Az Avatar 2 kijut Kínába

Na ezt hogy a fenébe intézte el James Cameron? Úgy tűnik sínen van az elvárt rekordbevétel, mivel decemberben Kínában is mozikba kerül a film. Azért meglepő, mert az Avatar is a Disney alá tartozik, ahogy a Marvel filmek, de azok mostanában nem járhattak arrafelé vásznon. Nyilván a film témája azért közrejátszik ebben a döntésben, meg még ki tudja mi minden más, de az biztos, hogy Cameron ezen a piacon is jelen lesz, és ez bizony sokat segíthet az Avatar sikerén, hiszen az első rész eléggé kedvelt odakinn.

human
írta
2022. 11. 24. 03:19
megjelenés
22
hozzászolás


22 hozzászólás a “Az Avatar 2 kijut Kínába” bejegyzéshez

  1. Ugyanamiatt amiért készültek Kelet-német/jugoszláv indiánfilmek errefele. Winnetou úgy volt tematizálva, hogy vannak itt ezek a szorgos, gyűjtögető népek akiket leigáznak a hódító imperialisták, akik nem értik értékeiket és csak a zsebüket akarják tömni a vastag szivart szívó, cilinderes tőkések fent.

    A kék emberekkel meg bárki azonosíthatja magát.

  2. Azért ahhoz eléggé elszállva kell lennie valakinek, hogy egy három méteres kék majomhoz és ócska kultúra förmedvényükhöz azonosítsa magát.

  3. Az átváltozás.:)
    Volt anno egy film: District 9 – ami lényegében arról szólt, hogy – bár akaratán kívül – a kis szürke hivatalnokból bizony egy iszonyat randa alien lett.

    Elég durva dolgokon megy keresztül – nem részletezem, szerintem sokan látták ezt a filmet, mert hihetetlen módon blockbuster lett belőle – de a lényeg, hogy a film végére azt kell mondjam – és ez tényleg Neill Blomkamp zsenialitása – hogy elérte, hogy a néző “azonosulni” tudott végül ezekkel a rákszerű randa alienekkel.
    Nemcsak a kis szürke hivatalnok szomorú történetével, hanem az egész alien csoportosulással.

    Mind a D9 mind az Avatar alapgondalata ugyanaz volt: “akkor tudod megérteni a másikat, ha azzá válsz amik ők maguk”.
    Persze nyilván teljesen más a két film, de ebben az alapfelállásban a D9 és az Avatar bizony azonosak.

    Ha a filmeket nézzük, azt kell, hogy mondjam, hogy a D9 “azonosulás” szempontból ezerszer jobb munkát végzett mint az Avatar. Már maga az átváltozás brutalitása.
    A D9 jóval merészebb, mocskosabb, kegyetlenebb. Az egyik leghatásosabb sci-fi film, tényleg jár neki a 10/10 (és Blomkamp a mai napig tartozik egy hasonlóan erős filmmel).
    Az a helyzet, hogy Neill Blomkamp megértette, hogy ezt az alaptézist tényleg egy rated R filmmel lehet csak erőteljesen bemutatni, ahol szakadnak, robbannak az emberi testek.

    Az Avatar akkor üthetett volna igazán, ha tényleg egy kifejezetten “idegen” dizájnt adnak a Naviiknak.
    Sajnos addig áramvonalasították őket (lásd a Disney féle nagy szemek) + a történet sutasága, hogy nem tudták úgy igazán átélhetővé tenni az ő helyzetüket. Ahhoz az Avatar túl fekete-fehér lett (nagyon jók vs nagyon rosszak) ami a mai cinikus, posztposztposztposztmodern tajparaszt világunkban már kizárólag ellenérzéseket váltanak ki. A régi mesehősök és archetipusok kora sajnos lejárt (a mesét átveszi a kisrealizmus diadala lásd, Andor).

    Na mindegy, szóval maga az alapgondolat: “azzá kell válnod” – nem működik úgy igazán egy ilyen iszonyat drága blockbuster szintjén, mert a csupaszítások, áramvonalasítások egy ekkora – nagy tömegeknek szóló – filmnél kötelezőek. Ez van.
    A gond az, hogy Cameron tényleg volt annyira merész rendező, hogy a blockbuster filmjei utcahosszal emelkedtek ki az átlag blockbuster színvonalból évtizedektől és változó világtól függetlenül.
    Majdnem mindig hatalmasat gurított, de sajnos az Avatar addig lett szépítgetve (kb mint a Titanic) míg a legtöbb igazán merész elemet kiszedte belőle és – a tézise emiatt nem tudott akkorát ütni. Vagyis a nézői azonosulás ingadozó.

    Ettől függetlenül – van annyi kurvajó ötlete alapból – hogy nem aláznám az Avatart és degradálnám le a “majom pocahontas remélem nagyot bukik” szintre mint amik az elmúlt kommentek során gyakran előbújó zajok.
    Annál – a fentebb említett tézis miatt – az Avatar egy kifejezetten merész terepen mozgó blockbuster és meglátjuk, hogy Cameron mit hoz be a következő részekben, mert még simán eljuthat az őt megillető “utcahosszal a többiek fölött” szintjére.

  4. Ez jó hír. Sőt számomra növeli a film kvalitását, ha Cameronnak sikerült nem beleszállni abba a sötét nyugati beteg mételybe, amit a dízni szennyes lobogója képvisel.

  5. Összvissz mennyit szokott nyomni a kínai piac egy film bevételén (százalékban)? Végképp mennyiért mennek arrafelé a jegyárak (persze gondolom ez azért provincia függő is)?

  6. 5. Johny Bravo: 200 milliót hozott Kínában az első rész.

    Most hogy láttam a hajókat leesett, hogy: Avatar 2 = Titanic x Avatar

    Keressetek rá youtubon az Avatar 2 tv spotra, sok új jelenet van benne.

  7. Nagyon egyszeru a valasz, de lehet hogy nehany embernek nem fog tetszeni:

    Az Avatar egy olyan film ami tradicionalis erteket helyez eloterbe, mint csalad, szerelem, szorgossag, baratsag, batorsag es hit.

    A marvel social justice filmek meg tele vannak liberalis LGBTQ, “immoralis” uzenetekkel. Politikai uzenetekkel tele tuzdelt filmeket gyart a marvel, amit egy twitter mob-szeru focusgroup hagy jova.

    Kinai barataink nem szeretik, ha megprobaljak indoktrinalni oket a nyugati liberalis kulturaba, ami egyebkent szivuk joga.
    Lehet, hogy enyhen szolva is diktatura van ott, de az biztos hogy nem az a legnagyobb bajuk abban az orszagban, hogy ki milyen pronount rakjon a neve utan.

    Jah es James Cameron.
    Always bet on James Cameron

  8. Persze hogy kijut, màr az elsö rèsz után a Zhangjiajie nemzeti park agyon volt dekorálva Avatar poszterrel (onnan mintázták a lebegö hegyeket) a kinaiak sem fognak kihagyni egy ekkora reklàmot maguknak.

  9. Pont tegnap csekkoltam a legtöbb bevételt hozó filmek TOP20-át.
    Ami döbbenetes, hogy No way home pl Kína nélkül hozta össze azt a behemót bevételét. De pl a legnagyobb Universal kasszasikerek, a Jurassic és F&F filmek mind Kínának köszönhetően kerültek a TOP20-ba, mivel ezek Kínából kb 390 milliót szedtek össze (az most mindegy, hogy mennyi került ebből végül vissz a stúdióhoz), nem egyszer többet mint amennyit a hazai mozipénztáraknál.
    Persze előre megjósolni lehetetlen az ottani bevételt, de azért jóval kecsegtet eleve, ha bemutatják Kínában a filmet.

  10. petruban: jaja, biztos jobb kínában, mert ott nincs pronoun diktatúra (az itthon is nagy gond amúgy!!!44!4!).

    Ha már a film üzenete, inkább a kolonizáció és imperializmus ellenessége az, amit feküdhet a cenzoroknak, de hát tudom, egyszerűbb a PC manót látni mindenhol, pedig az Avatarban konkrétan fajt vált Jake, és utána mégis befogadják a natív törzsek, de persze, ez nem PC egy másodpercre sem.

    ” csalad, szerelem, szorgossag, baratsag, batorsag es hit.”

    ez nincs a marvel filmekben? oké, a szerelem ritka, de azon kívül minden ott van. A Hit meg nem épp kommunista érték amúgy sem.

  11. “Politikai uzenetekkel tele tuzdelt filmeket gyart a marvel, amit egy twitter mob-szeru focusgroup hagy jova.”

    Jesszus, ilyen az, amikor valaki bennfentesnek képzeli magát, miközben összeesküvés-elméleteket olvasgat a neten.

  12. #10

    teljesen egyértelmű hogy erről van szó +1

    Szerintem kár ezen vitatkozni. Kína sem csinál belőle titkot hogy a social justice üzeneteek és a “túl progresszív” jelenetek (ami lehet akár egy meleg csók meg egy BLM mondat is) miatt tették parkoló pályára az amcsi filmek nagy részét.

    Nyilván Cameron Kína kompatibilis filmet csinált (hiszen van annyira rutinos és dörzsölt) és bevetette minden diplomáciai erejét.

    @human
    “Ha már a film üzenete, inkább a kolonizáció és imperializmus ellenesége az, amit feküdhet a cenzoroknak, de hát tudom, egyszerűbb a PC manót látni mindenhol”

    Jó jó, de akkor nézd meg mit cenzúráztak az elmúlt 10 évben Kínában. Miket vágtak ki a filmekből amik ráadásul elég nagy port is kavartak. Az imperialista üzeneteket, vagy amikor Misi megcsókolta Gézát.
    Tök egyértelmű, hogy egyiket sem szeretik, de utóbbi miatt vágtak filmekbe, illetve még a meztelenkedés és túl grafikus erőszak miatt.

  13. @human, Endymion

    Nem a kummunizmust meg a diktaturaban probalom megtalalni a jo dolgokat, de te tetted fel a kerdest, hogy miert kap kulonlegesebb treatmentet az avatar. Amit leirtam az az en meglatasom. Mig az USA film es sorozatipar azzal van elfoglalva, hogy minden inkluziv legyen, addig Kinaban sokkal tradicinalisabbak az emberek.

    Es mivel vasokollel vedi a kormany hogy minden ugy maradjon, ahogy jelenleg ezert barmi nemu normatol valo elterest letornek a helyi cenzurok.

    Es Kinaban is vannak intelligens emberek, akik tudjak hogy mikor probalnak nekik hitet teriteni, meg mikor nem.
    Az Avatarban a story pont arrol szol, hogy Jake megvedi a status quo-t a bolygon.

    Az meg szerintem nem osszeeskuves elmelet, hogy a filmek rovasara megy, hogy a keszitok engednek a szocialis media hangos szoszoloinak.

    A jo filmkeszites nem demokracia, James Cameron ragaszkodik a sajat viziojahoz sok marvel filmes rendezovel ellentetben.

  14. Sajnos az uj fejlemenyek, hogy kinaban covid korlatozasok kezdodnek, keresztbe tehetnek ennek.

    Egyebkent, ha tenyleg csak 25% csorog vissza kinai bevetelbol, jobban ertheto miert kell olyan nagy bevetel.

    Es a trailer alapjan mintha a menekultkerdes lenne az egyik aktualpolitikai mondandoja a filmnek.

  15. 15. Sheev Palpatine

    Mert szeirnted ebbe nem fognak bele vágni ha két férfi vagy női navi között elcsattan egy csók vagy hasonló? Dehogynem, ugyan úgy jön az az olló.
    Valószínűleg olyan politikai üzenetet nem látnak benne amit ártónak találnak és emiatt tiltanák, az előbbi dolgot meg simán csak kivágják ha szükségesnek látják.

  16. @Cornelius

    Mert szeirnted ebbe nem fognak bele vágni ha két férfi vagy női navi között elcsattan egy csók vagy hasonló?

    De, én pont azt mondom, hogy simán megtennék. De 2017 vége óta (akkor lépett életbe az új cenzúra törvényük) sokkal gyakoribb hogy eleve be sem mutatják a filmet, sőt a régieket is meghamisítják lásd harcosok klubbja vagy Fegyvernepper.

    Ebből következik, hogy ez a film nyilván viszonylag Kína kompatibilis lesz.

  17. “Noted environmentalist, James Francis Cameron, has a Venezuelan frog species named after him, while lesser talent, Steven Spielberg, does not.”

  18. @petruban:
    “Kinában sokkal tradicionálisabbak az emberek”
    Hát jah, erre mifelénk, a demokráciába beleunó Nyugaton sok ilyen urban legend van a “tradicionális Keletről”, beleértve az oroszokat is. A valóság meg az. hogy ez a “tradicionalitás” kb ki is merül az LMBTQ emberek és bármilyen kisebbség állami vegzálásában, míg az oligarchák és az ügyeskedők kisfiúk, kislányok éa/vagy travik fenekéről szívják a kokót,…ha épp visszafogottak. Meg eladják az előbbiek szerveit a feketepiacon. A tradicionális nép meg belefullad az alkoholba, a depresszióba.
    Ez a”tradicionális Kelet” pont ugyanaz a delirált peopaganda -és fantáziavilág, amiben a kommunizmus is földi paradicsomnak tűnt rengeteg nyugat-európai meg amerikai szemében.
    Röviden: ló..t tradicionálisabbak az emberek ott.

  19. lol mai hír “A kínai állami televízió cenzúrázta a világbajnokság meccseit, hogy eltávolítsák a maszk nélküli tömegről készült közeli felvételeket” ez után azt mondani, hogy a cenzoroknak bezzeg a meleg szereplők ügyében full igaza van :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.