Avatar: The Way of $$$

Annyi hét unalom és egy eleve box office szempontból közepesnek sem mondható év után végre megérkezett az elmúlt évek egyik legfontosabb bevételi kérdése, amire James Cameron igyekezett választ adni.

Mivel ezt már sokan feltették, én is elismétlem: 13 év távlatából mire lesz képes minden idők bevételi rekorderének a folytatása? a Megválaszolás előtt először nézzük át hogyan is szerepelt az első.

Az Avatar inflációs kiigazítással ötödik lenne az amerikai listán 929 millióval (A New Hope, Titanit, E.T., Force Awakens előzik meg), míg mai jegyárak nélkül számolva a negyedik a sorban 785 millióval (előtte Force Awakens, Endgame és No way home). A korrektség kedvéért azért tegyük hozzá, hogy ez nem az eredeti 2009-es amerikai bevétel, hiszen azóta két újrabemutató is történt, ami szépen megdobta még.

Ami igazán izgalmas az a nemzetközi bevétel, 2.1 milliárdot szedett össze a külhoni piacokról, azaz összetettben közel 3 milliárdot termelt Cameron mozija – és ha a most gyorsan összeszedett adatok valósak, ehhez DVD és Bluray eladásokból még 429 millió pársult. Nem beszélve nyilván a játékfigurákról, kölcsönzésekről, tévés, streames jogdíjakról stb. Félnaivan kijelentve így nem meglepő, hogy Cameron hajlandó erre a franchise-ra elpocsékolni (tudom erős szó, de ez van) az életét.

Na de lássuk akkor, hogy hol tart az Avatar 2: az első rész 77 milliójával szemben 134 millióval kezdett otthon, ami nyilván nem azt jelenti, hogy duplázni fog mindent, ellenben a Marveles 200 milliós kezdésekkel sem lenne korrekt szembeállítani. Ez egy ráérős event mozi, baromi nagy a hype körülötte, ugyanúgy mint 13 éve, szóval szépen türelmesen elnézegeti majd a közönség. Aki most nem akar az első sorban ülni, vagy megadná a módját az IMAX-ben, az a következő szabadságolásokkal teli hetekben kerít rá lehetőséget, azaz hosszú lefutásra lehet majd számítani.

Ez nem azt jelenti, hogy én bevédeném, de fontos leszögezni, hogy az elemzők is 140 millió környékére várták, úgyhogy egyelőre mindennel vonalban van. Ami nagy kérdés, hogy mi lesz a vége, mivel az eddigi globális 434 millió teljesen korrekt, mondhatni standardnak tűnik az elmúlt évek nagy event mozijaival összehasonlítva – és még két faktor is pluszban érdekessé teszi. Egyrészt itt volt a foci vébé, ami nemzetközileg azért elvonhatott tőle nézőket, másrészt bemutatják Kínában, ahol a Covid ugyan bekavarhat, de így is előnnyel indul az elmúlt időszak blockbusterjeihez képest. Lényeg a lényeg, nem rúgta be a házfalat, nem esett le mindenkinek az álla az adatoktól, egyelőre halad előre, majd két hét múlva jobban körvonalazódik meddig juthat.

Mivel pár hete ismét nem voltam, egy gyors összefoglaló még: A Black Panther Amerikában 418-nál, összesen 776 milliónál tart, úgyhogy jóval elmaradt az optimista kezdeti becslésektől. A Violent Night viszont meglepően erős otthon, nyilván a maga léptékében, de eljut 40 millió fölé.

A Disney-s Strange World viszont akkorát zakózott, hogy a Disney ki is dobja streamre gyorsan, az eddigi 33 millió még a gyenge kritikáknál is rosszabbul néz ki. 

A hétvége amerikai bevételei:

 1. Avatar: The Way of Water – $134,000,000 – össz: $134,000,000
 2. Black Panther: Wakanda Forever – $5,400,000 – össz: $418,991,185
 3. Violent Night – $5,000,000 – össz: $34,962,085
 4. Strange World – $2,200,000 – össz: $33,778,060
 5. The Menu – $1,700,000 – össz: $32,122,499
 6. Devotion – $825,000 – össz: $18,660,954
 7. The Fabelmans – $750,000 – össz: $8,665,926
 8. Black Adam – $500,000 – össz: $167,722,380
 9. I Heard the Bells – $308,893 – össz: $4,993,048

28 hozzászólás a “Avatar: The Way of $$$” bejegyzéshez

 1. 2009 mozijegy átlagár 7.5 USD, 2022-ben 11 USD. Szóval az akkori 77 millió ma 112 lenne. Azaz kicsit kezdett jobban… De hasítani fog, az biztos.

 2. Azért egy szót megérdemelne a The Fabelmans, ami Spielberg ide, Oscar buzz oda, szép nagyot hasalt.

 3. nem értem a nagy hype körülötte és ráérős event mozi hogyan fedi le egymást?
  ha nagy a hype akkor kellene rohanjanak az emberek a moziba, nem?

 4. 3:Anthonz: Az Avatar nézőközönsége nem csak a kamaszok, akik rohannak megnézni a kedvencüket. Én amikor néztem csütörtökön, akkor két ismerőst láttam a moziban, az egyik a fogorvosom volt a feleségével, 60 körüli, a másik feleségem egyik kolléganője a férjével, 50 körüliek. Magyarul jóval szélesebb a korosztály, és ezek egy része nem az a rohangálós típus, vírus időszak is van, majd mennek ha kevesebben lesznek a moziban, meg téli szünetben a gyerekekkel, unokákkal.

 5. A 140 helyett inkább olyan 160 M körül várták a nyitást, ami azért így nem a legütősebb. És mindezt a magasabb IMAX meg 3D jegyárakkal hozta össze, vagyis nézettségben is elmarad a nagy blockbusterektől.
  Persze az első is hosszan tartva magát hozta össze azt a pénzt, szóval majd az első pár hét eredményei fognak igazán lényegi információt adni.

 6. én amúgy kb. ilyesmire számítottam, hogy rendben lesz a bevétel mert mégiscsak event, de semmi extra. az első páratlan sikerét nem érheti el. nem számít, a folytatások már így is készülnek/készen vannak szóval nem kell elbúcsúzni a kék macskaemberektől.

 7. Jó kis összegek, de ha tényleg igaz, hogy 2 milliárd után fog hasznot hozni, akkor én nem látom, hogy ez a film hogyan lesz sikeres. Szerintem az 1milliárd biztos, a másfél is simán meglesz, de a 2milliárd már bizonytalan, de ha még el is éri, akkor lesz a végeredmény nulla.

 8. “magasabb IMAX meg 3D jegyárakkal hozta össze”

  a Wakanda Forever szerinted nem dübörgött az IMAX termekben?

 9. Miért lenne csak 2 milliárd fölött nyereséges?
  Egyszerre forgattak több részt, ami eleve költségcsökkentő. Persze a technikának meg az elmúlt 13 évnek vannak költségei, de mondjuk 250-300 millió/film + ~200 marketinggel számolva is hazai 500 körül már hasznot termel.

 10. @human
  Elvileg nem ilyen mértékben. Legalábbis azt írják, hogy itt 57% volt a 3D, szemben a korábbi Marvel DS 2 14, és a Thor 4 11%-val. Szóval ez alapján a Panther 2-nek is 20% alatt volt.

 11. Anno,az első részt mindjárt a bemutató hetének péntekén néztük meg az IMAXben.Simán kaptunk rá jegyet elővételben.Most a két ünnep között lőttünk be egy napot,de sajna arról lemaradtunk.Szóval,ahogy human mondta,nem akarunk az első sorban ülni,megadjuk a módját,tehát mi(négyen) majd csak jövőre nézzük meg.

 12. Nálunk is ugyanez van, karácsony előtt már nem érünk rá, úgyhogy majd valamikor a két ünnep között megy a család. Meg több ismerősöm is így tervezi. Csomó embert ismerek aki nem rohant a moziba rögtön, de meg akarja nézni valamikor a hetekben.

  Plusz IMAXbe már nincs jegy, az majd csak jövőre jön össze, szóval a duplázás is garantált.

  Az biztos, hogy nem fog akkorát kaszálni mint az első rész, de sztm izmos lesz a bevétele.

 13. Llew, már hogy a fenébe termelne hazai 500M bevétellel hasznot? 350M a gyártási költség, te 200M marketinget írsz= 550M, de legyen csak 500M. hazai 500M bevételnél is csak 60% megy a stúdiónak, vagyis 300M, ez mégis hogy haszon? :)
  A bevételi arányokat tekintve most úgy tűnik, hogy ezt a filmet a külföldi bevétel fogja megmenteni, ahogy jópár blockbustert mostanában (FF9, Jurassic Domininon, Fantastic Beasts 3 – bár ez így is bukta).

 14. 14. Endymion: Azért várjuk meg a lefutását, 135-öt hozott három nap alatt, simán meglehet a 700-800 otthon ha hosszabb lefutású lesz, és erre minden esély megvan.

 15. Nem azért, de én bármilyen filmre is megyek megadom a módját és csak jó helyre vagyok hajlandó jegyet venni :D Szóba se jöhet az első pár sor és azoknak a széle mondjuk. Itthon se a tv oldala mellé tolom a kanapét és nézzük úgy

 16. @Endymion
  a gyártás meg marketing költségek után 500 körül lesz 0 szaldón, onnan kezd hasznot termelni

 17. engem meg kicsit sem érdekel ez a film, tévén láttam az elsőt, igen, látványos, de untam, untam, nagyon untam. Ugyan a Star Warst se ismertem sokáig, nem értettem a häjpot körülötte, de felhoztam magam és úgy-ahogy tetszik.

  Jobban rajongok a jó krimikért, thrillerekért, kém- és sötét képregényfilmekért, Mission: Impossible-ből, James Bondból, Batmanből akár évente meg tudnék nézni kettőt-kettőt.

 18. Llew:

  Ez kicsit kezd trollkodásba fordulni, gondolom nem véletlen.

  De azért próbáljuk meg: a gyártási költség simán lehetett 400 millió körül, hiába forgattak akár anyagot a többi részhez is, ennek most kéne részben visszajönnie. A marketing költségeket meg sokszor ügyesen könyvelik el, de egy Avatar 2 esetén ez sem 200 körül lehet, inkább a duplája felett. Kell ennek így a 1.5-2 milliárd, ha pusztán a mozis megtérülés a cél.

 19. Szerintem ennél a filmnél nem csak (vagy nem elsősorban) a mozis bevételek maximalizálása a cél, hanem a forgatás közben kifejlesztett technológiák majdani eladása/bérbeadása és persze a jó öreg merchandise. Cameron biztos imádja is csinálni és talán ingyen is elvacakolna vele de valószínűleg inkább nem. :)

 20. Beírom ide is nagyjából, amit a kibeszélő alá írtam:
  Szerintem itt a film hosszúsága lekorlátozza jobban az újranézési faktort. Én sokkal inkább megnézném mégegyszer, ha 30-40 perc ottmaradt volna még a vágóasztalon.

  Az első rész jobban elvarázsolt, azt most is szívesen újranézem.

  Azt meg kell, hagyni, hogy ezt mindenképp moziban kell látni, mert otthon nem adja vissza semmi (max csak olyanoknak, akik egy családi ház árát rászánják a házimozi technikára, van ilyen…ők jogosan megvárhatják otthon).

 21. Violent Night hamar kifut, mától PVOD elérést kap.

  Avatar meg iszonyat hosszan fog pörögni. A kérdés hogy lesz-e akkora pozitív visszhangja és az olyan sokáig tartó mint a Maverick esetén? Szerintem nem. De majd január közepe után ismét beleolvasok a friss számokkal foglalkozó bejegyzésbe.

 22. abelh
  nem trolkodas volt es nem is értem miért tűnik annak

  Oké, hogy drága volt, meg nagy marketing kell, de ha 1,5-2 milliárd körül kezd majd nyereseges lenni, akkor azért kicsit elszamolták/túlvállalták magukat, mert semmi nem garantalja, hogy az eredetihez hasonló lefutasa lesz.

 23. Azért időzítésileg mindig jó taktika a Dec vége… kb az Ant-Man 3-ig nem nagyon jön semmi, ami fenyegetné, hogy leváltja az élről (ha jól nézem).

 24. Bárcsak nagy visszaesés lenne.
  Kivánok Cameronnak-Camerontól még sok jó filmet /forgatókönyvet és egy Avatarral sem többet!

 25. Azért a 16 millás hétfő és a 18 millás kedd elég durva. Barom hosszú kifutása lesz ennek, én is csak januárban tervezem nézni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.