg, töltelék. Rosszul adaptálták ezt az elborzasztó történetet.

human
írta
2022. 11. 16. 14:21
megjelenés
7
hozzászolás


7 hozzászólás a “The Good Nurse – jótett helyébe” bejegyzéshez

  1. Ritka unalmas film volt.
    Többet tudtam meg a főszereplő nővérről és a problémáiról, mint bármit a tényleges tettesről, azonkívül, hogy a végén kiírták, hogy sosem árulta el az inditékát.

    Meh.

  2. Igen, ez a film az emberi gyarlóságokról szól, a féltenézésről, az eltussolásról stb. De Eddie tényleg creepy volt itt, tetszett ebben a szerepben.

  3. Eddie Redmayne volt már genyó szerepben: a Jupiter felemelkedésében iskolapéldaként végig ripacskodta. Jaj, de kínos volt! :D
    Amúgy az ápoló egy szerencsésebb kifejezés, főleg férfiak esetében.

  4. Teljesen mindegy milyen magyar címet adtak neki itthon, ez a magyar nyelven még nem változtat, sőt. Ezek szinonímák és férfi esetén kifejezetten idétlenül hangzik a nővér megnevezés ápoló helyett.
    A magyar cím meg amúgy is elfuserált, még csak nem is az eredeti fordítása.

  5. Eddie-t én sem kedvelem túlzottan, de itt kifejezetten emlékezetes volt. Minden elismerésem, a hideg futkosott a hátamon 2órán át..

    Valószínűleg azért kapott más címet, mert 2014-es film már futott jó nővér címmel.

    Ezt az ápoló/nővér férfiak esetén témát már teljesen kifilézték a meet the parentsben:D:D:D nekem legalábbis ez ugrik be azonnal..

    Amúgy ha a fekete angyalt kiveszed a képletből és csak Chastain karakterére asszociálsz, semmi baj a címmel. Valószínű kicsit több teret akartak adni a hétköznapi hősnek, de nem volt benne több, mint amit megtudtunk róla. Én ezt nem róttam fel hibának.

  6. Simán nézhető volt a hibái ellenére is. Még emlékszem az elég hasonló hazai “fekete angyal” ügyre, többek közt emiatt is érdekelt hogyan dolgoznak fel egy ilyen témát. Eddietől sok mindent még nem láttam de a The Trial of the Chicago 7-ben elég jól játszott és ahhoz mérve itt most alulteljesített (vagy még nagyon emésztődött bennem a Dahmer sori). Én csak örülnék ha több hasonló érkezne a Netflixre, mert bár messze volt az igazán jótól, mégsem az a szokásos tucat limonádé szint volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.